piątkowego, postnego obiadu! Zwykły coleslaw z białej kapusty jest smaczny, ale ten z dodatkiem czerwonej jest dla mnie jednym z najsmaczniejszych odkryć w tym miesiącu :) Niby zwykła surówka, ale przyznam, że nawet jak robiłam podobne, to używałam kwaśnej śmietany. Nawet mi przez myśl nie przeszło, by dodać do niej majonez, który przecież tak uwielbiam! Normal 0 21 false false(...)font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 200g białej kapusty 200g czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 duża marchewka 3 łyżki majonezu Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania w Tefal Companion: Kapustę pokroić na mniejsze części, jabłko, cebulę i marchewkę obrać i pokroić na kilka części. W misie urządzenia
Kuchnia w czekoladzieTa surówka to stały element naszego jesiennego i zimowego menu. Kapusta i marchew dostępne są zawsze i wszędzie. Cebula, pieprz i sok z cytryny zaostrzają smak
Karo in the Kitchenlitry wody , niepełna szklanka octu , szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne), łyżeczka ziaren pieprzu , 3 duże ząbki czosnku , 3 większe liście laurowe , 3 średnie cebule , 3 średnie pietruszki , 4 średnie marchewki , 1 łyżka soli . Warzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól(...)szczelnie przylegać, lecz tylko luźno leżeć na szaszłykach. W ten sposób szaszłyki będą soczyste, a nie wyschnięte na wiór ;) Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z najprostszą surówką z kapusty pekińskiej, chrupiąca bułką i czosnkowym sosem jogurtowo-pomidorowym. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaporcje): 4 plastry giczy cielęcej (o grubości ok 2,5cm, w sumie ok 1kg mięsa)* sól pieprz czarny świeżo mielony mąka do obtoczenia olej do smażenia 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 200g pomidorów koktajlowych kilka ziarenek ziela angielskiego pieprz ziołowy kilka gałązek rozmarynu kilka gałązek tymianku 150ml białego wina (półwytrawnego najlepiej) 2 szklanki bulionu *zamiast giczy cielęcej można przygotować(...)pół szklanki gorącego bulionu (z reguły jednak płynu wystarcza do końca gotowania). Ossobuco podawać z szafranowym risotto albo bardziej swojsko - z ugotowaną na sypko kaszą lub ziemniakami, z ulubioną surówką. Ossobuco można przygotować również tradycyjnym sposobem. Składniki po obsmażeniu umieszczamy w garnku żeliwnym, dusimy na małym ogniu lub w piekarniku. W obu przypadkach należy pilnować, żeby potrawa się nie przypaliła
Obiad gotowyŻeberka przygotowane w ten sposób są bardzo kruche, soczyste i niezwykle aromatyczne. Super obiad. Składniki: ok 1 kg żeberek 1/3 główki kapusty 3 pomidory 1 cebula 2 marchewki 1 młoda cukinia 2 łyżki ulubionych ziół świeżych lub suszonych (u mnie tymianek, majeranek, pietruszka) Przyprawy: sól, pieprz *** Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy solą oraz(...)JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ Artykuł Żeberka pieczone z warzywami w worku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemporem, to pyszny pomysł na szybki i prosty obiad. Takie danie możemy podać z ryżem, ziemniaczkami lub makaronem. Polecam wypróbować! Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 niewielka marchewka (lub pół dużej) 1mały por lub pół dużego 200ml bulionu 1 łyżka posiekanego koperku 100ml śmietanki 30% 1-2 łyżki mąki olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy(...)smaku solą oraz pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie porowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemPrzepis na szparagi zapiekane z piersią kurczaka, mozzarellą i sezamową posypką. Lekko, wiosennie i przyjemnie. Danie jest banalnie łatwe w przygotowaniu, ale na prawdę robi wrażenie
DietologKaszka kuskus lub bulgur to fantastyczny materiał na szybki, zdrowy, lekki posiłek. Smakuje
Kuchnia Prezydentowejpapryki, czosnku i kolendry. Bardzo podobny skład ma salsa cruda (surowa), tyle że tutaj gotowane warzywa zastąpione są surowymi, a potrawa nie ma konsystencji gładkiego sosu, tylko przypomina raczej surówkę. Popularna jest także salsa verde (zielona). To sos przygotowany na bazie owoców miechunki pomidorowej, z dodatkiem cebuli, kolendry, papryczek chili i soku z limonki, w wersji włoskiej salsa verde(...)grillowanej ryby i chudego mięsa. Sos z awokado nadaje się też do sałatek, na przykład z pomidorków, zielonej sałaty i sera feta albo z rukoli, pomidorków koktajlowych, marchewki, pestek dyni, ryżu. Meksykańskie dania Trochę więcej pracy jest przy daniach typowo meksykańskich. Na majówkę najlepsze będą burritos – lekko podgrzane placki tortilla wypełniamy farszem, zawijamy i krótko grillujemy. Składniki farszu? Na pewno
jakszef.plobiad? Nie chce ci się stać pół dnia przy garach? Mam na to idealne rozwiązanie- soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz kurczak upieczony razem z ziemniaczkami, papryką, marchewką, cukinią i cebulką. Szybko, prosto i pysznie. Cały obiad za jednym zamachem. Polecam! Składniki: 1 kg części z kurczaka 4-5 ziemniaków 1/2 niedużej cukinia 1/2 czerwonej papryki(...)danie przyrumieniło się z zewnątrz *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kurczak w jogurtowej marynacie pieczony z warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemDomowa zupa pomidorowa w proszku przepis na zupę pomidorową instant bez gotowania. Domowa zupa pomidorowa w proszku suszona w suszarce do owoców i warzyw jest doskonałą
Cztery FajeryPrzedstawiam dziś świetny pomysł na sycącą sałatkę na te gorące dni. Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka w stylu tajskim z kurczakiem i warzywami polana obłędnym
karmelowykażda po około 200g jajko bułka do panierowania mąka do panierowania sól i pieprz do smaku olej do smażenia cząstki cytryny do skropienia Sałatka: 200g białej kapusty 1 średnia marchewka łyżka cukru 3 łyżki octu jabłkowego łyżka oleju pół łyżeczki soli pieprz do smaku 2 łyżeczki nasion czarnuszki Zaczynamy od przygotowania sałatki – umytą i oczyszczoną z wierzchnich liści(...)kapusta zmiękła i przeszła smakami. Odstawiamy na chwilę do macerowania – około 15-20 minut. W międzyczasie obieramy i na drobnych oczkach ścieramy marchewkę. Do upływie 20 minut do kapusty dodajemy marchewkę, nasiona czarnuszki, pieprz do smaku i jeszcze raz wszystko ugniatamy w rękach. Sałatka jest gotowa. Jeśli lubimy bardziej kwaśną lub słodką lub pikantną, możemy dodać odpowiadającą nam ilość
Smaczna StronaDrobiowe roladki z farszem z marchewki to doskonała propozycja na obiad lub przyjęcie. Są smaczne i łatwe w przygotowaniu, a do tego efektowne. Składniki: łyżka masła klarowanego 350g marchewki 1 biała cebula 2 ząbki czosnku ½ szklanki rosołu lub bulionu warzywnego 3 łyżki słodkiej śmietanki 12% lub 18% sól, czarny pieprz 500g schabu sól, pieprz, papryka, tymianek, majeranek(...)roladkę. Zawinięte roladki panierujemy kolejno w: mące, jajku i bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron. Serwujemy na ciepło z ziemniakami i ulubiona surówką. Czas przygotowania: 30’ Trudność: średnia Ilość porcji: 5 Kaloryczność: 420 kcal
Pyry na Gazpowierzchni poszatkowanej kapusty. Soli używamy niewiele. To kapusta można by rzec małosolna jak ogórki, które najlepiej smakują takie na pół ukiszone. Kroimy kapustę nożem lub małą szatkownicą. Dodajemy startą marchewkę i pokrojony koper. Solimy stopniowo do smaku, tak około 4 płaskie łyżeczki na większą główkę kapusty." Przygotowanie: Poszatkowaną kapustę mieszamy ze startą marchwią, solimy i pozostawiamy w misce na minimum(...)szybko, a na następną musimy poczekać. Kapusta jest delikatna i przepyszna! Już tak naprawdę nic do niej nie potrzeba, aby nią się zajadać. Można dodać odrobinę dobrej oliwy i surówka gotowa. Nie proponuję kiszenia większej ilości za jednym podejściem, z tym poczekajmy na jesień." A tu przepis na kiszenie kapusty jesienną porę roku. Ja wypróbowałam wg mnie szybki sposób
Proste Potrawy