Bardzo fajna sałatka z wielu warzyw a na dodatek z mięsem w środku.Znakomicie prezentuje się na stole a przede wszystkim rewelacyjnie smakuje.Składniki
Maminek kulinarnySałatka na każdą porę dnia i roku, na każdą okazję a także bez okazji.Wszystkie produkty można kupić w sklepach przez cały rok.Składniki:-szklanka
Maminek kulinarnyWspaniała do obiadu , wspaniała jako lunch do pracy , jak również na kolację :) Polecam ją wypróbowac , potrafi zaspokoic głód w mgnienia oku :) A oto co potrzeba
Słodkości i nie tylkosałatki mogę mieć, obiadu bez sałatki czy surówki...NIGDY! Pamiętam jak ładnych parę lat temu pojechałam do moje koleżanki i ta do schabowego i ziemniaków, na moje pytanie"gdzie surówka", podała mi musztardę....O nie, nie. My w domu tak nie jemy i tego się trzymam do dziś. Ta sałatka może stanowić samodzielne danie, gdy dodamy do niej upieczoną, pokrojoną(...)kurczaka lub ser feta. Nam posłużyła jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1/2 główki sałaty masłowej ( najlepiej ze środka) 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryki żółtej kilka plasterków chili 1 ogórek gruntowy polski 1 pomidor malinowy polski garść listków świeżej bazylii Dressing: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 3 łyżki
Gosia gotujedużym słoiku. Dodajemy przyprawy i zalewamy solanką. Odstawiamy na tydzień. Jeśli się spieszymy możemy dodać coś co przyśpieszy proces fermentacji, bo jest samo fermentowane np. łyżkę wody z ogórków kiszonych albo skórkę prawdziwego chleba na zakwasie. W drugim dniu po nastawieniu zakwas zaczyna pracować i pojawia się pianka, która na koniec znika. Jest to proces fermentacji a nie pleśń(...)się czym martwić. Po tygodniu zlewamy zakwas do butelki. Wlewamy odrobinę oliwy, żeby nie było dostępu powietrza i trzymamy w lodówce. Buraków nie wyrzucamy, można z nich zrobić pyszną surówkę. Jak zrobić barszcz z zakwasu? Przygotowujemy bulion warzywny z porcji warzyw na rosół, które gotujemy z listkiem laurowym, 2-3 kulkami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu. Bulion odcedzamy
Ugotowane pozamiataneSałatka gyros jest chyba najpopularniejszą sałatką warstwową. Do tej pory spotkałam się z kilkoma wersjami jej wykonania. W moim domu od zawsze króluje ta klasyczna.
Zielona KuchniaSałatka z tuńczyka zawsze gościła na naszym stole. Najlepsza jest z wieloma dodatkami, z niewielką ilością majonezu, który łączy ją w jedną całość. Przyprawy - sól
Zasmakuj KuchniPrzeglądając różne propozycje na śledzie, natknęłam się na ten przepis szlachecki. I postanowiłam zmodyfikować go pod nasz gust kulinarny. Powstała przepyszna sałatka, którą możemy podać w
Magiczne Życie MartyLubię czasami zjeść fast-food. Najbardziej lubię chyba właśnie gyros. Córce zachciało się frytek więc podałam je z takim zestawem. Gyros: 2 filety z kurczaka op
Smakołyki Asikapusty pekińskiej 1 duża marchewka +łyżeczka cukru, sól, pieprz pomidor ogórek kiszony 3 kajzerki z makiem Wersja II 3 liście sałaty lodowej pomidor 2-3 rzodkiewki kilka plasterków ogórka zielonego mała cebula bułka razowa Cebulę i czosnek drobno siekamy. wrzucamy do mięsa, dodajemy jajko, kaszę, przyprawy i mieszamy razem ręcznie. Formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika(...)minut przed końcem na mięcie układamy po kawałku sera żółtego, a na blasze układamy dodatkowo bułki przekrojone na pół. Wersja I Robimy surówkę: Liście kapusty drobno siekamy, a marchewkę tarkujemy na grubych oczkach, doprawiamy i rękoma mieszamy starając się wszystko ścisnąć ze sobą. Wyciągamy bułki i mięso i układamy: Bułka/surówka/mięso/pomidor/ogórek kiszony/bułka posmarowana
Idę coś wszamaćMożna to danie traktować jako przystawkę, danie na śniadanie czy na kolację. Efektownie wygląda i jest smaczne. Składniki: Dowolna ilość plastrów mortadeli i grubości ok. ½ cm
Smaki EwyMoje ulubione wiosenne warzywa w jednej pysznej sałatce. Tuńczyk sprawia, że danie jest bardziej sycące a warzywne chipsy dodają mu wyrazistości. Gorąco polecam :) puszka tuńczyka w
Mienta blogGłówna rolę w tej sałatce odgrywa dobrze przyprawione mięso, dzięki niemu potrawa stanowi sycącą kompozycję idealną na podwieczorek. Sałatka jest szybka i bardzo prosta w wykonaniu
Kuchenne aromatysałata, czerwona cebula, pomidor, ogórek konserwowy, sos czosnkowy, sos BBQ stek Angus z frytkami Żeby jeszcze lepiej zapoznać się z kulinarnym talentem kucharza postanowiliśmy zamówić jeszcze jedno danie: kark ze starej Polski w marynacie z trójniaka, czyli karkówkę w marynacie staropolskiej (16,90 zł). Mięsko jeszcze przyjemnie skwierczało, a drugim talerzu znalazły się zestaw surówek (3 zł) i opiekane ziemniaczki
Pasja SmakuBardzo ciekawe połączenie pieczarek i kurczaka podane na kapuście pekińskiej z dodatkami innych warzyw oraz aromatycznym sosem na bazie oliwy. Kto lubi takie połączenia albo jest
Magiczne Życie Marty