przygotowanego przez PizzaPortal.pl, dla 54 proc. Polaków kuchnia włoska jest jedną z ulubionych. Chociaż wśród zamawianych dań króluje przede wszystkim pizza, sporą popularnością cieszą się dania makaronowe. Spaghetii bolognese, spaghetti carbonara, cannelloni czy lasagne to kilka przykładów potraw w roli głównej z makaronem. Kuchnia włoska, czyli makaronowy zawrót głowy Kuchnia włoska stanowi prawdziwe bogactwo makaronów. Poszczególne rodzaje różnią się między(...)tylko wielkością, kształtem czy ogólnie wyglądem. Różnica polega również na ich zastosowaniu. Trudno bowiem wyobrazić sobie klasyczny sos bolognese serwowany z makaronem cannelloni, a pesto podawane z makaronem orzo. Spaghetti Spaghetti to makaron, który stanowi podstawę kuchni włoskiej. Doskonale znany również w Polsce, serwowany jest z gęstymi sosami, np. bolognese. Świetnie smakuje również jako dodatek do śmietanowej carbonary czy pesto
Tradycyjna KuchniaSpaghetti Carbonara to jedno z najbardziej popularnych dań włoskich z kategorii makaronów. Ten przepis Carbonara łączy śmietanę, jajka, ser i boczek. Tradycyjna włoska wersja pomija krem ze śmietany, ale większość ludzi w krajach europejskich są przyzwyczajeni do podawania śmietany, śmietanki czy też kremów w formie sosów do makaronów. Składniki: 3 jajka 300 g boczku surowego(...)wędzonego 1 natka pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 drobno posiekanej cebulki 200 ml śmietanki 30% oliwa z oliwek makaron do spaghetti pieprz i sól Przygotowanie: Zagotuj w dużym garnku wodę z solą. Gdy zacznie wrzeć dodaj do niej makaron spaghetti i gotuj zgodnie z zaleceniami jakie znajdziemy na opakowaniu lub też do miękkości jeżeli jest jeszcze twardy (jak mówią
ClauditteMissCookingSpaghetti carbonara – aż się dziwię , że tego przepisu jeszcze tutaj nie ma. To jeden z moich ulubionych przepisów i gości u mnie chyba najczęściej , spośród wszystkich dań makaronowych . Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne. Podsmażony boczek , cebulka , ser … – składniki proste , które przeważnie mamy pod ręką , tworzą wspaniałe danie , które zachwyci domowników! W wersji na romantyczną kolację można(...)śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron spaghetti – 300 g * wędzony boczek – ok. 100 g * śmietana 18% słodka – 200 ml * duże żółtko – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * cebula – 1 szt * parmezan – 4 łyżki * sól , pieprz * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy
Ostra na SłodkoPrzepis znalazłam u Trawki Cytrynowej i więcej o Carbonarze poczytajcie u Gosi i Adama, natomiast u mnie klasyczny włoski przepis na Carbonarę. Carbonara dzieli kucharzy. Prawa autorskie roszczą sobie zarówno Włosi i Amerykanie. A w Polsce powstaje wiele wariacji na temat, które wśród składników mają co raz to ciekawsze dodatki, które raczej niewiele z Carbonarą mają wspólnego. Tak pisze Trawka(...)jakości i zrobić samemu żeby się przekonać jaka ona jest pyszna. Spróbujcie takiej klasycznej wersji a potem zróbcie wariacje na temat Carbonary dodając własne składniki. Przepis na klasyczną wersje Spaghetti Carbonara. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielepszego włoskiego nie może nas spotkać w kuchni! Spaghetti carbonara to makaron podany z sosem składającym się z jajek, boczku i tartego sera. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się do tego dania pancettę , czyli zawijany boczek lekko suszony oraz tradycyjnie ser owczy zwany pecorino lub parmezan. W tej wersji wykorzystałam drobno tarty parmezan. Opcjonalnie możecie dodać także czosnek, cebulę lub śmietanę(...)takich przepisów jest mnóstwo w Internecie. Są równie smaczne, ale dziś chciałam być bliżej Włoch:) Jedyne co dodałam od siebie to średnią cebulę. Składniki: 500 g makaronu spaghetti 3 jajka 150 g wędzonego krojonego w kostkę boczku 1 mała cebula (opcjonalnie - nie ma jej w oryginalnym przepisie) 30 g tartego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz
Zasmakuj KuchniSpaghetti carbonara jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania daniem pochodzącym z kuchni włoskiej. Danie jest bardzo sycące i po jego zjedzeniu nikt głodny na pewno nie będzie. W oryginalnych przepisach na carbonarę występują produkty, które w Polsce są trudno dostępne i dość drogie. Zastąpiłam więc guanciale (podgardle wieprzowe wędzone) boczkiem tradycyjnie wędzonym, ser pecorino - serem grana padano, może być(...)parmezan lub ostatnio odkryłam w przyzwoitej cenie polski ser długodojrzewający Jantar, który świetnie do tego dania pasuje. Stworzona przeze mnie carbonara jest z dodatkiem śmietany, chociaż piszą, że w tej prawdziwej jej nie ma, ja dodaję, gdyż taka najbardziej smakuje moim bliskim. Oczywiście wersja bez śmietany jest mniej kaloryczna, ale przecież codziennie tego nie jemy. Według mnie w każdym
Kuchcik gotujeSpaghetti carbonara robiłam pierwszy raz. Kupiłam w promocji szpinakowe tagliatelle i pomyślałam sobie, że pięknie wyglądałby i smakował z jakimś jasnym, łagodnym sosem. Idealna byłaby carbonara, jednak nie robiłam jej wcześniej i musiałam posiłkować się wiadomościami z sieci. No i wpadłam! Ile stron, ilu użytkowników tyle sposobów na sos Węglarki! :) Zaczęłam w końcu przeglądać strony włoskie(...)wybornie! :) Składniki: (podaję na 3 osoby) szpinakowy makaron (podobno carbonarę podaje się zawsze z długim makaronem, czyli odpowiednie będą spaghetti, tagliatelle, papardelle) 100-150 g surowego boczku 2 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietanki 36% 3 żółtka z dużych jajek, jeśli mamy małe jajka trzeba dodać jeszcze
Kuchnia Prezydentowejduszone z cebulką. Polecam Wam także inne dania : – Kurczak Tikka Masala – Placki ziemniaczane – Spaghetti z mięsem mielonym i warzywami – Spaghetti carbonara – Leczo z cukinią – Pizza z patelni
Kulinarne S.O.S.wiele różnych smaków a dodatkowo wybór kształtów makaronów jest tak duży, że na pewno nigdy nie będziemy się nudzić. Dania makaronowe, które należą do tych szybkich to wszelkiego rodzaju spaghetti, carbonara, makarony typu fusilli czy penne z dowolnymi sosami. Trochę więcej czasu zajmie nam przygotowanie tortelini czy lasagne właśnie. W przypadku lasagne oczywiście najwięcej czasu tracimy na przygotowanie sosu. Dodatkowo
mecookssól, wszystko wymieszać i gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia. Na koniec doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Najlepiej podawać z ugotowanym al'dente makaronem tagliatelle. Zobacz również: spaghetti carbonara
Kuchcik gotujeZapraszam Ciebie także do zajrzenia do tych przepisów: – makaron ze szparagami i czosnkiem – szparagi z jajkiem – mini tarty ze szparagami – krem z białych szparagów – spaghetti carbonara ze szparagami Przygotowanie : 5 minut Ilość porcji: 1 Składniki: – garść sałat typu rukola, musztardowiec, roszponka lub inne podobne – 50 g sera gorgonzola – pół gruszki – garść orzechów
