suszona szynka - 500 przepisów (strona:28/34)

Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną 223

Jakie przyprawy kojarzą sie Wam z Wielkanocą? Moim zdaniem taką najbardziej wielkanocną przyprawą jest chrzan. Ostry. Czyści nozdrza. Wyciska łzy. Do szynki, mięska, kiełbaski, jajek. Można wykorzystać go do zup, sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne - ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne(...)ciepło i na zimno. potrzebujemy: nadzienie - 2 łyżki bułki tartej - czubata łyżka chrzanu (najlepiej żeby był ostry, ew można utrzeć odrobinę świeżego i zmieszać ze słoikowym) - kawałek masła - suszoną żurawinę W misce/pojemniku wymieszać bułkę tartą, chrzan i masło na jednolitą, gęstą masę. Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso - drób (ja użyłam dwóch piersi

Szybko Tanio Smacznie
Spaghetti z pomidorami 203

Jakie by nie były, pamiętajcie, że możecie z nich zrobić pyszny sos do spaghetti. W zimie, to już nie te same pomidory ;) Składniki: 200g makaronu spaghetti 40 dkg mielonej szynki 1 papryka czerwona 3 pomidory 3 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula 3 łyżki pasty pomidorowej Sól, pieprz do smaku 10 dkg sera żółtego mozzarella 2 łyżki oliwy z oliwek(...)pomidory myjemy i kroimy w kostkę, wszystko przekładamy do nagrzanej głębokiej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i przepuszczonego przez praskę czosnku. Dodajemy posiekaną cebulę czerwoną oraz pastę z suszonych pomidorów. Smażymy ok. 10 minut, a następnie dodajemy mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 minut. W garnku gotujemy wodę delikatnie osoloną

Kuchnia w czekoladzie
Pizza orkiszowa Hawaii-pyszna 209

się oczywiście bez pizzy,tym razem mojej ulubionej Hawaii. Zapraszam zatem na pyszną pizzę jak z włoskiej pizzerni,na cieniutkim cieście i bardzo chrupiącą.Na pomidorowym sosie cieniutkie plasterki szynki pokrojone w kwadraciki ze świeżym,soczystym ananasem tworzą bajeczny duet smakowy.Pizza pieczona na rozgrzanym kamieniu z ciągnącą się mozzarellą jest wyjątkowa.Pamietaj im mniej dodatków, tym bardziej pizza jest włoska(...)Składniki na sos pomidorowy: (wystarcza na 4 pizze) 1 puszka krojonych pomidorów bio-400g 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano Dodatkowo: 1 kulka mozzarelli   Wykonanie: ciasto najlepiej jest przygotować dzień wcześniej i odłożyć do lodówki na całą noc.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i hakiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ROGALIKI Z WODY 176

piec około 15 - 20 minut do ładnego zrumienienia.   nadzienie z cebuli1-2 sztuki i szynki 4-5 plastrów , plus sos salsa.........Szynkę kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy trójkąty Układamy ser i szynkę. Posypujemy szałwią,lub bazylią. Formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem(...)słoików): 2 cebule 3 papryki czerwone 3 małe papryczki chili 4 ząbki czosnku 1 i 1/2 kg pomidorów lima 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli Przygotować warzywa. Cebule drobno pokroić. Papryki oczyścić

w mojej kuchni
Domowa biała kiełbasa z jajkiem 411

wielkiej metalowej beczki. W internecie nie brakuje wskazówek jak tego dokonać. A jeśli nie mamy warunków to i bez wędzarni możemy robić domowe kiełbasy, które po sparzeniu możemy suszyć lub smażyć. Do domowego wyrobu kiełbasy potrzebujemy nadziewarkę (lub końcówkę do maszynki do mielenia mięsa, która umożliwi nadziewanie mięsa do jelit) oraz jelita wieprzowe lub baranie, w których będziemy umieszczać mięso(...)Wybieramy najlepsze mięso i odrzucamy z niego wszystko to czego nie chcemy jeść. Jeśli lubimy mniej tłuste kiełbasy dodajemy mniej boczku/podgardla. Kiedyś przygotowywałam kiełbasę z łopatki wołowej (z odciętym tłuszczem), szynki wieprzowej i niewielkiego kawałka podgardla. Kiełbasa wyszła bardzo mięsna – ja taką lubię; ale dla lubiących tłuste kiełbasy mogłaby być zbyt sucha. Taka kiełbasa jest poza tym dosyć droga

OstryKęs
Zupa krem z kalafiora 164

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na obiad - do dzieła!! Smacznego! Składniki: 1 duży kalafior 3 ziemniaki mała cebula łyżka masła 3 ząbki czosnku 1,5 l bulionu warzywnego tymianek suszony, sól, pieprz do smaku Wykonanie: Na łyżce masła podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra, następnie dodajemy ząbki czosnku, podsmażamy chwilę, po czym zalewamy bulionem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki(...)różdżki kalafiora i gotujemy jeszcze parę minut – aż kalafior zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec całość blendujemy. Podajemy z chrupiącymi grzankami, u mnie dodatkowo chipsy z szynki (szynkę wrzuciłam na parę minut do nagrzanego piekarnika i tak właśnie powstały moje chipsy

psgotujemy
Bigos orientalny 192

Składniki  2 kg kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty  0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona)  0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną)  0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku(...)wędliny drobiowe)  5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 5 łyżek stołowych przecieru pomidorowego  2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę  60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować)  6 - 9 wędzonych śliwek (ale mogą być też śliwki suszone) lub 2-3 łyżki stołowe powideł śliwkowych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
LEENIWY PORANEK #7: OMLET Z KURKAMI BEZ GLUTENU 298

czym przekonał mnie mój przyjaciel-kucharz :)     A co do omletu? Wszystko, co jest pod ręką, czyścimy lodówkę! W wersji dla mięsożernych to jakieś kawałki kiełbas, ścinki szynek, może jakieś sery, a dla wegetarian wszelakiej maści warzywa, zioła i grzyby. Może właśnie kurki, na które mamy sezon? Jędrne, złociste kapelusze uświetnią poranny start, nadając leśnego, wakacyjnego smaku i przypominając(...)jajka kl. M 2 łyżki mleka (roślinne lub zwykłe) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej 50g świeżych kurek 1/2 białej cebuli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku suszonego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku olej roślinny do smażenia    Kurki oczyszczam pędzelkiem - nie płuczę w wodzie, aby grzyby jej nie wchłonęły, co obniży

W kuchni Karmel-itki
Roladki pomidorowe 371

filety 5 dkg suszonych pomidorów kulka mozzarelli sól pieprz słoiczek pesto bazyliowego ząbek czosnku 50 dkg pomidorków suszonych parmezan oliwa z oliwek 0,5 szkl bulionu drobiowego bazylia oregano papryka słodka  Przygotowanie: mięso myjemy, suszymy, oprószamy solą i pieprzem. Rozbijamy. Smarujemy pesto. mozzarellę odsączamy, ścieramy na grubej tarce, mieszamy z suszonymi pomidorkami, doprawiamy szczyptą soli, bazylii(...)sosem, posypujemy parmezanem. Wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i zapiekamy ok 10 minut, podajemy pokrojone w plasterki na makaronie typu tagliatelle. SMACZNEGO! P.S Roladki możemy zwinąć w szynkę parmeńską przed podsmażeniem jeśli lubicie

Luźna Kuchnia
Kolorowe śniadanie dla malucha. Styczniowe Wyzwanie Blogerek - Art Food 163

bohaterami bajek, -kolorowe podkładki i serwetki, -kolorowe serwetki, -dziecięce sztućce. Forma podania posiłku Przygotowując np. proste z pozoru kanapki udekorujmy je zabawnie. Niech to nie będzie plasterek szynki czy sera położony zwyczajnie na chlebie. Wędlinę czy ser można wyciąć fantazyjnie - można wykorzystać do tego choćby foremki do wykrawania ciastek, które nadają się również do wycinania(...)sklepie słodycze nafaszerowane sztucznymi barwnikami i konserwantami zamieńmy na owoce podawane pod różną postacią. Niech to będą kolorowe sałatki owocowe, które ewentualnie można dosłodzić miodem.  Wykorzystujmy suszone owoce, które możemy przygotowywać w sezonie wspólnie z dzieckiem.  Atmosfera przy stole Jest to dość ważny aspekt posiłków z dzieckiem. Jeśli będziemy dręczyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczeń ze śliwkami i pak choi na kanapki 176

kanapkach do pracy. Dodałam to, co nasunęło się pod rękę. Składniki : 200 g mięsa mielonego z indyka 5 śliwek węgierek Pak Choi jalapeno jajko łyżka bułki tartej łyżeczka suszonego cząbru sól pieprz W malakserze zmiksować na drobno śliwki (bez pestek), rozdrobnione jalapeno i Pak Choi pokrojone na kawałki. Dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą i cząber. Wymieszać. Doprawić(...)połowę keksówki). Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. ----------- Podobne: Pieczeń mielonka z fasoli Pieczeń z ciecierzycy i dyni Pieczona szynka

Weekendy w domu i ogrodzie
Stromboli 214

suchych drożdży 1 pełna łyżeczka soli morskiej 2 łyżki oliwy z oliwek + trochę do posmarowania ok. 175 ml ciepłej wody  1 łyżeczka cukru 60 g włoskiego salami lub szynki dojrzewającej, pokrojonej w cienkie plasterki 1 cebula, pokrojona w cienkie krążki 150 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę 50 g sera gorgonzola lub innego pleśniowego, pokrojonego w kostkę 50 g innego(...)swoje, lecz można dać grillowaną bez skórki lub kupioną, marynowaną słodką, pokrojoną na 2-centymetrowe paski kilkana ście czarnych oliwek bez pestek 20 g świeżych listków bazylii lub łyżeczka suszonej gruboziarnista morska sól, świeżo zmielony czarny pieprz, oregano i zioła prowansalskie do posypania 1. Mąkę przesiać, połączyć z drożdżami, cukrem. Dodać oliwę i stopniowo dolewać wody, zagniatając ciasto

Kuchnia Prezydentowej
Roladki wieprzowe z mięsem mielonym. 223

czasu do czasu warto się poświęcić i podać to smakowite danie. Polecam! Składniki na roladki wieprzowe z mięsem mielonym 80 dag wieprzowiny pokrojonej w 5 sporych plastrów (ja użyłam szynki) 30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego papryka konserwowa (ja użyłam zielonej, ale czerwona była by lepsza :-) 1 łyżka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki tymianku 1 szczypta rozmarynu(...)cebule pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarenkach 2 spore gałązki tymianku lub 1 łyżeczka suszonego 1 łyżeczka ulubionych ziół (majeranek, cząber lub mieszane) przyprawa do gulaszu mąka do zagęszczenia sosu olej      Plastry wieprzowiny cieniutko rozbijamy, uważając by nie zrobiła się dziurka, posypujemy solą, pieprzem

Rozpustne gotowanie
Zrazy wołowe jak u babci 169

kromka chleba – mały słoiczek musztardy – 2 łyżki oliwy – sól, pieprz – 500-750 ml bulionu, najlepiej wołowego – 2 ząbki czosnku – 2 szalotki – garść suszonych grzybów – 0,5 szkl białego wina – 1/2 pęczka natki pietruszki – 1 łyżka mąki – 0/5 szkl mleka/ śmietany 18% Wykonanie: Mięso pokroić na cienkie plastry(...)kupie”. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na mocnym ogniu obsmażamy zrazy z każdej strony, aż się zrumienią. Zrumienione zrazy układamy w brytfannie, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone grzyby suszone (jeśli macie świeże dodajcie je dopiero pod koniec), poszatkowany czosnek i szalotkę oraz natkę pietruszki (najlepiej związać ją nitkę, bo będzie trzeba ją wyjąć przed końcem gotowania). Dodajemy wino. Zrazy

Pociąg Do Kuchni
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 250

procesie przyswajania różnorakich wpływów, począwszy od chińskich, co łatwo zrozumieć, jeśli wziąć pod uwagę historyczne i kulturowe powiązania obu krajów. Od arabskich i hinduskich kupców Tajowie przejęli sposoby wykorzystywania suszonych przypraw- kolendry, kminu (kuminu, kminu rzymskiego), gałki muszkatołowej, goździków czy kurkumy. Utalentowani kucharze na dworze króla pierwsi zaczęli eksperymentować z kulinarnymi nowinkami, z czasem ich sztuka rozpowszechniła się(...)dużym stopniu pozbędziemy się z nich ostrości. Jeśli chcemy nadać potrawie tylko delikatnie ostry posmak, można wrzucić do garnka papryczkę w całości, a przed podaniem usunąć ją. Suszone papryczki chili trzeba namoczyć przed użyciem w gorącej wodzie, przecinając je wcześniej na pół. Po 30 min. papryczki odcedzić i w zależności od potrzeb użyć w takich kawałkach lub posiekać. Wodę

ClauditteMissCooking