łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 5 minut pod przykryciem. Pora odcedzam na sitku i chwilę studzę. Rzodkiewkę oczyszczam i kroję w plasterki. Patisony odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowanie składniki sałatki przekładam do miseczki. Dodaję(...)soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem i wędliną. Do przygotowania sałatki wykorzystałam patisony konserwowe , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . To doskonały dodatek do sałatek, surówek i potraw przygotowywanych na zimno. Produkt jest wart polecenia i zakupu
Tradycyjna kuchnia KasiKapusta pekińska to bardzo uniwersalne warzywo, równie dobrze smakuje podana na zimno jak i na ciepło jako surówka i jako dodatek do sałatek. Łatwo dostępna o każdej porze roku i bardzo wdzięczna w przygotowaniu. U mnie w menu pojawia się co najmniej raz w tygodniu i staram się aby była za każdym razem chociaż troszkę inna, a zmieniając dodatki można(...)uzyskać naprawdę smaczny efekt. Polecam :) Składniki - mała kapusta pekińska ( lub pół większej ) - 2 pomidory - 1 mały ogórek zielony - 4-5 szt. rzodkiewek - oliwa z oliwek - 1 łyżeczka ziół toskańskich - 1 łyżeczka pomidorów suszonych w płatkach - sól, pieprz do smaku Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, pomidory kroję w większą kostkę, ogórka i rzodkiewki w półplasterki. Dodaję zioła i przyprawy. Odstawiam na chwilkę
Kuchnia z widokiem na ogródLetnia sałatka warstwowa to świetna propozycja na śniadanie lub kolację, może również stanowić pyszny dodatek do potraw z grilla. Kolorowe warstwy warzyw idealnie komponują się z
Smakowite DaniaSałatka z kurczakiem to danie niezwykle smaczne i pożywne,które możemy przygotować zarówno na obiad jak i na kolację.Moja jest niezwykle prosta i szybka
Niespełnione zdolności kulinarneProsta, szybka i pożywna sałatka. Idealna na ciepłe letnie popo łudnie. Polana lekkim jogurtowo - maślankowym sosem. składniki 200 g fasolki szparagowej 300 g brokułów
Stare GaryProsta sałatka idealnie pasująca do mięska czy kiełbaski z grilla. Wystarczy pokroić warzywa i wymieszać, skropić olejem i gotowe. składniki: 2 duże pomidory 2 średnie czerwone
Monia miesza i gotujemłodą marchewką i pesto pietruszkowym Składniki – 2 porcje: Flądra – 2 sztuki Cytryna – 4 plastry Koperek – ½ pęczka Natka pietruszki – ½ pęczka Sól – szczypta Pesto z natki pietruszki – 3-4 łyżki Rzodkiewki Młode marchewki Wykonanie: Flądrę pozbawiamy głowy i wnętrzności (jeśli jest niepatroszona), a następnie dokładnie myjemy i nacieramy solą, natką pietruszki i koperkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny i okładamy plastrami cytryny. Każdą(...)pieczenia i zawijamy w formie kieszonki z warzywami polanymi pesto z natki pietruszki. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach i podajemy np. z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką
Kuchnia Bon Appetitroste i efektowne śniadanie, które samo się robi w trakcie parzenia kawy lub herbaty :). Można je podać z różnego rodzaju sałatami i surówkami. Świetnie smakują z grzankami czosnkowymi. Kromki chleba lub bułki nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą lub smarujemy cienką warstwą masła i zapiekamy razem z jajami. Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2 Składniki: 4 jaja(...)plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej(w zależności od wielkości plastrów), 4 suszone pomidory z oleju, 2 łyżki kaparów, miękki ser kozi, zielenina (rukola, endywia,szpinak, sałata itp.), kilka rzodkiewek, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz cayenne, szczypta cukru. Przygotowanie: Foremki do muffinek posmarować olejem z pomidorów, wyłożyć plastrami szynki tworząc koszyczki. Na dnie każdego położyć posiekane pomidory
SzczyptaSmaQBłyskawiczna kolorowa i smaczna sałatka. Je się ją oczami dzięki kolorom:) Jest lekka, dlatego może stanowić doskonałą przekąskę w ciągu upalnego dnia lub po prostu
Zasmakuj Kuchniliści kapusty pekińskiej 1 duża marchewka +łyżeczka cukru, sól, pieprz pomidor ogórek kiszony 3 kajzerki z makiem Wersja II 3 liście sałaty lodowej pomidor 2-3 rzodkiewki kilka plasterków ogórka zielonego mała cebula bułka razowa Cebulę i czosnek drobno siekamy. wrzucamy do mięsa, dodajemy jajko, kaszę, przyprawy i mieszamy razem ręcznie. Formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i wstawiamy(...)minut przed końcem na mięcie układamy po kawałku sera żółtego, a na blasze układamy dodatkowo bułki przekrojone na pół. Wersja I Robimy surówkę: Liście kapusty drobno siekamy, a marchewkę tarkujemy na grubych oczkach, doprawiamy i rękoma mieszamy starając się wszystko ścisnąć ze sobą. Wyciągamy bułki i mięso i układamy: Bułka/surówka/mięso/pomidor/ogórek kiszony/bułka posmarowana
Idę coś wszamaćBardzo ciekawe połączenie pieczarek i kurczaka podane na kapuście pekińskiej z dodatkami innych warzyw oraz aromatycznym sosem na bazie oliwy. Kto lubi takie połączenia albo jest
Magiczne Życie MartyUwielbiam szybkie, improwizowane sałatki. Mam czasem wrażenie, że takie są najlepsze. Dziś zapraszam Was na sałatkę w lekkim czosnkowym sosie, którą dodatkowo wzbogaciłam pestkami dyni
Słodkie okruszkijeden pęczek pietruszki i około 400 ml wody i zmiksowałam w mikserze Leczo w trakcie przyrządzania Kolacja: Zachcialo mi się pomidorów, zjadłam dwa, do tego ogórki kiszone i rzodkiewki (naprawdę się tym najadłam), później zjadłam jeszcze "pieczone" jabłko (tak naprawdę zrobiłam je na parze;) z cynamonem. Wieczorem dopadło mnie pożądne oczyszczanie jelit (jejku, tam rzeczywiście sa jakieś złogi, skąd(...)Generalnie jest dobrze :) I jeszcze małe kulinarne eksperymenty. Na obiad mialam zjeśc jeszcze zupę z młodej kapusty i ogórków - ta zupa to jeden wielki eksperyment - wczoraj miałam dość surówek, a wcześniej zrobiła dużą michę surówki z białej kapusty, ogórków gruntowych i pietruszki. Postanowiłam więc przerobić surówkę na zupę i wyszło całkiem smacznie :) Dodałam jeszcze trochę soku wyciśniętego z liści
pyszne zdrowościPodając smażone potrawy na moim stole zawsze gości jakaś zielona i zdrowa sałatka. W końcu w menu nie może zabraknąć pysznych warzyw. Zapraszam Was na zieloną
Słodkie okruszkiKolejna propozycja na wielkanocne śniadanie czyli sałatka z jajkiem. Tym razem z przepiórczym. Pyszna, zielona, idealna na początek wiosny. Ten przepis, oraz kilka innych, smacznych i
Magiczne Życie Marty