nietylkopasta.plSzukacie przepisów ze szparagami? zajrzyjcie do tych przepisów: – makaron ze szparagami i czosnkiem – szparagi z jajkiem – mini tarty ze szparagami – krem z białych szparagów – spaghetti carbonara ze szparagami Przygotowanie : 15 minut Ilość porcji: 1 Składniki: – garść świeżej rukoli – kilkanaście zielonych szparagów – 2-3 jajka – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 mały
nietylkopasta.plkroku: 1. Ugotować makaron 2. Wymieszać składniki na sos 3. Dodać ser 4. Zalać makaron sosem 5. Dodać kawałki łososia i wymieszać Poprzedni 1 z 5 Następny Artykuł Spaghetti carbonara z łososiem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plmakaron i wymieszać, chwilę smażyć, aby makaron wchłonął płyn z patelni. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i od razu nakładać makaron na talerze posypując tartym serem. Zobacz również: spaghetti carbonara
Kuchcik gotujepoprawki. Od początku uważaliśmy, że danie zrobione w kilka minut z kilku składników, nie może smakować dobrze. No może z wyjątkiem spaghetti z pieczonym kalafiorem, o którym wyżej, albo spaghetti carbonara, lub pizzy margarita (lub setek włoskich przepisów:-) Rzecz w tym, że są to receptury tworzone przez pokolenia, natomiast przepis skrojony wyraźnie pod potrzeby kamery, byle ładnie wyszło nagranie, niekoniecznie
Niedzielny kucharzochotę na nerwowe chrupanie. Upieczony miąż dyni miksuję na puree, które dzisiaj przeznaczyłam na sos dyniowy do makaronu. Dynia świetnie smakuje z makaronem, a sos dyniowy używam często do spaghetti carbonara . Sos można wymieszać z makaronem i będzie to całkiem fajne wegetariańskie danie. Dla tych co lubią mięso proponuję dodać mielone np. z kurczaka. Będzie to fajny sos do makaronu
codojedzeniadodałam do sosu cukinię, która nadała całemu daniu delikatny, lekko słodkawy smak. Wyszło przepysznie! Jestem pewna, że ta propozycja makaronu będzie pojawiać się u mnie dość często Zobacz też: Spaghetti carbonara Przepis na makaron z łososiem i cukinią Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 30 minut Składniki 100 g łososia wędzonego na zimno średnia cukinia ząbek czosnku mała cebulka 250ml
Kuchnia Bazyliiparmezanem jest pyszny, a do jego przygotowania wystarczy dosłownie chwila. Do sosu dodałam przyprawiony szpinak, aby danie prezentowało się bardziej „na bogato” Spróbujcie! Zobaczcie też: Makaron spaghetti carbonara Przepis na makaron w sosie serowym ze szpinakiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki 250 ml słodkiej śmietanki 18% garść parmezanu 2 garście szpinaku 2 ząbki czosnku
Kuchnia BazyliiWłoskich smaków nigdy dość, dlatego po Festiwalu Włoch wciąż powracam do kuchni słonecznej Italii. Tym sposobem odświeżyłam przepis na pyszną i szybką carbonarę - mniam! :) Spaghetti carbonara to według mnie jeden z prostszych przepisów na pyszny i szybki makaron, mimo, że wiele osób twierdzi, że sprawia on sporo trudności. Wystarczy jednak odpowiedni sposób przygotowania i problemy znikają. Jest mnóstwo przepisów
Cooking Monsteroliwią z oliwek oraz grissini z dipem. Jak na włoską restaurację przystało menu jest typowo włoskie. Mamy do wyboru przede wszystkim kilka rodzajów pizzy, dania z makaronu ( Spaghetti Bolognese, Spaghetti Carbonara, Lasagne, Cannelloni ze szpinakiem, ricottą i pomidorami), włoskie desery ( Panna cotta, Tiramisu, Crema Catalana) oraz przystawki jak: Bruschetta z grillowanymi warzywami czy z świeżymi pomidorami. W karcie znajdą coś
