gryczana lub pęczak. Polecam, bo danie bardzo smaczne. składniki ( 4 porcje) 600 g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta lub bardzo drobno posiekana 2 jajka, lekko roztrzepane 50 g bułki tartej 70 g suszonych grzybów (podgrzybki prawdziwki) 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 500 ml bulionu śmietana
Stare Garyżur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Składniki-wędzona kiełbasa wiejska-boczek wieprzowy wędzony-zakwas na żur-3 główki czosnku
Z Kuchni Do KuchniRozpływająca się w ustach szynka wieprzowa, na którą miałam chęć chyba od paleozoiku... Długo zastanawiałam się nad użyciem gotowego przepisu, by nie musieć się wysilać i po prostu zjeść coś smacznego, a tu.. klops. Naprawdę nie znalazłam niczego wartego uwagi, a co nie wymagałoby ode mnie wydania dodatkowej, bezsensownej gotówki. Tym sposobem zapraszam(...)moich mięsnych wypocin, jakkolwiek by to nie brzmiało. 1kg szynki wieprzowej 3 marchwie 2 spore cebule szklanka wytrawnego lub półwytrawnego białego wina sól, pieprz olej do smażenia Marynata: 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 4 łyżki białego wytrawnego, bądź półwytrawnego wina 2 lub 3 zmiażdżone ząbki czosnku pół garstki suszonych i świeżych ziół (można po prostu użyć czubrycy/ziół prowansalskich
Kuchenna Kontrrewolucyałyżki miodu naturalnego łyżka oliwy sól pieprz świeżo zmielone suszone chilli Przygotowanie: Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, pomidorki koktajlowe kroimy na pół, cebulę kroimy w piórka. Do głębokiego talerza wykładamy sałaty, cebulę, pomidory oraz paprykę. Dodajemy do warzyw pokrojony w kostkę ser feta oraz szynkę (cienkie plasterki). Posypujemy ziarnem słonecznika. Bagietkę kroimy pod kontem
ChilliJemySzparagi, szynka serrano i jajko z płynnym żółtkiem. Połączenie idealne a wszystko na pizzy, na cienkim i chrupiącym cieście. Uwierzcie – prawdziwy foodporn ! Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem ! Z podanej przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje). Ciasto z przepisu Jima Laheya(...)Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 175 g wody 1/8 łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli Składniki na sos: 200 g śmietany 18 % 100 g sera gorgonzola Składniki – dodatki: pęczek zielonych szparagów 1 mała czerwona cebula sól i świeżo zmielony pieprz kilka plasterków szynki serrano 2-4 jajka Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem
Moja pasja smakuprostu jej nie robię, jednak czasami dodaję suszone śliwki czy morele, a najczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :)W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można wyczarować inną pieczeń.Moja jest na piersi z indyka, płatkach jęczmiennych, z szynką szwarcwaldzką- która rewelacyjnie uatrakcyjnia jej smak- i z bulionem, dzięki
Kraina Miodem Płynącaśrednia cebula 2 ząbki czosnku 250-300ml przecieru pomidorowego (passaty) łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii duża szczypta słodkiej i ostrej papryki duża szczypta cukru sól, pieprz oliwa i łyżka masła Dodatki : kilka plastrów szynki parmenskiej garść rukoli kawałek parmezanu Przygotowanie : Ciasto : Drożdże wsypać do kubka, zalać niewielką ilością ciepłej, ale nie gorącej
Codzienne GotowanieBywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa
ClauditteMissCookingpręga) 0,7 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 0,7 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka owoców jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki suszonego czosnku woda ( około 5-7% masy mięsa) saletra do 1,5% masy mięsa czyli(...)kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie składniki dodajemy całe) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć
Miód i pieprzświąteczny i śniadaniowy :), kilka ciekawych past np. zielona, czerwona i żółta, a każdy kęs może smakować inaczej. Porcje: 6 Składniki: 6 jaj , 12 plastrów szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej, Pasta zielona: 1/2 awokado, 1 ząbek czosnku garść listków bazylii, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 zielona(...)łyżka majonezu , 1 ugotowane żółtko, sól i pieprz do smaku. Bazylię sparzyć wrzątkiem i ostudź, zmiksować z pozostałymi składnikami pasty. Pasta czerwona: 4 suszone pomidory w oleju, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1 czerwona papryczka chili (wariant pikantny) lub 1/4 czerwonej papryki (wersja łagodna), 1 łyżeczka kaparów
SzczyptaSmaQsię zmarnować :) Ja przy okazji robiłam jeszcze inne danie, dlatego takie proporcje. Składniki: 250g tortellini z mięsem lub z szynką ( ja miałam z prosciutto crudo), 120g czerwonej fasolki z puszki, 200g kukurydzy konserwowej, 1/2 świeżej papryki, 1 świeży ogórek, 80g suszonych pomidorów, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Tortellini ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odsączyć i ostudzić. Fasolkę
W kuchni u MonikiSkładniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula pół papryki czerwonej pół papryki żółtej 1 mały koncentrat pomidorowy szklanka zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) kilka małych suszonych kawałków chili peperoncini mąka pszenna olej sól Sposób wykonania: Umyte mięso kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i obtaczamy w mące. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy mięso do zrumienienia. Tak podsmażone zalewamy przegotowaną
Qchnia po prostuHiszpańscy hodowcy mogą poszczycić się najwyższą jakością wytwarzanych produktów regionalnych, takich jak mięso i sery. Do takich należy zaliczyć wspaniałą i uchodzącą za delikatniejszą od włoskiej (parmeńskiej) surową szynkę jamon iberico oraz wszelkie sery kozie i owcze, jak choćby ser manchego wytwarzany z mleka owiec pasących się na górzystych terenach La Manchy w Kastylii. Do najbardziej rozpoznawanych dań kuchni(...)langusty, ośmiornice, krewetki wszelkich rozmiarów i gatunków, a także wędliny, z których Hiszpania jest szczególnie dumna, jak chociażby słynna szynka jamon iberico. Serwowane są tu także specjały kuchni hiszpańskiej, których nie znajdzie się w innych krajach, jak np. hueva, czyli suszona ikra mugila. Wszystkiego, co jest sprzedawane w tutejszych halach, można skosztować na miejscu. W upalne letnie, południe
Pyry na Gazłyżeczki siekanego koperku 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 600 g mielonego mięsa - szynka, karkówka lub łopatka 1 sucha kajzerka + woda lub mleko do namoczenia 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku bułka tarta lub sucha kasza manna do zagęszczenia masy na pulpety mąka do obtoczenia pulpetów olej
Kuchnia domowa Ani