surówki z białej kapusty - 725 przepisów (strona:30/49)

Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem 292

białego cukru; 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 % lub 1 szklanka octu jabłkowego 6 %; 1 szklanka zimnej wody; 1/4 szklanki oleju; 1/2 łyżeczki soli. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewkę i jabłko umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty. Paprykę(...)umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, drobno pokroić. Dodać do kapusty z marchewką i jabłkiem. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do warzyw. Wymieszać. Plastry ananasa odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do surówki. Wymieszać. Przygotować dressing. Do słoika wlać wodę, ocet i olej. Wsypać cukier i sól. Zakręcić słoik i trzymając w dłoni, energicznie

Gospodyni Miejska
SURÓWKA MOCY 143

Dodatek oleju rzepakowego też wnosi same plusy.  Jest to surówka mało kaloryczna, lekka i bardzo zdrowa, która idealnie pasuje do obiadu. ~~SKŁADNIKI~~ mała kapusta pekinka 1  szt.  średni korzeń selera 1/2 szt.  duży korzeń pietruszki 1 szt. natka pietruszki 3-4 łyżki ( posiekana ) por biała część  sok z połowy cytryny pieprz 1/2 łyżeczki

Kuchnia Paulettes
Sałatka warzywna zimowa 96

spieszę się i nie mam czasu zrobić innej surówki. Chrupiące, słodkawe warzywa, delikatnie octowe, zagościły w mojej rodzinie na stałe. Do sałatki można dodać również paprykę lub zielone pomidory w proporcjach dowolnych, bo zawsze się udaje. Składniki: • 2 kg ogórków • 1 kg kapusty białej • 1 kg cebuli • kilka marchewek • sól Zalewa: • 1 szklanka

To co kocham
Surówka wiosenna 256

Nieskomplikowana, szybka i bardzo zdrowa wiosenna sałatka. Kusi kolorem i przepysznym połączeniem smaków. Składniki ½ główki białej kapusty Pęczek rzodkiewki Średnia cukinia ½ pęczka natki pietruszki

Pyry na Gaz
Surówęcia 169

tego smaczne , a dziś zapraszam na moją surówkę z majonezem, bo to nie jest mega zdrowa propozycja, ale zapewniam że smaczna, dodatek do mięsa super. Składniki  2 marchewki  1 małe jabłko  1 mała kapusta pekińska Pół ogórka zielonego 2 łyżki majonezu 1 mała pora  (biała cześć) Sól  Pieprz Szczypta cukru Wykonanie  Marchew obieramy

Mój Smak
Coleslaw i "Prawie siostry" 161

którą opycham się najczęściej. Bardzo dobrze sprawdza się jako surówka do obiadu, ale też jako samodzielna przekąska np. do pracy. Najważniejszy jest w niej sos, który każdy może robić według własnego gustu. Pewne jest jedno - ma być go dużo, by kapusta nie była sucha. Składniki : pół białej kapusty marchew duży (400 g) kubek dobrego jogurtu naturalnego lub greckiego

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowa tortilla 116

placki zależy tylko od naszej wyobraźni. Można zrobić klasyczne ślimaczki z białego serka i łososia, nadziać warzywami, mięsem, a nawet owocami i gęstym jogurtem. Zamknięte szczelnie gotowe placki można przechowywać kilka dni. Swoje tortille podałam z twarożkiem i łososiem oraz domową surówką Colesław, którą zrobiłam z szatkowanej białek kapusty (150 g, selera naciowego (2 łodygi) i fenkułu (1/3 bulwy

Kucharzyca
Surówka z czerwonej kapusty z porem i rodzynkami 125

Fajna, chrupiąca i rześka alternatywa dla tradycyjnej surówki z gotowanej czerwonej kapusty.   Dobrze smakuje od razu po wykonaniu jak i dnia następnego.  Prosta i szybka w wykonaniu.  No i nie trzeba jej gotować 😊 Składniki (porcja na 4 osoby): 1/4 główki czerwonej kapusty 1 duże, kwaskowate jabłko biała cześć pora garść rodzynek 2-3 łyżki oleju

Ze smakiem bez glutenu
SURÓWKA COLESLAW 425

Surówka Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych surówek obiadowych. Podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta. W zależności od upodobań jej skład można komponować dowolnie. Warzywa można kolejno wrzucać do malaksera, lub po prostu  zetrzeć na szatkownicy lub tarce o grubych oczkach. Składniki: połowa małej główki białej kapusty ćwierć małej główki czerwonej kapusty 1 marchewka

potrawyregionalne
Surówka z włoskiej kapusty 125

Składniki: 1/2 główki niewielkiej włoskiej kapusty 1 marchew kawałek pora 4 korniszony posiekana natka pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika sól Sos: 1/2 szklanki wody z ogórków

Czerwień i błękit
Surówka z młodej kapusty z pomidorami i selerem naciowym 174

letniej kompozycji dodałam pomidory malinowe, łodygę selera naciowego oraz szczypior. Surówka jest bardzo soczysta i orzeźwiająca! Składniki: pół główki młodej kapusty 2 średnie pomidory malinowe 1 łodyga selera naciowego 2 dymki ze szczypiorem Sos: ok. 200 g chudej śmietany (użyłam 9%, ale może być też jogurt naturalny) 2 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego sól, pieprz 1 łyżka płynnego miodu

Czerwień i błękit
Szybka sałata z dressingiem śmietanowym / Simple salad with creamy dressing 293

przypadło mi do gustu niż klasyczna śmietana Polecam też szybką surówkę z młodej kapusty , też jest przepyszna! Scroll down for recipe in English Szybka sałata z dressingiem śmietanowym (4-5 porcji) Składniki: 200 g ulubionego miksu sałat 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu z białego wina 1/2 łyżki cukru pudru sól i pieprz do smaku

karmelowy
Surówka z kapusty włoskiej z papryką 153

Surówka chrupiąca, smaczna i bardzo prosta. Polecam jako dodatek do obiadu, ale również do grilla. Można dodać szczypiorek, koperek lub ziła, kto co lubi albo ma pod ręką. Składniki: 1/2 główki średniej kapusty włoskiej 1 czerwona papryka kawałek pora (biała część) 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz dodatkowo: szczypiorek lub zioła prowansalskie Liście kapusty drobno poszatkować, ja użyłam

talerz przyjemności
A’la Waldorf, Drive 122

Poniżej moja wersja słynnej sałatki wymyślonej przez Oscara Tschirky’ego w Nowym Jorku pod koniec XIX wieku. Składniki: 2 małe jabłka ½ małego selera 2 liście kapusty

Qlinarnie i Qlinarnie
Wieprzowy gyros z cebulą 167

kości 2-3 łyżki przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 łyżki oliwy 1 cebula sos kebab-gyros FOLWARK do podania:  młode ziemniaki z koperkiem surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i zieloną cebulką  PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy w paseczki, przekładamy na patelnie, skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawą i papryką - mieszamy by mięso pokryło się uzyskaną marynatą. Odstawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kimchi 212

tego, w jaki robi się naszą, białą kapustę. Tylko składniki i czynności są inne. I czas oczekiwania nieco krótszy. A smak... Co będę pisać, jemy ją prawie do wszystkiego, a czasem wyjadamy samą prosto ze słoika. Wspaniała do zupy i jako dodatek do kanapek albo jako surówka do pieczonej ryby. I jest bardzo uzależniająca... ;) Kimchi - koreańska kiszona kapusta

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania