surówka - 20359 przepisów (strona:67/1358)

Domowa surówka z kapusty kiszonej niby po żydowsku jako wyrazisty akcent obiadowy 133

żeby przemycić warzywa do diety Syna. Gotowane marcheweczki czy tam brokuły już nie przechodzą, więc próbuję co raz to nowych sposobów. Metodą prób i błędów odkryłam, że sprawdzają się surówki. Tylko ile można jeść mizerię, surówkę z marchewki czy z kapusty pekińskiej . Dla odmiany do dzisiejszego obiadu przygotowałam surówkę z kapusty kiszonej, którą ze względu na właściwości warto regularnie spożywać(...)pióra. Oliwę mieszamy z utartymi w moździerzu ziołami i octem. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut i gotowe. Im więcej cebuli i pieprzu dodamy tym surówka będzie bardziej pikantna. Ja ze względu na Syna przygotowałam dość łagodną wersję. Wszystkim surówka smakowała. Syn zajadał się aż mu się uszy trzęsły. Mąż z resztą też przekonany, że surówkę

Kuchnia po mojemu
Zielona soczewica z warzywami i surówką z selera i kiwi 166

efekt "nawinie" (co się nawinie, to w daniu). Soczewica z warzywami może być samodzielnym daniem, ale też farszem np. do krokietów. Ponieważ dorzuciłam sporo różnych aromatycznych przypraw, podałam z surówką bardzo świeżą w smaku i dobrą w okresie zimowym w Polsce. Soczewica z warzywami i surówką z selera i kiwi Soczewica z warzywami Składniki: pół szklanki zielonej soczewicy szklanka wrzątku(...)drobną kostkę. Dorzucić na patelnię. Dusić warzywa do miękkości. Dodać soczewicę (powinna być ugotowana al dente). Dodać przyprawy oraz imbir i czosnek. Wymieszać i dusić jeszcze ok. 3 minut. Surówka Składniki : 4 łodygi selera naciowego 2 kiwi oliwa z oliwek ocet ryżowy Seler obrać z włókien, a kiwi ze skórki. A potem pokroić je w kostkę podobnej wielkości. Pokropić oliwą

Weekendy w domu i ogrodzie
Zdrowa surówka z selera 5236

Dziś kolejna  propozycja na prostą i smaczną surówkę, która pojawiała się w moim rodzinnym domu. Parę dni temu podzieliłam się  z Wami moim  przepisem na najprostszą surówkę z marchewki , dziś dla odmiany na tapecie będzie seler. Jedyna modyfikacja jaką wprowadziłam  w stosunku do tradycyjnego przepisu, to dodatek rodzynek. Wiem, że nie każdy je lubi, więc możecie(...)serwować również bez nich, będzie równie smaczna.    Zdrowa surówka  z selera Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 1 seler, ok. 500-600 g 2 garści rodzynek 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: Seler obieramy , ścieramy na tarce warzywnej i przekładamy do miski. Dodajemy rodzynki, majonez, jogurt

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z czerwonej kapusty 1080

nadzieję, że dziś skusicie się na surówkę z czerwonej kapusty. Oto idealna surówka do zimowego obiadu, pełna witamin i oczywiście koloru, bo wiadomo nie od dziś, że jemy oczami. Czerwona kapusta zawiera sporo witaminy E i C, a także witamin z grupy B. Dostarcza organizmowi wiele mikro- i makroelementów, między innymi potas, cynk i magnez. Zawiera również przeciwutleniacze,  Moja(...)surówka na dodatek jest niskokaloryczna, ponieważ dodałam do niej minimalną ilość majonezu, a resztę sosu uzupełniłam naturalnym jogurtem.  Surówka jest najlepsza po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się dokładnie przegryzą.   Surówka z czerwonej kapusty Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1000 g czerwonej kapusty (1 mała główka) 1 cebula 1 spore jabłko 1 łyżka oleju 1 łyżka majonezu

