suszona szynka - 500 przepisów (strona:27/34)

Kasza niepalona z kurkami i wieprzowiną 142

mięsa wieprzowego od szynki, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła klarowanego, sól do smaku, ½ cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży rozmaryn, świeże oregano. Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kaszę i ją prażymy. Przekładamy do rondelka z gorącym bulionem i dusimy. Kurki myjemy i suszymy, mięso kroimy w cienkie paski, a cebulę

Moniki Smakołyki
Wontony z wieprzowiną 172

nadzienie 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 mała marchewka 2 ząbki czosnku 1-2cm świeżego imbiru 1 nieduży por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/3 szklanki bulionu drobiowego sos 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody 1/2 suszonej papryczki chilli Sposób przygotowania

W kuchni wieczorem
Domowa szynka z indyka 239

sosem, jaki wytworzy się podczas gotowania. Gotową szynkę możemy również schłodzić i używać jako wędliny na kanapki. Składniki: 80 dag piersi z indyka 1,5 papryczki chipotle 50 g startego parmezanu 4 łyżki octu balsamicznego garść świerzych liści szpinaku 2 łyżki tymianku 2 łyżki bazylii sól, pieprz   Przygotowanie: Domową szynką z indyka przygotujemy przy użyciu szynkowaru . Pierś z indyka(...)nadającego się do gotowania oraz przeznaczonego do kontaktu z żywnością (woreczki dostępne razem z szynkowarem) , wlać dwie łyżki octu balsamicznego , wsypać po jednej łyżce tymianku i bazylii (ja użyłam suszonych ziół, ale jak najbardziej mogą być świeże, posiekane zioła) , 1/4 łyżeczki soli oraz pieprzu (ze względu na to, że woreczki jakich używam są przystosowane do szynkowaru – są wąskie

Moja Delicja
Shakshuka – jajka w pomidorach. Smaczny bałagan 197

papryczka chili lub ½ łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka papryki w proszku, słodkiej lub wędzonej 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka soli 1 szklanka szpinaku (baby, lub szpinak świeży pozbawiony gałązek) 1 mały bakłażan kilka listków świeżej bazylii 2 puszki pomidorów w zalewie, po 400g każda 4 jajka, rozmiar dowolny kilka plastrów wędzonego boczku kawałek szynki gotowanej lub 200g dobrej

Karo in the Kitchen
Roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem. 152

ewentualnie 1/3 łyżeczki suszonego 2-3 listki młodego, blanszowanego jarmużu lub 2-3 listki botwinki (ewentualnie surowego szpinaku) 2 ugotowane łodyżki botwinki (gotujemy 8 minut, a po tym czasie dodajemy listki jarmużu, gotujemy razem jeszcze 2 minuty, odcedzamy i wkładamy do zimnej wody, po 30 sekundach odsączamy) 2-3 łyżeczki twarożku (u mnie z szynką) lub innego sera

Rozpustne gotowanie
Chrupiące tortellini z serem 439

piekarnika to doskonały sposób na sylwestrową lub imprezową przekąskę. Do przygotowania tych chrupiących pierożków możesz wykorzystać również: tortellini z grzybami, tortellini ze szpinakiem, tortellini z mięsem oraz z szynką. Jak zrobić tortellini z piekarnika? Pierożki należy ugotować al dente, a następnie wymieszać z panierką i umieścić w gorącym piekarniku na kilkanaście minut. Przekąski z tortellini cieszą się wciąż niesłabnącą popularnością(...)serem Składniki: tortellini lub ravioli z serem: 2 op. Panierka: starty na drobnych oczkach żółty ser: 3/4 szklanki mąka: 3/4 szklanki bułka tarta: 1 szklanka jajka: 4 szt. suszony czosnek: 1 łyżeczka masło stopione: 2 łyżki sól: 1 łyżeczka papryka ostra: 0,5 łyżeczki papryka słodka: 1 łyżka natka pietruszki do dekoracji Chrupiące tortellini z serem Przygotowanie: W dużym

Kuchnia Na Wypasie
Makaron z sosem mięsno-pomidorowym z serkiem mascarpone, śliwkami i świeżą bazylią 86

mięsa mielonego z szynki wieprzowej wrzucamy na patelnie razem z drobno posiekaną w kosteczkę czerwoną cebulą i dwoma ząbkami czosnku przepuszczonymi przez praskę. Jak już się trochę podsmaży to dodajemy puszkę krojonych pomidorów i 3/4 szklanki rzadkiego koncentratu pomidorowego. Trochę smażymy i potem dodajemy pół opakowania serka mascarpone. Znów trochę smażymy i dodajemy jedną drobno posiekaną suszoną papryczkę chilli

Marder&Marder Manufacture
galantyna z kaczki 138

suszonymi owocami To prawda że jest to nieco pracochłonny wyrób, ale niezapomniany smak delikatnej galantyny z nutą  owoców z pewnością wart jest zdania sobie odrobiny wysiłku. składniki Luzowana  tuszka kaczki  300 g cielęciny podroby z kaczki (serce, żołądek) 150 g wątróbki drobiowej pół pęczka pietruszki 30 g suszonych śliwek 30 g suszonej żurawiny(...)solimy, oprószamy pieprzem, połową majeranku i odstawiamy w chłodne miejsce razem z przyprawionym w identyczny sposób mięsem cielęcym i podrobami na co najmniej pięć, sześć godzin. Siekamy dość drobno suszone owoce i zalewamy je alkoholem, odstawiając na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i przesmażamy na nim przez kilka minut mięso kacze (wraz z podrobami, wyłączając wątróbki) oraz

