sosy - 72234 przepisów (strona:1711/4816)

Frytki z batatów 87

blaszce. Jednak można je zrobić również smażone na oleju w garnku bądź we frytkownicy. Dla mnie bataty smażone w oleju są zbyt tłuste. Do batatów idealnie nadaje się domowy sos czosnkowy, bądź mieszanka majonezu i ketchupu. Bataty są lekko słodkie, więc nie potrzebują dużo przypraw, by wydobyć ich smak. Nie dodaję do nich przypraw ziołowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Frytki(...)Frytki wyjmij z piekarnika od razu po upieczeniu, dzięki czemu nie zrobią się gumowe. Przed podaniem posyp solą i serem jeśli lubisz, ja ominęłam ser, podałam same bataty z sosem czosnkowym. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Frytki z batatów pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Sałatka z szarpanym kurczakiem 85

właśnie dla Ciebie! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SZARPANYM KURCZAKIEM Składniki pierś z kurczaka (u mnie z rosołu) 1/3 świeżego ananasa 1/2 puszki kukurydzy biała część pora (około 15 cm) Sos: 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz Wykonanie 1. Ugotowaną pierś z kurczaka poszarpać widelcem na mniejsze kawałki. 2. Pora pokroić w półksiężyce, kukurydzę odsączyć z zalewy(...)Składniki na sos połączyć ze sobą i dodać do reszty. 4. Wszystko razem wymieszać. Artykuł Sałatka z szarpanym kurczakiem pochodzi z serwisu Alle Dobre

Alle Dobre!
Sałatka z grillowanych szparagów 67

Dymkę oczyścić i przekroić wzdłuż na pół. Warzywa włożyć do miski, oprószyć cukrem i polać 2 łyżkami oleju. Dokładnie wymieszać. Liście i zioła umyć, osuszyć. Zrobić sos - ocet jabłkowy wymieszać z syropem z czarnego bzu i olejem. Na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej ułożyć białe szparagi i dymkę. Grillować z obu stron na rumiano. Przełożyć do miski. Wrzucić na grilla(...)zielone szparagi. Gotowe zielone szparagi przełożyć do pozostałych warzyw i polać sosem. Wymieszać. Do szparagów dodać liście sałat i ziół. Dodać orzechy lub pestki słonecznika i udekorować polówkami truskawek. Posypać wędzoną solą. Do sałatki można dodać bób, grillowany oscypek, wędzone tofu. Zamiast lub obok truskawek można dodać grillowane brzoskwinie, jabłka. zastawa

królestwo garów
FASOLA Z CUKINIĄ I WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM 76

Fasola z cukinią i warzywami w sosie pomidorowym doskonale pasuje jako danie obiadowe albo kolacja na ciepło. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca potrawa bez grama mięsa. Rewelacyjna z pajdą chleba albo bułką. To coś w stylu leczo z białą fasolą albo fasolki po bretońsku z cukinią zamiast kiełbasy ;) Przyznam, że fasola z cukinią to taki spontan, znalazłam w szafie fasolę(...)makaronie z warzywami  pozostała cukinia, więc postanowiłam wszystko połączyć w jedno smaczne danie :) Składniki na fasolę z cukinią i warzywami w sosie pomidorowym : * 500 g białej fasoli * 1,5 średniej cukinii * 3 średnie marchewki * 2 średnie ziemniaki * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 250 ml passaty pomidorowej * 1/3 szklanki wody+ około 2,5 litra wody do gotowania fasoli * 1 łyżka

Zrób to smacznie
Młoda kapusta po węgiersku 83

szklanki wody 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego sól i pieprz do smaku do zrobienia zasmażki: 1 łyżka mąki pszennej , 1 łyżka masła i 50 ml wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta po węgiersku- wykonanie: Białą kapustę szatkujemy. Cukinię(...)wlewamy do usmażonych warzyw z kiełbasą. Po tym czasie dodajemy poszatkowaną kapustę, następnie ziele angielskie, liście laurowe, puszkę pomidorów, wszystkie papryki w proszku oraz 3 łyżki sosu sojowego. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy od momentu wrzenia około 10 minut, potem przykrywamy pokrywą i gotujemy dalsze 20 minut. Tak, aby kapusta i warzywa zmiękły. Następnie dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Olcia gotuje!
Łazanki z szynką – kuchnia galicyjska 72

zajęło trochę czasu, ponieważ własnoręcznie wyrabia się makaron, jednak danie jest bardzo smaczne i warte zachodu. Właściwie gdyby użyć gotowych łazanek, byłoby też szybkie. Ugotowane łazanki miesza się z sosem z jajek, śmietany i tłuszczu. Zapobiega on wysychaniu makaronu podczas późniejszego pieczenia w piekarniku, a na dnie naczynia apetycznie się ścina i przypieka. Dodatek szynki urozmaica smak dania i sprawia(...)Łazanki z szynką – kuchnia galicyjska Łazanki z szynką – kuchnia galicyjska Składniki na 4 porcje: 350 g mąki pszennej (plus do podsypywania) 8 jajek (3 do ciasta i 5 do sosu) 120 g smalcu (zamieniłam na 60 g masła) 250 ml gęstej śmietany 250 g upieczonej szynki (może być też inna wędlina, np. wędzona polędwiczka) sól masło do smarowania foremek Mąkę

