Nie bez przyczyny można mnie nazwać sałatkożercą, gdyż ciągle poszukuję w nich nowych doznań smakowych. Dzisiejsza wersja jest lekka, zdrowa i urozmaicona dodatkiem serka wiejskiego. Zjedzona
Fabryka pomysłówpieprz. Sos w proporcjach 1:1: oliwa, musztarda, syrop z agawy bądź klonowy, ocet jabłkowy. Przygotowanie: Kapustę ucieramy na tarku. Jabłko, cebulę, seler, ogórka awokado kroimy w kostkę, a rzodkiewkę i pomidora w ćwiartki. Dodajemy kiełki. Przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem, kolendrą. Zalewamy sosem! Mmmmm... Składniki na surowy chlebek: 1,5 szklanki siemienia lnianego, 0,5 szklanki nasion słonecznika(...)grubość 2-3mm (z tej ilości wychodzą 2-3 tacki). Suszymy w 43 stopniach przez 9h. Po wysuszeniu łamiemy na kawałki i się delektujemy! Jagódka zjada mała miseczkę surówki razem z nami, a później je zupkę. Dzisiaj: Zupa wielowarzywna z kaszą jaglaną. Składniki na 1 porcję: pół marchewki, pół laski selera, pół cukinii, kawałek białej kapusty, 2 łyżeczki oleju
Jeść, by żyć w zdrowiuoczyszczamy, myjemy i gotujemy na parze na półmiękko. Studzimy i kroimy w talarki oraz doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Naczynie rzaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy ziemniaczki z pokrojonymi na kawałki rzodkiewkami, polewamy całość olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, co jakiś czas danie mieszając. Kotlety schabowe rozbijamy, (zioła siekamy tyle ile będzie potrzebne(...)minuty z każdej strony i przekładamy do naczynia z upieczonymi ziemniaczkami. Zapiekamy jeszcze 10 minut, kotlety można posypac serem przed zapiekaniem. Nakładamy porcje na talerze, podajemy z świeżą surówka. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliPyszna sałatka, w kolorach zielono-żółtych. Podana w oryginalny sposób, bo na liściach botwinki i szpinaku. A reszta składników sałatki została przełożona do białek, w miejsce
Posadzone i zjedzoneNic tak nie cieszy oka jak bazarowe stragany uginające się pod ciężarem warzyw i nowalijek. Bardzo lubię takie zakupy :-) dlatego też korzystam z każdej możliwości, by
Czary - gary w kuchniNa ostatnich warsztatach z Cisowianką razem z Sebastianem Olma przygotowywaliśmy pyszne marynowane warzywa. W domu robię powtórkę. Ich przygotowanie nie trwa długo, tylko tyle ile
Kulinarne przygody Gatityserem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Czekoladowy pudding chia z truskawkami, kokosem i migdałami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem(...)orzechowym i kokosem Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa
Moja smaczna kuchniaW okresie letnim bardzo często przygotowuję tę sałatkę na kolację. Jest cudownie chrupiąca a dzięki czosnkowi ma wyrazisty smak. Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie grillowanego
Smakołyki AsiTak jak wspominałam w poprzednim poście w weekend miałam możliwość przetestować małe chrupiące Stefanki firmy Magnes. Jako, że zawsze lubię coś "wyczarować" w kuchni z nowym
Słodkie okruszkiOstatni weekend sierpnia ma być podobno upalny. Dzisiejsza sałatka to świetny pomysł na piknik, wypad za miasto czy spotkanie z przyjaciółmi. Gdziekolwiek się wybierzecie nie zapomnijcie
Moja smaczna kuchniatamte były akurat z wieprzowiną w sosie własnym i surówką z czerwonej kapusty) oraz chłodnik litewski. Surówka - wydawałoby się: czego można się spodziewać po czerwonej kapuście? Tak doskonale doprawionej surówki nie jadłem jeszcze - idealny balans między surowym smakiem kapusty, jej chrupkością, słodkością i odrobiną kwasowości. Mniami. A chłodnik? Wystarczyła jedna łyżka aby już startować po o przepis. Skierowałem się(...)mgnieniu oka napisała cały przepis (prosto z głowy). Chłodnik litewski, źródło: wikipedia Zamieszczam to, co mam na karteczce - przepis na chłodnik litewski: 1/2 l ogórków małosolnych 1 pęczek rzodkiewki 2 świeże ogórki dużo koperku ugotowana wcześniej i wystudzona botwinka 1/2 l śmietany 18% 1/2 kefiru wszystko "obrobić", wymieszać i smacznego ;) Czekam na świeże składniki i wyższą temperaturę na zewnątrz
Right Behind The KitchenŚniadanie 125 g sera twarogowego chudego 105 g chleba razowego 60 g rzodkiewki 21 g sałaty 10 g szczypiorku 120 g pomidora Przepis: nanieść na chleb- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Drugie śniadanie 100 g banana 5 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: obranego banana pokroić w drobne plasterki(...)seler korzeniowy 200 g ziemniaki 100 g jabłko Przepis: Puree z ziemniaków – ziemniaki ugotować w wodzie, zgnieść. Na końcu dodać oliwę z oliwek i przyprawy : pieprz, bazylię, curry. Surówka z selery- Seler zetrzeć na tarce o dość drobnych oczkach. Pdobnie postąpić z jabłkiem. Przyprawić pieprzem. Cielęcina w ziołach- Porcję cielęcej łopatki natrzeć czosnkiem a następnie obtoczyć w ziołach takich
KucharzycaWiosenna sałatka z szynką i jajkiem to świetna propozycja na wielkanocny stół. Sałatka jest szybka w przygotowaniu, robi się ją praktycznie w 15 minut, dlatego jest
e-PrzepisyKulinarnesałatce, która ma niewiele składników. Wystarczy nam ogórek, czerwona cebula i kilka dodatków, aby stworzyć coś naprawdę pysznego i zarazem oryginalnego. Ogórki w naszym kraju jako surówka kojarzą się pewnie większości z mizerią. Ale czemu na niej poprzestać? Warto bawić się smakami i eksperymentować. Tutaj jako dressing występuje sok z limonki, oliwa i natka oraz sól i pieprz. Ale spróbujcie(...)głębsze połączenie smaku ogórka oraz cebuli. Jeśli macie ostrą czerwoną cebulkę, aby złagodzić jej smak, warto posypać ją delikatnie solą. A następnie odlać powstały sok. Do sałatki można dodać rzodkiewkę, awokado, miks sałat czy tak naprawdę co przyjdzie Wam do głowy. Krewetki też doskonale się sprawdzą. Sałatka sprawdza się świetnie jako przystawka do mięs pieczonych czy grillowanych ale również
Mieszam w GarnkuIdzie wiosna, niedługo Wielkanoc. Wybrałam się do sklepu po składniki jakie najbardziej lubię o tej porze roku. Solidną porcję takiej sałatki zjadłam na kolację, jest bardzo
Moja smaczna kuchnia