Miód i pieprz
SCHAB SUSZONY, DOJRZEWAJĄCY - NAJLEPSZY 537

kilku wcześniejszych suszonych schabach, skomponowałam swoja własną wersję przypraw, która najbardziej nam odpowiada. I choć wszystkie wersje są bardzo dobre,to ta jest zdecydowanie najlepsza. Zapach, smak- poezja. Taka własna Szyneczka Parmeńska. Najlepsza jest wówczas gdy poleży jeszcze po wysuszeniu najlepiej kilka dni a nawet tygodni w lodówce. Problemem jest tylko wówczas pokrojenie jej, bowiem jest bardzo twarda(...)smak takiej wysuszonej, cieniutko pokrojonej (jak chipsy) jest bajeczny...Praktycznie nie znam osoby, której by taka szynka nie smakowała, ostatnio nawet moja najmłodsza pociecha zajadała ją z wielkim smakiem. Czym dłużej leżakuje tym lepiej smakuje... :-)Niewątpliwą zaletą jest to iż nie jest ona tak słona jak te kupne. Soli jest wręcz idealnie. No i nie ma żadnych dziwnych dodatków, sama

Smaczne Zdrowe
Kiełbasa suszona dojrzewająca 151

Kiełbasa suszona dojrzewająca (palcówka) – tradycyjna kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, z mięsa surowego, podsuszana. Nazwa pochodzi od upychania palcami farszu w cienkim jelicie, gdzie trudno było wykorzystać mechaniczne przyrządy o większej średnicy. Palcówka była szczególnie rozpowszechniona w kuchni kresowej. Obecnie często występuje jako produkt regionalny. Jest silnie przyprawiona i zawiera dużo mięsa, a mało tłuszczu i dodatków zastępujących mięso(...)Inspirację znalazłam u Joli i Piotrka na blogu Damsko-Męskie spojrzenie na kuchnię, jak zwykle – z moimi zmianami.   Składniki:  - 2.5 kg szynki surowej (lub łopatki)- 500g tłustego surowego boczku- 1,5 łyżki soli peklowej- 1 łyżka soli morskiej- 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego- 1 łyżeczka owoców jałowca (rozgniecionych)- 1 łyżka cukru- 1 łyżeczka mielonej

mojewypiekiinietylko
Domowa wędlina 158

Szynki ze sklepu powoli mi się przejadły. Postawiłam więc na swoją szyneczkę, która na pewno jest zdrowsza i nie zawiera zbędnych konserwantów. Składniki: 1.5 kg schabu 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy staropolskiej 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 10 pokrojonych na mniejsze kawałki śliwek suszonych

Kuchnia w czekoladzie
Korma z wieprzowiną (Pork Korma Curry) 167

szynki 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 łyżeczka nasion kardamonu (wyłuskanych z ziaren) 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka maku 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego na drobno świeżego imbiru 50 g  mielonych migdałów 1 cebula, pokrojona w niedużą kostkę 2 łyżki ghee (sklarowanego masła) 2 łyżki garam masala 1 suszona

Kuchnia Prezydentowej
PIZZA NA MĄCE PSZENNEJ - NAJLEPSZA 149

szynkę, cebulę, sery, oliwki, paprykę, pomidory, ananasa, itp.itd. Po wyrośnięciu ciasto należy odgazować . W tym celu należy je jeszcze przez chwilę pougniatać. Ciasto dzielimy na porcje i formujemy kule. Z każdej kuli rozwałkowujemy lub rozciągamy rękoma na pożądaną grubość spód pizzy. Każdy blat ciasta smarujemy 2-3 łyżkami błyskawicznego sosu pomidorowego i posypujemy swoimi ulubionymi dodatkami. Można posypać suszonym

Smaczne Zdrowe
Jajko poSadzone na Lollo Bionda z parowaru 182

trzecim podejściem prawie idealnie okrągłe i takie jak chciałem :) Metodę opiszę niżej :) Jajka często jadam w różnych daniach. Były już na blogu miedzy innymi : Jajka na twardo w szynce szwarcwaldzkiej , w Sałatce z pora , czy jako Jajecznica w papryce oraz w wielu innych przepisach. Choć jajka pod każdą postacią, robią się znacznie dłużej w parowarze, niż w garnku z wodą(...)wolę te zrobione na parze :) Składniki :  1 jajko  1 rzodkiewka  szczypiorek kilka kropli oliwy z oliwek  3 liście sałaty Lolla Bionda Przyprawy :  suszone pomidory z czosnkiem i bazylią  chili jalapeno kruszone pieprz czarny W tym przepisie użyłem okrągłą, metalową obręcz - wykrojnik. Od spodu nałożyłem pod nią folię do pieczenia i ścisnąłem na ściance

Parowar Faceta

Proponowane wyszukiwania