Podając smażone potrawy na moim stole zawsze gości jakaś zielona i zdrowa sałatka. W końcu w menu nie może zabraknąć pysznych warzyw. Zapraszam Was na zieloną
Słodkie okruszkiKolejna propozycja na wielkanocne śniadanie czyli sałatka z jajkiem. Tym razem z przepiórczym. Pyszna, zielona, idealna na początek wiosny. Ten przepis, oraz kilka innych, smacznych i
Magiczne Życie MartyWolny dzień, jak to brzmi doskonale. I jeszcze pogoda, idealna żeby ten dzień spędzić na leżaku z dużą szklanką wody z lodem i cytrynką. Dlatego dzisiaj
Magiczne Życie MartyPyszna i lekka surówka w sam raz do obiadu czy też mięska z grilla. Ja robię z dodatkiem śmietany wtedy nie robi się taka wodnista ale można również dodać jogurtu. Najlepiej przygotować tuż przed podaniem sałata pozostanie wtedy chrupiąca.składniki:1 średnia główka kruchej sałaty400 g rzodkiewek1 mały pęczek koperku3-4 łyżki śmietany 18 %sól ziołowa Kamis do smakuSałatę porwać(...)małe kawałki, ja użyłam tych liści ze środka tworzących główkę są bardziej chrupiące. Rzodkiewki oczyścić i pokroić dowlonie. Ja pokroiłam mniejsze w plasterki a większe w półplasterki. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać śmietanę a do smaku doprawić solą ziołową. Jeszcze raz wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujeWiosna sprawia, że w naszym menu pojawia się ponownie więcej warzyw w kolorach tęczy. Zdrowe, chrupiące i pożywne. Zamiast tradycyjnego wymieszania składników dzisiaj postawiłam na warstwowe
Moja smaczna kuchniaPożywna sałatka, gdzie w smaku dominuje ziemniak i ogórek. Polecam na drugie śniadanie, przekąskę w ciągu dnia lub (może nawet?) na kolację. Do
Zasmakuj KuchniSzybka i smaczna sałatka.Można dodać do niej jak ktoś lubi kiełbasę lub szynkę wędzoną,rzecz gustu i smaku. 6 łyżek białego octu winnego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiŚwięta, święta i po świętach. I jak zawsze jakieś resztki w lodówce zalegają. Przepis na sałatkę z jajek z dodatkiem rzeżuchy podawałam rok temu ( klik
Stare GarySałatę lodową łączymy z różnymi składnikami. U mnie dzisiaj głównym składnikiem smakowym będzie serek typu bałkańskiego. Poza tym rożne świeże warzywa i sos jogurtowo - majonezowy. Pychotka
W kuchennym oknie EwyDopadła mnie klęska urodzaju pod nazwą rzodkwi typu sopel lodu. Bardzo pięknie obrodziła i to skłoniło mnie do poeksperymentowania z tym warzywem. Dotychczas rzodkiew lądowała
Jadło i czytadłorutynę i spróbować bardziej nietypowych połączeń. To też dobry sposób na przemycenie warzyw, chociażby do jadłospisu małego niejadka. Podane w takiej formie znacznie lepiej zachęcają niż np. jako zwykła surówka. 1. Biały serek naturalny (polecam Bielucha) + żółta papryka + pomidor koktajlowy + warstwa serka (barwiony kilkoma kroplami soku z buraka) + ziarenka granatu 2. Biały serek naturalny (plus szczypta kurkumy dla koloru) + plasterki(...)pietruszka posiekana 4. Zblendowane/zgniecione dojrzałe awokado z czosnkiem + ogórek + pomidorki koktajlowe + żółta papryka + pietruszka + pieprz cytrynowy 5. Biały serek zabarwiony sokiem z buraka + pomidorki koktajlowe + szczypior + ogórek + rzodkiewka 6. Masło orzechowe + plasterki jabłka + cynamon + ulubione, pokruszone orzechy
Powiedz dietom nieŚwietna sałatka na kolację lub obiad w upalne dni. 1 pomidor kostka 1 cukinia ze skórką kostka Kilka plastrów wędzonki krotoszyńskiej lub szynki parmeńskiej paski kilka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo pożywna i zdrowa sałatka. Jeśli chcecie zjeść w pracy coś innego niż klasyczna kanapka - przyrządzicie tę kolorową warstwową i wiosenną sałatkę. Zabierzcie ją na piknik
Zasmakuj KuchniProsta w przygotowaniu, a bardzo aromatyczna. I inna. A to w kuchni bardzo lubię. Urozmaicenie i nowe smaki. Przygotowałam ją po raz pierwszy do obiadu makaronowego
Zasmakuj Kuchni