mnie. Kotleciki są miękkie, więc nie wystraszcie się tego, że się nie wysmażyły. To naturalny stan, oczywiście wystudzone stwardnieją nieznacznie. Są delikatne i bardzo rybne. Można podać z surówką, ale również z puree z groszku bądź z hummusem. A nawet z białym sosem, pełna dowolność :) KOTLECIKI Z MAKRELI I ZIEMNIAKÓW. /znaleziony w sieci;/ na ok. 8 kotlecików 300g wędzonej makreli(...)tyle bułki tartej, aby konsystencja pozwoliła ulepić zwarte,ale nie "ubite" kotleciki. Dodatkowo obtaczam je w bułce tartej. Smażę z obu stron na złoto. Podaję z ulubioną surówką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiMyślę że pomysły na surówki mamy przeróżne , często inspirowane tym , co mamy. Warto jednak po nie sięgać, mają sporo witamin i na pewno są zdrowe. Moja surówka była podana do obiadowego dania faszerowany filet z indyka . A oto przepis na surówkę. Czego potrzebujemy: 1/2 główki małej białej kapusty 1 marchewka 2 jabłka koperek lub natka pietruszki majonez, jogurt naturalny(...)cukier , sól Wykonanie: Kapustę szatkujemy na drobnej tarce. Tak samo robimy z jabłkiem i marchewką. 2 łyżki majonezu łączymy z łyżką jogurtu. dodajemy do surówki. Można dodać sól lub pieprz do smaku. dodajemy pokrojoną zieleninę. mieszamy. Smacznego
W kuchennym oknie Ewyjakoś się złożyło, że blogu jest mało surówek i sałatek co nie znaczy że ich nie jemy. Więc dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo prostą bo takie właśnie lubimy. Jest to surówka z białej kapusty z dużą ilością koperku i w słodko ostrym sosie winegret. Surówka pasuje zarówno do mięs jak i ryb. Składniki: 0,5 kg białej kapusty 3 łyżki(...)pokroić. Przełożyć do miski lekko doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Składniki sosu energicznie wymieszać w zamykanym naczyniu doprawić solą i pieprzem. Wlać do surówki, wymieszać i pozostawić na kolejne pół godziny do przegryzienia smaków
Ala piecze i gotujeBardzo prosta a przede wszystkim wartościowa przystawka. Można ją wykończyć wedle uznania ulubionymi sosami. Jest to doskonała baza do stworzenia własnej niepowtarzalnej surówki. Składniki : Biała kapusta (ćwiartka dużej lub połowa małej) sól, pieprz olej koperek Główkę kapusty myjemy i obieramy z brzydkich liści. Dobra kapusta ma tych brzydkich liści nie wiele ale zawsze te wierzchnie usuwamy. Kapustę osuszamy. Odkrajamy potrzebną(...)kapusty sok. Odstawiamy na pół godziny. Dodajemy łyżkę oleju i koperek i jeszcze raz mieszamy. Gotowe. Taką surowkę możemy doprawić sokiem z cytryny, sosem vinegret lub majonezem. Jesli zostanie surówka z poprzedniego dnia wystarczy dotrzeć do niej jedną marchewkę lub kawałek kiszonego ogórka a już mamy cos innego. Jako dodatki mmożemy użyć też szczypiorku, cebulki, konserwowej kukurydzy, pietruszki czy selera
prawdziwe jedzenieLubię takie surówki... są one szybkie do zrobienia ...i smaczne...do surówki dodałam miodu klonowego z Anielskich Przysmaków.. kapusta pekińska papryka czerwona ogórek zielony 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu klonowego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz zioła prowansalskie 4-5 łyżek oliwy Kapustę poszatkować, ogórek i paprykę pokroić w paseczki.Miód, sok z cytryny, musztardę oliwę
Moje domowe kucharzenieLubię takie proste surówki..a oprócz tego, że są proste to i smaczne.. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..olej rzepakowy idealnie nadaje się do surówek.. ½ niedużej główki młodej kapusty szczypiorek kilka rzodkiewek sól, pieprz sok z cytryny 1 -2 łyżki oleju rzepakowego Kapustę oczyścić
Moje domowe kucharzenieRobiłam gołąbki..został kawałek nieparzonej kapusty..urwałam kilka młodych marchewek , trochę zieleniny i wczoraj do rybki była taka oto surówka. kawałek białej kapusty 1 cebula 2 marchewki szczypiorek, koperek, natka pietruszki sól,cukier, pieprz sok z cytryny olej kujawski ze smakiem bazylia Kapustę i cebulę pokroić. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wymieszać, skropić sokiem z cytryny. Dodać sól(...)pieprz, odrobinę cukru , wymieszać. Dodać olej i zieleninę, wymieszać. Surówka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu
Moje domowe kucharzenieObiad bez surówki to chyba nie obiad :) Musimy zjeść troszkę warzywka do mięska. Zawsze z takim dodatkiem obiadowym kojarzy mi się marchewka z jabłkiem, kapusta kiszona i zasmażana lub zwyczajny kiszony. Dziś zaproponuję coś innego. Surówka jest troszkę inna ale bardzo pyszna. Składniki: 200 g kalafiora 60 g brokuła 1 jabłko 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 pęczka kopru
Olikowa kuchniaSurówka z kapusty pekińskiej i marchewki - prawie jak z chińskiej restauracji. Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki: 1 mała kapusta pekińska 4 średnie marchewki pieprz, sól do smaku sos sojowy do smaku odrobina cukru do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską poszatkować. Marchewki zetrzeć na tarce (najlepiej takiej z ostrzami do warzyw chińskich - by powstały
Facet i nożePrzetwory domowe. Pretwory na zimę. Zapasy na zimę. Ogórki kiszone. Ogórki konserwowe. Fasolka szparagowa konserwowa. Surówka z białej kapusty na zimę. Dżemy. Soki. Dżem wiśniowy. Dżem jagodowy. Sok z aronii (aroniowy). Nalewka z aronii. Składniki Kliknij w obrazek, by przejść do przepisu: Syrop z kwiatów lipy Surówka z białej kapusty na zimę The post Przetwory domowe, zapasy na zimę appeared
Kulinarne PrzebojeZapraszam na przepyszną i zdrową surówkę. Nam najbardziej smakuje podana do gulaszu po cygańsku (i nie przeszkadzają nam ogórki i w surówce i w sosie ;) ). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrynastępnie obtaczamy w bułce tartej. Czynność powtarzamy. Tak przygotowane filety układamy na rozgrzanym oleju i smażymy na rumiano. Kiedy rybkę odstawimy do lodówki, możemy zająć się przygotowywaniem najlepszej surówki pod słońcem. Marchewka z jabłkiem Będą nam potrzebne: 4 spore marchewki 1 bardzo duże jabłko lub 2 mniejsze cukier cytryna Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach. Doprawiamy cukrem(...)sokiem z cytryny. Przed podaniem dobrze jest surówkę na trochę odstawić, by smaki się połączyły. Wtedy spokojnie zajmujemy się panierowaniem i smażeniem naszej odstawionej wcześniej do lodówki ryby. Lubię ten zestaw też z tego powodu, że nie muszę na nic czekać, ponieważ gdy rybka stoi w lodówce, ja robię surówkę, a kiedy z kolei surówka powinna trochę odczekać, ja wracam
Ratunku obiadSurówka piękności, czyli płatki owsiane na surowo z dodatkiem owoców i orzechów, soku z cytryny i miodu. Taką surówkę kiedyś jadałam w wersji klasycznej, czyli ze startym jabłkiem, teraz bardziej wolę z bananem. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyprzepadam za marchewką i rzadko z niej w mojej kuchni korzystam. Surówka z marchewki z jabłkiem to wspomnienie z dzieciństwa średnio lubiane przeze mnie;) I oto nie tak dawno na blogu Broni spotkałam surówkę z marchwi z czosnkiem i od razu spojrzałam na marchew z innej strony;) Zrobiłam ją zaraz po sałatkach buraczanych, z tym, że od Broni wzięłam marchewkę
Zdrowa Kuchnia SowyUwielbiana przez moją Rodzinkę surówka z młodej kapusty z dużą ilością świeżego koperku. Idealna jako dodatek do wiosennego obiadu. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju surówki z kapusty ale ta jest zdecydowanie moja faworytką. Nie potrzebuję do niej nawet oliwy, dodaję ją przed samym spożyciem, by kapusta zbyt mocno się nie zmorzyła. Bardzo łatwa i bardzo smaczna... ;-) Składniki: - 1 główka młodej
Smaczne Zdrowe