spaghetti carbonara - 315 przepisów (strona:15/21)

Carbonara w pięciu smakach, przystanek: BELGIA – Hangover Pasta, na kaca! :) 141

Restauracja “Resto” to ponoć najlepsza belgijska restauracja w Nowym Jorku. Serwują tam bardzo ciekawe danie: makaron na kaca. Drodzy Polacy, czas zaprzyjaźnić się z belgijską kuchnią

Wiszniówka
Tagliatelle Carbonara 126

spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, które uwielbia chyba każdy. Jedynym problemem jest to, że zawsze wychodzi mi go za mało. Chyba muszę zwiększyć proporcje ponieważ mój M. odchodzi od stołu zwykle nie w pełni usatysfakcjonowany. W moim odczuciu porcja jest jednak w sam raz. Mój minus to zdecydowanie kaloryczność. No ale Carbonarę trzeba koniecznie spróbować! Tagliatelle Carbonara

Mania Gotowania
Spaghetti a’la Carbonara 134

przygotowaniu tego dania jest użycie do sosu śmietany. Oryginalna carbonara bowiem jej w swym składzie nie zawiera. Ja odkąd pamiętam dodaję ją, bo taka odpowiada nam najbardziej. Czasami robię z samych jajek, czasami z 2 całych jajek i z 2 żółtek, ale śmietana musi być zawsze:) 500 g makaronu spaghetti 4 jajka 200 g śmietanki 30% 250 g boczku

Smaki Na Talerzu
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 147

beszamelowy z dodatkiem ulubionych serów i gotowe!     Druga propozycja to moja ukochana carbonara, chrupiący boczek, parmezan, śmietanka i żółtka i można zajadać! Trzecia propozycja to makaron z sosem pomidorowym i... parówką. To opcja, którą na pewno pokochają dzieci.    Używam spaghetti i przygotowuję najprostszy sos marinara, czasami ratuję się także gotowymi sosami ze słoika (np. Łowicz

Cooking Monster
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 266

beszamelowy z dodatkiem ulubionych serów i gotowe!     Druga propozycja to moja ukochana carbonara, chrupiący boczek, parmezan, śmietanka i żółtka i można zajadać! Trzecia propozycja to makaron z sosem pomidorowym i... parówką. To opcja, którą na pewno pokochają dzieci.    Używam spaghetti i przygotowuję najprostszy sos marinara, czasami ratuję się także gotowymi sosami ze słoika (np. Łowicz

Cooking Monster
Włochy: Spaghetti alla bolognese 140

spaghetti panowało na włoskich stołach już w czasach Etrusków. Jako potrawa spaghetti jest jadane z dodatkiem sosu oraz posypane ostrym serem (najczęściej parmezanem), w okolicach Neapolu przy pomocy widelca i łyżki, w reszcie kraju widelca i noża. Co do sosów największą popularnością cieszą się dwa: carbonara oraz bolognese. Pierwszy pochodzi z Rzymu i powstał dzięki pomysłowości alianckich żołnierzy w czasie(...)się mówi "przegryzie się". Sam makaron natomiast powinien być ugotowany al dente (wł. na ząb), co oznacza, że powinien być lekko twardy, ale już nie durowy. Rozgotowanie spaghetti jest najczęstszym błędem popełnianym w trakcie przygotowywania tej potrawy. PS. Generalnie sos boloński podaje się z makaronem wstążki, stąd nazwa spaghetti alla bolognese. Spaghetti alla bolognese (porcja dla 4 osób) 400g makaronu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Spaghetti z cukinii w sosie àla carbonara z ziarnami 145

cukinii, 'oszukanym' sosem carbonara, chrupiącą szynką i ziarnami. Dlaczego oszukany sos? Ponieważ oryginalny sos carbonara przygotowywany jest z żółtek, a w tym przypadku wykorzystana jest tylko śmietanka, która po podgrzaniu tworzy aksamitnie kremowy i delikatny w smaku sos 😋 2 porcje: * cukinia- 220 g * makaron spaghetti- 200 g * szynka szwarcwaldzka- 80 g * cebula- 1 mniejsza * śmietanka 30%- 200 ml * sezam, pestki

