bardziej wyrazistym wyglądzie. Jej czerwonym żyłkom roślina zawdzięcza właśnie nazwę „krwawy”, a jej sok często ma czerwoną pigmentację. Smak krwawego szczawiu jest cierpki, przez co idealnie nadaje się do sosów. To również dobry dodatek do kanapek i sałatek. Krwawy szczaw jest bogaty nie tylko w witaminę C, ale również witaminy z grupy B, oraz wapń, potas, magnez i przeciwutleniacze. Boćwina(...)Azji i jest uprawiana od ponad 2000 lat. Rzymianie bardzo cenili to zioło, używając je nawet za lekarstwo na kaca. To oczywiście dodatek do zup, jak również świeżych sałatek, sosów czy dań mięsnych, a nawet prozdrowotnych koktajli. Pietruszka jest bogata w witaminę C – jedna mała łyżeczka świeżych liści zapewni 7% dziennego zapotrzebowania. Jest bogata również witaminy B12, K, wapń
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ostateczności, jak już, albo jakimś cudem przegracie batalię, albo, co bardziej prawdopodobne, odpuścicie, możecie powiedzieć, że to nie jest hot-dog, czyli zwykła buła z tanim sosem, ze zmieloną mieszaniną wszelkich odpadków z rzeźni, uformowaną w cylindryczny kształt, w roli głównej, a haute-dog - podłużna bułka, również z sosem i czymś cylindrycznym w roli głównej, ale bardziej, i to mozecie
Kryzysowa Książka Kucharskabardzo smaczny. Wygląda efektownie, pachnie nieziemsko i smakuje obłędnie. Idealna opcja na obiad dla całej rodziny. PRZEPIS NA KURCZAKA PIECZONEGO W SEZAMIE Składniki 4 udka z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 3 łyżki sezamu 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta chili Wykonanie 1 Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 2. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem(...)papierowym. 3. W miseczce mieszamy olej z sosem sojowym. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, miód oraz szczyptę chili. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 4. Każdy kawałek kurczaka obficie smarujmy marynatą i posypujemy sezamem. Przygotowanego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez około 40 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem, z dodatkiem surówki . Artykuł Kurczak pieczony w sezamie pochodzi
Alle Dobre!kostkę, posypuję solą, papryką i czosnkiem. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, na rozgrzanym obsmażam mięso do zrumienienia. Liście czosnku niedźwiedziego siekam, sery ścieram na tarce o dużych oczkach. Przygotowuję sos: Śmietankę, wodę i surowe jajka dokładnie mieszam, dodaję szczyptę soli, gałkę i zioła. Naczynie żaroodporne smaruję delikatnie olejem. Wsypuję do niego surowy makaron, na makaron wykładam podsmażonego kurczaka, posiekany(...)czosnek niedźwiedzi, posypuję częścią sera. Całość równomiernie zalewam sosem. Wierzch posypuję gęsto serem. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę bez przykrycia, w 170 stopniach z termoobiegiem około 30-40 minut do zrumienienia sera. Po wyjęciu z pieca pozwalam zapiekance chwilkę ( ok.5 minut ) odpocząć i dopiero wtedy nakładam na talerze. Smacznego :) Po więcej propozycji na zapiekanki zapraszam
Kuchnia z widokiem na ogródobieramy ze skóry, kroimy w małą kostkę, wrzucamy do miski. Do małego słoika wlewamy jogurt, sok z cytryny, dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku. Słoik zamykamy i energicznie nim ruszamy – sos gotowy. Do buraków dodajemy poszatkowane orzechy, sos, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy na jakieś 30 minut, żeby smaki się połączyły. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki
KardamonovyOstatnio zastanawiałam się co zrobić ze schabu. Kotlety schabowe się znudziły, schab po węgiersku tez już był wielokrotnie robiony i wtedy przypomniało mi się, że kiedyś jadłam schab w sosie z dużą ilością cebuli. I taki też postanowiłam zrobić obiad. Dodałam do sosu wino, śmietanę, przyprawy i wyszedł pyszny obiad, a kluski uzupełniły całość. Rewelacja. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknaturalnie rosnące a nie sztucznie pędzone nowalijki. PRZEPIS SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM I PĘDAMI CHMIELU Składniki: 500g makaronu np spaghetti 2 cebule 50 ml oliwy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz 2 łyżki majonezu 1 pęczek pędów dzikiego chmielu Jak zrobić spaghetti z tuńczykiem i pędami chmielu: Najpierw makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente(...)szklista. Potem pędy dzikiego chmielu kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli i przesmażamy minutę. Zaraz potem na patelnię dodajemy tuńczyka z zalewą, majonez i przyprawy, mieszamy. Następnie do powstałego sosu dodajemy ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Artykuł Spaghetti z tuńczykiem i pędami chmielu pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujelato. Składniki: 1 opakowanie tortellini (użyłam serowego) 1 opakowanie miksu sałat z rukolą pół słoika suszonych pomidorów Ponti garść zielonych oliwek średniej wielkości fioletowa cebula garść pestek słonecznika Sos: 4 łyżki oleju lnianego (może być oliwa z oliwek) 1 czubata łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu z białego wina sól, pieprz. Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją(...)opakowaniu. Sałatę myjemy i przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone pomidory i oliwki. Słonecznik podprażamy na suchej patelni. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą, polewamy sałatkę, mieszamy i gotowe
