Dzisiaj chcę Wam zaproponować ciasteczka w zupełnie nowej odsłonie . Można powiedzieć, że to taka wersja świątecznych ciasteczek dla dorosłych. Na każdym kruchym ciasteczku znajduje się bowiem przepyszna galaretka , w której połączone zostało grzane wino z dżemem truskawkowym Łowicz . Na przepis trafiłam w książce "Świąteczne wypieki", którą kupiłam ostatnio w Lidlu. Zmodyfikowałam go dla własnych potrzeb. Galaretki są fantastyczne, ale same
Passions hobbies lifecałym szaleństwie przedświątecznym i ogromem ilości kolejnych świątecznych przepisów mam dla Was coś zupełnie nieświątecznego, za to smacznego i kolorowego. Zachwyciła mnie żółta marchewka, która w połączeniu z batatem jest w ogóle super. Grillowany kurczak, chips z szynki parmeńskiej czy uprażone pieczarki z rozmarynem to fajne dodatki, które powodują, że danie staje się niebanalne i bardzo smaczne. Składniki
Mango Papajanazwą eggnog u Anglosasów lub pod uroczym francuskim lait de poule — kurze mleko kryje się chyba jeden z najbardziej świątecznych napojów. Eggnog to rodzaj ponczu tudzież likieru jajecznego trochę zbliżonego smakiem i sposobem przygotowania do ajerkoniaku, jednak znacznie lżejszego przez dodatek mleka. Ale tym, co najbardziej go odróżnia i jest zdecydowanie najfajniejsze, to cudowna lekka pianka z białek, z którymi(...)łączy się gotowy likier oraz waniliowo-cynamonowy aromat, który wprawia w istny stan świątecznej błogości. Eggnog przygotowuje się na bazie brandy, rumu lub whisky, które łączy się z koglem-moglem, a na końcu dodaje się aromatyzowane przyprawami skondensowane mleko lub tłustą śmietankę wymieszaną ze zwykłym mlekiem. Na Karaibach popularna jest również wersja z mleczkiem kokosowym (musi być pycha!). Tak, więc
Food Squarestanowi jedną z 12 potraw wigilijnych, nieodzowną podczas wieczerzy. Zgodnie ze wschodnią tradycją mak w daniach wigilijnych ma symbolizować dostatek, urodzaj i płodność, dlatego nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Nazwa dania pochodzi od ukraińskiego słowa kókkos , które oznacza pestkę lub ziarno. Możliwe jednak, że słowo kutia związane jest z gwarą ludową i pochodzi od słowa kut , oznaczającego kąt(...)bakalie, cukier i miód mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kutię podajemy na zimon lub podgrzewamy ją przed podaniem. Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po więcej przepisów na dania świąteczne i nie tylko
Trzeci talerzDziś coś typowo świątecznego. Szybka, pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu sałatka śledziowa z awokado z dodatkiem kaparów i jabłka, świetnie sprawdzi się na każdym świątecznym stole. Jest na prawdę wyborna. Świetnie smakuje z chlebkiem jak i na chlebku i jeżeli ktoś lubi śledziowe smaki, będzie bardzo zadowolony. Polecam gorąco! Inspirację zaczerpnęłam z tego bloga: ) Scroll down for recipe
karmelowyświąt zostało 7 dni. Czas zabrać się już tak na poważnie za świąteczne przygotowania. Ambitnie zaczęłam od prezentów. Niestety zadanie mnie zupełnie przerosło… Zrobiłam kilka balanych błędów, które poskutkowały totalną katastrofą, nie wiecie jakie to błędy? Już tłumaczę: 1) nigdy nie idź na zakupy świąteczne w niedziele po południu! – po pierwsze tłum, po drugie presja czasu i efekt
365 dni dookoła kuchnispróbujecie tego sernika nigdy już nie będziecie chcieli innego ha ha, a tak poważnie to dawno nie jadłam takiej petardy. Jest delikatny i kremowy, jest idealny. Na świąteczny stół będzie idealny, domownicy i goście będą zachwyceni. Zróbcie już dziś i wypróbujcie a potem jeszcze raz na święta, robi się szybko tylko awokado musi być dojrzale i kremowe(...)przekonałam kogoś? na pyszny deser po świątecznym obiedzie? Sernik limonkowy z awokado na zimno. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieświątecznych sałatkach i napojach przyszła pora na świąteczne wypieki i desery, jest pysznie i tak różnorodnie! Zapraszam! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Ciasto czekoladowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Jabłka pod owsiano-cynamonową kruszonką Keks 2016 Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kule z bananem i suszonymi śliwkami Kulki mocy z masłem orzechowym, chia i płatkami
Moja smaczna kuchniasyrop piernikowy . Natomiast dziś zapraszam Was na przepyszny i słodki likier piernikowy, który jest właśnie przygotowany na bazie tego korzennego syropu. Likier będzie idealnym dodatkiem do świątecznego ciasta, do deserów czy lodów i oczywiście do świątecznej aromatycznej kawy. Jeszcze zdążycie go zrobić, do świąt zostało kilka dni i akurat likier pięknie dojrzeje. Na blogu są także inne przepisy
Kulinarne przygody Gatitydziwi – duńskie imperium kolonialne obejmowało od roku 1620 również Indie (Tranguebar, obecne Tarangambadi). Cenne dalekowschodnie przyprawy są Duńczykom znane od wieków i chętnie w duńskiej kuchni wykorzystywane. Jedną ze świątecznych potraw, serwowaną na bożonarodzeniowy lunch, jest w Danii „Karrysalat” – sałatka z curry podawana na otwartych kanapkach ze śledziem. Tak właśnie orient spotyka się ze śnieżną i zimną północą. Pysznie(...)Świetna przystawka do zimnej wódki, jasnego piwa lub kieliszka akwawitu. Samo przygotowanie sałatki jest banalnie proste, efekt – przepyszny. Jeśli chcecie w tym roku wypróbować nowy przepis na śledzie na świąteczny stół lub szukacie pomysłu na imprezową przekąskę – szczerze polecam! Smørrebrød to dosłownie ‘posmarowany chleb’ – to rodzaj otwartej kanapki na żytnim chlebie, podawanej do zjedzenia nożem i widelcem – z racji
Karo in the Kitchenprzepisów na ciasteczka: – ciasteczka z pieczątkami – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne Przygotowanie : 1 h 30 minut Ilość ciasteczek: 40-50 Składniki: – 200 g mąki pszennej – 2 żółtka – 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% – 100 g zimnego masła(...)doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 242 strony pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona. KUP KSIĄŻKĘ Artykuł Ciasteczka z okienkiem z landrynek pochodzi
nietylkopasta.plŚledź w śmietanie jest prosty do przygotowania. Nie wymaga dużo naszej pracy ale wymaga czasu aby cieszyć się smakiem idealnym. Jest grudzień więc będzie to śledź w wersji zimowo-świątecznej . Przyprawy takie jak goździki i cynamon są tu obowiązkowe . Dla mnie świąteczne śniadanie to pyszny śledź w śmietanie :) Składniki: • płaty śledzia matias solonego w wodzie 6szt • śmietana gęsta
Keto PrzepisyAromat piernikowych przypraw jest niewątpliwie jednym z mocniejszych kulinarnych skojarzeń z Bożym Narodzeniem. Syrop jest zaś jego doskonałym nośnikiem. Łyżeczką tego eliksiru można nadać świątecznego charakteru herbacie, kawie lub gorącej czekoladzie. Można dodać go do grzanego wina, piwa albo cydru. A może lepiej bezalkoholowo - do gorącego soku jabłkowego? Można polać nim lody, bitą śmietanę lub inne desery. Można nawet użyć(...)jako glazury do pieczonego mięsa. Dlaczego nie? A najlepszym pomysłem będzie podzielenie się nim z innymi i przeznaczenie na kulinarne świąteczne upominki. Trzeba tylko zawczasu zaopatrzyć się w odpowiednio dużą ilość buteleczek! :) Składniki: 3 łyżki pokrojonego imbiru 15 goździków 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
zadanie-gotowaniebył za specjał, postanowiłam specjalnie dla Was powtórzyć przepis i wykonać go po raz drugi. Myślę, że to idealny deser na jesienny czy zimowy wieczór. Idealnie wprowadza nas w świąteczny nastrój! Za piękne garnki z serii Nature (te drewniane rączki są cudne!) i super ostry nóż Santoku dziękuję marce Ambition! Dzięki nim przygotowania świąteczne stały się przyjemniejsze :). Specjalnie
Mania WypiekaniaDzisiaj mam dla Was takie małe słodkości, pyszne trufelki, bardzo słodkie i wyjątkowe w smaku. Pachnące cynamonem, więc kojarzą się ze świętami. W sumie to można przygotować je na świąteczny stół, będą się na nim ładnie prezentowały, a zapewniam, że dość szybko znikną z talerza. Możecie je udekorować świąteczną posypką. Zapraszam :) Składniki: Na trufelki: 20 dag masła lub margaryny
Izabelawkuchni