Domowa, pachnąca cynamonem strucla jabłkowa. Łatwa do wykonania, w sam raz do popołudniowej herbaty. Przepis podaję na jedną sztukę, ale polecam zrobić dwie, bo wyjęta z piekarnika jeszcze ciepła szybko znika!.Składniki na jedną keksówkę o długości 40 cm:35 dag mąki pszennej3,5 dag świeżych drożdży1 łyżka cukru1 jajo + 1 jajo rozmącone do posmarowania wierzchu
Apetyczna babeczkaJuż niedługo Święta...Jeśli chcecie odmienić sobie wygląd tradycyjnej strucli, polecamy ją zrobić w tym wydaniu.Składniki:3 szklanki mąki tortowej,0,5 szklanki cukru,15 dkg margaryny,4 żółtka,0,5 szklanki mleka,4 dkg drożdzy,farsz makowyWykonanie:Drożdże rozcieramy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy. W malakserze ucieramy margarynę z cukrem. Gdy stanie się
Anioły w kuchniNajlepszy jaki piekłam i jaki jadłam. Wypełniony po brzegi masą makową z bakaliami, miękki pachnący... taki bardzo świąteczny. U nas w każde święta obowiązkowy. Z tego przepisu wychodzą 4 strucle makowe. Można również zrobić 3 większe.Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 150 g masła ok 180 ml mleka 6 żółtek 45 g drożdży cukier
Malinowe Pocałunkiśliwek. Ciasto zwijamy w rulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch strucli polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w podgrzanym soku cytrynowym
prawdziwe jedzeniesię, że w moim domu czekoladę można znaleźć wszędzie, a tu taki psikus. Długo nie myślałam, jak tylko drożdże są to zawsze coś można na szybko ukręcić, a ukręciłam strucla, może wizualnie nie wyszedł tak jak bym chciała ale w smaku idealny i czekoladowy. Składniki: ciasto 560 g mąki 250 ml mleka 50 g drożdży
Niezły Młynekjabłka. Ciasto zwijamy w rulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch strucli polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w podgrzanym soku cytrynowym
prawdziwe jedzenierulon, podwijając końce pod spód Można wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem po przełożeniu do foremek, pozostawić jeszcze do wyrośnięcia w ciepłym miejscu Z podanej ilości składników wychodzą mi 2 strucle o wymiarach 30 cm Piec przez około 35 min w temp stopni
Proste PotrawyDzisiaj zachęcam Was Kochani, do zrobienia pysznej strucli drożdżowej z powidłami śliwkowymi. Ciasto jest łatwe do zrobienia. Poniżej składniki 500 g mąki 100 g cukru szczypta soli 200 g masła 4 jaja 3 łyżki Śmietanki do kawy 20 g drożdży 125 ml ciepłego mleka słoik powideł Wykonanie: Mąkę na ciasto wsypać do miski, zrobić mały dołeczek, drożdże rozpuścić
SMYKWKUCHNIciasta drożdżowe, więc upiekłam nasze ulubione rolady. Polecam przepis na to ciasto drożdżowe - nawet po 3 dniach zachowuje wilgotność. Jest idealne do rozwałkowywania, więc nadaje się do makowców i strucli. Robiłam z niego też rogale. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy Aleksandryprzynajmniej dwa razy do roku makowiec na naszym stole się pojawia, bowiem moja Rodzinka go uwielbia. Od kilku lat piekłam makowiec na kruchym cieście , który wszystkim bardzo smakuje. Strucla odeszła jakoś tak w zapomnienie. W tym roku powraca po kilku latach nieobecności. I nie wiem czy to spowodowała jej długa nieobecność czy to , że przepis troszkę zmodyfikowany, bo pieczona
Smaczne ZdroweUwielbiam ciasta z bakaliami. W zeszłym roku wypróbowałam nowy przepis na keksa a w tym roku pierwszy raz zrobiłam taką struclę z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu u Asi - Smakołyki Asi. Oba wypieki świetne i bardzo mi smakowały.składniki:1/2 szklanki mleka250 g mąki4 g drożdży instant35 g masła3 łyżki cukru1 żółtkoszczypta soli100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
Monia miesza i gotujemojego ulubionego ciasta krucho - drożdżowego. Masę można zrobić migdałową lub podobnie- orzechową . Tym razem opierałam się na przepisie na masę ze strony Moje Wypieki składnikimasa (na 1 struclę )300 g zmielonych migdałów,150 g ciemnego brązowego cukru120 g śmietany kremówki 36% lub 30%3 łyżki rumu1 łyżeczka cynamonu1 białko1/4 ciasta z tego przepisuprzygotowanieWszystkie składniki farszu
