Nie wyobrażam sobie Świątecznego obiadu, bez takiej kapusty. Pasuje do każdego rodzaju mięsa. Czasami podaję ją tylko w towarzystwie poznańskich szagówek (kopytek), okraszonych skwarkami z boczku
Kopystką po garachChcę Wam dzisiaj zaproponować pyszną surówkę. Główny składnik stanowi kapusta pekińska - krucha i chrupka. Dodałam do niej również nitki selera, paprykę, kukurydzę i dużo natki pietruszki. Podałam ją do roladek drobiowych z figą w sosie pomarańczowym. Składniki: 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 1/2 słoika selera w zalewie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 słodkiej papryki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego 3 łyżki oleju lnianego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Kapustę i natkę drobno posiekać. Selera i kukurydzę odsączyć z zalewy, paprykę pokroić w kostkę Warzywa umieścić w misce lub salaterce
Czerwień i błękitNazywany jest również kotletem szwajcarskim . Można go zrobić praktycznie z każdego mięsa (schabu wieprzowego, piersi kurczaka czy cielęciny ). Cordon Bleu to nic innego jak złożony na
Kulinarne Przebojeminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy Składniki – 4 porcje: Czerwona kapusta – ½ główki Pomarańcza – 1 sztuka Granat – 1 sztuka Pestki dyni – 2 łyżki Oliwa z oliwek – 1 łyżka Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Musztarda dijon – 1 łyżka Sól Wykonanie: Kapustę drobno posiekać i zblanszować. Zblanszowaną kapustę skropić sokiem z ½ cytryny i posolić. Następnie(...)uprażyć na patelni pestki dyni i dodać je do kapusty. Pomarańczę obrać dokładnie ze skóry i pousuwać białe błonki z owocu, a następnie pokroić w kostkę. Do kapusty dodać pomarańczę, granat i wymieszać z oliwą z oliwek, miodem i musztardą. Doprawić do smaku solą
Kuchnia Bon AppetitDlatego warto zajrzeć do oryginału :) Potrzebujemy kapustę 1/2 główki ~1kg, mąkę 5 łyżek, 2 jajka, sól i przyprawy :) Kapustę ucieramy na grubych oczkach, dodajemy jajko, przyprawy i dokładnie mieszamy. Potem dodajemy jeszcze jedno jajko i mąkę. Wyrabiamy jednolitą masę i lepimy kulki :) Pozostała nam jeszcze kapusta przyda się na surówkę coleslaw Smażymy na mocno złoty kolor
chleba naszegoakurat kurczaka, indyka i królika) 3/4 szklanki ryżu kawałek białej kapusty kilka pieczarek 300 g mięsa mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz słodka i ostra papryka tłuszcz do smażenia Mięso z rosołu drobno pokroić. Pieczarki także pokroić. Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem(...)wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i surówką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagodziny na kuchennym blacie pięknie zaczyna fermentować i po kilku dniach zamieni się w smakowite kimchi. Ale nie takie zwykłe, tylko kimchi z białej kapusty! Pychotka Polecam! Składniki: Baza: 1 mała główka kapusty (około 1 kg) 1 cebula (około 150 g) 6 łyżek soli Warzywa: 1 papryka czerwona 1 duża marchewka 4 ząbki czosnku (można mniej) kilka cebulek(...)Obrany czosnek drobno siekamy. Cebulkę dymkę kroimy w większe kawałki. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy cebulę, sól i rękami uzbrojonymi w rękawiczki mieszamy wmasowując sól w kapustę. Odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu kilkakrotnie przepłukujemy kapustę czystą zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Następnie osuszoną ręcznikiem papierowym kapustę odciskamy z nadmiaru wody. Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu
Lamarida.pl200 g kapusty pekińskiej*, 2 ogórki kiszone, 1 jabłko kiszone**, 4 małe pomidory, sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz Kapustę pekińską drobno pokroić. Jabłko obrać ze
królestwo garówKapustę pod każdą postacią uwielbia moja Mama, a ja jako córka myślę i czuję smaki podobnie. Kapusta modra zazwyczaj jest u nas podawana z mięsem
Gosia gotujewiecie,że czołowe miejsce wśród produktów,które nas leczą przypada kapuście? Kapusta czerwona ma wszyskie zalety kapusty białej,ale lżejszą strukturę i przyjemniejszy aromat.Uwodzi swoim energetycznym,nietuzinkowym kolorem,a zawdzięcza go antocyjanom,czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom.Jest wyjątkowo bogata w witaminę B1,zawiera całe mnóstwo mikroelementów:sód,potas,magnez,wapń,żelazo,kobalt,miedź,cynk,fosfor,fluor,chlor i jod.Na pewno(...)talerzach właśnie ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.Jest tania i łatwodostępna ,także tanim kosztem możemy oczyścić organizm z toksyn i poprawić jego metabolizm.Do gotowanej czerwonej kapusty (przepis tutaj i tutaj ) oraz surówki z czerwonej kapusty (przepis tutaj ) dorzucam następny przepis,a mianowicie zupę krem.Jest to moje największe odkrycie kulinarne,potrawa ta absolutnie zaskoczyła mnie swoim smakiem i aromatem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś polecam Wam coś co nie tylko cieszy smakiem, ale również kolorami. Pyszna kolorowa sałatka z dressingiem vinaigrette . Idealna na kolację, od tak lub jako dodatek
Słodkie okruszkioczywiście całą kopą na kanapki. Surówka, którą chcę Wam zaprezentować powstała z młodych warzyw. Tak się składa, że wszystkie warzywa są młode, delikatne i kruche. Główny składnik stanowi kapusta, ale dodałam również młodą marchew, cukinię, paprykę, wspomnianą rukolę, koperek i natkę. Wszystkie składniki łączy lekki winegret. Składniki: 1 młoda, niezbyt zwarta kapusta 1 bardzo młoda cukinia (20 cm) garść rukoli(...)młode marchwie pół czerwonej papryki po 2 gałązki koperku i natki pietruszki Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować
Czerwień i błękitczosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce(...)paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka krabowa z kawiorem Łosoś w galarecie Gravlax a la tuńczyk Gravlax - marynowany łosoś Rillettes z łososia Majonez domowy Kapusta kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta
Codziennik Kuchennyjakiej wysokości musicie sami określi ć, bo nie wiemy jakiej wielkości macie kapustę w rękach :) tak czy siak to co twarde musi zniknąć. Rozkładamy liście kapusty i tam gdzie pozostała biała twarda część ścinamy ją ostrym wąskim nożem, aby liść w tym miejscu był cieniutki. Teraz zaczynamy od największych liści i wkładamy po jednym do wrzącej wody(...)surówkę do gołąbków. Gołąbki układamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, i dusimy ok. 15-20 min. Dobrze jest przykryć blaszkę folią aluminiową, którą nakłuwamy nożem, aby woda mogła odparowywać. Gotowe gołąbki podajemy z surówką (przepis poniżej). Możemy też jako dodatek podać ryż basmati. Najlepiej smakują z sosem chili słodko-kwaśnym. Smacznego :) Surówka: pozostałe liście kapusty
vegetanieKolejny przepis z książki "Ryby są super" Karola Okrasy i Doroty Wellman. Cudowne bułeczki z rybnym nadzieniem. U nas był podane na obiad w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty. Z tych ilości upiekłam 6 sporych bułek, więc spokojnie wystarczyło na obiad dla nas wszystkich. Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej 50 g mleka(...)posmarowania sezam ( u mnie czarnuszka) do posypania Farsz: 250 g filetu z dorsza ( u mnie 300 g) sól pieprz sok z 1/2 cytryny odrobina masła 1 spory por (biała część) 6 suszonych pomidorów 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Mąkę, mleko w proszku i sól wymieszać w misce. Zrobić niewielkie wgłębienie wsypać lub wkruszyć drożdże. Zalać
Sto kolorów kuchni