Sałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası) Prawie cały sierpień spędziliśmy na walizkach. Dzisiaj w końcu zawitaliśmy do domu. Najwyższy czas, w końcu jutro trzeba Młodego
Pełny talerzmięsa. Podzielcie mieszankę na pół. Połowę zużyjemy, połowę włóżcie do szczelnego pojemnika – będzie na następny raz. Krewetki – kupuję te średniej wielkości, mrożone. Są różowe, więc przed zamrożeniem były ugotowane. Wystarczy je rozmrozić (najszybciej pod bieżącą wodą, na sitku), odcedzić i wysuszyć na papierowym ręczniku. Nabijam po 4 na patyczki od szaszłyków, smaruję oliwą i posypuję mieszanką przypraw. Steki ogrzewamy(...)rozmarynu. Nadadzą ziemniakom świetny aromat. Steki smażymy do momentu, aż osiągną Wasz ulubiony stopień wysmażenia . U mnie to zawsze medium rare. Na ostatnie 2 minuty na grilla wrzucamy krewetki – po minucie z każdej strony w zupełności im wystarczy. Steki rozkładamy na talerze, ziemniaki odcedzamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, lekko posypujemy je mielonym kminkiem. Na stekach rozkładamy po patyczku
Karo in the Kitchensmakoszem i wiele rzeczy uwielbia. Już prawie się cieszyłam, że mu zabiłam ćwieka i będzie się głowił nad decyzją pomiędzy pizzą (którą uwielbia), argentyńskim stekiem średnio wysmażonym (sam osiągnął niemal perfekcję w przyrządzaniu!), półmiskiem mięs (często zamawia) a sushi... Przyznam, że spodziewałam się nawet duszonej karkówki, indyjskiego curry rybnego, klopsików zapiekanych a nawet jajecznicy na boczku! Doprawdy wszystkiego(...)łyżeczka soli Do polania pierożków: 1/4 kostki masła 2-3 płaskie łyżki bułki tartej cukier brązowy lub biały cynamon lub cukier waniliowy (ewentualnie) 1. Ugotowane ziemniaki wraz z serem mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Przekładamy do większej miski, dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną, sól, cukier i połowę mąki pszennej. Zagniatamy szybko ciasto, a gdyby było
Kuchnia PrezydentowejObiad na zakończenie cukiniowego sezonu – prosty, świeży, sycący i pyszny. Makaron z cukinii jest szybki do przygotowania, pełny błonnika, soczysty i lekki. Steki w tym zestawie
Karo in the Kitchenmożna go zabrać praktycznie wszędzie i nie zajmuje dużo miejsca. Natomiast dzięki powierzchni do grillowania 706 cm², można przygotować 6-kilogramowego indyka, 4 burgery, 1 kurczaka w pionie, 2 steki lub 1 stojak z żeberkami. A średnica rusztu to 37 cm!!! Jak na mini, nie jest źle 😉 Bardzo długie grillowanie Na grillu kamado mini potrawy przygotowuje się szybko(...)łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka przyprawy curry ½ łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki słodkiego sosu chilli sól, papryka ostra mielona Przygotowanie: Indyka pokrój w sporą kostkę. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą i zalej nimi mięso. Odstaw na minimum pół godziny. W tym czasie przygotuj inne składniki. Słoninę pokrój w cienkie kwadraty, cukinie w plasterki, paprykę
kuron.com.pljuż się zaczął i grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Na “pierwszy ogień” proponujemy sos kurkowy, który idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs: polędwiczek wieprzowych, schabu, a także piersi z indyka i kurczaka, czy nawet do steku z polędwicy wołowej. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a sama “obróbka” świeżych kurek jest dziecinnie prosta. Aby oczyścić kurki z piasku(...)gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Sos kurkowy: 200 g świeżych kurek 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku 1 cebula 100 ml białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) 200 ml śmietany 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polędwiczki wieprzowe: 1. Polędwiczki oczyszczamy z błon
