Wraz z wiosną mój apetyt na świeże warzywa rośnie - obrzydza mnie fakt, że większość z nich mamy sprowadzone z innych krajów jednak moje obżarstwo nie ma
sierotka maRysia w kuchniProsta ale sycąca sałatka to świetna propozycja dla osób zabieganych.Doskonała na obiad ale też wczesną kolację.Wspaniale chrupiąca,lekko pikantna....po prostu
Niespełnione zdolności kulinarneJak wiadomo sałatki możemy robić prawie z wszystkiego, zależnie od inwencji twórczej. Ten przepis jest właśnie taki: zaglądamy do lodówki, sprawdzamy zawartość szafek i wtedy przychodzi
Smaki EwyOch te sałatki, mogłabym żywić się tylko nimi. Pewnie teraz tak mówię, ale nie ukrywam lubię sałatki, w sumie robię ich sporo. Często z tego co
Smaki EwyNic tak nie smakuje w ciepły letni dzień jak ta prosta sałatka z nowalijek - w szczególności podana schłodzona do grillowanych dań mięsnych. Zapach i smak bezcenne
zobacz ich smakTa sałatka latem kiedy mamy świeże, pachnące i aromatyczne warzywa jest najsmaczniejsza. Często gości na moim stole na imprezach rodzinnych ale do grilla też się sprawdza
Ala piecze i gotujeOgórka, kiełbasę, cebulę i paprykę kroimy w słupki *** *** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Na każdym kotlecie układamy po jednym lub dwóch plasterkach kiełbasy, ogórka, cebuli i papryki *** *** Mięso ciasno zwijamy w ruloniki. Każdą roladkę owijamy plasterkiem wędzonego boczku *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rumiany kolor *** *** Następnie całość(...)minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie, powstały sos doprawiamy do smaku i zaciągamy mąką lub śmietanką *** *** Roladki podajmy z ziemniakami, kaszą lub kluskami i ulubioną surówką*** *** SMACZNEGO *** Do tego dania polecam pyszną surówkę z kiszonej kapusty: Surówka z kiszonej kapusty i papryki Artykuł Wiejskie roladki schabowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemsłoik z wodą, kapusta musi być przykryta sokiem, gdyż inaczej spleśnieje podczas kiszenia. Jeżeli soku jest za mało możemy uzupełnić go dolewając trochę zimnej, przegotowanej wody lub jsokiem z ogórków małosolnych . Pojemnik z kapustą odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 12 godzinach odgazowujemy kapustę, czyli wyparzonym trzonkiem drewnianej łyżki nakłuwamy kapustę do samego dna, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, ponownie(...)gotowa, wtedy możemy ją wykorzystać, albo przełożyć do słoika, zakręcić pokrywką i odstawić w chłodne miejsce np. do lodówki, albo wynieść piwnicy. Z młodej kiszonej kapusty można zrobić np. surówkę do ryby lub mięsa, albo pyszny kapuśniak z młodej kiszonej kapusty . Smacznego! The post Młoda kapusta kiszona appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSuper zdrowa i pyszna suróweczka np. do obiadu. Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej pół ogórka sałatkowego pół średniej cukinii 2 pomidory 1/4 papryki czerwonej 4-5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki ziół prowansalskich sól,pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy.Ogórka i cukinię obieramy ze skórki.Kapustę drobno siekamy,przekładamy do miski.Ogórka i cukinię kroimy(...)cienkie półplasterki,dokładamy do kapusty.Pomidory kroimy w cząstki a paprykę w paseczki,przekładamy do pozostałych warzyw i mieszamy.Robimy sos:mieszamy ze sobą wszystkie składniki i polewamy surówkę.Mieszamy i odstawiamy na min. 1 godz aby cukinia i kapusta zmiękły.Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnePodając smażone potrawy na moim stole zawsze gości jakaś zielona i zdrowa sałatka. W końcu w menu nie może zabraknąć pysznych warzyw. Zapraszam Was na zieloną
Słodkie okruszkiKarnawał niedługo dobiega końca, więc na dzisiejszy wieczór proponuję pikantną sałatkę śledziową w formie przekąski – na raz. Do jej podania można wykorzystać kawałek sałaty, cykorii itp
Smaki EwySałatka sprawdza się na drugie śniadania, a nawet lekki obiad. Zamiast ziaren siemienia lnianego można do prażenia użyć innych np. słonecznika lub dyni. Polecam podawać z
Symfonia smakowaJedna z moich ulubionych sałatek, prawdziwy raj dla podniebienia. :-) Do zrobienia jej używam kiełków, które sama hoduję, dokładnie opisałam to TUTAJ . Sałatka jest orzeźwiająca (taka wiosenna
Szefowa kuchnifilet podzielić na 2 części). Każdy kawałek mięsa delikatnie oprószamy solą. Następnie na środek każdego kotleta wykładamy ok. 2-3 paski oscypka oraz po ok. 1-2 papryki oraz ogórka. Mięso zawijamy w kopertę a następnie zwijamy w rulon (podobnie jak krokiety). Rozbełtane jajka odrobinę solimy i maczamy w nich przygotowane devolay'e, a następnie otaczamy w bułce tartej. Czynność(...)panierka będzie grubsza i jeszcze bardziej chrupiąca. Devolay'e smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu po ok. 5 minut z każdej strony. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi surówkami. Moje posty
Słodka StronaPrzygotowanie, jak i smakowanie sałatki z tortellini to był mój debiut. Pierwszy ale nie ostatni. Słyszałam o niej wiele pozytywnych słów, więc postanowiłam się skusić, wyszła
Życie zaczyna się w kuchni