surówka - 20359 przepisów (strona:74/1358)

Surówka z marchwi i chrzanu 141

moim domu surówka to obowiązkowy dodatek do dania głównego. Jedn ą  z moich ulubionych jest surówka z marchwi i chrzanu. Uwielbiam t ą  surówkę.....😋 Połączenie słodkiego smaku marchwi z ostrym i wyrazistym smakiem chrzanu to poezja dla moich kubków smakowych 😊 Surówka z marchwi i jabłka cieszy się(...)tarce na najmniejszych oczkach. Dodajemy chrzan ze słoiczka lub świeżo starty, lecz jeśli używamy świeżego to należy go dodać w mniejszej ilości, ponieważ jest bardziej ostry w smaku. Do surówki dodajemy jogurt naturalny oraz do smaku sok z cytryny, s ó l i pieprz. Podajemy jako dodatek do dania głównego

kulinarne odsłony pati
Surówka z selera 157

Bardzo rzadko robię surówki, ale mam nadzieję, że kiedyś to się zmieni. Obok koktajli surówki są jednym ze zdrowszych i smaczniejszych dodatków do naszej diety. Surówka z selera to bogactwo witamin i minerałów, a dodatkowo jest bardzo smaczna. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 2 Składniki: 150 g selera(...)zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), wymieszać z resztą składników. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Pobierz wersję do druku: Pobierz Surówka z selera Artykuł Surówka z selera pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Surówka Coleslaw z czarnuszką 146

Surówka z kapusty z potartą marchewką to jedno z moich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Najczęściej stanowiła ona dodatek do tłuczonych ziemniaków i kotlecików mielonych. Dzisiaj przygotowałam swoją wersję, ulepszonej moim zdaniem, popularnej surówki Coleslaw. Dodałam, zamiast majonezu lekki jogurt naturalny i ziarenka czarnuszki, które świetnie smakują z marchewką. Taka surówka to podstawa zimowego menu! Surówka Coleslaw z czarnuszką Składniki(...)smaku Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Obraną marchewkę ścieramy na tarce, na dużych oczkach i dodajemy do kapusty. Cebulę siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Surówkę mieszamy z jogurtem naturalnym, czarnuszką i sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku i ponownie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z pora z jajkiem i jabłkiem 247

sałatkę z pora z jajkiem i jabłkiem. Sałatka jest prosta w wykonaniu i naprawdę smaczna. Pomysł na tą sałatkę (z moimi zmianami) zaczerpnęłam ze wspaniałej książki „Sałatki i surówki”, którą możecie nabyć w księgarni internetowej BookMaster . Książkę polecam każdemu, kto tak jak ja wprost przepada za sałatkami i nie ma nigdy dość pysznych inspiracji. Myślę, że byłby(...)sosu. Sos dodajemy do reszty składników, mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Podajemy np. w towarzystwie ulubionego pieczywa. Smacznego A teraz, wspomniana przeze mnie wcześniej, krótka recenzja książki: Jeśli szukacie pysznej surówki, która wzbogaci Wasz obiad, sałatki na przyjęcie cieszącej nie tylko smakiem, ale też i wyglądem, a może jesteście wielbicielami sałatek z owocami, kaszą lub makaronem, to książka „Sałatki

Słodkie okruszki
Prosta surówka z marchewki i rzodkiewki 310

wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Dziś przepis na jedną z prostszych suróweksurówka z marchewki i rzodkiewki. Składniki ogólnodostępne, kilka chwil i już można się cieszyć pysznym dodatkiem do obiadu. Inne przepisy na surówki znajdziecie tutaj (klik) Jeśli na obiad macie kotlety, frytki lub zapiekane ziemniaczki polecam Wam również wzbogacić ich smak pysznymi sosami Folwark, które możecie nabyć(...)Przygotowanie: Marchewki obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę rzodkiewki, pokrojonego pora, majonez i jogurt. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i próbujemy. Surówka najlepiej smakuje, gdy postoi kilka minut w lodówce (smaki się „przegryzą”). Smacznego

Słodkie okruszki
Surówka z czerwonej kapusty 149

surówkę chyba wszyscy znamy. Zastanawia mnie czy ją robimy w taki sam czy inny sposób. Surówka z czerwonej kapusty Nie wyobrażam sobie mięsnego dania głównego bez sałatki bądź surówki. Przepisów na surówki jest bardzo dużo. Myślę, że każdy znajdzie taki, który lubi najbardziej. Ostatnio robiałam surówkę z czerwonej kapusty i mam dla Was na nią przepis. Serwuję ją do każdego

mecooks
Surówka z marchewki i selera – kuchnia podkarpacka 225

Surówka z marchewki z jabłkiem to chyba najpopularniejszy w Polsce dodatek obiadowy. Ja jednak wolę nieco inną wersje surówki z marchewki. Dodaje się do niej seler i odrobinę kwaśnej śmietany. Dzięki temu surówka ma łagodny, słodki, kremowy smak. Polecam od czasu do czasu odmienić sobie smak obiadu :) Przepis jak najbardziej podkarpacki. Taką surówkę przygotowywano w domu rodzinnym mojej koleżanki(...)kwaśnej śmietany 3-4 łyżki cukru szczypta soli Seler i marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy ze śmietaną, cukrem i odrobiną soli. Dobrze jest przygotować surówkę wcześniej, żeby nabrała pełnego smaku. Przepis bierze udział w akcji

Trzeci talerz
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem 210

obiadu podaję zawsze surówkę, albo coś smacznego ze słoików, które wcześniej zrobiłam. Surówkę z kapusty białej, pekińskiej, czerwonej, czy też z kiszonej lubimy wszyscy. Do dzisiejszego obiadu zrobiłam moją ulubioną surówkę z kapusty kiszonej. Idealnie pasuje np. do smażonej ryby. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 mała albo pół średniej cebuli 1 łyżeczka soku z cytryny(...)wymieszałam. Teraz już można przyprawić do smaku. Pieprz, oliwa, cukier, ulubione zioła... Ja dodałam posiekany koperek. I nie żałowałam go. Obsypałam obficie.     Jeśli macie ochotę na taką surówkę i to w takim składzie, to zachęcam do zrobienia. Jest wspaniała. Niekoniecznie do obiadu. Często robię ją, kiedy dopada mnie „wilczy apetyt” a nie chcę mieć wyrzutów sumienia, że zjadłam

Kuchnia u Krysi
Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym 156

Kolejna surówka, która powstała na zasadzie czyszczenia lodówki. Lądowało w niej to, co akurat mieściła moja lodówka, a efekt był całkiem przyjemny dla podniebienia. Ponieważ nie było zbyt dużo czasu, w surówce obok pora zawitał surowy kalafior. Jeśli do tego dodamy jabłko, ogórek i dla załamania koloru paprykę, to efekt może być zaskakujący. I był…zaskakująco dobry. Jakoś(...)zwykle uważa się za te, przeznaczone do gotowania. I tak na surowo raczyliśmy się brokułem i kalafiorem. I tutaj powtórka z kalafiora. Dzięki surowości a może surowiźnie wszystkich warzyw, surówka świetnie chrupie. Jeśli nie lubicie aż tak chrupkiego pora lub ma też być on łagodniejszy w smaku, solimy go jakieś 20 min wcześniej, dzięki czemu puści sok i pozbędziemy się

Mieszam w Garnku
Surówka z czerwonej kapusty (z jabłkiem, pestkami dyni i olejem rydzowym) + rady 137

Przepis autorski (mój). Uwielbiam czerwoną kapustę i mogę ją jeść pod każdą postacią.   Podobne surówki przyrządzam bardzo często i zawsze są pyszne. Czasami używam różnych olei, co daje ciekawe efekty smakowe.  Zresztą już Wam o tym wspominałam... Olej rydzowy świetnie podkreśla smak kapusty, gdyż jest niezwykle aromatyczny i posiada charakterystyczny posmak - określany jako cebulowy, czy orzechowy (z delikatną(...)osób, które nie przepadają za smakiem oleju lnianego.  Jeśli nie lubicie chrupiącej kapusty - to poniżej podałam sposób na bardziej miękką (*). A tu inne przykładowe przepisy (klik w przepis): surówka z czerwoną kapustą (z czosnkową nutą) surówka z czerwonej kapusty (z suszonymi śliwkami)   1/2 główki czerwonej kapusty 1 cebula (mała) 1/2 jabłka 4 łyżki oleju rydzowego 1 łyżka jogurtu

