Surówki najczęściej powstają u mnie spontanicznie. Tym razem kapusta pekińska. Można z niej wyczarować różne kombinacje. Dziś z dodatkiem rzodkiewki. Lubię mieć w lodówce kapustę pekińską, bo wystarczy do niej dodać warzywa jakie chcemy, lub jakie akurat mamy i pyszny dodatek do obiadu gotowy. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 puszki kukurydzy kilka rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz
Agusiowe smakołykimasz jabłka z pewnego źródła, nie pryskane możesz tylko umyć i pokroić ze skórką. Wymieszaj ze sobą , dodaj sok z cytryny, dopraw solą i cukrem, ponownie dokładnie wymieszaj. Do surówki najlepsza będzie sól nieoczyszczona np. kłodawska, a cukier trzcinowy. Możesz też nie dodawać soli i cukru
Przepisy i porady kulinarnecienkie paseczki o długości około 3 cm. Wszystkie warzywa wymieszaj ze sobą , dodaj olej lub oliwę , dopraw do smaku solą ( ja nie daję soli ), ponownie dokładnie całość wymieszaj. Surówkę podawaj do drugiego dania np. z ziemniakami i mięsem
Przepisy i porady kulinarneIdealna, lekka, do dań obiadowych, wszelakich mięs, pieczonych, smażonych i dań z grilla. Niezwykle lekka, zdrowa, jedna z ulubionych nowości! Główne składniki to sałata lodowa, marchew
Zasmakuj Kuchnipyszne. Dzisiaj otworzyłam słoik z kiszonymi buraczkami. I wcale nie miałam w planie czerwonego barszczu! Kiszony sok z buraczków, przepyszny, od razu wypiłam, a buraczki wylądowały w prostej surówce. Polecam! składniki - 2 porcje ok 120 g kiszonych buraczków (u mnie to zawartość 1 słoika) 1/4 (50 g ) jabłka - lub więcej 1 szalotka 1 łyżka natki pietruszki 30 g fety
Stare GaryPrzedstawiam przepis na szybką i wdzięczną surówkę obiadową. Zrobimy ją ze składników, które zazwyczaj mamy pod ręką. 1 główka sałaty lodowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 1 pęczek szczypiorku 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz 1. Sałatę i szczypior drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórki obieramy, kroimy
Szefowa kuchniBardzo smaczna surówka obiadowa z kapusty pekińskiej, ogórków, papryki i marchewki zakwaszona zdrowym winnym octem jabłkowym , polecana do różnych pieczonych mięs, kotletów czy jako dodatek do smażonej ryby. SKŁADNIKI: 1 mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka ½ świeżego ogórka wężowego 3-4 ogórki konserwowe 1 marchewka 2 łyżki octu winnego jabłkowego 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
Wanilia i KardamonBardzo prosta surówka z kilku składników, a taka smaczna. Zawsze robiliśmy ją na zwykłej śmietanie. Tym razem postanowiliśmy zrobić na jogurcie kozim. Wyszło bosko <3 Tym bardziej, że ogórek pachniał i smakował jak ogórek. Gdzie takie zdobyć? W Spiżarni. Składniki 1 ogórek wężowy lub 4 gruntowe 3 pomidory 1 czerwona cebula koperek 100 ml jogurtu koziego sol, pieprz
R'n'G Kitchenmiksującego wkładamy ząbek czosnku, listki bazylii, oliwę ( ze 2 łyżki ), sok z kawałka cytryny, niewielką ilość wody. Miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Ponownie mieszamy. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyKilka osób zwróciło uwagę na surówkę w dwóch ostatnich wpisach. Dzisiaj publikuję przepis jak zwykle prosty w przygotowaniu z wnegretem mojego autorstwa. Składniki: 1/3 dużej kapusty pekińskiej 4 łyżki kukurydzy konserwowej pół pęczka szczypioru po 1/2 małej papryki czerwonej i pomarańczowej Sos: 1/2 szklanki zimnej wody 4 łyżki białego octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny 4 łyżki oleju (dałam
Czerwień i błękitburaczki? Moja rodzina uwielbia. Takie tarte buraczki z marchewką i miodem idealnie pasują do drugiego dania. Jeśli nie liczyć gotowania czy pieczenia buraczków (zdecydowanie wolę tą drugą opcję), to surówka jest naprawdę prosta i szybka. A co najważniejsze jest pyszna i zdrowa. Chyba każdy z nas wie jak zdrowe są buraczki i miód. Spróbujcie tej mniej tradycyjnej wersji tartych buraczków
Słodkie okruszkiświeżego selera robię surówkę, smażę i dodaję do zup. Konserwowego używam do sałatki. Sałatka z selera konserwowego Nie próbowałam co prawda stosować selera ze słoiczka do niczego innego poza sałatką. Nie wiem co można by jeszcze z tego typu selera przygotować. Sałatka, którą robię na bazie selera zawsze wszystkim smakuje. Nie jest ona jakoś specjalnie wymyślna może dlatego właśnie każdemu
mecooksSzybka surówka idealna do dań drobiowych. Składniki 1/2 główki sałaty lodowej 200 g świeżego ananasa 1 pomidor malinowy 3 korniszony 1 łyżeczka sambal oelek 1 łyżka miodu 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie Sałatę siekamy. Ananas, korniszony, pomidor kroimy w kostkę. Sos mieszamy z majonezem, miodem i śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie
R'n'G KitchenMakaron można jeść dosłownie z każdym dodatkiem i na różne sposoby. Najczęściej kojarzony jest z obiadem. Otóż śmiało można go podawać również w formie sałatki. Makaronowa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!