suszone pomidory - 10498 przepisów (strona:409/700)

Marokański tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą - wegetariański 233

oliwa sól, pieprz 1 cebula pokrojona na plasterki 4 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 puszka pomidorów 1 łyżka pasty harissa (domowej lub ze sklepu) 2 łyżki płynnego miodu 100 g suszonych moreli lub śliwek przekrojonych na połówki 1 puszka ciecierzycy do podania: liski świeżej kolendry lub natki pietruszki, ulubiona kasza, u mnie(...)przez 3-5 minut, aż się zeszkli. Teraz dodaj czosnek, mieloną kolendrę i kumin i smaż cały czas mieszając przez około minutę.  Dodaj pomidory z puszki i rozgnieć je widelcem. Dodaj harissę, miód, suszone morele lub śliwki, ciecierzycę odsączoną z zalewy,  obsmażone warzywa oraz szklankę wody. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie przykryj przykrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy ketchup 173

czarnego ziarnistego, 1/3 łyżeczki gorczycy, 1/3 łyżeczki ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki goździków, po 1 łyżeczce suszonych ziół: tymianek, oregano, bazylia u mnie dodatkowo : dwie małe suszone papryczki chilli** Umyte i oczyszczone pomidory należy pokroić na kilka części. Wrzucić do dużego garnka, ustawić na średnim ogniu i gotować, regularnie mieszając. Kiedy będą się już rozpadać, należy przetrzeć je przez

Plate of Joy
Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem w jogurcie 167

domowej roboty majonez z oleju rzepakowego . Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem w jogurcie / 4 porcje Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 pomidory 1/3 ogórka wężowego 1/2 cebuli 190 g jogurtu naturalnego suszone oregano do posypania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę pekińską myjemy, osuszamy. Drobno kroimy i przekładamy do miski(...)Pomidory razem ze skórką kroimy w kostkę. Ogórka zielonego przekrawamy wzdłuż na pół i ponowne na pól i kroimy na grubsze plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pomidory, cebulę i ogórka dodajemy do kapusty pekińskiej. Jogurt naturalny mieszamy z solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy starannie z sosem jogurtowym. Przekładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się". Podajemy posypane suszonym

Moja smaczna kuchnia
Pulpety z ryżem w sosie pomidorowo-bazyliowym 152

bazylia * sól i pieprz * 2 łyżki bułki tartej * woda * chili w proszku * malutka łodyga z pomidorów * 2 łyżki siemienia lnianego * 2 łyżki mąki * 2 łyżki śmietany * puszka pomidorów z puszki (pokrojonych) * 4 łyżki przecieru Mięso mielone przyprawiamy 1 łyżeczką soli, pieprzu i suszonej bazylii oraz dodajemy bułkę tartą. Formujemy średniej wielkości pulpety. W średnik garnku zagotowujemy wodę(...)przez około 10-18 minut, w zależności od instrukcji na opakowaniu. Do wody na pulpety wsypujemy przyprawy (1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki bazylii oraz łodygę z pomidorów), po czym delikatnie wkładamy pulpety. Gotujemy przez 10 minut po czym dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Gotujemy przez 5 minut po czym dorzucamy siemię lniane. Gotujemy 8 minut. Ugotowany

Klasyka Gotowania
Ziemniaki z fasolą na ostro 210

Lubię takie warzywne kociołki. W tym dominuje fasola i ziemniaki. Składniki: 5 dużych ziemniaków 2 czerwone papryki 1 biała cebula 1 puszka fasoli czerwonej 3 pomidory ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej ½ łyżeczki suszonego tymianku sól do smaku ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej 4 łyżki oleju 1 gałązka świeżego tymianku Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w grube(...)pierścienie i zeszklić na oleju. Dodać ziemniaki, mielona paprykę i smażyć przez 5 minut. Następnie podlać wodą, doprawić, dodać pokrojona paprykę i obrane ze skórki pomidory i dusić do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać odsączoną fasolę i ozdobić świeżym tymiankiem

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak w pomidorach z kaparami 177

moja propozycja na szybki obiad dzisiejszy, a może już jutrzejszy, polecam :) Składniki : podwójny filet z kurczaka mała czerwona papryka 1 cebula kapary 3-4 łyżki puszka pomidorów bez skórki sól, pieprz, bazylia suszona, zioła prowansalskie, liść laurowy tłuszcz do smażenia- masło klarowane Przygotowanie: Umyte mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu- przełożyć do garnka Pokrojoną(...)cebulę obsmażyć na tłuszczu po smażeniu kurczaka, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, włożyć liść Paprykę pokroić w piórka, dołożyć do garnka i pogotować chwilę, wlać pomidory w kawałkach, wsypać kapry wg uznania Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, odrobiną cukru, ziołami, gotować jeszcze chwilę by całość lekko się zagęściła. Tak przygotowane mięso z powstałym sosem podałam do ryżu