Kraina Miodem Płynąca
Makaron ze szparagami a’la carbonara 174

prostszych i szybszych potraw z ich wykorzystaniem jest makaron a’la carbonara. Polecamy wypróbować J Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Pęczek zielonych szparagów (około 15-16 sztuk) 200g surowego wędzonego boczku 3 jajka 2 ząbki czosnku ¼ pęczka posiekanej pietruszki Ok. 50g żółtego sera Makaron spaghetti pełnoziarnisty dla 4 osób W garnku nastawiamy osoloną wodę na makaron. Szparagi

Kolizje Smaków
Carbonara dyniowa z kiełbasą 143

wraz ze skórką ma o wiele intensywniejszy kolor. Idealna do ciast! Carbonara z dynią i kiełbasą Składniki: 4 porcje 1 pieczona dynia hokkaido 200 g kiełbasy, u mnie pieczona 5 jajek 50 g sera manchego utarta skórka z jednej cytryny czarny pieprz grubomielony sól do smaku 300 g spaghetti 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oliwy sól do smaku

codojedzenia
Tradycyjna carbonara 377

więc czasem nawet w szanujących się restauracjach pod nazwą carbonara podawane jest coś, co bardziej przypomina jajecznicę, albo rozgotowane kluski pływają w jajeczno-śmietankowym sosie? Przygotowanie carbonary wymaga pewnej sprawności ruchów, a dzięki opisanym poniżej trikom mam pewność, że efekt końcowy zadowoli każde podniebienie. Po pierwsze - makaron. Może to być spaghetti, tagliatelle lub inny rodzaj makaronu, jednak osobiście wolę długie

Obiad gotowy
Carbonara – za każdym razem perfekcyjna 240

dałam się pokonać jajkom i śmietanie. Carbonara dzisiaj to najszybsza odpowiedź na „co na obiad?”, „o, goście przyszli!”, i „kochanie, a może byśmy…?” Makaronowy ideał. Comfort food. Do carbonary ja osobiście najbardziej lubię makaron bucatini (długi, okrągły w przekroju, z dziurką w środku) albo bavette (takie trochę spłaszczone spaghetti) albo płaskie wstążki – wąskie tagliatelle i szersze papardelle. Wybrany makaron gotujemy

Karo in the Kitchen
Makaron Carbonara 97

Dzisiaj mam dla Was szybki, pyszny obiad - makaron Carbonara, ja uwielbiam, a Wy :)? Składniki: 1 szkl mleka 1 serek topiony śmietankowy 1/2 cebuli drobno posiekanej kawałek boczku wędzonego surowego pokrojonego w cienkie plasterki lub drobną kostkę natka pietruszki 1 łyżka mąki tortowej świeżo mielony pieprz i sól ok 300 g makaronu spaghetti ugotowanego wg przepisu na opakowaniu Wykonanie: Mleko podgrzać

Trufelkowo
Carbonara po mojemu 323

Carbonara według oryginalnego przepisu nie posiada śmietany, a zamiast boczku, ma prościutto. Ale cóż ..moja wersja i nie tylko jest równie smaczna. Tak ją robiłam we Włoszech jak i robię w domu. Nikt nigdy nie narzekał. Dla dwóch osób w 30 minut: - makaron spaghetti Barilla - 15-20 dkg wędzonego, surowego boczku - 3 żółtka - pieprz czarny grubo mielony - szczypta gałki muszkatułowej

Pasje Jolki
Spaghetti Carbonara z czosnkiem i pietruszk 156

gdybym nie dorzuciła czegoś od siebie, moja Carbonara pełna jest również czosnku i natki pietruszki. Gorąco polecam! :) SKŁADNIKI ( 2-3 porcje) 200g wędzonego boczku 2 szalotki 3 ząbki czosnku 4 łyżki parmezanu 2 jajka sól, pieprz natka pietruszki ( wedle uznania, u mnie 1/3 pęczka) świeża bazylia ( kilka listków) 1/2 opakowania makaronu spaghetti SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wstawić wodę na makaron i lekko

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania