sosy - 72734 przepisów (strona:2695/4849)

Sałatka z pęczaku z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami 135

mniejsze kawałki, a ser w kostkę. Kaszę wsypać do miski, dodać ser, pietruszkę, oliwki, prażoną cebulkę i pomidory. Oliwę wymieszać z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem zalać sałatkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 15 minut, Smacznego

Krylowa Kuchnia
Utopence, czyli parówki marynowane 152

lubi wciągnąć pysznego serdelka? Ja na przykład uwielbiam jeszcze goracą paróweczkę pokroić grubo na świeży chleb z masłem, aż masełko się stopi...Albo w sosie musztardowym lub chrzanoym, no pyszności. Że pies z budą i łańcuchem tam zmielony, a co mi tam, Chińczycy nie takie rzeczy jedzą i żyją🤣, no i poza tym na coś trzeba umrzeć... Ważne,żeby parówki

Krylowa Kuchnia
Jajka faszerowane tuńczykiem z ogórkiem konserwowym 137

potrawa nie była mdła dodałam korniszony własnego wyrobu. Dla dbających o linię polecam majonez zastąpić serkiem śmietankowym, choć my uwielbiamy z majonezem:)) 6 jaj L 120 g tuńczyka w sosie własnym 1 mała cebulka 1 łyżka majonezu 3 średnie domowe ogórki konserwowe 1 ćwiartka domowej papryki marynowanej sól świeżo mielony pieprz Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Tuńczyka odcedzić

Krylowa Kuchnia
Kopytka- przepis podstawowy 167

Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła kopytek. Te mięciutkie i pyszne kluseczki ziemniaczane mogą być dodatkiem do dania głównego (polane sosem mięsnym lub grzybowym), lub same być daniem głównym podane okraszone cebulką, boczkiem lub posypane cukrem. Ja preferuję wersję wytrawną, najlepiej odsmażone na masełku na złoto. Moja córeczka odziedziczyła po mnie "kluskowy apetyt", więc zajada się wszelkiego rodzaju

Krylowa Kuchnia
Pasta z papryczki chilli na zimę 179

Taka ostra pasta idealnie nada się do doprawiania wszelkiego rodzaju gulaszy, marynat mięsnych, oraz sosów na zimno czy na ciepło. Jest idealna kiedy nie mamy już dostepu do świeżych papryczek. Doskonały aromat papryki, idealna ostrość, po prostu petarda. Ilość pasty dozujemy w zależności od tego jak ostre dania lubimy. Po otwarciu słoiczka pastę przechowujemy w lodówce. Na 2 słoiczki

Krylowa Kuchnia
Mielone z szynki z piekarnika 148

mięciutką bułeczkę posmarowaną masłem i pochłonąć na kolację (dobra, dobra na kolację tylko serek wiejski będzie, o bułeczce na razie mogę pomarzyć) Kotlety podałam z brokułami z wody z sosem czosnkowym zrobionym z lekkiego jogurtu i tu zaskoczenie najadłam się i to nawet bardzo. Jeżeli, więc zamierzasz się odchudzać (skutecznie lub nie, bo 90% moich diet kończy się

Krylowa Kuchnia
Paszteciki z serem smażone 143

szybko brązowieć. Smażyć paszteciki aż będą złoto-brązowe. (można sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku surowe). Gotowe paszteciki osączać na ręczniku papierowym, podawać gorące z ulubionym sosem. Do śroodka zamiast sera można włożyć parówkę, lub nadzienie mięsne

Krylowa Kuchnia
Fuczki 163

otworzyć okna w kuchni 😅😅😅 Smażyć placki na patelni z rozgrzanym olejem. Można smażyć też na suchej patelni, ale moim zdaniem smażone na oleju są o wiele smaczniejsze . Podawać z sosem czosnkowym  lub śmietaną

Weekendy w domu i ogrodzie
Zraziki z ryżem w śmietanie 162

Zraziki z ryżem w sosie śmietanowym, to dość szybkie i proste danie ale wyjątkowo smaczne. Przygotowałam je z mięsa mielonego, z szynki. Jako dodatek mogą być kluski śląskie, ziemniaki itp . U mnie kluski śląskie prawdziwe, tak określa to mój mąż, który jest Ślązakiem. Czyli jakie, Ja mówię na nie żelazne i chyba większość takie zna. Tak czy siak, dodatek

gotuj ze mną
Ani Mru mru 154

grzyby Mun. 5.   Następnie wlewamy ocet balsamiczny i wsypujemy groszek bez zalewy, podlewamy szklanką wody. 6.   Na koniec mąkę rozrabiamy mąkę w małej ilości wody i zagęszczamy sos. 7.   Danie podajmy z ryżem lub makaronem. 8.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Makaron po tajsku z polędwiczką wieprzową 131

mein 300 g polędwicy wieprzowej 1 marchew 2 łodygi selera naciowego 1 szalotka 3 ząbki czosnku 1 szpiczasta pomarańczowa papryka 1 szpiczasta czerwona papryka 1 kawałek imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu z agawy 1 mała puszka pędów bambusa 3 łyżki kiełków fasoli mung Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen
Udka ze szpinakowym ryżem 230

Składniki: 2 udka z kurczaka 100 ryżu 150 g szpinaku mrożonego w brykiecie 1 cebula 1/2 cukinii 1/2 fenkuła jarzynka, pieprz, curry czubryca czerwona, ocet balsamiczny, sos chili, maggi, czosnek … Czytaj dalej Udka ze szpinakowym ryżem

czarrna od kuchni
Najlepsze spaghetti bolognese na bogato 138

przygotowanie obiadu. Dla porównania i wybrania swojej ulubionej wersji musicie spróbować ich obu. Ponadto, polecam przygotowanie zapiekanych naleśników gryczanych bolognese , lasagne bolognese z beszamelem oraz gryczanego spaghetti naleśnikowego z sosem bolognese , które są świetną alternatywą dla typowego bolognese z makaronem. Składniki: – 500g mięsa mielonego z szynki – 1 puszka pomidorów krojonych – 250ml czerwonego wina, wytrawnego – 250ml bulionu

Be Fit Be Strong
Jak przedłużyć trwałość żywności? Przechowywanie próżniowe. 181

lodówce. Co można pakować próżniowo i dlaczego warto? Prawie wszystko (oczywiście są wyjątki, jak np. biały ser). Zgrzewarka próżniowa jest odpowiednia do każdego rodzaju żywności: mięs, warzyw, owoców, sosów, zup, kawy ziarnistej, artykułów sypkich jak kasze, ryże itd. Przykładowa ważność produktów po zapakowaniu próżniowym: wołowina, wieprzowina, jagnięcina, drób – okres przechowywania 2-3 lata w zamrażalniku mięso mielone – okres przechowywania

Słodkie okruszki