Proste Potrawy
Kokardki z dynią pierzastą i pure z dyni Hokkaido-zapiekanka 172

makaron forma kokardki – ile chcesz dynia pierzasta ile chcesz puree z dyni , około 3 łyżek (przepis znajdziesz  W TYM MIEJSCU ) zielona papryka ok. 2 sztuki pomidory malinowe,dowolna ilość naturalna przyprawa- suszone zioła +kurkuma- około 1 płaska łyżeczka świeże zioła – szałwia, tymianek,rozmaryn- w sumie garść sól morska lub himalajska do smaku olej kokosowy do podsmażenia oliwa(...)oliwek do podania parmezan tarty Ugotuj kokardki al dente. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego. Wsyp dynię pierzastą pokrojona w kostkę. Dodaj przypraw, ziół. Podsmaż. Dodaj paprykę i pomidory . Przykryj pokrywką, duś. Kiedy pomidory się rozpadną dodaj puree z dyni. Duś. Makaron wymieszaj z gotowym gęstm dyniowym sosem. Formę dużą, prostokątną nasmaruj oliwą z oliwek i wyłóż makaron. Posyp

Z Kuchni Do Kuchni
Muszelki nadziewane papryką, cukinią i mascarpone w sosie pomidorowym 202

czasem możemy zrobić coś pysznego z niczego i bez specjalnych przygotowań. * SKŁADNIKI na 2-4 porcje Sos pomidorowy: 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 pomidory 200 ml pasty pomidorowej ½  łyżeczki suszonej papryki suszona bazylia i oregano oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Nadzienie: 1 papryka 1 cukinia 200 g mascarpone garść listków bazylii sól, pieprz(...)makaronowych muszelek 50 g parmezanu (lub dowolnego innego sera) listki bazylii do przybrania * PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy Szalotki i czosnek posiekaj, a następnie przysmaż na odrobinie oliwy. Wrzuć pokrojone pomidory i smaż kilka minut. Wlej pastę pomidorową i gotuj aż się zagrzeje, następnie zdejmij z ognia. Przypraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotowy sos wylej do żaroodpornego naczynia

Food Square
Jedna z dziesięciu. Ricotta. 162

POMIDORAMI  /na 2 porcje/ 500 g ricotty 2 białka oliwa z oliwek masło do wysmarowania formy sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku świeże lub suszone zioła (oregano, bazylia, tymianek) 3-4 pomidory Ricottę przełożyć do sitka, wstawić go do miski, nakryć i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny, żeby odciekła.  Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni

KUCHARNIA
Sok pomidorowy z bazylią 181

Zauważyłam, że spodobał Wam się mój przepis na sok pomidorowy :) Dlatego dzisiaj mam dla Was drugą wersję soku z pomidorów. Tym razem bardziej ziołowy, bo z dodatkiem suszonej bazylii i estragonu. Jednak równie smaczny i zdrowy jak poprzedni:) Polecam!! Składniki: 2 kg pomidorów, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego estragonu, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki cukru. Przygotowanie Pomidory umyć, przepołowić i wyciąć "środki".  Dodać obraną i pokrojoną w plastry cebulę. Następnie zmiksować przy pomocy blendera na papkę. Dodać liście laurowe, bazylię, estragon, oliwę i cukier. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zagotować, po czym przetrzeć przez sito lub specjalny przecierak. Gotowy

Z miłości do słodkości
PASTA AL POMODORO 191

smażymy na małym ogniu, często mieszając przez około 10 minut (nie rumienimy). Dodajemy starty czosnek i smażymy mieszając, przez 2 minuty(uważamy, aby nie przypalić). Dodajemy suszone chili, a po chwili także pomidory z puszki. Lekko solimy, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy parmezan

cool and minty
Najszybsza włoska pizza 436

wróży dobrze mojej prezencji latem na plaży;) Składniki na 3 pizze (ok. 25 cm) 3 piady (włoskie "tortille") 3-4 dojrzałe pomidory (lub puszka pomidorów) 2 ząbki czosnku 2 kulki mozarelli 1/3 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy ulubione dodatki (szynka, salami, tuńczyk, oliwki...) Przygotowanie: Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, przekroić i usunąć gniazda nasienne

Kulinarne Inspiracje
Szpinakowa z botwiną, kozim serem i kaparami 152

ulubionego koziego sera garść kaparów pęczek botwinki 1 duży pomidor (u mnie malinówka z działki) sos wnegert albo sos balsamiczny  Szpinak myjemy i suszymy. Botwinkę myjemy i porywamy. Ser kroimy w kostkę, Pomidor pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Na półmisku wykładamy szpinak, botwinę, pomidory, ser, kapary i polewamy swoim ulubionym sosem. sałatka szpinakowa z botwinka, kozim

Bon Appetit Małgorzaty
Curry z batatów z kuskusem kalafiorowym 201

kokosowego z puszki 4-5 ząbków czosnku lub łyżeczka suszonego około 300 g ugotowanej ciecierzycy (u mnie była z puszki) 400 ml puszka pomidorów lub 3-4 świeże 2 cm kawałek imbiru lub łyżeczka suszonego (jeżeli nie lubicie imbiru można zastąpić kardamonem) 1 cebula (najlepiej czerwona) łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka kurkumy szczypta soli pół cytryny pęczek natki pietruszki(...)minuty. Dodaj czosnek, smaż minutę. Dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i podsmaż przez kolejna minutę. Wrzuć bataty do garnka, dokładnie wymieszaj i duś przez 10 minut. Do batatów dodaj pomidory z puszki i ciecierzycę. Doprowadź do zagotowania. Na samym końcu dodaj mleko koksowe, jeżeli bataty są już wystarczająco miękkie to dodaj pietruszkę i wymieszaj i zdejmij z ognia. Gotowe. Kalafior rozdrobnij

greenscarf