surówka - 20359 przepisów (strona:295/1358)

Kotlety mielone z kapustą 179

mleko i dodać masło , wszystko ładnie rozgnieść do otrzymania jednolitej konsystencji. 3.  I już wszystko gotowe , teraz wystarczy przełożyć wszystko na talerze i podać do stołu.  Jako surówkę polecam pora z jabłkiem w śmietanie. Pokroić pora w drobne paseczki , a jabłko w drobną kostkę , dodać śmietanę , szczyptę soli i sok z cytryny, wszystko wymieszać i  surówka gotowa

Gotuj Z Muzyką
Dorsz w ziołach 121

180C. Rybę oczyszczamy. Doprawiamy odrobiną soli. Pędzelkiem zamoczonym w sosie sojowym smarujemy z 2 stron. Nacieramy ziołami prowansalskimi. Odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie robimy surówkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach . Przyprawić solą , sokiem z cytryny , cukrem i oliwą. Dokładnie mieszamy. Rybę pakujemy w folię do pieczenia i wkładamy na ok. 10 -13 min. do piekarnika(...)Podajemy z surówką i np. frytkami lub talarkami ziemniaczanymi

Ostra na Słodko
Kurczak w pesto z mozzarellą 303

Zwykłe filety z kurczaka zapieczone w przepysznym sosie pesto z dodatkiem mozzarelli nabierają iście ” królewskiego ” charakteru! Sprawdzą się nie tylko jako obiad ( np. z ziemniaczkami i ulubioną surówką ) , ale też jako ” wkładka ” do bułki … czy mięso na kanapkę. SKŁADNIKI: - filet z kurczaka – 2 x 150g - pesto rosso Provitus – 80 g - mozzarella(...)pieczenia odwijamy z folii i pokrywamy plasterkami mozzarelli. Zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści. Podajemy gorące! * Świetnym dodatkiem są do tego pokrojone w ćwiartki , opiekane ziemniaczki i lekka surówka z białej kapusty. Jeśli macie czas czerwone pesto możecie zrobić również sami w domu. PESTO ROSSO: - suszone pomidory w oliwie – 100 g - orzechy pini – 100 g - czosnek

Ostra na Słodko
Młoda kapusta z wody czyli nareszcie nowalijki! 224

warzywkami, kolorowymi i kuszącymi. W tym roku jest na razie skromnie. Stoiska warzywne dopiero zaczynają rozkwitać :) Nie mogę się już doczekać, kiedy na moim stole będą gościć surówki i sałatki pachnące latem. Ale na razie zajadam się młodą kapustą. Kapusta jest warzywem bardzo zdrowym i sama w sobie jest niskokaloryczna. 100 g młodej kapusty to tylko(...)kCal. Możemy zatem śmiało podjadać ją wtedy, kiedy chcemy zrzucić kilka kilogramów. Kapuśniaczki, surówki czy gotowana w całości kapusta to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe potrawy. Korzystajmy z dobrodziejstw młodej kapusty póki jest :) Do ugotowania w całości najlepsze są te pierwsze, niewielkie kapustki. Gotują się szybko, a smakują niebiańsko. Wystarczy obrać główkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym 178

Prawdziwe placki ziemniaczane, czyli zrobione z tartych ziemniaków smakują chyba wszystkim.  Dodając do nich sos z mięsem i surówkę uzyskujemy danie obiadowe.    Składniki na placki: -ok. 1,5 kg obranych ziemniaków -1 cebula -2 jajka -2 łyżki mąki pszennej -pieprz ziołowy -sól    Składniki na sos: -ok. 30 dkg karkówki -ząbek czosnku -2 łyżki mąki -pieprz(...)spodu, odwracamy i zapiekamy. Placki należy odwrócić kilka razy.    Usmażone przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.    Placki polewamy sosem z mięsem, dodajemy dowolną surówkę i mniam mniam... Smacznego

Maminek kulinarny
Shoarma drobiowa z trzema sosami 824

godzin. Po upływie tego czasu mięso smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złocisty kolor. Mięso podawać z ziemniakami/frytkami/ chrupiącymi ziemniaczkami w panierce z kaszy manny /ryżem i surówkami (u mnie z  surówką z młodej kapusty ). Sosy: Składniki poszczególnych sosów dokładnie ze sobą wymieszać. Wstawić do lodówki, i trzymać je tam, aż do momentu podania dania. SMACZNEGO! Uwagi

Gospodyni Miejska
Buraczki zasmażane 285

złocistej zasmażki dodać buraki, wymieszać i podsmażać, aż całość zgęstnieje. Podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do drugiego dania. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do przygotowania tej surówki można wykorzystać buraki pozostałe z gotowania wiejskiego barszczu czerwonego. Ocet spirytusowy można zastąpić jabłkowym, lub sokiem z całej cytryny. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Margarynę można zastąpić

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty na zakwasie 202

należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić kolor. Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów. Ugotowane buraki można wykorzystać do przygotowania surówki z czerwonych buraków , surówki z buraków z jogurtem czy buraczków zasmażanych . Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym 349

łyżki mąki, wymieszać i dodać do garnka z bitkami. Całość energicznie mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podawać na ciepło z ziemniakami, makaronem lub kaszą i surówką (u mnie surówka z marchewki z czosnkiem ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Filet z indyka można zastąpić schabem. Można zakupić także już gotowe sznycle z indyka (filet z indyka pocięty w plastry

Gospodyni Miejska
Buraczki z jabłkiem i cebulą 207

Buraczki z jabłkiem i cebulą... Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek. Cebula posiekana w drobną kosteczkę. Skropione olejem i sokiem z cytryny. Oprószone natką pietruszki. Pyszny

Gospodyni Miejska
Gołąbki bez zawijania 241

dowolonego gatunku mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wołowego, wieprzowo-wołowego. Z dodatku kminku najlepiej nie rezygnować, gdyż dodaje on charaktrystycznego smaku potrawie. Gołąbki podawać ciepłe, oblane sosem, z ziemniakami i surówką lub z samą surówką. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Mizeria z kiszonych ogórków 902

białego cukru; Pieprz. Sposób przygotowania: Ogórki odsączyć z soku, w którym się kisiły, pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do ogórków. Do surówki dodać śmietanę. Wymieszać. Mizerię przyprawić cukrem i pieprzem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Najlepiej użyć ogórków kiszonych, a nie kwaszonych. Szczypiorek wraz z dymką można zastąpić drobno

Gospodyni Miejska
Mizeria 224

Mizeria... Cienkie plasterki świeżych, zielonych ogórków. I drobno posiekany, chrupiący szczypiorek. Otulone pierzynką z kwaśnej śmietany. Doprawione cukrem, solą, pieprzem i ocetam. Smaczny smak dzieciństwa. Zapraszam

Gospodyni Miejska
Sałatka z pomidorów i zielonej papryki 271

Sałatka z pomidorów i zielonej papryki... Kosteczki soczystych pomidorów. Chrupiąca, zielona papryka. Drobno posiekany szczypiorek wraz z dymką. Polane olejem i oprószone słodką papryką. Pyszny dodatek

Gospodyni Miejska
Sajgonki z mięsem i warzywami 2919

papierze ułożyć ok łyżki farszu, boki zwinąć do środka i zrolować. Tak przygotować resztę sajgonek. Na patelni rozgrzać nieco więcej oleju i smażyć sajgonki na złoty kolor. Podawać z surówką oraz sosem - sojowym lub czoskowym sosem chili. Swoje sajgonki podałam z  surówką z kapusty i marchewki z koperkiem

Monia miesza i gotuje