Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez tej sałatki - przepis "ukradłam" od mojej Babci :) Jeżeli szukasz więc pomysłu na śniadanie wielkanocne dla całej rodziny to właśnie ta
Alutka-GotujeWłaśnie tyle kalorii ma biała rzodkiew . To samo zdrowie. Zawiera bardzo dużo witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na właściwości zdrowotne znajduje
Kuchnia po mojemuOd firmy Good Food za przesłane propozycje na tłusty czwartek otrzymałam bardzo dużą paczkę z ich produktami.Wszystko bardzo smaczne i szczerze polecam . Dzisiaj wypróbowałam jeden
Ala piecze i gotujedomu? Kiełki w słoiku to jedno z moich najnowszych i najlepszych odkryć. ;-) Wystarczą: nasiona, słoik, gaza, gumka recepturka i woda. Możemy cieszyć się ich smakiem na kanapkach, w sałatkach, surówkach. To prawdziwa bomba witaminowa, mają w sobie duże ilości składników odżywczych (dużo większa niż w pełni wykształconych roślinach), powinniśmy więc spożywać je zwłaszcza zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw(...)pestycydy. Moje nasiona pochodzą ze sklepu internetowego Skworcu: http://skworcu.com.pl i gorąco je polecam, bo są tanie i dobrej jakości. Oto jaki mamy tam wybór: Kozieradka Fasola mung Rzodkiewka Mieszanka na kiełki (świetnie dobrane smaki i proporcje, polecam!) Koper ogrodowy Pszenica Rzeżucha Najważniejsze pytanie: Jak wyhodować kiełki w domu? Dzień 1 (wieczór) Nasiona przesypujemy do naczynia, które zalewamy letnią
Szefowa kuchniŚwietna lekka sałata z nowalijkami z dodatkiem jajka. Jest sycąca ale leciutka, dzięki delikatnemu dressingowi. Fajnie chrupie. Podana z bułką lub grzankami będzie stanowić samodzielne danie
Mieszam w GarnkuDobrych sałatek tak jak dobrego chleba nigdy dość. Tym razem pod nóż poszedł ser z białą i niebieską pleśnią który idealnie pasuje do fig, potem tylko
Moje Małe CzarowanieNie jestem wielką fanką serów, choć pleśniowe i mozzarellę uwielbiam przecież. Kozi ser posmakował mi ten twardy, ale gdy spróbowałam pleśniowego to uwierzcie że się zakochałam
Magiczne Życie MartyPogoda za oknem nastraja mnie dzisiaj do szaleństwa w kuchni. Tak oto powstała przepyszna sałatka z dodatkiem makaronu #omnomnom. Dodatek oliwy truflowej i łososia to poezja
Magiczne Życie MartyZa oknem coraz cieplej, coraz chętniej ściągamy ciepłe okrycia a my panie chcemy jak zwykle zrzucić kilka kilogramów aby ładnie wyglądać przed latem ;) Dlatego dzisiaj mam
Smakołyki AsiNie bez przyczyny można mnie nazwać sałatkożercą, gdyż ciągle poszukuję w nich nowych doznań smakowych. Dzisiejsza wersja jest lekka, zdrowa i urozmaicona dodatkiem serka wiejskiego. Zjedzona
Fabryka pomysłówpieprz. Sos w proporcjach 1:1: oliwa, musztarda, syrop z agawy bądź klonowy, ocet jabłkowy. Przygotowanie: Kapustę ucieramy na tarku. Jabłko, cebulę, seler, ogórka awokado kroimy w kostkę, a rzodkiewkę i pomidora w ćwiartki. Dodajemy kiełki. Przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem, kolendrą. Zalewamy sosem! Mmmmm... Składniki na surowy chlebek: 1,5 szklanki siemienia lnianego, 0,5 szklanki nasion słonecznika(...)grubość 2-3mm (z tej ilości wychodzą 2-3 tacki). Suszymy w 43 stopniach przez 9h. Po wysuszeniu łamiemy na kawałki i się delektujemy! Jagódka zjada mała miseczkę surówki razem z nami, a później je zupkę. Dzisiaj: Zupa wielowarzywna z kaszą jaglaną. Składniki na 1 porcję: pół marchewki, pół laski selera, pół cukinii, kawałek białej kapusty, 2 łyżeczki oleju
Jeść, by żyć w zdrowiuoczyszczamy, myjemy i gotujemy na parze na półmiękko. Studzimy i kroimy w talarki oraz doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Naczynie rzaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy ziemniaczki z pokrojonymi na kawałki rzodkiewkami, polewamy całość olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, co jakiś czas danie mieszając. Kotlety schabowe rozbijamy, (zioła siekamy tyle ile będzie potrzebne(...)minuty z każdej strony i przekładamy do naczynia z upieczonymi ziemniaczkami. Zapiekamy jeszcze 10 minut, kotlety można posypac serem przed zapiekaniem. Nakładamy porcje na talerze, podajemy z świeżą surówka. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliPyszna sałatka, w kolorach zielono-żółtych. Podana w oryginalny sposób, bo na liściach botwinki i szpinaku. A reszta składników sałatki została przełożona do białek, w miejsce
Posadzone i zjedzoneNic tak nie cieszy oka jak bazarowe stragany uginające się pod ciężarem warzyw i nowalijek. Bardzo lubię takie zakupy :-) dlatego też korzystam z każdej możliwości, by
Czary - gary w kuchniNa ostatnich warsztatach z Cisowianką razem z Sebastianem Olma przygotowywaliśmy pyszne marynowane warzywa. W domu robię powtórkę. Ich przygotowanie nie trwa długo, tylko tyle ile
Kulinarne przygody Gatity