surówka - 20359 przepisów (strona:75/1358)

Surówka z marchewki i selera – kuchnia podkarpacka 209

Surówka z marchewki z jabłkiem to chyba najpopularniejszy w Polsce dodatek obiadowy. Ja jednak wolę nieco inną wersje surówki z marchewki. Dodaje się do niej seler i odrobinę kwaśnej śmietany. Dzięki temu surówka ma łagodny, słodki, kremowy smak. Polecam od czasu do czasu odmienić sobie smak obiadu :) Przepis jak najbardziej podkarpacki. Taką surówkę przygotowywano w domu rodzinnym mojej koleżanki(...)kwaśnej śmietany 3-4 łyżki cukru szczypta soli Seler i marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy ze śmietaną, cukrem i odrobiną soli. Dobrze jest przygotować surówkę wcześniej, żeby nabrała pełnego smaku. Przepis bierze udział w akcji

Trzeci talerz
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem 191

obiadu podaję zawsze surówkę, albo coś smacznego ze słoików, które wcześniej zrobiłam. Surówkę z kapusty białej, pekińskiej, czerwonej, czy też z kiszonej lubimy wszyscy. Do dzisiejszego obiadu zrobiłam moją ulubioną surówkę z kapusty kiszonej. Idealnie pasuje np. do smażonej ryby. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 mała albo pół średniej cebuli 1 łyżeczka soku z cytryny(...)wymieszałam. Teraz już można przyprawić do smaku. Pieprz, oliwa, cukier, ulubione zioła... Ja dodałam posiekany koperek. I nie żałowałam go. Obsypałam obficie.     Jeśli macie ochotę na taką surówkę i to w takim składzie, to zachęcam do zrobienia. Jest wspaniała. Niekoniecznie do obiadu. Często robię ją, kiedy dopada mnie „wilczy apetyt” a nie chcę mieć wyrzutów sumienia, że zjadłam

Kuchnia u Krysi
Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym 135

Kolejna surówka, która powstała na zasadzie czyszczenia lodówki. Lądowało w niej to, co akurat mieściła moja lodówka, a efekt był całkiem przyjemny dla podniebienia. Ponieważ nie było zbyt dużo czasu, w surówce obok pora zawitał surowy kalafior. Jeśli do tego dodamy jabłko, ogórek i dla załamania koloru paprykę, to efekt może być zaskakujący. I był…zaskakująco dobry. Jakoś(...)zwykle uważa się za te, przeznaczone do gotowania. I tak na surowo raczyliśmy się brokułem i kalafiorem. I tutaj powtórka z kalafiora. Dzięki surowości a może surowiźnie wszystkich warzyw, surówka świetnie chrupie. Jeśli nie lubicie aż tak chrupkiego pora lub ma też być on łagodniejszy w smaku, solimy go jakieś 20 min wcześniej, dzięki czemu puści sok i pozbędziemy się

Mieszam w Garnku
Surówka z czerwonej kapusty (z jabłkiem, pestkami dyni i olejem rydzowym) + rady 112

Przepis autorski (mój). Uwielbiam czerwoną kapustę i mogę ją jeść pod każdą postacią.   Podobne surówki przyrządzam bardzo często i zawsze są pyszne. Czasami używam różnych olei, co daje ciekawe efekty smakowe.  Zresztą już Wam o tym wspominałam... Olej rydzowy świetnie podkreśla smak kapusty, gdyż jest niezwykle aromatyczny i posiada charakterystyczny posmak - określany jako cebulowy, czy orzechowy (z delikatną(...)osób, które nie przepadają za smakiem oleju lnianego.  Jeśli nie lubicie chrupiącej kapusty - to poniżej podałam sposób na bardziej miękką (*). A tu inne przykładowe przepisy (klik w przepis): surówka z czerwoną kapustą (z czosnkową nutą) surówka z czerwonej kapusty (z suszonymi śliwkami)   1/2 główki czerwonej kapusty 1 cebula (mała) 1/2 jabłka 4 łyżki oleju rydzowego 1 łyżka jogurtu

Di gotuje
Surówka z białej rzodkiewki (z majonezem) 126

Uwielbiam białą rzodkiew. Często jem ją „od tak” lub robię z niej surówki, dodaję ją do różnych sałatek, a nawet past. Dziś zapraszam Was na prostą i smaczną surówka z białej rzodkiewki (z majonezem). Spróbujcie. Surówka z białej rzodkiewki (z majonezem) Surówka z białej rzodkiewki (z majonezem) 2016-05-15 22:05:41 Write a review Save Recipe(...)trzemy na tarce na grubych oczkach. Następnie delikatnie solimy i odstawiamy na około 15-20 minut. Moja rzodkiew nie była ostra, dlatego stała krócej. Po tym czasie do surówki dodajemy majonez, jogurt i drobno posiekany por. Całość doprawiamy solą i pieprzem, próbując smak. Podajemy do obiadu, np. z w towarzystwie paluszków rybnych i ziemniaków. Smacznego By Magdalena beta calories

