Bardzo smaczna kapustka z dodatkiem boczku i koperku Doskonała do "nieśmiertelnego" schabowego ale nie tylko. Składniki - mała główka białej kapusty - boczek wędzony kilka
Kuchnia z widokiem na ogródBardziej znanej surówki chyba w moim domu nie ma. Najprostsza, najpyszniejsza, do wszystkiego pasująca . Zapraszam na porcję witamin z rana. Składniki: 3 garści poszatkowanej kapusty białej 2 marchewki zielona cebulka dymka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki cukier, sól,pieprz 1 łyżka śmietany chrzan tarty- wg upodobania do smaku musztarda- do smaku Wykonanie: Marchewkę ścieramy na tarce
Z Majeczką w kuchnirodzinie bardzo smakowały, dlatego częściej będę je robić na piątkowy obiad. Pysznie smakują podane z ziemniaczkami surówką z kapusty. Składniki: 700 g filetów rybnych czerstwa mała bułka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania kilka gałązek koperku sól biały pieprz olej do smażenia Filety rybne zmielić w maszynce do mięsa. Koperek posiekać. Bułkę namoczyć, odcisnąć i dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawięcej tych ciepłych i rozgrzewających, jak treściwe zupy, różnego rodzaju kasze, gotowane lub pieczone warzywa oraz, najważniejsze, surówki i kiszonki, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, marchew (która poprawia również wzrok), selery, cykorie, dynię, cebulę, czosnek, cytrynę, grejfruty i MIÓD. Należy unikać białego pieczywa, ciast, słodyczy, cukru oraz jak najmniej używać soli. Z przypraw ziołowych najlepsze będą tymianek, bazylia, kminek, majeranek
Naturalna Kuchniabiałej również możemy zrobić. SKŁADNIKI kapusta czerwona lub biała średniej wielkości 3 duże marchewki 3 cebule 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku Zalewa: 2 łyżki soli 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka cukru 1,5 szklanki octu jabłkowego 1 litr wody gazowanej WYKONANIE Kapustę, paprykę, cebulę szatkujemy na szatkownicy do kapusty . Marchewkę(...)ścieramy na tarce o mniejszych oczkach. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Składniki zalewy łączymy ze sobą. Wlewamy do kapusty, mieszamy i zalewamy wodą mineralną. Surówkę nakładamy do dużego słoika lub kilku mniejszych. Zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce. Surówkę po wyciśnięciu z wody podajemy do obiadu. Jeśli lubimy możemy dodać do niej jogurt lub majonez. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewykilku znalezionych przepisów skonstruowałam mój własny, który daje produkt o fajnym, lekko kwaskowatym smaku. Surówka idealnie nadaje się nie tylko do chińszczyzny, np. domowych sajgonek, ale również do wszelkich dań mniej lub bardziej typowo polskich. Skł adniki: 1/2 małej główki kapusty białej 1 duża lub 2 mniejsze marchewki Marynata: 1/4 szkl oleju 1/3 szkl octu ryżowego(...)lodówki najlepiej na 24 godziny. Kapusta jest smaczna od razu ale najsmaczniejsza jest po 2-3 dniach. Wtedy smaki porządnie się przegryzą a sama kapusta zmięknie pozostając jednocześnie chrupką. Bardzo smaczny jest również czosnek, który, razem z kapustą, zamarynował się. Oddał swoją ostrość i zapach a pozostał chrupiący i delikatny. Testowo przetrzymałam kapustę przez tydzień - nadal była smaczna chociaż zaczynała
Ze smakiem bez glutenuWielowarzywna suróweczka do obiadku.składniki:1/2 średniej główki kapusty białej3 średnie marchewki2 jabłka4-5 ogórków kiszonych2 łyżki natki piertuszkido skropienia olej Rapsodo skropienia sok z
