sosy - 72234 przepisów (strona:1718/4816)

Okładniczki z pesto 137

smaku Przygotowanie: Na niedużej patelni roztapiamy masło, dokładamy do niego rozmaryn, tymianek, drobno posiekane szalotki i czosnek. Podsmażamy. Następnie wlewamy wino i gotujemy chwilę na wolnym ogniu tak, żeby sos nieco zredukował się. Okładniczki. Fot, Kate’s Wine&Cuisine Porcjami wrzucamy okładniczki i gotujemy pod przykryciem ok. 2-3 minuty, dopóki małże nie otworzą się. Pesto: Na suchej(...)patelni prażymy na złoto orzechy nerkowca, a następnie wraz z czosnkiem miksujemy je w blenderze. Dodajemy rukolę, oliwę, gorgonzolę i sól i ponownie miksujemy na gładki sos. Fot, Kate’s Wine&Cuisine Na dużym talerzu układamy mieszankę sałat i pomidorki i skrapiamy je oliwą z oliwek. Układamy okładniczki i do każdej z nich dodajemy malutką łyżeczkę pesto. Pyszna

Kate's Kitchen
Kasza z mięsem i warzywami czyli danie jednogarnkowe z piekarnika 177

warzywa: cebulę, marchew, ogórki, paprykę, pieczarki, natkę pietruszki siekamy a ząbki czosnku zgniatamy. Dodajemy na wysypaną kaszę w naczyniu. 3. Na warzywach kładziemy przyprawione mięso i zabieramy się za sos. Sos składa się z wody, przecieru i śmietany do których dodajemy przyprawy: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej. Całość dokładnie mieszamy i równomiernie polewamy warzywa

karolgotuje
Pieczony indyk z ziemniakami 121

Składniki: 1 kg mięsa z piersi indyka 1 kg ziemniaków 5 ząbków czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki suszonego tymianku 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 czerwonej cebuli Sposób wykonania: Mięso kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do niego sos sojowy, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy

Qchnia po prostu
Prosty gulasz wołowy 126

godziny na wolnym ogniu. Lepiej pogotować chwilę dłużej, niż zrazić się do tego dania niedogotowując mięsa. Zapraszam na przepis. Zobacz też: Cukinie faszerowane mięsem mielonym Schab duszony w sosie własnym Gołąbki bez zawijania Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną Karkówka z pieczarkami Przepis na prosty gulasz wołowy Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 2 godziny Składniki(...)Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso będzie delikatne i miękkie. Następnie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut, aż woda z sosu odparuje i stanie się gęstszy. Artykuł Prosty gulasz wołowy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Co to jest aquafaba i jakie ma zastosowanie w kuchni? 125

zastąpić wodą po strączkach? Między innymi: Kurze białko w deserach i wypiekach (gofrach, bezach, brownie, naleśnikach). Kurze białko w panierkach (do roślinnych kotletów, orientalnego tofu). Kurze jajko w wytrawnych sosach i dipach (majonezie, sosie serowym, czosnkowym, chipotle). Słodką śmietankę (w bitej śmietanie, owocowych kremach, musach czekoladowych oraz na bazie  masła orzechowego ). Inspiracji warto szukać również w Internecie – sporą garść

jakszef.pl
Łosoś w kremowym sosie ze szparagami i marchewką 116

Pyszny, wykwintny majowy obiad dla wielbicieli szparagów i łososia. Prosty do przygotowania i nie zajmie Ci więcej niż 30 minut. Szparagom w kremowym sosie na bazie śmietanki towarzyszy marchewka. Smak sosu podkręciłam dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Koniecznie spróbuj tego połączenia, szparagi z marchewką - to jest pyszne! Polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczone młode ziemniaki jak z ogniska 597

podziale na 4 porcje, jedna to ok. 207kcal, B: 5,5g, T: 0,3g, W: 48,2g. Polecam spróbować innych ziemniaczanych propozycji: – pieczone ziemniaki – półksiężyce z ziemniaków z sosem curry – szaszłyki z młodych ziemniaków z sosem tzatziki – odtłuszczone frytki z ziemniaków – ofenkartoffeln, pyry z gzikiem, czyli pieczone ziemniaki z twarożkiem Składniki: – 1kg młodych ziemniaków

Be Fit Be Strong
Łosoś w marynacie curry na soczewicy. Obiad z rybą w orientalnym stylu. PRZEPIS 143

przygotowujemy rybę w ten sposób. Przepis na łososia w marynacie curry Składniki: około 250 gramów świeżego fileta z łososia podzielonego na 2 porcje, płaska łyżka proszku curry, 2 łyżki sosu sojowego, szklanka zielonej soczewicy, ostra papryczka, pół pęczka natki pietruszki lub kolendry, sól, olej. Jak zrobić łososia w marynacie curry? W misce wymieszaj proszek curry i połowę łyżeczki soli(...)sosem sojowym oraz 2 łyżkami oleju. Włóż rybę, dokładnie natrzyj marynatą, odstaw do lodówki co najmniej na godzinę, aby przeszła wszystkimi smakami. W tym czasie ugotuj soczewicę pod przykryciem w dwóch szklankach wody z dodatkiem odrobiny soli. Gdy wchłonie prawie całą wodę, wyłącz ogień i zostaw bez odkrywania na około 10 minut. Łososia smaż pod przykryciem przez około 4 minuty

