steki z mięsa mielonego - 169 przepisów

Stek Salisbury w sosie grzybowym 292

stek Salisbury? To ręcznie uformowany “stek” z mięsa mielonego. Bardzo przypomina nasze kotlety, jednak jest przyrządzany wyłącznie z mięsa wołowego. Prawdopodobnie to właśnie steki Salisbury dały początek tak uwielbianym przez wszystkich hamburgerom. Dr Sulisbury, od którego nazwiska pochodzi nazwa dania, był gorącym zwolennikiem diety opartej na siekanym mięsie – zalecał ją żołnierzom walczącym w wojnie secesyjnej(...)śmietanki kremówki 30% 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka mąki do posypania: natka pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz Steki: Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną szalotkę, wyciśnięte ząbki czosnku, keczup, musztardę, sos Worcestershire, ok. łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu. Wyrabiamy ręką

Poezja smaku
Pieprz 187

małże ryby z rusztu, płastuga duszona Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna dania z drobiu w jasnych sosach pieczone kurczaki, potrawka z kury, pieczeń z dzika pieczone

Pomysłowa kuchnia
Długo duszona wołowina z pieczarkami 179

Długo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Steki z siekanej wieprzowiny pod cebulką. Pyszna alternatywa dla mielonego [PRZEPIS] 10057

mięsem mielonym, dodaj jaka, dopraw i ponownie wymieszaj. Masę odstaw do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie nabierze odpowiedniej konsystencji. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj płaskie steki. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, następnie przełóż do brytfanki. Na tej samej patelni najpierw podduś z odrobioną wody cebulę pokrojoną w grube pióra, potem przesmaż. Na każdy stek wyłóż(...)porcję cebuli, zapiekaj około 10-15 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni. Steki z nałożoną cebulką można też chwilę poddusić, ale z piekarnika są dużo lepsze. Artykuł Steki z siekanej wieprzowiny pod cebulką. Pyszna alternatywa dla mielonego [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Domowe burgery 193

przypiekały. Mięso: około 800-900 g mięsa wołowego (u nas antrykot i rostbef) 1-2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duże jajko sól, pieprz przyprawa do steka lub do mięsa mielonego Dodatkowo: 2 pomidory 1-2 czerwone cebule kilka ogórków konserwowych rukola/roszponka/sałata plastry wędzonego boczku (opcjonalnie) kilka plastrów żółtego sera (opcjonalnie) ketchup Sos: 3 łyżki majonezu(...)papryką mieloną, solą oraz cukrem, mieszamy. Wstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Smażymy, aż do lekkiego zezłocenia. Umyte i osuszone mięso kroimy na mniejsze kawałki. Przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy również ząbki czosnku oraz podsmażoną, przestudzoną cebulę. Do miski z mięsem wbijamy jajko

Smaki Na Talerzu
Steki wołowe 263

świeże mięso, to podstawa – najlepiej wybierać rostbef, polędwicę lub antrykot. - Wołowina na steki powinna przez kilka dni poleżeć w lodówce, aby „dojrzała”. - Mięso musi być wyjęte wcześniej z lodówki. Nie kładziemy zimnych steków na patelnię. - Mięso kładziemy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię. Wysoka temperatura patelni jest ważna, bo w smażeniu steów chodzi o to, aby szybko zamknąć pory mięsa(...)steków na patelni nie ruszamy ich, pozwalając aby utworzyła się brązowa skorupka. - W czasie smażenia mięsa nie wolno nakłuwać. Nie używamy więc do przewracania mięsa widelca, ani innego ostrego narzędzia. Najlepiej nadają się do tego szczypce. - Po usmażeniu stek powinien „odpocząć” ok. 5 minut, aby soki się wchłonęły. - Moim zdaniem dobry stek powinien „smakować mięsem”, więc sól, pieprz grubo mielony

mojewypiekiinietylko
Domowy sznycel z frytkami 155

Domowy sznycel z frytkami to typowy niedzielny obiad. Prawdziwy sznycel musi być bardzo cienki, więc musicie mięso bardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Steki wołowe z antrykotu z krewetkami– ribeye surf & turf 197

mięsu odpocząć ok. 4-5 minut – czekamy aż soki przestaną buzować i rozłożą się równomiernie po mięsie.   Steki przekładamy na talerze, dodajemy rumiany czosnek i wysmażone listki rozmarynu z patelni, nakładamy na wierzch po trzy duże krewetki z czosnkiem i pietruszką. Te steki najlepiej smakują w klasycznym zestawieniu – z grubymi frytkami, do których polecam Wam domową sól lawendową . SURF(...)czyli krewetki 6 krewetek Black Tiger (po 3 na porcję) 2 łyżki masła klarowanego łyżka posiekanej natki pietruszki 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz TURF, czyli mięso 2 steki z antrykotu, tzw. ribeye 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki klarowanego masła 3 ząbki czosnku, pokrojone w grube plasterki listki oberwane z gałązki świeżego rozmarynu

Karo in the Kitchen
Stek wołowy 277

usmażeniu mięsa – sól morska. Ważne by mięso przed położeniem na patelnię miało temperaturę pokojową. Ważne by patelnia była odpowiednio rozgrzana. Smażąc wołowy stek należy pamiętać by dać mu spokój – dotykamy mięso tylko wówczas gdy chcemy przełożyć je na drugą stronę. W międzyczasie nie dźgamy, nie dociskamy nie przerzucamy mięsa. Nie będę przedstawiać rozpisek ile minut smażyć mięso(...)ząbek czosnku 1 łyżeczka natki pietruszki WYKONANIE Masło czosnkowe: Masło rozgniatamy z posiekanymi czosnkiem i natką pietruszki. Stek wyjmujemy z lodówki minimum godzinę przed smażeniem. Myjemy mięso i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso z każdej strony obtaczamy w 2 łyżkach oleju rzepakowego, świeżo mielonym pieprzu i świeżym rozmarynie. Rozgrzewamy patelnię. Ja wykorzystałam patelnię żeliwną i rozgrzałam ją bardzo mocno. Kładziemy

