sosy - 72734 przepisów (strona:2693/4849)

Sałatka z melonem, wędzonym łososiem i chrupiącym słonecznikiem 171

osuszyć, a mozzarellę odsączyć z zalewy. 3. Pomidorki pokroić na ćwiartki, a ogórka obrać i pokroić na grubsze półplasterki. 4. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. 5. Dressing: Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby się przegryzły. 6. Na talerzu ułożyć rukolę, łososia, melon, ser mozzarella, posypać słonecznikiem, wymieszać i polać dressingiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Kopytka z burakami 121

kopytka do których dodałam po prostu buraki. Ich smak zmienił się bardzo delikatnie, natomiast uzyskały one dzięki temu przepiękny kolor. Możemy je podać tradycyjnie z gulaszem, a także z sosem serowym lub po prostu przesmażyć z czosnkiem na oliwie, a potem posypać tartym parmezanem. Będzie pysznie! Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pomysły na kopytka: kopytka z batatów bazyliowe

Kulinarne przygody Gatity
Perliczka duszona w sosie śmietanowym z brokułami. 190

dusimy na małym ogniu do miękkości. Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy osobno w osolonej wodzie.  Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy z garnka. Dolewamy około szklanki wody do sosu, następnie śmietanę i zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy parę minut aż zgęstnieje. Dorzucamy ugotowany brokuł a następnie wkładamy miękkie mięso.  Podajemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Buraczki z czosnkiem 166

przygotowaniu, ale sałatka zyska bardziej na smaku, jeśli odstawisz ją na parę chwil, by składniki się przegryzły.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięsne dania… Rolada z mięsa mielonego Włoski sos bolognese Kalafiorowy MÓZG Cukinia faszerowana mięsem Paprykowe krążki nadziewane mięsem

Kulinarne S.O.S.
Buraczki z czosnkiem 166

przygotowaniu, ale sałatka zyska bardziej na smaku, jeśli odstawisz ją na parę chwil, by składniki się przegryzły.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięsne dania… Rolada z mięsa mielonego Włoski sos bolognese Kalafiorowy MÓZG Cukinia faszerowana mięsem Paprykowe krążki nadziewane mięsem

Kulinarny S.O.S.
Chiny - Sałatka z cukinii 152

blogu inspirowaliśmy się przy tworzeniu tej błyskawicznej sałatki z cukinii. Składniki: - 1 duża cukinia  - 2 łyżki oleju - 2 ząbki czosnku - szczypta papryki chilli  - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżeczka octu - 0.5 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)  - szczypta cukru Przygotowanie: 1) Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki (lub na tarce do warzyw julienne). Startą cukinię przekładamy

Roślinożerni urlopowicze
Włochy - Sycylijska caponata 124

Caponata to tradycyjne wegetariańskie danie kuchni sycylijskiej, składające się z bakłażanów w slodko-kwaśnym sosie z dodatkiem oliwek, kaparów, rodzynek i orzeszków piniowych. Każda sycylijska rodzina ma swój własny przepis na caponatę, a na całej Sycylii istnieje podobno aż 37 jej wersji. Oto nasza wersja: Składniki (3-4 porcje): - 3 łyżki oliwy - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - 1 duży bakłażan

Roślinożerni urlopowicze
Fit zapiekanka z kalafiora, brokuła i cukinii 124

Ostania “ Fit zapiekanka z bakłażana ” okazała się naszym domowym hitem . Dlatego z powodu braku owych bakłażanów postanowiłam przygotować podobną zapiekankę, ale z warzyw, które

Moja Delicja
Gnocchi, kluseczki marchewkowe 125

toczyć na deseczce do gnocchi – jeśli mamy. Gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody. Gdy kluseczki wypłyną na wierzch – są gotowe. Można podawać z masłem lub dowolnym sosem

Kucharzyca
Roladki schabowe z pikantnym kąskiem w sosie pomidorowym 149

Układamy roladki w naczyniu żaroodpornym. 16. Na patelnię wylewamy passatę. 17. Dodajemy do niej cukier i bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 18. Piekarnik nagrzewamy do 190℃. 19. Sos na pateli doprowadzamy do wrzenia, po czym zalewamy nim roladki. 20. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy roladki przez 50 minut. Roladki można podawać praktycznie z każdym dodatkiem, jednak według mnie

Prosto z Kotła
Kanapka – idealna przekąska na drugie śniadanie 188

towarzystwie sałaty, żółtego sera oraz ogórka konserwowego, pomidora i cebuli. Do kanapki z pieczonym indykiem możemy dodać np. dojrzewający ser, świeżą paprykę i piklowaną cebulę, a całość uzupełnić smacznym sosem. Z pasztetem świetnie komponuje się z kolei ogórek kiszony i tarty chrzan, które doskonale smakują z dodatkiem rukoli. Wegetarianie również mogą zdecydować się na pyszną kanapkę, np. z pastą słonecznikową

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kotleciki Myśliwego 156

Kotleciki Myśliwego Smaczne kotleciki z warzywami w pysznym sosie. Składniki: ·        1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        Jajko ·        Sól ·        Papryka ostra ·        Majeranek ·        3 łyżki

Kulinarna Chwila
Kluski leniwe bezglutenowe 126

Kopytka i kluski leniwe to moje ulubione smaki dzieciństwa. Zajadałam je z masłem i cukrem, ze śmietaną, jogurtem, czy mięsnymi, gęstymi sosami. Na każdy mój przyjazd do dziadków moja babcia szykowała mi solidną ich porcję. Teraz jednak, kiedy przyjdzie mi ochota przygotowuję je sama w domu. Czasem w wersji z glutenem, dzisiaj jednak bez niego. Spróbujcie i porównajcie z podstawową

Be Fit Be Strong
Sałatka z komosą ryżową, kozim serem, granatem i gruszką 165

wegetariańską i bardzo sycącą sałatkę. Do jej przygotowania będzie potrzebować komosę ryżową, świeży szpinak, miękką oraz soczystą gruszkę, dojrzałego granata i kozi ser. Co ciekawego, sałatki nie polałam żadnym sosem ani jej nie przyprawiłam, a pomimo tego była soczysta i smaczna w smaku. Poniższa sałatka to pomysł na lekkie, drugie śniadanie, np. szkoły/pracy. Będzie idealna dla osób, które chcą

Ugotować
Gulasz z kurczaka w sosie cebulowym 145

Dusimy na małym ogniu przez 20 minut. 9.   Po tym czasie zaprawiamy zahartowaną śmietaną. 10. 2 łyżki mąki rozrabiamy w 4 łyżkach wody i zagęszczamy tym sos. 11. Podgrzewamy jeszcze przez 2-3 minuty. Gulasz można podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami, ale mi najbardziej smakuje z makaronem pene :) Smacznego

Prosto z Kotła