Lubię surówki z kapusty, bo są chrupiące. Dodatkowo, jeśli użyjemy kapusty czerwonej, to mamy piękne kolory na talerzu, a to też pozytywnie wpływa na odbiór smaku :) Czytaj więcej
Kasia SarnaZapraszam na smaczną surówkę z brukwi z dodatkiem jabłka i chrzanu. Bardzo zdrowy i smaczny dodatek do dania głównego. Brukiew to bardzo zdrowe warzywo, które zawiera cenne witaminki, a przy tym ma mało kalorii, także jedzmy na zdrówko😊 Składniki: brukiew pół szt, jabłko 1 szt, chrzan 1 łyżeczka, jogurt naturalny 5 łyżek, majonez 2 łyżki, sok z cytryny
kulinarne odsłony patiChoć będąc dzieckiem nie lubiłam tej surówki, dzisiaj nadrabiam zaległości i często ją robię. Najbardziej mi smakuje z ziemniakami oraz różnymi mięsami :) SKŁADNIKI: woreczek kiszonej kapusty 1 marchewka 1 jabłko mała cebula sól pieprz cukier olej sos koperkowo ziołowy (można pominąć) Kapustę lekko odciskamy. Marchew ścieramy na małych oczkach, jabłko na dużych. Cebulę drobno kroimy. Dodajemy do kapusty
Pani na deserProsta surówka do obiadu – z białej kapusty, marchewki i cebuli. Kapustę poszatkować na tarce o dużych oczkach. Marchew obrać i utrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać
Bulliojest warzywem którego nie doceniałam. Teraz uwielbiam od czasu do czasu przygotować surówkę/sałatkę z porem w roli głównej. Oczywiście ta rola główna nie ma bytu bez drugoplanowych aktorów. A tymi aktorami może być każde warzywo lub nawet owoc. Tym razem drugoplanowe role grało jajo i kukurydza. Połączenie przepyszne i nawet znika przed obiadem czasami. Składniki: biała część
Gotowanie z pasjątygodniu często gościła na moim stole kapusta pekińska . Uwielbiam sałatki i surówki z pekinką. Są pyszne, bardzo syte i kolorowe. W sam raz na śniadanie, obiad czy kolację. Dzisiaj, na śniadanie przygotowałam prostą i smaczną sałatkę z jogurtem naturalnym. Pomidor, ogórek zielony i cebulą bardzo pasują do kapusty pekińskiej. Jogurt to wersja light sosu do sałatki. Można przygotować bardziej
Moja smaczna kuchniaNatkę z pietruszki siekamy i dodajemy do składników. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, doprawiamy do smaku. Mieszamy. Odstawiamy na kwadrans, aby smaki "przegryzły się". To świetne surówka do dań obiadowych, hamburgerów czy hot-dogów
Moja smaczna kuchniakalafiorem stawiać obok miski z czipsami. Kto na co się zdecyduje, jego sprawa, ale dajemy zdrowy wybór I mój mąż, który zbytnim fanem kalafiora nie jest, no może poza surówką z kalafiora, który zarzeka się, że kalafior jest mdły, wcinał pieczonego kalafiora z przyjemnością. Póki co, zapraszam na kalafiora pieczonego, idealny przepis na dla leniuszków lub tych co po prostu
Mieszam w GarnkuJesienią i zimą ta surówka często gości na naszym stole. Dlaczego warto spożywać czerwoną kapustę? Czerwona kapusta łączy w sobie bogactwo składników odżywczych warzyw kapustnych oraz antyoksydacyjne właściwości warzyw czerwonych. To właśnie czerwone barwniki zawarte w tej odmianie kapusty głowiastej – antocyjany sprawiają, że można ją nazwać warzywem zdrowia i młodości. Antocyjany mają bowiem właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chronią organizm
Kolorowa kuchnia Elkiopłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć do worka wsypać mąkę, przed obtaczaniem filety posolić i obtaczać w mące na gorącym oleju rzepakowym smażyć złociste filety z każdej strony surówka z kiszonej kapusty: cebulę drobno pokroić w kostkę, posypać cukrem, pieprzem mielonym, wlać olej słonecznikowy i dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wymieszać ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuć tłuczkiem do ziemniaków
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj przepis mojego taty na pyszną kapustę kiszoną, taką do zrobienia w domu. Domowa kapusta kiszona nie tylko doskonale smakuje, jest przede wszystkim zdrowa. Doskonała na surówkę czy podjadania prosto ze słoika i to w sumie bez niczego. W czasie ciąży często miałam ochotę na kapustę kiszoną. Niestety, równie często trafiałam na kapustę średniej jakości, np. z wyczuwalnym dodatkiem octu
Mieszam w GarnkuSezon na kapustę pekińską chyba się już rozpoczął, bo pełno jej w sklepach. A i mi właśnie kapusta pekińska kojarzy się z zimowymi surówkami. Zapraszam na pomysł na dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 2-3 łodygi selera naciowego 2 ogórki gruntowe sól, pieprz siekany koperek 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego Sposób przygotowania
Kuchnia domowa AniPyszna i zdrowa surówka do obiadu :) SKŁADNIKI : 0,5 sałaty lodowej 0,5 żółtej papryki 0,5 świeżego ogórka 3 łodygi selera naciowego szczypiorek 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, sok z cytryny kawałek białej części pora WYKONANIE : Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, odsączamy. Kroimy na dowolne kawałki. Majonez mieszamy z jogurtem, doprawiamy do smaku
Pani na deserSURÓWKA Z KAPUSTY / CABBAGE SALAD Sałatka pod tytułem „samo zdrowie”! Dużo witamin, świeże warzywa, pestki słonecznika… Przepisem tym podzieliła się kiedyś ze mną koleżanka i od tamtej pory raz na jakiś czas robię sobie tę bombę witaminową – jest pyszna, jest prosta, jest szybka! Jest też bardzo „elsatyczna” – cukinię można zastąpić papryką lub ogórkiem
Martyna Cookspłatkami owsianymi i ziarnami chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z rukolą i orzechami Sałatka z roszponką, dynią i camembertem / 2 porcje Składniki: 5 garści roszponki 1/2 krążka sera camembert mały kawałek dyni 1/2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
Moja smaczna kuchnia