Słodkie okruszki
Surówka marchewkowa z chrzanową nutą 153

Dziś chciałabym  podzielić się z Wami przepisem na szybką i smaczną surówkę marchewkową z chrzanową nutą. Marchewkowe surówki bardzo często goszczą na moim stole, dlatego tak lubię urozmaicać i zmieniać subtelnie ich smak. Taka surówka będzie wspaniałym dodatkiem do głównego dania. Spróbujcie. Surówka marchewkowa z chrzanową nutą Surówka marchewkowa z chrzanową nutą 2016-05-13 21:19:48 Write

Słodkie okruszki
Surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek 115

Idąc „niedźwiedzim” tropem, po wykorzystaniu do pesto liści czosnku niedźwiedziego , łodyżki kwiatów i liści przerobiłam na surówkę. Do obiadu, ale nie tylko - witaminowa bomba – surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek. Składniki: - łodyżki czosnku niedźwiedziego - rzodkiewki - wino ryżowe Mirin - olej sezamowy - różowa sól himalajska - sok z cytryny     Łodyżki i rzodkiewki myjemy. Łodyżki odsączamy z wody i drobno(...)Pokrojone łodyżki solimy, skrapiamy winem Mirin, olejem sezamowym oraz sokiem z cytryny – mieszamy. Rzodkiewki osuszamy z wody na ręczniku papierowym i dodajemy do miski z łodyżkami. Ponownie mieszamy. Surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek gotowa do podania. Surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek przybrana kwiatami czosnku niedźwiedziego jest niezwykle dekoracyjnym dodatkiem do posiłku. Bardzo aromatyczna oraz, przede

mojewypiekiinietylko
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i papryką 174

Dzisiaj proponuję przepis na lekką, zdrową i smaczną surówkę z kapusty pekińskiej. Surówka ta to prawdziwa bomba witaminowa. To doskonały dodatek do drugiego dania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 3 ogórki konserwowe, 1 cebula czerwona, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 łyżeczka octu spirytusowego Parczew , 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam(...)obieram i kroję w kostkę. Szczypiorek drobno siekam. 2. Kapustę pekińską drobno kroję. Solę i odstawiam na 15 minut. Następnie do kapusty dodaję paprykę, ogórki, cebulę i szczypiorek. Mieszam. Surówkę doprawiam do smaku octem, cukrem, solą oraz pieprzem. Do przygotowania surówki wykorzystałam ocet spirytusowy, który otrzymałam do testowania od firmy WOM Parczew . Ocet Parczew to doskonały dodatek do surówek, marynat

Tradycyjna kuchnia Kasi
Colesław (surówka) 140

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Colesław - popularna surówka z surowej, białej kapusty.  ( Sama nazwa surówki pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa koolsla , które jest skrótem koolsalade - surówka z kapusty - Wikipedia). W zależności od upodobań - kapustę można poszatkować na większe lub mniejsze kawałki. Częstymi dodatkami bywa marchew, cebula, jabłko czy ananas. Proporcje pomiędzy składnikami również zależą od naszych preferencji(...)samo jest z sosem - najbardziej popularny przygotowuje się na bazie majonezu, ale często bywa też winegret. Poniższy przepis jest prosty, szybki i naprawdę smaczny. Surówka idealnie komponuje się z daniami mięsnymi. 1/2 główki białej kapusty 1-2 marchewki  1 cebula  sól Sos: (*) 1/2 szklanki majonezu (polecam z firmy Roleski ) 5 łyżek mleka 1 łyżka soku z cytryny

Di gotuje
Surówka z pora, jabłka i marchwi 127

serem białym i porem, jaką przygotowała ongiś moja siostra. Farsz rozpływał się w ustach. Zupa krem z pora też smakuje rewelacyjnie. Zachęcam więc do eksperymentów z tym warzywem. Dzisiaj surówka z pora z dodatkiem marchewki, jabłka i ogórka kiszonego. Całość w sosiku z jogurtu. Jeśli macie dość ostrego w smaku pora, warto tuż po skrojeniu go, posolić odrobinę i odstawić(...)czas potrzebny do puszczenia soku. Po odlaniu soku, nasz por nie będzie już tak ostry w smaku. My lubimy surówki, bo można je bardzo wdzięcznie komponować w zależności od tego, co akurat mamy pod ręką w lodówce. Świetnie sprawdzi się tutaj nawet sałata lodowa, rzodkiewki czy ogórek świeży. Gotowanie to zabawa i masa eksperymentów, więc zachęcam do szukania swoich smaków

