sosy - 72734 przepisów (strona:2684/4849)

Bagietka zapiekana w sosie śmietanowo-serowym - sposób na czerstwe pieczywo 163

Pomysł na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa - bagietka zapiekana w sosie śmietanowo-serowym posypany szczypiorkiem. Taka zapiekanka najlepiej smakuje podana od razu po upieczeniu (np. podana jako dodatek do kremowej zupy).  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 1 lekko czerstwa, długa bagietka 3 duże jajka 150 g startego sera mozzarella 1/2 pęczka szczypiorku 1/4 kostki masła

Ugotować
Surówka z pieczonych buraków 202

olej z pestek dyni. Oczywiście możecie użyć innego oleju, ale ja zdecydowanie polecam Wam spróbować surówki właśnie z nim. Dlaczego? O tym poniżej. Taka surówka najlepiej smakuje do najróżniejszych sosów, które podaję z ziemniakami lub kluseczkami. Spróbujcie. Dlaczego warto stosować olej z pestek dyni? Ten ciemno zielony olej znany jest ze swych cennych właściwości i ciekawego smaku. Olej z pestek

Słodkie okruszki
SEROWE ŚLIMACZKI Z CURRY 130

Serowe ślimaczki z curry dziś występują jako przekąska na ciepło. Połączenie ciasta francuskiego z serami, wędlinami, sosami wszelakimi i przyprawami to sprawdzona i szybka przekąska. Ślimaczki świetnie smakują także w wersji na słodko, np. z twarogiem i rodzynkami, posypane cukrem trzcinowym, posmarowane dżemem lub konfiturą ulubioną. Do tego to szybki i bardzo prosty sposób na deser lub przekąskę. SKŁADNIKI: opakowanie

Zasmakuj Kuchni
Warstwowa sałatka z tuńczykiem 407

ręcznikiem papierowym, ale odkładać do oddzielnych naczynek. Tuńczyka wymieszać z sokiem z cytryny. W szklankach lub miseczce układać warstwami: białko jajka – zielony groszek – tuńczyk – kukurydza – sos – żółty ser – żółtko i szczypiorek. Artykuł Warstwowa sałatka z tuńczykiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Budyń z ryżu 105

jakim tylko chcesz! Ja Ci daję przepis na klasyczny waniliowy, ale sam już robiłem z mango i czekoladą (na zdjęciu) – przy blendowaniu dodałem obrane mango i udekorowałem sosem czekoladowym. Bardzo fajnie sprawdzi się z sezonowymi owocami, kilkoma kostkami czekolady w środku lub ulubionym syropem. Ja jednak najbardziej polecam Ci wersję podstawową, waniliową. Taki budyń ryżowy jest najlepszy. Polecam

Blendman
Kalafior pieczony 125

jedna po drugiej odpadały bezwładnie do miseczki. Jakby mało się biedak nacierpiał, to podtopiłem go pod bieżącą wodą, molestowałem ręcznikiem kuchennym i na deser dołożyłem mu sporą dawką ostrego sosu sriracha i szczyptę ostrej papryki. Obtoczony we wszystkich przyprawach był gotowy na swoją ostatnią podróż… Artykuł Kalafior pieczony pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Makaron z zielonym kalafiorem 112

Makaron z zielonym kalafiorem Dzisiejszy makaron z zielonym kalafiorem, to wspaniałe danie. Kremowy sos z czosnkową nutą, chrupiący, wyjątkowy kalafior i w moim przypadku makaron tagliatelle, którego jestem fanem… To wszystko składa się na udany obiad! Opowiem Ci jeszcze o tym, czym w ogóle jest zielony kalafior, bo nie różni się on tylko kolorem od tego zwyczajnego! Inna jego

Blendman
Orientalna brukselka po tajsku 142

polecam użycie świeżej brukselki, ponieważ ta mrożona zrobi się paćkowata i… no ogólnie nie fajna. Na blogu znajdziesz również przepis na brukselkę z suszonymi pomidorami , oraz brukselkę w sosie BBQ , które baaardzo Ci polecam. Jeśli lubisz “smakowe” warzywa, to pieczony kalafior z pewnością również trafi w Twoje gusta. Artykuł Orientalna brukselka po tajsku pochodzi z serwisu Blendman.pl

Blendman
Gnocchi – sposób na resztki z ziemniaków 447

tylko porowate – to znak, że jesteś o krok od rozgrywania klusek. Wciągaj je zatem szybko z garnka! Gnocchi możesz podać podsmażone z masłem z dodatkiem szałwii, albo z sosem pomidorowym. Smacznego! Sprawdź też przepis na kluski śląskie. A może masz ochotę na zdrowe kopytka z batatów? Artykuł Gnocchi – sposób na resztki z ziemniaków pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Szarlotka z chleba i resztek pieczywa 176

nasiąkać. Niech poleży tak ok. 5 minut. Krok 3 Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj formę do pieczenia masłem. Włóż do formy namoczony chleb i polej resztą mleczno-jajecznego sosu. Wstaw do pieca na 30-40 minut. Podawaj na ciepło. Deser dobrze smakuje również po odgrzaniu. Smacznego! Sprawdź przepis na super prosty, domowy chleb bez zagniatania. Wypróbuj też przepis

Niedzielny kucharz
Colesław z mango 125

startą na drobnych oczkach tarki, majonez blendujemy z 1/8 mango,dodajemy jogurt,sok z cytryny,sól,pieprz, dokładnie mieszamy,  1/8 mango kroimy w kostkę, łączymy wszyskie produkty z sosem i dobrze mieszamy-surówka gotowa, najlepsza po 2 godzinach-smacznego

Kuchnia Beaty
Orientalna brukselka po tajsku 123

polecam użycie świeżej brukselki, ponieważ ta mrożona zrobi się paćkowata i… no ogólnie nie fajna. Na blogu znajdziesz również przepis na brukselkę z suszonymi pomidorami , oraz brukselkę w sosie BBQ , które baaardzo Ci polecam. Jeśli lubisz „smakowe” warzywa, to pieczony kalafior z pewnością również trafi w Twoje gusta

Blendman
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym 197

słoiczka sól, pieprz zielona cebulka Sposób przygotowania: 1. Śmietanę mieszamy z chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem. Przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego. 2. Kiełbaski nacinamy z jednej strony. Układamy na sosie nacięciem do góry. 3. Pieczemy w 180 st.C przez 3-40 minut - do zrumienienia kiełbasek. Przed podaniem posypać siekaną zieloną cebulką. Podajemy na ciepło. Smacznego!!! Źródło: Katarzyna Rzepecka

Kuchnia domowa Ani
Placki ziemniaczane z ciecierzycą 165

stron na złoty kolor.  Placki ziemniaczane osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Podajemy np. z dodatkiem pomidorowej salsy  Pico De Gallo (przepis znajdziesz  tutaj  ) lub sosem czosnkowym (przepis znajdziesz  tutaj

Qchnia po prostu