Kulinarna Polska
Sałatka z tortellini i ogórkiem 394

Włoskie pierożki tortellini na stałe zagościły w mojej kuchni. Często przygotowuję zapiekanki ( przepis ) z ich udziałem albo podaję je w ulubionym sosie. Jednym z lubianych w mojej rodzinie sposobów na podanie tortellini jest sos serowy z suszonymi pomidorami ( przepis ). Czasem zdarza mi się też przygotowywać sałatki z tymi pierożkami. Dzisiaj postawiłam na sałatkę z tortellini z farszem warzywnym i ogórkiem

Danka Pichci
Surówka z kapusty pekińskiej 203

winogrona. 4. Oliwę, syrop klonowy, sok z cytryny wlej do słoika, dodaj sól i pieprz, po czym dokładnie zakręć słoik i mocno wstrząśnij, aby składniki się wymieszały i powstał sos. 5. Tak przygotowany sos dodaj do surówki i wymieszaj

Z notatnika dietetyka
Sałatka z jajkiem i szprotkami 125

odrobina miodu Sposób przygotowania Sałatki z jajkiem i szprotkami Jajka gotujemy na twardo, kroimy w ćwiartki. Pomidorki również kroimy w ćwiartki. Szproty wędzone odsączamy z oleju. Olej zostawiamy na sos. Cebulkę ze szczypiorkiem kroimy w plasterki. Sałatę układamy na talerzu, dodajemy jajka, szprotki, pomidorki, oliwki i cebulkę ze szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz skrapiamy sosem przygotowanym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PARÓWKI W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 116

szybką, pyszną przekąskę – zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych! Swoje ulubione, dobre jakościowo parówki usmażyłam w chrupiącym i delikatnie pikantnym cieście naleśnikowym. Do tego 2 ulubione sosy – jeden majonezowy z koperkiem i dymką, drugi klasyczny, pomidorowy. Wyszło przepyszne danie na kolację na ciepło albo podwieczorek! Gorąco polecam! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * dobrej jakości parówki – 6 szt * mąka pszenna(...)szkl * mleko 3,2% – 1,5 szkl * jajko M – 2 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra – do smaku DODATKOWO : * sos majonezowy: majonez, jogurt naturalny, koper, dymka, sól, pieprz, czosnek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Parówki kroimy na pół, podgotowujemy. Wyciągamy z wody. Z mąki, mleka, jajek, proszku do pieczenia i przypraw robimy dość

Ostra na Słodko
Cuda natury. Czosnek pospolity i jego właściwości 137

Możliwości wykorzystania tego naturalnego antybiotyku jest wiele, zatem każdy z nas powinien pamiętać o tym, by włączyć go do swego menu. A gdzie w składzie znajdziemy czosnek? Makaron z sosem śmietanowo szpinakowym Sałatka z brokułem fetą i prażonym słonecznikiem Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym Wytrawna tarta ze szpinakiem i serem feta Makaron ze szpinakiem i słonym serem feta Chrupiąca

ProstePesto.pl
Schab. Co warto wiedzieć o mięsie schabowym? 154

pieczenia wybierajmy szynkę, żeberka i schab (karkowy lub środkowy). Te ostatnie podobnie jak szynkę, golonkę, łopatkę czy żeberka, możemy także dusić Zobacz przepisy na pyszny schab: Kotleciki schabowe w sosie pieprzowym Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Soczysty kotlet schabowy w chrupiącej panierce Pieczony schab z ziemniakami i faszerowanym jabłkiem Najczęstsze błędy żywieniowe Polaków My Polacy bardzo lubimy(...)typową polską kuchnię. Na obiad chętnie zjemy zupę a do tego drugie danie koniecznie z mięsem. Typowe popularne dania obiadowe to kotlet schabowy, kotlet z piersi kurczaka, karkówka w sosie własnym czy zrazy wołowe. Bardzo chętnie jadamy także pierogi, pyzy czy placki ziemniaczane. W ciągu dnia ze względu na wygodę i szybkość spożywania najczęściej jadamy kanapki. Z kolei na śniadaniach

ProstePesto.pl
Maślany dorsz z warzywami 149

kulinarnych. Zaintrygowało mnie to do tego stopnia, że postanowiłam sprawdzić co to jest i jak to smakuje.  Powiem tak - ryba rzeczywiście niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach. Sos ciekawy w smaku ale ...nie przeraźcie się ilością masła. Ja zrobiłam to po mojemu i ograniczyłam masło - co w perspektywie uważam za dobry pomysł. Polecam Wam spróbować bo tak dobrej(...)innej potrawy. Do części , która została dodałam pomidory z puszki i czosnek - 3 ząbka przeciśnięte przez praskę. Jako , że pomidory były dość kwaśne dodałam 1 łyżkę miodu. Kiedy sos się zagęścił dodałam warzywa i jeszcze poddusiłam około 5 minut. Na sam koniec doprawiłam solą i pieprzem. Rybę posoliłam delikatnie dopiero po ugotowaniu, choć bez przypraw też jest bardzo smaczna

Kuchnia Pełna Emocji

Proponowane wyszukiwania