kilku wcześniejszych suszonych schabach, skomponowałam swoja własną wersję przypraw, która najbardziej nam odpowiada. I choć wszystkie wersje są bardzo dobre,to ta jest zdecydowanie najlepsza. Zapach, smak- poezja. Taka własna Szyneczka Parmeńska. Najlepsza jest wówczas gdy poleży jeszcze po wysuszeniu najlepiej kilka dni a nawet tygodni w lodówce. Problemem jest tylko wówczas pokrojenie jej, bowiem jest bardzo twarda(...)smak takiej wysuszonej, cieniutko pokrojonej (jak chipsy) jest bajeczny...Praktycznie nie znam osoby, której by taka szynka nie smakowała, ostatnio nawet moja najmłodsza pociecha zajadała ją z wielkim smakiem. Czym dłużej leżakuje tym lepiej smakuje... :-)Niewątpliwą zaletą jest to iż nie jest ona tak słona jak te kupne. Soli jest wręcz idealnie. No i nie ma żadnych dziwnych dodatków, sama
Smaczne ZdroweKiełbasa suszona dojrzewająca (palcówka) – tradycyjna kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, z mięsa surowego, podsuszana. Nazwa pochodzi od upychania palcami farszu w cienkim jelicie, gdzie trudno było wykorzystać mechaniczne przyrządy o większej średnicy. Palcówka była szczególnie rozpowszechniona w kuchni kresowej. Obecnie często występuje jako produkt regionalny. Jest silnie przyprawiona i zawiera dużo mięsa, a mało tłuszczu i dodatków zastępujących mięso(...)Inspirację znalazłam u Joli i Piotrka na blogu Damsko-Męskie spojrzenie na kuchnię, jak zwykle – z moimi zmianami. Składniki: - 2.5 kg szynki surowej (lub łopatki)- 500g tłustego surowego boczku- 1,5 łyżki soli peklowej- 1 łyżka soli morskiej- 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego- 1 łyżeczka owoców jałowca (rozgniecionych)- 1 łyżka cukru- 1 łyżeczka mielonej
mojewypiekiinietylkoSzynki ze sklepu powoli mi się przejadły. Postawiłam więc na swoją szyneczkę, która na pewno jest zdrowsza i nie zawiera zbędnych konserwantów. Składniki: 1.5 kg schabu 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy staropolskiej 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 10 pokrojonych na mniejsze kawałki śliwek suszonych
Kuchnia w czekoladzieszynki 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 łyżeczka nasion kardamonu (wyłuskanych z ziaren) 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka maku 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego na drobno świeżego imbiru 50 g mielonych migdałów 1 cebula, pokrojona w niedużą kostkę 2 łyżki ghee (sklarowanego masła) 2 łyżki garam masala 1 suszona
Kuchnia Prezydentowejszynkę, cebulę, sery, oliwki, paprykę, pomidory, ananasa, itp.itd. Po wyrośnięciu ciasto należy odgazować . W tym celu należy je jeszcze przez chwilę pougniatać. Ciasto dzielimy na porcje i formujemy kule. Z każdej kuli rozwałkowujemy lub rozciągamy rękoma na pożądaną grubość spód pizzy. Każdy blat ciasta smarujemy 2-3 łyżkami błyskawicznego sosu pomidorowego i posypujemy swoimi ulubionymi dodatkami. Można posypać suszonym
Smaczne Zdrowetrzecim podejściem prawie idealnie okrągłe i takie jak chciałem :) Metodę opiszę niżej :) Jajka często jadam w różnych daniach. Były już na blogu miedzy innymi : Jajka na twardo w szynce szwarcwaldzkiej , w Sałatce z pora , czy jako Jajecznica w papryce oraz w wielu innych przepisach. Choć jajka pod każdą postacią, robią się znacznie dłużej w parowarze, niż w garnku z wodą(...)wolę te zrobione na parze :) Składniki : 1 jajko 1 rzodkiewka szczypiorek kilka kropli oliwy z oliwek 3 liście sałaty Lolla Bionda Przyprawy : suszone pomidory z czosnkiem i bazylią chili jalapeno kruszone pieprz czarny W tym przepisie użyłem okrągłą, metalową obręcz - wykrojnik. Od spodu nałożyłem pod nią folię do pieczenia i ścisnąłem na ściance