Cynamonowe szczęścieprzygotowany kurczak niczym nie ustępuje innym wykwintnym daniom podawanym przy wyjątkowych okazjach. Naprawdę, smakowo jest się czym zachwycać – soczysty kurczak, wyjątkowo delikatny i aromatyczny dzięki duszeniu w sosie pomidorowym z dużą ilością pysznych dodatków – oliwek, fenkułu i białego wina. Wszystko to składa się na wyjątkowe danie, bardzo we włoskim stylu, po prostu jest przepysznie. Składniki (na 2 duże(...)piekarnika na 20 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10 minut, aby skórka na kurczaku się zrumieniła. Po tym czasie danie jest gotowe. Dodajemy do sosu drobno posiekane listki bazylii i mieszamy. Podajemy gorące, ozdobione listkiem bazylii i tartym parmezanem – ja posłużyłam się obieraczką do warzyw i postawiłam na grubsze, większe płatki. Powrót
Smaczna StronaCzas zacząć sezon szparagowy. Te przepyszne zielone łodygi - bo wolę zielone szparagi - najbardziej lubię jeść dość klasycznie, w sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Jednak kiedy nie mam czasu na sosy i jajka, powstają najrozmaitsze tosty. Dziś polecam Wam moje najnowsze odkrycie. Grzanki z podgrzewanym serem wędzonym i grillowanymi szparagami. Pycha! :) Składniki (4 porcje): 4 pajdy ulubionego pieczywa 12 łodyg
Delicious PlacePyszna, pachnąca ziołami zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Aromatyczne mięso z cebulą i marchewką, doprawione czosnkiem, majerankiem oraz pieprzem ziołowym i koncentratem pomidorowym. A to wszystko pod delikatnym, lekko przypieczonym puree ziemniaczano – serowym. Po prostu idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Z podanych składników uzyskasz 4 porządne porcje. Jeśli szukasz pomysłu na aromatyczne danie(...)porcje. Zapiekanka doskonale smakuje podana z mizerią lub sałatką colesław. Poznaj również nasz przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym . Pyszna jest również szybka zapiekanka z tortellini w sosie serowym . Zobacz również, jak zrobić szybką zapiekankę w bułce ! Życzymy smacznego! Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasiemascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Artykuł Tort czekoladowy z wiśniami pochodzi
WegePrzepiswitamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. Właściwości szparagów pozwalają przyrządzać je w formie zup, omletu, tarty, zapiekanki, są też efektywnym składnikiem sałatek. Pysznie smakują polane sosem na bazie białego wina lub po prostu z tartą bułką zrumienioną na maśle. Po umyciu i wysuszeniu można szparagi zamrozić, wtedy trzeba je zjeść w ciągu miesiąca. Jeśli szparagi zostaną(...)będą szparagi. Żadne z nas, młodych, kilkunastoletnich uczniów podstawówki w komunistycznym kraju nie miało pojęcia, co to znaczy. Czekaliśmy na… fasolkę szparagową, a dostaliśmy białe, nieznane warzywo polane białym sosem (beszamelowym, ale wtedy też nie miałam o tym pojęcia). To pierwsze spotkanie ze szparagami nie było wystarczająco udane. No cóż, trochę czasu musiało minąć, zanim polubiłam ten nietypowy smak. Dziś
W mojej kuchniNộm xoài hải sản, czyli sałatka z krewetkami Nộm xoài hải sản to wietnamska sałatka z owoców morza, mango i fantastycznego dresingu, lekko kwaśnego z domieszką sosu rybnego i chili. Sałatka Nộm xoài hải sản jest najczęściej podawana z kalmarami i krewetkami, ale także może być z wołowiną. Jak to często bywa w tych przypadkach, czyli kuchni wietnamskiej(...)garść Sałata – dowolna pokrojona drobno Świeża bazylia – posiekana Świeża kolendra – posiekana Ocet winny biały – 250 ml Imbir – 5-7 cm Dresing Sok z cytryny Sos rybny – 1-2 łyżeczki Cukier – 1-2 łyżeczki Papryczka chili – 1 sztuka drobno pokrojona Czosnek – 1-2 ząbki drobno starte Jeśli mamy już składniki, Nộm xoài
RafalCookFrancji, z której pochodzą, podawane głównie z sosem karmelowo-pomarańczowym i z dodatkiem odrobiny likieru pomarańczowego. To tzw. crepes Suzette. Prawdopodobnie najsłynniejsze naleśniki świata. Jednak samo cieniutkie ciasto sprawdzi się doskonale z każdym nadzieniem lub sosem. Jeśli więc jeszcze nie znasz przepisu na klasyczne francuskie naleśniki crepes, koniecznie go wypróbuj. Składniki: szklanka mąki pszennej 3 duże jajka 2 łyżki masła
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!