W kuchni Katiesuche. Nie należy się też negatywnie sugerować tym, że tak usmażone mięso będzie miało w środku dość ciemny czerwono-szary kolor, który mógłby zostać zinterpretowany w ten sposób, że jest ono surowe. Nie, tak właśnie ma być i na pewno nie będzie surowe. W praktyce kiedykolwiek nie przygotowywalibyście steku z tuńczyka, najpewniej właśnie to będzie odpowiednia technika. Winegret przygotowujemy(...)bogatym zestawem warzyw. Lekkie i zdrowe, ale – podane ze świeżą francuską bagietą – sycące danie. Na co dzień i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 stek ze świeżego (mrożonego) tuńczyka (150g) lub podoba ilość tuńczyka z puszki 6 filecików anchois 3 duże (L) jajka kilka młodych ziemniaków (ok. 350g) 8-10 pomidorków koktajlowych 100g zielonej fasoli szparagowej
Kulinarna Pokusapowieszone na ogrodzeniach agroturystyk będą Was witać już na drodze z Montepulciano. W samym miasteczku znajdziecie mnóstwo małych sklepików oferujących pecorino, a także inne lokalne specjały. Do wyboru będziecie mieli sery o różnym stopniu dojrzałości, a także z dodatkiem peperoncino, trufli, pieprzu, grzybów, czy dojrzewające w liściach winogron lub popiele. Cały ser waży kilogram, ale można też kupić zapakowaną hermetycznie(...)regionalnymi produktami i przywieźć do domu. Bistecca alla fiorentinaPrawdziwą dumą kuchni toskańskiej jest befsztyk po florencku z bydła rdzennych toskańskich ras chianina lub maremmana. Mięso kroi się wraz z kością w specjalny sposób (przypomina stek T-bone). Jest to naprawdę kawał mięsa - stek waży od 1 do 1,5 kg, ma grubość 5-6 cm. Tradycyjnie smaży się
Chilli Czosnek i Oliwaszczypiorem. Grzejemy patelnię na steki, bez tłuszczu. Steki usmażcie na swój ulubiony sposób. Jeśli nie wiecie, jaki to sposób albo nie pamiętacie, ile minut Wam potrzeba, zerknijcie TUTAJ . Na drugiej małej patelni rozpuszczamy masło i na średnim ogniu smażymy, co jakiś czas mieszając, pokrojone szparagi. Nie będą potrzebowały więcej niż 6-7 minut. Steki zdejmujemy na deskę, dajemy(...)przygotowania niż konkretna sałatka. Steki? Klasyka gatunku — wiele czasu na ich przygotowanie nie potrzeba. A sezonowe warzywa, takie jak szparagi, przygotowane sauté, to zawsze dobry dodatek. Jeśli gotujecie poza sezonem szparagowym, w ten sam sposób co tutaj szparagi możecie potraktować świeże różyczki brokułu, rozmrożoną fasolkę szparagową czy choćby marchew pokrojoną w słupki. SKŁADNIKI 2 steki z rostbefu 3 łyżki
Karo in the KitchenSycące i pachnące przyprawami wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera, które pokocha również każdy miłośnik tradycyjnego hamburgera. Co zamiast fast food – wegetariańskie burgery z
Niedzielny kucharzmięsnych żeberkach zauważycie i jaśniejsze, i ciemniejsze mięso, równo poprzerastane tłuszczem, niewielkie kości. Będzie w co wbić kły. Takie żeberka wykorzystamy w tym przepisie. Żeberka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na spore kawałki – długi pas mięsa wystarczy podzielić na dwie, trzy części. Przy tak długim pieczeniu nie dzielimy mięsa na małe porcje, żeby nie pozwolić mu zbytnio wyschnąć(...)posypujemy je mieszanką przypraw. Dość grubo, z każdej strony, dociskając wcierkę do mięsa. Blaszka zapobiegnie rozsypywaniu przyprawy po całym blacie a to, co w blaszce zostanie, można ponownie zużyć, np. do następnego kawałka. Posypane przyprawami mięso odkładamy do zamarynowania na przynajmniej 12 godzin. Gdy mięso już przejdzie przyprawami, wstawiamy je do piekarnika na środkową półkę. Ja piekę żeberka na ruszcie