Parowar Facetamało czasu i nie ma sensu rozgrzewać go na nowo. na zapiekankę: (prostokątne naczynie żaroodporne 24x34cm) pół kg ziemniaków o przybliżonej wielkości, 150g wędzonego twarogu solankowego garść suszonej żurawiny + kilkanaście owoców do dekoracji pół szklanki posiekanego drobno szczypiorku + część do dekoracji 1 ząbek czosnku 300ml śmietanki 30% 4 duże jaja świeżo zmielona sól(...)łyżeczka kurkumy - głównie dla koloru świeżo starta gałka muszkatołowa, zmiażdżona w moździerzu kolendra - do smaku - opcjonalnie jako mięsny akcent idealnie pasowałby tu przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkęlub plastry, szynka szwarcwaldzka w plastrach lub ulubiona kiełbasa np. leśna, czy z pieca. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 mm. i wrzucamy je do zimnej
Symfonia SmakówWracam do bloga z przystawką pochodzącą ze słonecznej Italii. U mnie nieco zdrowsza wersja, z przeważającą mąką pełnoziarnistą. Możecie je zawijać w szynkę parmeńską lub przyrządzić do nich sos. W ciekawszej wersji możecie je posypać przed pieczeniem makiem, sezamem, ziołami. Grissini - paluszki chlebowe Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki pszennej (u mnie krupczatka) - 2 łyżeczki suchych(...)drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 niecała szklanka letniej wody - 4 łyżki oleju/oliwy + do posmarowania paluchów - sól (1 płaska łyżka), pieprz do smaku, suszona bazylia, papryka słodka, chili cayenne i inne ulubione przyprawy Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, ale nie wlewaj od razu całej wody. Zacznij od 3/4 szklanki i zacznij wyrabiać, jeśli ciasto jeszcze nie będzie gładkie i dobrze
Corner With Recipesświetnej jakości. Można go kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ . 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki soli peklowej 3 łyżki żelatyny spożywczej w proszku 250ml wody po szczypcie: pieprzu ziołowego, suszonej mieszanki warzyw, bazylii, oregano, majeranku, przyprawy gyros 1. W wodzie rozpuszczamy sól peklową. 2. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, żelatynę, zalewamy przygotowanym roztworem i ugniatamy mieszając przez około(...)upływie 24h szynkowar wstawiamy do garnka z wodą (ilość wody - ponad poziom mięsa). Wodę podgrzewamy do temperatury 80 stopni i utrzymujemy ją przez 2h, kiedy szynka będzie się parzyć. Po tym czasie szynkowar wstawiamy do zimnej wody a kiedy ostygnie, do lodówki. Mielonkę możemy jeść kiedy całkowicie ostygnie. UWAGA: nie należy przesadzać z przyprawami i dać ich dosłownie po szczypcie
Szefowa kuchniwyjątkiem tych, którzy nie znoszą parówek, są wegetarianami lub aktualnie stosują jakąkolwiek dietę. Reszta podniebień będzie usatysfakcjonowana. Składniki (na 4 hot - dogi): opakowanie wysokiej jakości parówek (np z szynki) 4 dorodne bułki - paluchy 2-3 liście sałaty (np. Lollo lub Rzymskiej) 1-2 ogórki konserwowe 1/3 ogórka zielonego kilka plastrów pomidora 2 plasterki sera żółtego kilka plastrów cienko-krojonej cebuli(...)cebulki Składniki na magiczny sos (mała miseczka): 2 łyżki majonezu 2-3 bardzo drobno posiekane korniszony 1 mała łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli 1 łyżeczka musztardy stołowej szczypta czosnku suszonego kilka kropli octu winnego 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Parówkę gotujemy przez chwilę. Bułki rozkrajemy wzdłuż (nie do końca). Układamy w niej ser i cebulę i zapiekamy chwilę w piekarniku
Kuchnia po mojemukwas moczowy wędliny, tak bardzo popularne, są naszpikowane chemią, że aż kipi. Zazwyczaj mało jest "mięsa w mięsie" a cała masa różnych dodatków. Nawet dobrej jakości kiełbasy suszone, które nie zawierają konserwantów itp. zawierają solankę czyli mieszaninę azotanów i azotynów (dzięki temu wędlinka jest przyjemnie różowa i jest mniejsza szansa rozwoju bakterii z typu Clostridium). Azotyny uszkadzają hemoglobinę(...)tego, ale nasz organizm tak, bo będzie musiał to naprawić; azotyny po podgrzaniu przekształcają się w nitrozaminy - związki rakotwórcze (i tu się kłania kiełbaska z grilla, zapiekanka z szynką, jajecznica z kiełbasą itp.) Teraz trzeba napisać coś o plusach jedzenia mięsa: kryptoreklama ;) niewątpliwie zawiera ono pełnowartościowe białko, natomiast nie ma większych problemów by zastąpić je białkiem roślinnym, wystarczy dobrze