Projekty ze smakiemwrzenia, bo sos się zważy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem Makaron łączymy z sosem i nakładamy na talerze. Na każdą porcję posypujemy parmezan i świeżo zmielony pieprz. Oryginalne spagetti carbonara nie zawiera śmietanki, a zamiast szynki używamy prosciutto
KuchcikoweLoveparmezanu i wymieszać. Do usmażonego na patelni boczku włożyć makaron i wlać jajka z serem. Krótko smażyć mieszając makaron. Przełożyć całość na talerz, posypać parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. spaghetti carbonara
O kuchni z uczuciemksiążkową pt. „Krój, gotuj, wow”. To nietypowa książka kucharska wydawnictwa Insignis, zawierająca 50 klasycznych przepisów kuchni włoskiej (np. tiramisu, prawdziwa pizza margherita, lazania bolognese, słodko-kwaśna caponata, spaghetti carbonara , kurczak cacciatore czy malinowe semifredo ), które przedstawione są w postaci komiksowej – w obrazkach z podpisami przedstawiającymi krok po kroku przygotowanie dania. Przepisy pochodzą z biblii kuchni włoskiej
WojnaNaSmaki.plJakie? Oczywiście, że oglądam - uwielbiam programy Gordona, Ugotowanych i programy typu Top Chef, Masterchef itp. 5. Niespodziewanie wpadają do ciebie goście masz 20 min na przygotowanie kolacji, co przygotujesz? Spaghetti carbonara 6. Ile potrzebujesz składników by zrobić krem z warzyw? Niewiele - wystarczą warzywa, bulion i przyprawy :) 7.Twoje menu na imprezę - zależy od rodzaju imprezy, nie ma jednego uniwersalnego menu
psgotujemysię doczekać kiedy Marcin znów nas odwiedzi. Jednak czuć rękę prawdziwego kucharza. Tyle tego było, że sam już nie pamiętam wszystkiego. Śmiało mogę powiedzieć, że jadłem wtedy absolutnie najlepsze spaghetti carbonara w życiu. Poważnie. Po prostu wgniotło mnie w fotel. Jadłem już kilka razy u różnych ludzi, jadłem swoje własne, jadłem w restauracjach, ale to był kompletny masakrator. W pozytywnym
Marder&Marder Manufactureośmiornicę a tu… delikatna, wspaniała… i ta salsa. Idealnie skomponowane smaki – granat, rodzynki, kapary, orzeszki pinii… a i jeszcze delikatne, kruche krążki czerwonej cebuli. Wspaniała przystawka. Następnie otrzymaliśmy „Spaghetti carbonara” (35 zł) . Sos ze śmietaną – ja wolę bez śmietany ale chyba u nas przyjęło się, że carbonara musi być ze śmietaną. I tu mogę się „przyczepić” – jak dla mnie
królestwo garówosobom stawiającym woje pierwsze kroki w kuchni? Co uważasz za Twoje największe osiągnięcie w życiu? Zbliżają się święta - jaka jest Twoja ulubiona potrawa bożonarodzeniowa? Mile widziany opis :) Moje odpowiedzi: Spaghetti carbonara :) Szybko i smacznie Dobra książka "Sindre-mój syn" Oczywiście, że mam. Największa wpadką było upieczenie Karpatki, która nie wyrosła prawie wcale, a masa płynęła
Ciasteczkowy Potwórgotować bo Oni są odpowiedzialni za obiad. Przyszli z różami , siatą zakupów i pogonili z kuchni ( wnuki z ,, dodatkami,, tzn. chłopakiem wnuczki i ich siostrą przyrodnią ). Przygotowali spaghetti carbonara w ilości jak dla włoskiej rodziny ( starczyło by zabrali jedną porcję na wynos i nam zostawili 2 porcje na zaś potem ). Potem było jeszcze pyszne ciasto czekoladowe. Pozmywali po gotowaniu
Buniabaje w kuchniczerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 6 jajek Fix Spaghetti carbonara Knorr 1 duża cebula oliwa z oliwek 750 g ziemniaków Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w krążki. Oczyszczone papryki pokroić na cienkie paski. Wrzucić wszystko na patelnię i dusić w niewielkiej ilości oliwy przez około 20-25 minut. A następnie zdjąć
Świat Domowej Kuchni