Kulinarne przygody Gatity
Surówka Colesław 287

Surówka Colesław (czyt. kolslou) to inaczej surówka z kapusty. Colesław to popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta. Surówka Colesław to jedna z moich ulubionych obiadowych surówek. Je sekretny smak tkwi w proporcjach użytych składników: kapusta, marchew, cebula, czasami jabłko, oraz składników sosu: bywa to majonez, mleko, jogurt lub maślanka, niekiedy musztarda, chrzan czy też ocet(...)cytryny . Aby surówka była ostrzejsza dodaję do niej zawsze łyżeczkę chrzanu, tym razem dodałam również trochę chili. Ilość majonezu zmniejszyłam o połowę uzupełniając jego ilość jogurtem greckim, dzięki czemu surówka jest lżejsza i mnie kaloryczna. Jeśli surówka potrzebna jest „na już” i nie mamy czasu na jej chłodzenie, zalecam poszatkowaną kapustę obficie posolić, a następnie odcisnąć tworzący się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z kapusty, pora i koperku 329

Robicie sami surówki, czy kupujecie gotowe? Ja zawsze do mięsa przygotowuję jakieś warzywne dodatki, mogą to być tarte buraczki, czy też surówkę z modrej kapusty . Bardzo lubię surówkę z młodej kapusty . Dużo osób lubi surówkę Colesław za sprawą KFC. To jest bardzo dobra surówką, jedna z najlepszych. Ta surówka, którą dzisiaj proponuję ma bardzo podobne składniki, ale doprawiana jest zupełnie(...)inaczej, kapusta nie jest też siekana tak drobno. Do ryb natomiast niezastąpiona jest surówka z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj. Surówka z kapusty, pora i koperku, ma dodatek tartej marchewki, oraz jogurtu wymieszanego z majonezem, surówka jest bardzo smaczna jako dodatek do np. do kotletów mielonych z kolorową papryką. składniki: 1/4 główki kapusty 1 mały por 1 mała

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z marchewki, jabłka, pora i korzenia pietruszki 857

Dzisiaj proponuję Wam niezwykłą surówkę: pyszną, chrupiącą i orzeźwiającą. Por w połączeniu z mocno chrupiącą młodą marchewką, pietruszką i słodkim jabłkiem, a wszystko podkreślone smakiem lekkiego delikatnego sosu majonezowego i natki pietruszki. Taka surówka z wazrywami i dodatkiem jabłka to doskonały dodatek do pieczonego mięsa.: Surówka z marchewki, jabłka, pora i korzenia pietruszki. Inne przepisy na surówki: Surówka z marchewki(...)dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka z kapusty pekińskiej Surówka z kapusty pekińskiej Składniki: 1 mały por 2 marchewki 1 jabłko 1 pietruszka natka pietruszki sól pieprz 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary Przygotowanie: Por myjemy, przycinamy podstawę, kroimy na pół, a następnie w cienkie piórka. Rozdrobniony por oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na 15 minut. Marchewkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na sałatkę z sałaty rzymskiej z pomidorkami cherry, ogórkiem i kukurydzą do obiadu 49

rzymska do obiadu to doskonały sposób na dodanie świeżości i koloru do każdego obiadu. Można eksperymentować z różnymi składnikami, aby każdy posiłek był wyjątkowy. Oto kilka innych przepisów na surówki i sałatki, które mogą Ci się spodobać: Egzotyczna odsłona sałatki greckiej - mango i feta tworzą cudowną harmonię 15-minutowa sałatka z kurczakiem i awokado - idealna na lunch do pracy Sałatka(...)Caprese - klasyczna włoska sałatka, przepis Sałata masłowa ze śmietaną do obiadu Najlepsza letnia sałatka z pomidorów Surówka z czerwonej kapusty - przepis i porady na idealną surówkę Surówka z marchewki, pietruszki i jabłka do obiadu Surówka z kapusty pekińskiej Sałata rzymska do obiadu