Monia miesza i gotujebiałej kapusty 2 marchewki 2 małe cebule 1/3 szklanki cukru pudru pół szklanki majonezu łyżeczka musztardy 1,5 łyżki octu winnego 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli pół łyżeczki pieprzu Kapustę i cebulę dokładnie posiekać. Obrane marchewki zetrzeć na tarce. Wszystko dokładnie wymieszać. Cukier puder zmieszać z majonezem, musztardą, octem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Surówkę
Bulliobiałej kapusty 2 marchewki 2 małe cebule 1/3 szklanki cukru pudru pół szklanki majonezu łyżeczka musztardy 1,5 łyżki octu winnego 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli pół łyżeczki pieprzu Kapustę i cebulę dokładnie posiekać. Obrane marchewki zetrzeć na tarce. Wszystko dokładnie wymieszać. Cukier puder zmieszać z majonezem, musztardą, octem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Surówkę
Bulliobiałej kiełbasy Żurek staropolski Zupa chrzanowa z jajkiem i chrustem bekonowym Zakwas na żurek Zakwas pszenny na barszcz biały Zupa pomidorowa Pieczone mięsa i potrawy na ciepło: Biała kiełbasa pieczona w cydrze Pieczona pierś gęsi Dietetyczny pasztet z kurczaka Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą(...)kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka jarzynowa Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Łosoś w galarecie Sałatka jajeczna z twarogiem Gravlax - marynowany łosoś Śledzie z cebulą Hekele. Sałatka śledziowa Surówka z młodej kapusty Sałatka
Codziennik KuchennyUwielbiam surówki z kapusty, a do tego coleslaw wykorzystałam dwa jej rodzaje, czerwoną i młodą kapustę. Surówka do obiadu. Pasuje do mięsa i do ryby. Kolrowa i smaczna! Coleslaw Składniki: 4 porcje 200 g czerwonej kapusty 200 g młodej kapusty lub białej 2 marchewki 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka sezamowego oleju
codojedzeniawięc jedno i drugie razem też dobre :) I faktycznie całkiem nieźle się wszystko razem połączyło. A surówka miała fajny aromat kolendry. To dość intensywna w smaku roślinka więc lepiej ostrożnie ją dawkować :) 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1/2 małej główki białej kapusty 1 łyżeczka musztardy 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 cebula sok z 1/2 cytryny garść posiekanej świeżej
Marder&Marder Manufacturebiałej kapusty ok. 1 - 1,20 kg biała część pora 2 marchewki 1 jabłko 1 łyżka soli 6 łyżek oleju 6 łyżek wody 2 sosy koperkowo - ziołowe np: Knorr, Prymat WYKONANIE : Z kapusty wycinamy głąb i drobno siekamy. Posypujemy łyżką soli. Co jakiś czas mieszamy i odstawiamy do czasu, aż kapusta zmięknie i puści sok. Kapustę należy(...)przelewamy gorącą wodą i drobno siekamy. Mieszamy wodę, olej i dwa sosy. Łączymy z warzywami i odstawiamy na chwilę żeby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce. Z tej porcji surówka starcza mi na dwa dni. Smacznego
Pani na deserWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pulled porkt czyli rwana, grillowana wieprzowina długo pieczona. Podana w brioszce z dodatkiem sosu barbecue z surówką z
Marta Gotujeheight: 1em; max-height: 1em;" /> No ale przy innych surówkach , nawet przymus i perswazja nie pomagają , więc tą można wynieść do rangi „przełykalnej” " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 mała główka świeżej kapusty lub 1/2 większej 1 średnia marchewka kawałek białej części pora sól , pieprz do smaku 2 łyżeczki soku(...)cukru 1 łyżka majonezu ( gęstego ) Kapustę szatkujemy lub cieniutko kroimy , przekładamy do misko , dodajemy startą na grubej tarce marchew , posiekanego drobniutko pora . Warzywa lekko wygniatamy ręką , żeby kapusta puściła nieco soku . Dodajemy majonez , sok z cytryny , sol ,pieprz , cukier i mieszamy . Odstawiamy na około 10 minut , mieszamy ponownie i możemy podawać . Smacznego Post Surówka z młodej kapusty pojawił się poraz
Ogrodnik w podróży