Stare GaryProsty pomysł na ciasteczka z makiem i orzechami z ciasta francuskiego SKŁADNIKI 1płat ciasta francuskiego350g masy makowej z bakaliami100g orzechów włoskich1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej1
Moje Kuchenne RewelacjeStrudel Składniki. 45 dag maki pszennej 4503 dag drożdży5 dag cukru3 żółtka surowe5 dag masła300 ml mleka20 dag masłabiałko do smarowania ciastamąka do podsypywania Nadzienie. 30
Kulinarny karnet Christopheraadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Strucla makowa – przepis Strucla z makiem czyli makowiec – delikatne, mięciutkie i pachnące ciasto drożdżowe, nadziewane masą makową polane słodziutkim lukrem a z wierzchu posypane uprażonymi płatkami migdałów – po prostu pycha, na samą myśl ślinka cieknie, u mnie taka strucla znika z brytfanny jeszcze ciepła polecam. Makowiec Składniki na 2 strucle: 250ml mleko(...)łyżeczka olejku waniliowego 400g gotowej masy makowej Lukier: 1 białko z jednego jajka 2 łyżki soku z cytryny 100g cukru pudru Dodatkowo płatki migdałów do posypania z wierzchu 25g Strucla makowa Przygotowanie: W misce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je jedną łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i kilka łyżek mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować
Księga-SmakuBardzo smaczna zawijanka drożdżowa nadziewana cynamonem, ciemnym kakao i gorzką czekoladą. Drożdżowa strucla wychodzi puszysta i mięciutka, to wypiek który możesz zjeść w ramach słodkiego śniadania. Świeża drożdżówka pachnąca czekoladą i cynamonem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowa zawijanka z nadzieniem czekoladowym i cynamonem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 2 duże(...)strucle Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 290 kcal Drożdżówka z kakao i cynamonem wdzięcznie nazwana drożdżową struclą. Puszysta i miękka zawijanka z czekoladowym nadzieniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ZACZYN DROŻDŻOWY 120 ml ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży babuni 1 łyżeczka zwykłego cukru CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej tortowej 100 g masła roztopionego, ostudzonego 2 całe
ProstePesto.plNowa, udoskonalona strucla z makiem. Choć kiedyś nic sobie z niej nie robiłam, to teraz na jej punkcie wprost oszalałam. Mogę tylko potwierdzić: mak jednak uzależnia. Tej strucli makowej naprawdę trudno się oprzeć, trudno też poprzestać na jednym kawałku. Dobrze, że nie piekę jej zbyt często, tylko kilka razy do roku... Dla mnie najlepsza z najlepszych. Polecam bardzo(...)gorąco, nie tylko na Święta :-) Odkąd kilka lat temu odkryłam mak mielony (bez dodatków) pieczenie makowców to czysta przyjemność. Z podanych ilości wychodzą 2 nieduże strucle. Na Święta zwykle piekę z podwójnej porcji, wówczas mam większe strucle. Na co dzień wolę te mniejsze. Składniki: Masa makowa: - 250g mielonego maku - 100g powideł (u mnie domowe bez dodatku cukru) - 100g
Smaczne ZdroweKolejny przepis podpatrzony na cincin cc. Pyszny krucho-drożdżowy makowiec gości na moim stole w każde
Praktyczna plSkładniki:Ciasto drożdżowe:375 g mąki pszennej1 jajko150 ml mleka45 g cukru4 g cukru waniliowego50 g miękkiego masła1/2 łyżeczki soli7 g suchych drożdżyNadzienie:100 g orzechów
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:masa makowa: 750 g maku,4 łyżki miodu,1,5 szklanki cukru pudru,150 g orzechów włoskich,150 g rodzynek,3 szklanki mleka,1/2 olejku
Aga w kuchniDzisiejszy przepis to kolejna wariacja na użycie drożdżowego ciasta i masy serowej. W trakcie drugiego wyrastania ciasta, które powinno trwać tylko 20 minut, musiałam pilnie wyjść
Przepisy AleksandryJeszcze jedna wariacja z ciastem francuskim:) Tym razem zdecydowanie jest to propozycja obiadowa. Mięso mielone oplecione ciastem francuskim z zielonym akcentem - szczypiorkiem. Bardzo szybko się ą
Z miłości do słodkości