Moja Książka Kucharska
Czerwona kapusta duszona 50

Czerwona kapusta sprawdza się fenomenalne zarówno w surówkach jak i przygotowana na ciepło – zasmażana lub duszona. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na czerwoną kapustę w tym przepis na modrą kapustę , szybką kapustę zakwaszaną , surówkę z czerwonej kapusty i rzepy , surówkę z czerwonej kapusty z sosem satay , surówkę z czerwonej kapusty i papryki oraz wiele innych przepisów, w których króluje(...)kwaskowe odmiany jabłek. Kapustę duszę przez około 40 minut, gdyż po tym czasie jest ona odpowiednio miękka. Lubisz dania z czerwonej kapusty ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Surówka z czerwonej kapusty i kopru włoskiego. Czerwona kapusta na ciepło The post Czerwona kapusta duszona appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Pyszna surówka z białej kapusty 102

Pyszna surówka z białej kapusty Smaczny, zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu. Surówka jest soczysta i chrupiąca, a dzięki zalewie można ją przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Polecam!     Składniki: pół główki białej kapusty 1 papryka (u mnie pół czerwonej i pół żółtej) 2 marchewki pęczek pietruszki Zalewa: 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki octu 4 łyżki cukru(...)dokładamy do kapusty, mieszamy *** *** W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę. Całość zagotowujemy mieszając *** *** Gorącą zalewą wlewamy do miski z warzywami, mieszamy i odkładamy na co najmniej pół godziny. Surówka jest gotowa do jedzenia, ale można też ją przechowywać w lodówce nawet przez tydzień *** *** Smacznego ***     POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY

Blog z Apetytem
Surówka siedmiodniówka 179

Surówka siedmiodniówka Mega smaczny, chrupiący i kolorowy dodatek do obiadu. Świetna surówka, którą szybko się robi i bardzo długo zachowuje świeżość. Możemy przechowywać ją w lodówce aż siedem dni i z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej. Polecam!     Składniki: 1 mała młoda kapusta (ok 1kg) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 marchewki pęczek pietruszki Zalewa: 1/2 szklanki oleju(...)wszystkie składniki na zalewę *** *** Zalewę zagotowujemy mieszając *** *** Gorącą zalewą wlewamy do miski z warzywami, mieszamy i całość odkładamy na około 1 godzinę co jakiś czas mieszając *** *** Po tym czasie surówka jest już gotowa do jedzenia. Możemy przełożyć ją do słoika lub przechowywać w misce do 7 dni w lodówce *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW

Blog z Apetytem
Coleslaw z kapusty pekińskiej 42

grubych oczkach marchew. Resztę składników wrzucamy do słoiczka, zamykamy i energicznie mieszamy. Powstały sos wlewamy do kapusty, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Surówka z kapusty pekińskiej i pora Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych Surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i chrzanu Surówka z kapusty pekińskiej

Kardamonovy
Surówka z selera, gruszki i daktyli 29

Pyszna. Klasycznie chciałam do niej wrzucić rodzynki, ale wyszły. Miałam natomiast w domu daktyle, które skutecznie zastąpiły suszone winogrona. Nie pamiętam już z czym jedliśmy tę surówkę, ale znając życie z jakimś pieczonym mięsem. Składniki: 1 średni seler 1 gruszka 6 suszonych daktyli 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz   Seler obieramy(...)Pokrojone w paski daktyle dodajemy do selera, a także jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.  Podobne przepisy: Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek Surówka z selera, marchewki i pora Surówka z selera, marchewki, jabłka i orzechów Artykuł Surówka z selera, gruszki i daktyli pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z selera, marchewki, jabłka i orzechów 41

Przeglądając zaległe przepisy, przypomniała mi się tytułowa surówka, którą zapomniałam opublikować. Macie więc, na zdrowie. Jedzmy w nowym roku więcej owoców i warzyw. My chwilę temu pokazał mi noworoczne postanowienia – to jest jedno z nich. I to nie tam jakieś moje blogowe dyrdymały, naprawdę przeczytałam to jakieś 2 minuty temu. Składniki: 1 średni seler 1 marchewka 1 jabłko garść(...)oczkach, dorzucamy do selera. Dodajemy do tego poszatkowane orzechy, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.  Podobne przepisy: Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek Surówka z selera, marchewki i pora Surówka z selera, gruszki i daktyli Artykuł Surówka z selera, marchewki, jabłka i orzechów pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania