Święta za pasem i czas wybrać co upieczemy na świąteczny stół dla naszych gości. Mazurki piekę nie za często ale ten mnie urzekł i postanowiłam go wypróbować. Jest bardzo prosty a zarazem wykwintny, ten smak i aromat zniewala, cofnęłam się do ciepłych lipcowych dni. Mazurek dołączam do wydarzenia Świąteczne wypieki z cyklu Ciasto na niedzielę. Polecam gorąco, wypróbujcie koniecznie. Mazurek
Moje Małe CzarowanieUwielbiam ozdoby świąteczne,które są zrobione własnoręcznie....niesamowicie cieszą.Dzisiaj proponuję Wam piękny świąteczny wieniec z ciasta drożdżowego. Składniki: 500 g mąki 350 ml mleka 70 g masła lub margaryny 40 g cukru 30 g świeżych drożdży 3 żółtka 1 jajko Zrobić rozczyn: drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z 2 łyżkami cukru.Wsypać tyle mąki by rozczyn miał konsystencję
Niespełnione zdolności kulinarnewłaśnie 300 wpisem na bloga rozpoczynamy sezon na świąteczne "co nie co". Wiele tego nie ma, bo nie mam w zwyczaju przygotowywać przed świętami ton jedzenia, więc musicie przejrzeć wpisy z roku ubiegłego :) Na początek jednak serwuję coś bardziej ostrego z przysłowiowym "jajem" ;) Świąteczna zupka, która śmiało może zastąpić nam wielkanocny żurek lub barszcz biały. Podana ze świeżym pieczywem, jajkiem
Kuchnia w czekoladzieŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, na wielu blogach królują już świąteczne potrawy to i ja nie pozostanę dłużna i pozwolę sobie dziś zaprosić Was na faszerowane jajeczka, których nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. U mnie dziś jajka po duńsku, tak je nazwałam bo nafaszerowałam je remuladą duńską :) Wyszły bardzo, bardzo smaczne. Polecam :) Składniki - 4 jajka ugotowane na twardo
Kuchnia z widokiem na ogródWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszną, tradycyjną babkę drożdżową, taką bogatą w smaku, idealną na Świąteczny,Wielkanocny stół. Przepis ten jest z nami bardzo długo, pamiętam ją jeszcze z czasów dzieciństwa, gdy babcia piekła ją w ogromnej formie. Dziś już takich dużych form nie ma, więc zmniejszyłam wszystkie składniki o połowę i tak, rokrocznie, na Wielkanoc powstaje(...)mąkę przesiewamy do sporej miski, na środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn. Odstawiamy na 10 minut. RESZTA SKŁADNIKÓW: 1/2 szklanki ciepłego mleka 4 żółtka (lub, w wersji nieświątecznej, 2 jajka) 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny (lub pomarańczy) ewentualnie kilka kropel aromatu 100 g roztopionego, letniego masła bakalie (polecam rodzynki i żurawinę
Rozpustne gotowaniepodczas warsztatów kulinarnych. Mazurek bez mąki i spulchniaczy, żeby był puszysty trzeba dobrze ubić białka (nie za szybko). Wielkanocne wypieki z Lidlem mogą być bardzo proste, w ofercie świątecznej znajdziecie wszystkie potrzebne produkty spożywcze, bakalie, kolorowe lukry, polewy, świąteczne foremki... i bardzo dużo fajnych gadżetów do dekorowania, dzięki którym Wasze wypieki będą wyglądały jakby wyszły spod ręki mistrza cukiernika
SzczyptaSmaQZapiekanka to temat przepisu miesiąca w marcu. Jak ten czas leci! Niedługo Wielkanoc! Czas pomyśleć o świątecznym menu. Zapiekanka to idealne przystawka na świątecznym stole, a zapiekanki z ziemniaków z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjną ziemniaczaną sałatkę. Zapiekanka z ziemniaków jest praktyczna i łatwa w przyrządzaniu.Można ją przygotować wcześniej, a przed podaniem jedynie odgrzać. Ale zapiekankę można zrobić równeż
codojedzeniadzisiaj wykonany.Wiosenne porządki mam już za sobą, a więc czas zabrać się za planowanie menu na Wielkanoc. Święta się zbliżają i naszła mnie ochota na coś słodkiego, świątecznego, ale nie skomplikowanego. Typowo świątecznymi ciastami są babki i mazurki,ale na nie będzie czas w przyszłym tygodniu, więc dzisiaj padło na keks,którego bardzo dawno nie jadłam,a robi się
Bon appetit mon amieSerniki zawsze kojarzyły mi się bardzo świątecznie, ale oczywiście nie muszą być tylko w wersji świątecznej, tradycyjnej z rodzynkami. Do serników można dodać wiele różnych składników dzięki czemu zawsze będą miały inny smak. S ą one znane na całym świecie i w zależności od regionu robi si ę różne wersje smakowe, z różnych typów sera i z przeróżnymi dodatkami
Bon appetit mon amieChyba nie znam osoby, która nie lubiłaby sałatki jarzynowej. Jest po prostu wspaniała i najlepiej smakuje w czasie świąt Wielkanocnych czy Bożonarodzeniowych. Momentami lubię wracać do świątecznych potraw i robić je poza okresem świątecznym, lecz to zdarza się stosunkowo rzadko. Do tych potraw zaliczam między innymi sałatkę jarzynową, która świetnie sprawdza się podczas rodzinnych spotkań. Jednakże, bardzo nie lubię kiedy
Be Fit Be StrongJuż niedługo wspaniały świąteczny czas. Cała rodzina przy jednym stole, wspólne rozmowy, wspomnienia i... posiłki. Jajka, barszcz, biała kiełbasa, słodkie wypieki i... sałatki. Dziś chciałabym Wam przedstawić pomysł na inne podanie tradycyjnej sałatki jarzynowej. Rolowana sałatka z pomidorkami cherry i ogórkiem kiszonym jest nie tylko smaczna, ale również pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Taką sałatkę możecie oczywiście również przygotować
Słodkie okruszkiDomowa szynka to pozycja obowiązkowa w moim domu na liście świątecznych dań. Uwielbiam połączenie mięsa i miodu, a z dodatkiem ciepłej żurawiny pieczeń od razu nabiera świątecznego wymiaru. Składniki: 1kg szynki wieprzowej* 3 łyżki musztardy ostrej 3 łyżki miodu spadziowego 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka soli 100ml wody słoiczek konfitury z żurawiny całej
Gotowanie i blogowaniemiłośnikom maku i kokosu. Połączenie tych dwóch skrajnych smaków, które świetnie wzajemnie się podkreślają jest idealną propozycją na weekendowe ciasto. A przy odrobinie dodatków może być doskonałą alternatywą na świąteczny stół. Zapraszam! Ciasto makowo-kokosowe Składniki: Ciasto makowe: pół kostki margaryny 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka sypkiego maku 2 łyżeczki proszku(...)masy. Dekorujemy wedle uznania np płatkami migdałowymi, prażonym kokosem ale nie jest to niezbędne, gdyż nawet bez dodatków ciasto prezentuje się ciekawie. *Jeśli chcemy aby ciasto wyglądało bardzie świątecznie, możemy ozdobić je gotowymi pralinami typu Raffaello. Smacznego
Tagebuch po polskupóki co myślami, do okresu Bożego Narodzenia :-) Rywalki pierniczków - ciasteczka cynamonowe :-) Tak na prawdę to wcale nie muszą by ć rywalkami, tylko ramię w ramię zdobi ć mogą nasze świąteczne stoły. I stanowi ć idealną przekąskę do podjadania - i niekoniecznie tylko w okresie świątecznym. SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki - 100 gram masła - 1/3 szklanki cukru brązowego - 1 żółtko - 3 łyżeczki jogurtu
Wielopokolenioworyby i owoce morza są super, tego nie muszę Wam mówić! Pamiętacie zapewne akcję Lidla, gdzie w okresie świątecznym można było zdobyć książkę za 6 znaczków, prawda? Na pewno są tacy, którzy nie zdążyli, a książkę by mieć chcieli. Tutaj będą mogli ją zdobyć! Książka RYBY SĄ SUPER to 80 wcześniej niepublikowanych na stronie kuchnialidla.pl przepisów, zebranych na prawie trzystu(...)się w całości pod tym postem 2/ Zadanie konkursowe polega na dodaniu komentarza i odpowiedzeniu na pytanie ZA CO KOCHASZ RYBY? JAKA RYBA GOŚCIŁA U CIEBIE W OKRESIE ŚWIĄTECZNYM? Podaj przepis . 3/ Komentarze obraźliwe, kradzione, kopiowane z innych konkursów i niezwiązane z tematem konkursowym będą usuwane. 4/W konkursie nie mogą brać udziału komentarze, które zostały zgłoszone do konkursu
Z Kuchni Do Kuchni