Di gotuje
Surówka z białej rzodkiewki (z majonezem) 154

Uwielbiam białą rzodkiew. Często jem ją „od tak” lub robię z niej surówki, dodaję ją do różnych sałatek, a nawet past. Dziś zapraszam Was na prostą i smaczną surówka z białej rzodkiewki (z majonezem). Spróbujcie. Surówka z białej rzodkiewki (z majonezem) Surówka z białej rzodkiewki (z majonezem) 2016-05-15 22:05:41 Write a review Save Recipe(...)trzemy na tarce na grubych oczkach. Następnie delikatnie solimy i odstawiamy na około 15-20 minut. Moja rzodkiew nie była ostra, dlatego stała krócej. Po tym czasie do surówki dodajemy majonez, jogurt i drobno posiekany por. Całość doprawiamy solą i pieprzem, próbując smak. Podajemy do obiadu, np. z w towarzystwie paluszków rybnych i ziemniaków. Smacznego By Magdalena beta calories

Słodkie okruszki
Surówka marchewkowa z chrzanową nutą 168

Dziś chciałabym  podzielić się z Wami przepisem na szybką i smaczną surówkę marchewkową z chrzanową nutą. Marchewkowe surówki bardzo często goszczą na moim stole, dlatego tak lubię urozmaicać i zmieniać subtelnie ich smak. Taka surówka będzie wspaniałym dodatkiem do głównego dania. Spróbujcie. Surówka marchewkowa z chrzanową nutą Surówka marchewkowa z chrzanową nutą 2016-05-13 21:19:48 Write

Słodkie okruszki
Surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek 139

Idąc „niedźwiedzim” tropem, po wykorzystaniu do pesto liści czosnku niedźwiedziego , łodyżki kwiatów i liści przerobiłam na surówkę. Do obiadu, ale nie tylko - witaminowa bomba – surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek. Składniki: - łodyżki czosnku niedźwiedziego - rzodkiewki - wino ryżowe Mirin - olej sezamowy - różowa sól himalajska - sok z cytryny     Łodyżki i rzodkiewki myjemy. Łodyżki odsączamy z wody i drobno(...)Pokrojone łodyżki solimy, skrapiamy winem Mirin, olejem sezamowym oraz sokiem z cytryny – mieszamy. Rzodkiewki osuszamy z wody na ręczniku papierowym i dodajemy do miski z łodyżkami. Ponownie mieszamy. Surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek gotowa do podania. Surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek przybrana kwiatami czosnku niedźwiedziego jest niezwykle dekoracyjnym dodatkiem do posiłku. Bardzo aromatyczna oraz, przede

mojewypiekiinietylko
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i papryką 191

Dzisiaj proponuję przepis na lekką, zdrową i smaczną surówkę z kapusty pekińskiej. Surówka ta to prawdziwa bomba witaminowa. To doskonały dodatek do drugiego dania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 3 ogórki konserwowe, 1 cebula czerwona, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 łyżeczka octu spirytusowego Parczew , 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam(...)obieram i kroję w kostkę. Szczypiorek drobno siekam. 2. Kapustę pekińską drobno kroję. Solę i odstawiam na 15 minut. Następnie do kapusty dodaję paprykę, ogórki, cebulę i szczypiorek. Mieszam. Surówkę doprawiam do smaku octem, cukrem, solą oraz pieprzem. Do przygotowania surówki wykorzystałam ocet spirytusowy, który otrzymałam do testowania od firmy WOM Parczew . Ocet Parczew to doskonały dodatek do surówek, marynat

Tradycyjna kuchnia Kasi
Colesław (surówka) 156

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Colesław - popularna surówka z surowej, białej kapusty.  ( Sama nazwa surówki pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa koolsla , które jest skrótem koolsalade - surówka z kapusty - Wikipedia). W zależności od upodobań - kapustę można poszatkować na większe lub mniejsze kawałki. Częstymi dodatkami bywa marchew, cebula, jabłko czy ananas. Proporcje pomiędzy składnikami również zależą od naszych preferencji(...)samo jest z sosem - najbardziej popularny przygotowuje się na bazie majonezu, ale często bywa też winegret. Poniższy przepis jest prosty, szybki i naprawdę smaczny. Surówka idealnie komponuje się z daniami mięsnymi. 1/2 główki białej kapusty 1-2 marchewki  1 cebula  sól Sos: (*) 1/2 szklanki majonezu (polecam z firmy Roleski ) 5 łyżek mleka 1 łyżka soku z cytryny

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania