Przedstawiam przepis na chińską surówkę! Chińska surówka jest przede wszystkim soczysta, chrupiąca i ma wyjątkowy smak i aromat - sposób przygotowania jak zwykle prosty i szybki. Potrzebne będą: - 1/2 główki kapusty, - 3 średnie marchewki, - natka pietruszki na ozdobę, - 1/3 szklanki octu jabłkowego lub zmieszane trochę jabłkowego i trochę ryżowego octu, - 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu, - 3/4 szklanki oleju(...)ząbki czosnku, - szczypta soli morskiej. Sposób przygotowania: - kapustę kroimy na wąski paseczki, a obrana marchewkę należy zetrzeć przy użyciu tarki i wymieszać wraz z pokrojoną kapustą; - do garnuszka wsypujemy cukier bądź ksylitol, szczyptę soli, wlewamy kolejno olej, ocet oraz posiekane ząbki czosnku - wszystko razem podgrzewamy, aż zaczną pojawiać się białe bąbelki (tak jak widać na zdjęciu); - gdy zalewa już jest
MintTasteTakże polecam jej wykonanie dzień przed zaplanowaną konsumpcją :) Składniki - pół główki białej kapusty ( ok. 60-70 dag ) - 1 duża marchewka - 1 ząbek czosnku - 1/3 szklanki oleju - 1/3 szklanki octu jabłkowego lub winnego - 3 płaskie łyżki cukru - 0,5 łyżeczki soli Kapustę drobno szatkuję do kapusty dodaję marchewkę startą na dużych oczkach, mieszam. W małym garnuszku przygotowuje zalewę(...)zagotowuję olej do oleju dodaję ocet, cukier, sól i zmiażdżony ząbek czosnku. Gorącą zalewą zalewam kapustę z marchewką, dokładnie mieszam i ostudzoną przekładam do lodówki. Sałatkę przechowuję w przykrytej miseczce, lub przekładam do słoików i zakręcam. Jak już pisałam wyżej surówka musi poleżeć w lodówce co najmniej 12 godzin. Najlepsza jest na drugi dzień, na trzeci i kolejne :) Po tygodniu
Kuchnia z widokiem na ogródSurówki i sałatki według zasad diety dr Dąbrowskiej Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki Surowy burak, marchewka, jabłko, sok z cytryny Burak i ogórek kiszony Rzodkiew, marchewka, jabłko, burak, sok z cytryny Pomidor, grejpfrut, sałata karbowana, szczypiorek, sól czarna, pieprz biały Sałatka jarzynowa z ugotowanych w bulionie warzyw Tabuleh
To co kochamzapraszam na fajną surówkę ,doskonale pasuje do obiadów i nie tylko ,z młodej kapustki z dodatkiem różnych warzyw . Kompozycie można tworzyć według własnego smaku i upodobań,ale kto jej nie lubi . Składniki Pół główki młodej kapusty białej 2 marchewki 4 rzodkiewki
Mój SmakDziś zapraszam na kolejne danie z wykorzystaniem młodej kapusty, którą uwielbiam. Surówka. Świetna do obiadu i grilla, kolorowa, wiosenna, zdrowa... dużo by o niej pisać.... po prostu pyszna:) Polecam :) Składniki - główka młodej kapusty - 2 mniejsze kolorowe papryki - 6-8 rzodkiewek - pół pęczka koperku - sól, biały pieprz, zioła toskańskie, - oliwa z oliwek Wykonanie Kapustę szatkuję, lekko solę, mieszam, delikatnie ugniatając rękoma
Kuchnia z widokiem na ogródMama, to od niej pomysł. Napisałam surówka, bo tak ją w domu nazywam. Choć wymieszanie z majonezem powoduje chyba, że staje się sałatką? :) surówka czy sałatka - ważne, że pyszna! :) Cebulę czerwoną można zastąpić białą, ja lubię z czerwoną, bo sałatka nabiera wtedy też trochę koloru. W składnikach nie piszę o soli, bo ja już solą nie doprawiam(...)dlatego, że fasola jest trochę słona -sól stosowana jest do konserwacji i choć odlewamy słoną zalewę, fasola, która w niej się moczyła jest słona. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona cebula 2-3 łyżki majonezu pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę pekińską siekamy (ja zawsze zdejmuję i wyrzucam pierwsze liście). Czerwoną fasolę odsączamy
Kolorowy Przepisownikbiałego cukru; 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 % lub 1 szklanka octu jabłkowego 6 %; 1 szklanka zimnej wody; 1/4 szklanki oleju; 1/2 łyżeczki soli. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewkę i jabłko umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty. Paprykę(...)umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, drobno pokroić. Dodać do kapusty z marchewką i jabłkiem. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do warzyw. Wymieszać. Plastry ananasa odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do surówki. Wymieszać. Przygotować dressing. Do słoika wlać wodę, ocet i olej. Wsypać cukier i sól. Zakręcić słoik i trzymając w dłoni, energicznie
Gospodyni MiejskaDodatek oleju rzepakowego też wnosi same plusy. Jest to surówka mało kaloryczna, lekka i bardzo zdrowa, która idealnie pasuje do obiadu. ~~SKŁADNIKI~~ mała kapusta pekinka 1 szt. średni korzeń selera 1/2 szt. duży korzeń pietruszki 1 szt. natka pietruszki 3-4 łyżki ( posiekana ) por biała część sok z połowy cytryny pieprz 1/2 łyżeczki
Kuchnia Paulettesspieszę się i nie mam czasu zrobić innej surówki. Chrupiące, słodkawe warzywa, delikatnie octowe, zagościły w mojej rodzinie na stałe. Do sałatki można dodać również paprykę lub zielone pomidory w proporcjach dowolnych, bo zawsze się udaje. Składniki: • 2 kg ogórków • 1 kg kapusty białej • 1 kg cebuli • kilka marchewek • sól Zalewa: • 1 szklanka
To co kochamNieskomplikowana, szybka i bardzo zdrowa wiosenna sałatka. Kusi kolorem i przepysznym połączeniem smaków. Składniki ½ główki białej kapusty Pęczek rzodkiewki Średnia cukinia ½ pęczka natki pietruszki
Pyry na Gaztego smaczne , a dziś zapraszam na moją surówkę z majonezem, bo to nie jest mega zdrowa propozycja, ale zapewniam że smaczna, dodatek do mięsa super. Składniki 2 marchewki 1 małe jabłko 1 mała kapusta pekińska Pół ogórka zielonego 2 łyżki majonezu 1 mała pora (biała cześć) Sól Pieprz Szczypta cukru Wykonanie Marchew obieramy
Mój Smakktórą opycham się najczęściej. Bardzo dobrze sprawdza się jako surówka do obiadu, ale też jako samodzielna przekąska np. do pracy. Najważniejszy jest w niej sos, który każdy może robić według własnego gustu. Pewne jest jedno - ma być go dużo, by kapusta nie była sucha. Składniki : pół białej kapusty marchew duży (400 g) kubek dobrego jogurtu naturalnego lub greckiego
Weekendy w domu i ogrodzieplacki zależy tylko od naszej wyobraźni. Można zrobić klasyczne ślimaczki z białego serka i łososia, nadziać warzywami, mięsem, a nawet owocami i gęstym jogurtem. Zamknięte szczelnie gotowe placki można przechowywać kilka dni. Swoje tortille podałam z twarożkiem i łososiem oraz domową surówką Colesław, którą zrobiłam z szatkowanej białek kapusty (150 g, selera naciowego (2 łodygi) i fenkułu (1/3 bulwy
KucharzycaFajna, chrupiąca i rześka alternatywa dla tradycyjnej surówki z gotowanej czerwonej kapusty. Dobrze smakuje od razu po wykonaniu jak i dnia następnego. Prosta i szybka w wykonaniu. No i nie trzeba jej gotować 😊 Składniki (porcja na 4 osoby): 1/4 główki czerwonej kapusty 1 duże, kwaskowate jabłko biała cześć pora garść rodzynek 2-3 łyżki oleju
Ze smakiem bez glutenuSurówka Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych surówek obiadowych. Podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta. W zależności od upodobań jej skład można komponować dowolnie. Warzywa można kolejno wrzucać do malaksera, lub po prostu zetrzeć na szatkownicy lub tarce o grubych oczkach. Składniki: połowa małej główki białej kapusty ćwierć małej główki czerwonej kapusty 1 marchewka
potrawyregionalne