Szybka ,łatwa sałatka na bazie warzyw , owoców i wędliny. Świetna na kolację lub deser. 1 pęczek liści botwinki 0.5 avokado 2 pomidory malinowe 2
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDługo nie mogłam spotkać w sklepie makaronu w kształcie ryżu a kiedy w końcu się udało - wzięłam się za tę sałatkę:). Łatwa, pyszna i bardzo popularna
Szefowa kuchniSałatka Oszustka. A dlaczego oszustka ? A dlatego ,że jest szybka i smaczna :) i zawiera na prawdę niewielką ilość składników :) taka oszukana ale smaczna i szybka :) Składniki
W Moim Magicznym Domuhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przygotowane śledzie są niezwykle smaczne, a sam sos delikatny i idealnie komponujący się z całością. Jeśli
Di gotujeSałaki, sałatki…mogę wymyślać ich bardzo dużo. Dobrze, że je archiwizuję, bo część bym zapomniała. Dzisiaj proponuję sałatkę z pieczonym kurczakiem, makaronem, szparagami i nie tylko
Smaki EwyPekinka jest dla mnie jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw - można kupić ją wszędzie i o każdej porze roku, daje się dość długo przechowywać w lodówce i
Kuchenne zapiski EdytyTak, wiem dużo granatu ....ale to moja sałatka. Lubię ziarna granatu....cóż zrobić. W sałatce jest to co lubię. Smakowo bardzo dobra i chyba to jest
Blondynka GotujeLatem często przygotowuje najróżniejsze sałatki i surówki. To nie tylko wspaniały dodatek do innych dań, ale też pyszne samodzielny posiłek. Dziś zapraszam Was na przepis na jedną z moich ulubionych sałatek. Sałatka z pomidorków w lekko czosnkowym sosie. Pyszna, szybka, idealna od tak lub jako dodatek do innych dań. W przepisie użyłam pomidorków paprykowych, ale możecie wykorzystać również np. malinówki(...)Wystarczy je pokroić na ćwiartki. Spróbujcie. Składniki: dwie garście pomidorków paprykowych* około 2 cm zielonego ogórka lub ogórka gruntowego 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu 1 ząbek czosnku sól himalajska do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku do podania – kilka listków mini sałaty rzymskiej *można użyć dowolnych pomidorów np. malinówek (wystarczy je wówczas pokroić na ćwiartki
Słodkie okruszkiSałatka jest szybka i nieskomplikowana, ale czasami... "w prostocie siła". Często przyrządzam wersję z samych pieczarek i jajek - klik , ale obie bardzo lubię i robię
Di gotujeWłaśnie dzisiaj uświadomiłam sobie, że na moim blogu prawie nie pojawiają się surówki, więc pora to zmienić. Dziś chciałam zaproponować surówkę z selera naciowego, która jest super dodatkiem do dań obiadowych. Jest ona nie tylko smaczna, ale również dzięki selerowi dostarcza naszemu organizmowi mnóstwo witamin i minerałów. Seler naciowy jest żródłem witamin z grupy B, witaminy E, a także składników(...)mineralnych, takich jak: fosfor, wapń, potas i cynk, a także nieco magnezu i żelaza. W 10g naci selera jest zaledwie 4-5 kalorii. Składniki: 3 łodygi selera naciowego 2 ogórki kiszone 1 marchewka 1 jabłko natka pietruszki sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól cukier pieprz Seler pokroić w paski. Ogórki kiszone i jabłko
kuchnia doskiSałatka z mozzarellą i oliwkami to znakomita propozycja na szybkie śniadanie, do pracy lub na kolację, świetnie sprawdzi się również jako dodatek do potraw z grilla
Smakowite Danianeutralizujące. I aby przywrócić równowagę kwasowo - zasadową w organizmie należy dostarczyć mu neutralizujący kwas mlekowy , powstający w procesie fermentacji. Takie działanie wykazują kiszonki, m. in. kiszona kapusta czy kiszone ogórki. Kiszona kapusta świetnie chroni przed rakiem. W procesie kiszenia uwalniają się enzymy rozkładające zawarty w kapuście glukozynolan. Wytwarzane w trakcie reakcji izotiocyjaniany odznaczają się silnym działaniem antynowotworowym. Substancje(...)kwas mlekowy przywraca właściwą florę bakteryjną w jelitach, zniszczoną np. antybiotykami. Czyli wniosek z tego z taki, że NALEŻY wprowadzić do swojego jadłospisu kiszoną kapustę, czy to pod postacią surówki czy tez bigosu lub kapuśniaku. Najlepiej niech kiszonki codziennie goszczą w naszym zdrowym codziennym menu. BIGOS WEGAŃSKI Z KISZONEJ KAPUSTY I WARZYW Składniki: 2 kg kiszonej kapusty pół główki białej
Naturalna Kuchniakoperkowo - czosnkowy do zrazów. Do mięsa ścieramy pół cebuli i ząbek czosnku. Dodajemy do smaku sól i pieprz, dosypujemy solidną szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Marchew, ogórki, ziemniaki, cebulę i boczek kroimy w słupki. Na dłoni układamy porcję mięsa i zgniatamy na duży placek, na nim układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet(...)naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut. Podajemy z dowolnym sosem ( u nas jest to sos koperkowo - czosnkowy ) i surówką, np. z białej rzodkwi z selerem. Smacznego
Maminek kulinarnyCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Nie zapomnę jak pani z przedszkola powiedziała mi w jednym z pierwszych dni: myślałam, że Franek to wszystko je, a on z surówkami to tak rożnie. I to jedno zdanie podsumowuje więcej niż cały mój elaborat na temat tego, co on je a czego nie i jak często mu się to zmienia. Kiedy(...)kalafiora. Dziś brokuł nie istnieje, marchewka (zwana „mafetką”) jest do przyjęcia tylko w zupie, jedynie kalafior ujdzie bez marudzenia. Czy ja pisałam ostatnio, że zielonego nie tknie? Przecież lubi ogórki – szklarniowe, gruntowe, kiszone i korniszony. Ale to wcale nie znaczy, że jutro będzie miał na nie ochotę ;) Kiedy przygotowałam te placuszki z dodatkiem szpinaku, pierwszą reakcję przewidziałam, zanim dzieci
bistro mamaWiosna idzie! W weekend ma być u nas 17 stopni! A jeszcze 3 dni temu skrobałam szyby w samochodzie… Idzie wiosna, robi się zielono…
UgotujmyTo.pl