Mieszam w Garnku
Surówka z selera z orzechami i żurawiną 219

Surówka to niezbędny dodatek do dania głównego. Najczęściej jest przygotowywana z warzyw i owoców. Ja do swojej surówki oprócz warzyw i owoców dodałam również bakalie. To doskonałe połączenie smaków, które idealnie ze sobą współgrają. W kilka chwil możemy wyczarować pyszną, zdrową i smaczną surówkę. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 1 seler, 2 jabłka, 50g orzechów włoskich MAKAR, 50g suszonej żurawiny o smaku(...)Seler oraz jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Orzechy włoskie siekam nożem. Orzechy razem z żurawiną dodaję do startego selera i jabłek. Mieszam. 2. Do surówki dodaję śmietanę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam i wykładam na talerz. Do przygotowania surówki użyłam orzechów włoskich oraz suszonej żurawiny o smaku jagody, które otrzymałam od firmy MAKAR . Bakalie MAKAR to produkty

Tradycyjna kuchnia Kasi
Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej 912

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka Śmieciówka – czyli surówka z tego, co akurat miałam pod ręką :) Idealna do obiadu lub dań z grilla. Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej – Składniki: kapusta pekińska (ok. 800g) 1 papryka czerwona 1 pomidor 1 duży ogórek zielony 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) 2 łyżki octu 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru 3 gałązki(...)natki pietruszki pieprz, sól do smaku Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej- Wykonanie: Kapustę pekińską poszatkować. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w półksiężyce. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pietruszkę posiekać drobno. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać olej, ocet, cukier, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!   The post Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej appeared first

Kulinarne Przeboje
Surówka z radicchio i jabłka 115

szybka i łatwa surówka idealna do obiadu. Radicchio, jak i inne cykorie, ze względu na swoją naturalną gorycz przydają się od czasu do czasu naszej wątrobie. Przygotowywałam ostatnio tę surówkę z myślą o podaniu z nią królika pieczonego na maśle klarowanym .   Surówka : radicchio (czerwona cykoria; u mnie odmiany di treviso) jabłko łyżka octu jabłkowego 2-3 łyżki oliwy Radicchio(...)przeciwnym razie staje się jeszcze bardziej gorzkie. Płukanie radicchio wodą powoduje zwiększenie jej goryczy. Lepiej zatem usunąć zewnętrzne liście, a pozostałe przetrzeć ręcznikiem z ewentualnego piachu lub ziemi. ------- Podobne: Surówka z fenkułu i radicchio Sałatka z mango i cykorii Surówka z selera i jabłka

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z brukwi z suszoną żurawiną i nasionami chia 145

doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą. Można je dodawać do deserów, koktajli, pieczywa, sałatek, surówek… i nie tylko. Nie zawierają glutenu, spowalniają przemianę węglowodanów złożonych w proste. To tylko ułamek z tego, co jest w internecie. Te małe nasionka ze swoimi walorami odżywczymi i zdrowotnymi(...)fascynują mnie nie od dziś i „przemycam” je, gdzie tylko mogę. Surówka z brukwi z suszoną żurawiną i nasionami chia.   Składniki (ilość według potrzeb): - brukiew - kawałek czerwonej papryki - kawałek jasnej części pora - cebula dymka - garść suszonej żurawiny - nasiona chia - sok z cytryny - olej sezamowy - wino Mirin - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy     Obraną i umytą brukiew

mojewypiekiinietylko
SURÓWKA Z MARCHEWKI I JABŁKA, BEZ DODATKU CUKRU 184

ulubiona surówka mojej najmłodszej Córci, dzięki której przekonałam się do niej jedzenia. Przez wiele, wiele lat, była to praktycznie jedyna surówka jakiej nie jadałam. Niekiedy gdy dawałam się namówić, by ją spróbować, zawsze była tak samo sucha i bez smaku. Ta surówka, to była "zmora mojego dzieciństwa", najbardziej znienawidzona, dlatego w swoim domu nigdy jej nie przygotowywałam..., aż do niedawna(...)wszystko i dopiero wówczas stwierdzała czy coś jej smakuje czy nie. Akurat ta, którą zajadała była idealnie doprawiona, była po prostu pyszna... Dzięki tej marchewkowej przygodzie odkryłam, że ta surówka potrzebuje dużą ilość tartego jabłka, które nadaje jej super soczystości, do tego sok z cytryny i trochę ksylitolu i mamy pyszną surówkę z marchewki, zupełnie inną niż ta jaką pamiętam

Smaczne Zdrowe