Karo in the KitchenWrzucamy przeciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną paprykę, mieszamy i dusimy razem na małym ogniu, do czasu aż papryka widocznie zmięknie i zrobi się lekko przeźroczysta. Solimy i pieprzymy. Dodajemy mięso, starty ser i wszystko razem mieszamy. Bułki od środka smarujemy pełną łyżką majonezu. Przekładamy gorące nadzienie do bułek, nie oszczędzając Na wierzch rozkładamy pociętą mozzarellę, bułki szczelnie zawijamy w folię(...)łatwo rozmnożyć jednego steka na 4 osoby, prawda? ;) SKŁADNIKI 300-400g łaty wołowej /bavette/ 250g pieczarek 1 spora papryka – zielona, żółta lub czerwona 2 średnie cebule – czerwona i biała 2 ząbki czosnku 4 półbagietki 100g sera cheddar 4 plasterki twardego sera mozzarella 4 łyżki majonezu olej do smażenia masło klarowane do smażenia świeżo mielony czarny pieprz sól
Karo in the Kitchenzbawiennym wpływie na arterie i żyły, wspierając krążenie krwi, również tam, gdzie w sytuacjach pościelowych jest najbardziej potrzebna. Miód Już starożytni Grecy uważali, że miód wspiera wigor i mieli sporo racji, gdyż współczesne badania dowodzą, że miód wspomaga krążenie, wpływa korzystnie na jakość żył, poprawia ukrwienie i u kobiet i u mężczyzn w najbardziej newralgicznych miejscach z punktu widzenia Amora(...)Wszystkie naturalne afrodyzjaki znalazły się w naszym menu na ten tydzień. Długo szukaliśmy przepisów, bo na hasło „dania na walentynki” trafialiśmy na wyszukane potrawy w stylu polędwica Wellington, czy steki T-bone. To na pewno dobre pomysły na romantyczną kolację, ale na lancze przez cały tydzień raczej nie. Szukaliśmy przepisów prostych, a jednak dość wyszukanych. W końcu nam się udało
Niedzielny kucharzodwracam kaczkę na stronę mięsa, na jedną minutę. Po minucie kaczka znowu ląduje na skórze – na 3 minuty. Zwiększam płomień do trochę wyższego, ale nie najmocniejszego. Po 3 minutach kaczka ląduje na mięsie. Po minucie na mięsie- znowu na skórze na kolejne 3 minuty. Przewracam ją po raz kolejny, znowu minuta na mięsie, 3 minuty na skórze. I wstawiam kaczkę(...)6minutach blaszkę wyjmuję, kaczkę kładę skórką do góry i daję jej 2-3 minuty odpocząć żeby soki rozeszły się po mięsie. W krótkim wzorze smażenie kaczki wyglądałoby tak: 6 Skóra + 1 Mięso + 3 Skóra + 1 Mięso + 3 Skóra + 1 Mięso + 3 Skóra + 6 Piekarnik Na talerzach rozkładam centralnie purée z ziemniaków, podlewam je naokoło gorącym sosem, na wierzchu ląduje kaczka
Karo in the Kitchenznajdziecie prawdziwy smak Bufallo. Pamiętajcie, że prawdziwe i oryginalne Buffalo Wings je się tylko i wyłącznie rękoma. Obgryza się je z prosto z kości, a nie kroi nożem jak stek. Trzyma się je w palcach, a nie na widelcu. Podawanie noża i widelca do Buffalo Wings powinno być prawnie zakazane! Należy pamiętać, żeby przypadkowo nie podrapać się po oku palcami(...)grillowane lub pieczone ), do momentu, aż dobrze się p rzyrumianią. Następnie są osuszone , mieszane z sosem Buffalo i po trząsane do momentu aż sos całkowicie pokryje każdy zakamarek mięsa . Osobiście zawsze proszę, żeby moje skrzydełka były ponownie wysmażne po wymieszaniu z sosem. Proszę również o dodatkową porcję sosu Bufallo „w osobnym naczyniu”. Dzięki temu są bardziej chrupkie
Jem więc Jestem