Spaghetti Carbonara to jedno z najbardziej popularnych dań włoskich z kategorii makaronów. Ten przepis Carbonara łączy śmietanę, jajka, ser i boczek. Tradycyjna włoska wersja pomija krem ze śmietany, ale większość ludzi w krajach europejskich są przyzwyczajeni do podawania śmietany, śmietanki czy też kremów w formie sosów do makaronów. Składniki: 3 jajka 300 g boczku surowego(...)wędzonego 1 natka pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 drobno posiekanej cebulki 200 ml śmietanki 30% oliwa z oliwek makaron do spaghetti pieprz i sól Przygotowanie: Zagotuj w dużym garnku wodę z solą. Gdy zacznie wrzeć dodaj do niej makaron spaghetti i gotuj zgodnie z zaleceniami jakie znajdziemy na opakowaniu lub też do miękkości jeżeli jest jeszcze twardy (jak mówią
ClauditteMissCookingSpaghetti carbonara – aż się dziwię , że tego przepisu jeszcze tutaj nie ma. To jeden z moich ulubionych przepisów i gości u mnie chyba najczęściej , spośród wszystkich dań makaronowych . Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne. Podsmażony boczek , cebulka , ser … – składniki proste , które przeważnie mamy pod ręką , tworzą wspaniałe danie , które zachwyci domowników! W wersji na romantyczną kolację można(...)śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron spaghetti – 300 g * wędzony boczek – ok. 100 g * śmietana 18% słodka – 200 ml * duże żółtko – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * cebula – 1 szt * parmezan – 4 łyżki * sól , pieprz * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy
Ostra na SłodkoPrzepis znalazłam u Trawki Cytrynowej i więcej o Carbonarze poczytajcie u Gosi i Adama, natomiast u mnie klasyczny włoski przepis na Carbonarę. Carbonara dzieli kucharzy. Prawa autorskie roszczą sobie zarówno Włosi i Amerykanie. A w Polsce powstaje wiele wariacji na temat, które wśród składników mają co raz to ciekawsze dodatki, które raczej niewiele z Carbonarą mają wspólnego. Tak pisze Trawka(...)jakości i zrobić samemu żeby się przekonać jaka ona jest pyszna. Spróbujcie takiej klasycznej wersji a potem zróbcie wariacje na temat Carbonary dodając własne składniki. Przepis na klasyczną wersje Spaghetti Carbonara. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielepszego włoskiego nie może nas spotkać w kuchni! Spaghetti carbonara to makaron podany z sosem składającym się z jajek, boczku i tartego sera. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się do tego dania pancettę , czyli zawijany boczek lekko suszony oraz tradycyjnie ser owczy zwany pecorino lub parmezan. W tej wersji wykorzystałam drobno tarty parmezan. Opcjonalnie możecie dodać także czosnek, cebulę lub śmietanę(...)takich przepisów jest mnóstwo w Internecie. Są równie smaczne, ale dziś chciałam być bliżej Włoch:) Jedyne co dodałam od siebie to średnią cebulę. Składniki: 500 g makaronu spaghetti 3 jajka 150 g wędzonego krojonego w kostkę boczku 1 mała cebula (opcjonalnie - nie ma jej w oryginalnym przepisie) 30 g tartego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz
Zasmakuj KuchniSpaghetti carbonara jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania daniem pochodzącym z kuchni włoskiej. Danie jest bardzo sycące i po jego zjedzeniu nikt głodny na pewno nie będzie. W oryginalnych przepisach na carbonarę występują produkty, które w Polsce są trudno dostępne i dość drogie. Zastąpiłam więc guanciale (podgardle wieprzowe wędzone) boczkiem tradycyjnie wędzonym, ser pecorino - serem grana padano, może być(...)parmezan lub ostatnio odkryłam w przyzwoitej cenie polski ser długodojrzewający Jantar, który świetnie do tego dania pasuje. Stworzona przeze mnie carbonara jest z dodatkiem śmietany, chociaż piszą, że w tej prawdziwej jej nie ma, ja dodaję, gdyż taka najbardziej smakuje moim bliskim. Oczywiście wersja bez śmietany jest mniej kaloryczna, ale przecież codziennie tego nie jemy. Według mnie w każdym
Kuchcik gotujeSpaghetti carbonara robiłam pierwszy raz. Kupiłam w promocji szpinakowe tagliatelle i pomyślałam sobie, że pięknie wyglądałby i smakował z jakimś jasnym, łagodnym sosem. Idealna byłaby carbonara, jednak nie robiłam jej wcześniej i musiałam posiłkować się wiadomościami z sieci. No i wpadłam! Ile stron, ilu użytkowników tyle sposobów na sos Węglarki! :) Zaczęłam w końcu przeglądać strony włoskie(...)wybornie! :) Składniki: (podaję na 3 osoby) szpinakowy makaron (podobno carbonarę podaje się zawsze z długim makaronem, czyli odpowiednie będą spaghetti, tagliatelle, papardelle) 100-150 g surowego boczku 2 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietanki 36% 3 żółtka z dużych jajek, jeśli mamy małe jajka trzeba dodać jeszcze
Kuchnia Prezydentowejduszone z cebulką. Polecam Wam także inne dania : – Kurczak Tikka Masala – Placki ziemniaczane – Spaghetti z mięsem mielonym i warzywami – Spaghetti carbonara – Leczo z cukinią – Pizza z patelni
Kulinarne S.O.S.wiele różnych smaków a dodatkowo wybór kształtów makaronów jest tak duży, że na pewno nigdy nie będziemy się nudzić. Dania makaronowe, które należą do tych szybkich to wszelkiego rodzaju spaghetti, carbonara, makarony typu fusilli czy penne z dowolnymi sosami. Trochę więcej czasu zajmie nam przygotowanie tortelini czy lasagne właśnie. W przypadku lasagne oczywiście najwięcej czasu tracimy na przygotowanie sosu. Dodatkowo
mecookssól, wszystko wymieszać i gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia. Na koniec doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Najlepiej podawać z ugotowanym al'dente makaronem tagliatelle. Zobacz również: spaghetti carbonara
Kuchcik gotujeZapraszam Ciebie także do zajrzenia do tych przepisów: – makaron ze szparagami i czosnkiem – szparagi z jajkiem – mini tarty ze szparagami – krem z białych szparagów – spaghetti carbonara ze szparagami Przygotowanie : 5 minut Ilość porcji: 1 Składniki: – garść sałat typu rukola, musztardowiec, roszponka lub inne podobne – 50 g sera gorgonzola – pół gruszki – garść orzechów
nietylkopasta.plSzukacie przepisów ze szparagami? zajrzyjcie do tych przepisów: – makaron ze szparagami i czosnkiem – szparagi z jajkiem – mini tarty ze szparagami – krem z białych szparagów – spaghetti carbonara ze szparagami Przygotowanie : 15 minut Ilość porcji: 1 Składniki: – garść świeżej rukoli – kilkanaście zielonych szparagów – 2-3 jajka – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 mały
nietylkopasta.plkroku: 1. Ugotować makaron 2. Wymieszać składniki na sos 3. Dodać ser 4. Zalać makaron sosem 5. Dodać kawałki łososia i wymieszać Poprzedni 1 z 5 Następny Artykuł Spaghetti carbonara z łososiem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plmakaron i wymieszać, chwilę smażyć, aby makaron wchłonął płyn z patelni. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i od razu nakładać makaron na talerze posypując tartym serem. Zobacz również: spaghetti carbonara
Kuchcik gotuje