suszona szynka - 500 przepisów (strona:15/34)

Melon w szynce parmeńskiej na rukoli 128

szok z cytryny oliwa z oliwek Melona obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy na kawałki. Szpinak i rukolę myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Na talerzach układamy rukolę wymieszaną ze szpinakiem. Układamy melona i porwaną na kawałki szynkę parmeńską. Całość skrapiamy sokiem z cytryny lub oliwą z oliwek. Można doprawić świeżo zmielonym pieprzem

Mango Papaja
Omlet jajeczno-chlebowy 141

Doskonała alternatywa zwykłego śniadaniowego omleta   Składniki chleb, 5 kromek jajka, 5 szt śmietana 18%, 2 łyżki szynka, 2-3 plasterki salami, 3-4 plasterki ser, żółty starty, 2 łyżki pietruszka suszona, 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st. W naczyniu żaroodpornym (śr. 23cm) układamy kromki chleba, tak aby przykryły szczelnie dno naczynia. Podpiekamy przez około(...)minut. W tym czasie robimy masę jajeczną. Szynkę i salami kroimy w kostkę. Jajka  roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną. Dodajemy pokrojoną wędlinę, starty ser, pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy masę jajeczną na podpieczony chleb. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Omlet będzie gotowy gdy masa się zetnie i będzie delikatnie zrumieniona.  Rodzaj chleba do omletu wedle upodobania

Gotowanie moimi oczami
Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka 472

Chyba będę robić kiełbasy na zamówienie, jest jak z reklamy kiełbasy Balcerzak, którą widziałam w TV. Kiełbasa suszona dojrzewająca tzw. Palcówka to tradycyjna suszona kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, przygotowywana z surowego mięsa, peklowana, a następnie dość długo podsuszana. Zabierałam się za tę kiełbasę odkąd zobaczyłam ją u Iwony O. z bloga Jajem, kilka razy ją jadłam, ostatnio(...)się ją dawniej wyrabiało, czyli  wkładałam do jelita masę mięsną przez lejek palcami, stąd jej tradycyjna nazwa palcówka.Smaczna domowa Kiełbasa suszona dojrzewająca.  Kiełbasa palcówka. Polecam.Składniki:ok. 1,2 kg chudej szynki wieprzowej½ kg łopatki wieprzowej1,2  kg przerośniętego boczku wieprzowego1 łyżka soli1,5 łyżki peklosoli ok. 20 g/kg1 łyżka cukru1 łyżeczka pieprzu czarnego1 łyżeczka pieprzu czosnkowegopo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Panini z szynką 465

Dziś na blogu kolejna propozycja na chrupiąca kanapkę we włoskim stylu, tym razem z dodatkiem szynki. Oczywiście kanapki najlepiej smakują ciepłe, takie prosto z patelni. Ponieważ przygotowywanie ciasta drożdżowego zajmie nam trochę czasu, żeby sobie ułatwić pracę możemy je zagnieść na przykład z potrójnej ilości składników i przechowywać w lodówce przez(...)wyjąć ciasto z lodówki, pozwolić mu się ocieplić i wtedy zacząć przygotowywać kanapki.  Panini z szynką Składniki na 4 chlebki Czas przygotowania: 90 minut Składniki: Na chlebki: 250 g mąki pszennej 550 1 łyżeczka suszonych drożdży ok. 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki morskiej soli  Nadzienie

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekana Bruschetta 186

przyrządzić.   Polecamy wszystkim. Składniki: - kilka pomidorów - ogórek - bazylia świeża - oregano - zioła prowansalskie - bazylia - ser   żółty - szynka - pepperoni - oliwa - bagietka - czosnek Wykonanie:    Ogórki i sparzone pomidory należy pokroić w bardzo drobną kosteczkę    Zblendować świeżą bazylię, oliwę, suszone zioła, sól i czosnek.    Powstałe pesto wymieszać z ogórkiem i pomidorami. Odstawić do lodówki(...)pokrojona bagietkę nałożyć mieszankę pomidorowo – ogórkową, peperoni , szynkę i ser.   Zapiec w piekarniku w temperaturze 200 st. przez około 10 minut

Pan i Pani Smith w kuchni
Keks wytrawny z żółtym serem, salami i oliwkami Calamata Jumbo 204

łyżeczka chili w proszku sól (do smaku; uważać bo oliwki są słone; dodałam porządną szczyptę) Dodatkowo: 50g żółtego sera 50g salami (może być szynka)  10 oliwek Calamata Jumbo z pestką 1 cebula (mała) 2 suszone pomidory 1/3 pęczku szczypiorku Wierzch: plastry salami do dekoracji żółty ser do posypania Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać oliwę i następnie

Di gotuje
SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR I GRILLOWANĄ BRZOSKWINIĄ 143

Należy pamiętać, że kasza ta zawiera sporą ilość glutenu, więc nie każdy może cieszyć się jej smakiem. SKŁADNIKI: 1/2 szkl kaszy Bulgur 10 suszonych pomidorów w oliwie 1 mały świeży ogórek (gruntowy) 6 plastrów szynki parmeńskiej 2 małe brzoskwinie (najlepiej z własnego sadu) 1 łyżka octu balsamicznego 2 garści rukoli A jak to zrobić: Kaszę przygotować zgodnie z instrukcją

Kuchnia w opałach
Sałatka w muszlach makaronowych 482

możesz wykorzystać i włożyć swoją ulubioną sałatkę. Również dekoracja może być zupełnie inna.  Składniki: 250g makaronu w kształcie dużych muszli. Sałatka: 230g szynko gotowanej, puszka kukurydzy, 5 mniejszych ogórków konserwowych, 145g odsączonych pomidorów suszonych, 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Dekoracja: kilka małych pomidorków, kilka czarnych oliwek, majonez, kilka gałązek świeżej pietruszki. Przygotowanie: Makaron ugotować do miękkości

W kuchni u Moniki
Grillowana wieprzowina z nadziewanymi papryczkami, cukinią, bobem i chipsami z buraka 172

rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, pozostałe składniki: 400 g szynki wieprzowej, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser  naturalny Piato lub camembert, mała cukinia, cebule szarlotka i biała, ziarenka bobu, czerwone młode buraki z botwinką

Moniki Smakołyki
Kotlety mielone trochę inaczej 276

vegetą. Formować kotleciki. Rozpłaszczyć a na środek każdego z nich kłaść nadzienie np: 1) po grubszym plastrze ogórka konserwowanego lub kiszonego 2) z suszoną śliwką 3) z serkiem topionym 4) z żółtym serem i szynką 5) lub obtoczone w wiórkach kokosowych Kotlety usmażyć z obu stron. Można włożyć na ok. 10 min. do rozgrzanego do 180°C piekarnika

kulinarnajamka.blogspot.com
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 318

babci, która do dziś pyta: A kiedy przyrządzisz mi te „puchatki”? Teraz robię je często. Czasem dodaję do nich świeże lub suszone zioła. Szczególnie polecam do mięs wieprzowych – np. pieczonej karkówki, łopatki, szynki czy polędwiczek, ale również świetnie sprawdzą się w przypadku wołowiny i dziczyzny. Puddingi yorkshire: 4 małe jajka 150 g mąki (1 szklanka

Poezja smaku
Bigos z sherry luksusowy 240

bigos wytrawnym sherry. Bigos z sherry Składniki: 2 kg poszatkowanej białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty bez marchewki ½ kg wieprzowej szynki, surowej 300 g wędzonego boczku ½ kg karkówki ½ kg wołowiny z kością 4 śląskie 2 cebule 30 g suszonych grzybów 1 czosnek solo 1½ łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego rozmarynu 3 duże liście laurowe 5 ziaren

codojedzenia
Zupa niebecz - regionalne danie z ziemi lubuskiej 268

średnia drobiowa porcja rosołowa lub około 1/2 kg wołowiny rosołowej 1/2 kg dobrej kiełbasy (np. śląskiej) - ja użyłam ok. 30 dkg parzonej szynki 3 średnie marchewki 3-4 średnie pietruszki kawałek selera 1 kg ziemniaków garść suszonych grzybów (u mnie było ich tylko kilka, niestety) sól, majeranek,  2-3 listki laurowe 5-7 ziaren ziela angielskiego Grzyby namoczyć(...)angielskiego i liści laurowych, ugotować wywar. Przecedzić. Dodać ziemniaki pokrojone w średnia kostkę i namoczone grzyby. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę - ja dodałam pokrojoną w grubsze plastry szynkę.  Kapusta: około 60 dkg dobrej kiszonej kapusty liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz spora szczypta kminku 1 łyżka smalcu sól Kapustę ugotować z dodatkiem liścia laurowego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przekładaniec drobiowo-wieprzowy z szynkowara 157

pierwotnie miało być roladą, ale stało się przekładańcem :) Potrzebujemy: ok. 1,5 kg podudzi drobiowych ok. 30 dkg szynki wieprzowej 1 łyżeczka majeranku pół cebuli albo jedna mała ok. 1,5 łyżeczki żelatyny sól i pieprz 1 łyżka suszonej posiekanej pietruszki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka masła 1.  Cebulę kroimy(...)kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso z szynki mielimy lub kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy majeranek, 1 łyżeczkę żelatyny, podsmażoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy. 2. Z podudzi wyjmujemy kostki i zdejmujemy skórę. W mięso wcieramy czosnek, solimy, pieprzymy i posypujemy słodką papryką. 3. Do szynkowara wkładamy woreczek, wykładamy połowę mięsa z podudzi, posypujemy połową pozostałej żelatyny

Marder&Marder Manufacture
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 227

grzybów (ja najbardziej lubię tą z Knorr’a – Marco Pierre White też lubi, wiem że jemu za to płacą ale nie będę się kłóciła z TAKIM szefem kuchni), suszone grzyby, liście laurowe, jałowiec zmiażdżony ostrzem noża, ziarnisty pieprz, ziele angielskie, tymianek i rozmaryn, jeden obrany ząbek czosnku. Marchew, pietruszkę i selera należy dokładnie oczyścić, obrać i drobno pokroić(...)dodatki typu ziemniaki i surówka, lub obiad dla dwóch dorosłych głodomorów, na dwa, trzy dni. SKŁADNIKI 500g wieprzowiny na gulasz — z łopatki lub szynki 200g mocno uwędzonych surowych frankfurterek 500g pieczarek 200g cebuli 2 garści suszonych leśnych grzybów (najlepsze będą podgrzybki) 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 mała marchew 1 mała pietruszka 1 gałązka selera naciowego 3 liście

Karo in the Kitchen