OstryKęs
LITTLE NIGHTMARES – STEK I KARMELIZOWANE MARCHEWKI 134

PORCJA - KLIKNIJ! 455 kcal | 8,4 g białka | 76,1 g węglowodanów | 13 g tłuszczu Stek z karmelizowanymi marchewkami LITTLE NIGHTMARES stek wołowy z pieprzem i marchewki w glazurze 25 min – 8,70 zł 1 porcja średnie POTRZEBUJESZ patelnia nóż Składniki Koszt stek wołowy (rostbef, antrykot lub wersji premium – polędwica) [200g] 9 zł małe marchewki – kilka(...)MIĘSA Najlepsze mięso na stek dostaniecie u lokalnych rzeźników. Zapytajcie o porcję odpowiednią na stek – rostbef, antrykot, lub jeśli chcecie zjeść naprawdę po królewsku, to wybierzcie polędwicę. Zalecamy, aby grubość porcji mięsa miała ok. 3 cm. 2. PRZYPRAWIENIE MIĘSA (1 min) Stek wyciągamy z lodówki ok. 20-30 min przed smażeniem. Porcję mięsa obficie oprószamy i nacieramy grubo mieloną

Nerds Kitchen
LITTLE NIGHTMARES – STEK I KARMELIZOWANE MARCHEWKI 170

PORCJA - KLIKNIJ! 455 kcal | 8,4 g białka | 76,1 g węglowodanów | 13 g tłuszczu Stek z karmelizowanymi marchewkami LITTLE NIGHTMARES stek wołowy z pieprzem i marchewki w glazurze 25 min – 8,70 zł 1 porcja średnie POTRZEBUJESZ patelnia nóż Składniki Koszt stek wołowy (rostbef, antrykot lub wersji premium – polędwica) [200g] 9 zł małe marchewki – kilka(...)MIĘSA Najlepsze mięso na stek dostaniecie u lokalnych rzeźników. Zapytajcie o porcję odpowiednią na stek – rostbef, antrykot, lub jeśli chcecie zjeść naprawdę po królewsku, to wybierzcie polędwicę. Zalecamy, aby grubość porcji mięsa miała ok. 3 cm. 2. PRZYPRAWIENIE MIĘSA (1 min) Stek wyciągamy z lodówki ok. 20-30 min przed smażeniem. Porcję mięsa obficie oprószamy i nacieramy grubo mieloną

Nerds Kitchen
Steki z jelenia z sosem Guinness 150

Mięso wyjmujemy z lodówki co najmniej 2 godziny przed przyrządzaniem. Osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy lekko oliwą, oprószamy grubo mielonym pieprzem oraz przyprawą do steków. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Gdy się dobrze rozgrzeje kładziemy porcje mięsa. Ponieważ my preferujemy steki dobrze wysmażone, więc będą właśnie tak przygotowane. Steki smażymy bez przykrycia, tylko jeden raz obracając

mojewypiekiinietylko
Steak Diane. Prawdziwe płonące wołowe steki Diany 185

przyznaję, że po jeszcze przeze mnie nie namierzonym, angielskim przepisie na te amerykańskie steki, na polskich blogach lata temu nastąpił wysyp „steków Diany” z beznadziejnie grzybowym sosem – sos pieczarkowy możecie sobie zrobić do kotletów ziemniaczanych, ale błagam, trochę szacunku dla przedniego mięsa – nie do steku!   Stek Diany, w takiej formie jak w moim przepisie, pochodzi najprawdopodobniej(...)potrawie cukrach – intensyfikuje smak i wynosi sos na nowy poziom. Oczyszczamy steki z luźnych błonek i skrawków tłuszczu. Jeśli nieforemne – ściągamy je bawełnianą nicią, formując z mięsa zgrabne, równe medaliony. Osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy mięso odrobiną oleju ryżowego lub rzepakowego, lekko solimy i pieprzymy świeżym, grubo mielonym pieprzem (u mnie pieprz jest utłuczony w moździerzu) – dużo, dużo pieprzu

Karo in the Kitchen
Stek wołowy z rostbefu 126

steki z polędwicy wołowej, która jest delikatna i wymaga więcej uwagi. Z antrykotu steki są nieco przerośnięte w środku tłuszczem, ale za to bardziej soczyste, gdyż tłuszcz nawilża mięso. Z rostbefu steki są minimalnie twardsze, ale za to mają więcej smaku, a pasek tłuszczyku jest tylko z boku i wytapia się z niego wystarczająco tłuszczu, aby go nawilżyć i rozprowadzić(...)rostbefu wołowego o grubości 2,5 - 3 cm  2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku  pieprz świeżo mielony sól rozmaryn mielony lub świeży (opcjonalnie) Jak przygotować stek wołowy? Mięso wyjąć z lodówki na co najmniej 30 minut przed smażeniem i osuszyć. Czosnek obrać, przekroić ząbki na pół i podsmażyć na maśle do delikatnego przyrumienienia (nie przypalić

Gotuj w domu
Stek z nowej patelni 133

W weekend nabyłam wspaniałą, żeliwną patelnię do grilowania i postanowiłam ją jak najszybciej przetestować. Najpierw jednak należało ją zakonserwować, czyli natłuścić i pożądnie wygrzać, a właściwie

Codzienne Gotowanie