pyszne zdrowościCoś szybkiego i pysznego na obiad :) Dość często jadamy drób na obiad, więc trochę wyspecjalizowałam się w przygotowywaniu różności z mięsa kurczaka. W podobny sposób można przygotować szynkę w sosie śmietanowym, tylko wiadomo, że mięso wieprzowe będzie się dłużej gotowało. A ten sos z piersią z kurczaka robi się naprawdę ekspresowo.Składniki:2 duże piersi z kurczaka(...)marchewka1 cebula1 ząbek czosnku1 kostka bulionowa drobiowa2 szklanki wody olej do smażenia2-3 łyżki śmietany 18%2-3 łyżki mąkipieprz,pieprzkilka ziarenek ziela angielskiegoliść laurowySposób przygotowania:1. Filety myjemy, suszymy i kroimy na dowolne kawałki - ja pokroiłam piersi na 6 kawałków. Obsmażamy je na patelni na rozgrzanym oleju.2. W międzyczasie siekamy obraną cebulę i czosnek, rumienimy na oleju w rondelku
Kuchnia domowa Anidanie inspirowane kuchniami Azji. Pokrojoną wieprzowinę umieszczamy na kilka godzin w przyprawach, następnie podsmażamy i dusimy, na koniec zaś łączymy z warzywami i makaronem chińskim (vermicelli). My zwyczajowo używamy szynki lub biodrówki, ale teoretycznie można wykorzystać również inne rodzaje chudej wieprzowiny, np. łopatkę – pamiętając jednak, że na pewno mniej lub bardziej zmieni to smak dania. Polecamy dobrze przyjrzeć się użytej(...)danie przygotowujemy jako zasadniczo duszone. Wyjątkiem jest tylko szybkie podsmażenie mięsa na samym początku. Nie jest to więc „stir-fry na szybko” i musimy uzbroić się w nieco cierpliwości – szynka wieprzowa to nie filet z kurczaka i potrzebuje ok. 45 minut powolnego duszenia. Również dodanym na koniec warzywom pozwólmy podusić się spokojnie na niedużym ogniu przez 10-15 minut. Dzięki
Kulinarna Pokusatego kopytka, jakaś surówka i królewski obiad gotowy. Obiad jeszcze trochę parował, więc zdjęcie trochę zamglone. SKŁADNIKI: SOS GRZYBOWY: garść suszonych grzybów, 1 mała cebula, 1 łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, 1 łyżka suszonych, zmielonych grzybów, 1 śmietana słodka 18% WYKONANIE: grzyby namoczyć ( 1 godz. - można to zrobić dzień wcześniej), gotować około 1/2 godz. z dodatkiem(...)cebulę i przyprawy oraz "proszek grzybowy" - razem smażyć około 1/2 godz. podlewając wodą w której gotowały się grzyby, zaprawić śmietaną i sos gotowy, ZRAZY 0,5kg. zmielonej szynki wieprzowej 1 jajko cebula łyżka masła klarowanego przyprawy:sól, pieprz, majeranek, ewentualnie vegeta WYKONANIE: cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, do mięsa wrzucamy wszystkie przyprawy i jajko
Kuchnia Beatygodziny. I użyjecie swoich ulubionych dodatków. Odważcie i naszykujcie wszystkie składniki na ciasto . Naszykujcie sobie ulubione składniki nadzienia (u mnie to sos pomidorowy, 2 rodzaje sera mozzarella, boczek, pomidor, szynka gotowana, polędwica łososiowa, kabanosy, oliwki i papryczki jalapeno). Jeśli chcecie naszykujcie też stoper, sami zobaczycie, jak długo Wam to wszystko zajmie! Nastawcie piekarnik na 220-230⁰C. Chcemy mieć(...)czasie lekko podrośnie. Swój sos do pizzy robię z pomidorów w puszce. Blenduję pomidory z małą pokrojoną cebulą i dwoma ząbkami czosnku, doprawiam chili, sosem Worchestershire, solą i pieprzem, suszonym oregano i bazylią. Całość odparowuję do zgęstnienia na średnim ogniu około 15-20 minut. Pizzę pieczemy przez 10-11 minut, wkładając ją na papierze do pieczenia na blachę, która
Karo in the Kitchen