Trzeci talerz
Pico de Gallo sałatka plus Fajita Stek, Tortilla i Michelada 85

Tortilla Mąka – 250 gram Olej rośliny – 2 łyżki Sól – 1 łyżeczka Woda – około 150 ml Michelada Corona – lub inne meksykańskie piwo Sok z limonki Sos Tabasco – kilka kropel Sos Worcesterishire – kilka kropel Sól Lód kruszony Jeśli mamy już składniki, Pico de Gallo czas zacząć od steku Fajita Stek Fajita Po pierwsze wymieszaj wszystkie

RafalCook
Sałatka z Brokułem 77

przygotować sałatkę z brokułem w nieco innej wersji. Sałatka ta w swoim składzie ma oczywiście brokuła, ser żółty, szynkę, groszek konserwowy, kukurydzę oraz ogórki korniszony. Dodatek stanowi pyszny sos na bazie jogurtu naturalnego. Całość smakuje naprawdę świetnie. Sałatka z brokułem jest bardzo łatwa do zrobienia a dodatkowo bardzo sycąca i zdrowa. Pięknie prezentuje się na stole, dzięki czemu możemy(...)oczkach. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatkę układać warstwowo: Ogórki Kukurydza Szynka Groszek Pomidory Ser żółty Sos Brokuły (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z Brokułem pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Omlet z cukinią, suszonymi pomidorami i fetą 106

fetą. 60 minut 2-4 porcje Składniki 3 jajka 200 g sera feta 150 g jogurtu greckiego 1 cukinia 1 cebula 6 suszonych pomidorów w oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku sól świeżo mielony czarny pieprz Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy(...)niej cebulę, aż się zeszkli. Dodajmy cukinię, doprawiamy sosem sojowym, bazylią i tymiankiem. Smażymy, aż woda odparuje. Często mieszamy. Patelnię zestawiamy z ognia do ostygnięcia. Jajka wbijamy do miski. Dodajemy jogurt grecki i mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Fetę kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w paski. Do masy jajecznej dodajemy połowę fety i połowę suszonych pomidorów

My Chcemy Jeść
Makaron tagliatelle (makaron wstążki) z krewetkami i szparagami. 90

Kolejna smaczna propozycja na podanie szparagów. Dzisiaj na obiad makaron tagliatelle z dodatkiem krewetek oraz szparagów. Całość w pysznym sosie z dodatkiem mascarpone, śmietanki i białego wina. To także propozycja na bardziej wykwintną kolację dla bliskiej osoby. Makaron ze szparagami oraz krewetkami z odrobiną czosnku i kremowym sosem. Do przygotowania tego dania możecie użyć gotowego makaronu lub jeśli macie ochotę

To co lubię - gotuję i polecam
Wegański sushi bowl z tofu marynowanym z imbirem 81

coraz popularniejszych ostatnio wegetariańskich i wegańskich sushi. Dwie rzeczy są absolutnie super w tym daniu: marynowane tofu i szybkie pikle z marchewki i warzyw. Podstawą marynaty do tofu jest sos sojowy, ocet i coś słodkiego – cukier, miód, syrop z agawy. Ser marynowany przez pół godziny nasiąka płynem i aromatami. Podczas smażenia z zewnątrz robi się lekko chrupiący, a środek(...)znajdziesz na Minimalistbaker.com Wypróbuj też przepis na sushi bowl z wędzonym łososiem Składniki: 1 szklanka ryżu 1½ szklanki wody 1 łyżka octu ryżowego lub winnego Marynowane tofu 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki oleju sezamowego 4 łyżki octu ryżowego lub winnego 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka startego imbiru Opakowanie sera tofu Szybkie marynowane rzodkiewki i marchew ½ szklanki octu ryżowego

Niedzielny kucharz
Pulpety mięsno-ryżowe 89

przyjemność posmakować, podane jako przystawka. Są bardzo treściwe, więc mogą być podawane jako danie obiadowe na ciepło, jak również doskonale smakują jako przystawka na zimno. Znacznie podnosi walory smakowe Sos czosnkowy podany do pulpetów, szczerze polecam. Szybkie i bardzo proste danie na ekonomiczny obiad i ciekawą przystawkę. Można wykorzystać na dwa sposoby, bardzo smaczne, sprawdzony przepis ( zresztą jak wszystkie inne(...)pulpety po włożeniu swobodnie pływały. Przygotować płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pulpety wkładać na rozgrzany olej, smażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyjmować na talerz łyżką cedzakową. Przygotować Sos czosnkowy polewać nim gotowe pulpety i podawać. Można również podawać na zimno jak przystawkę. Smacznego:) Artykuł Pulpety mięsno-ryżowe pochodzi z serwisu gotuj

gotuj ze mną
Potrugalskie empanadas – kruche pierożki z kaczką 71

patelni na małym ogniu, dodajemy mąkę i smażymy przez kilka minut do uzyskania jasnozłotego koloru. Stopniowo dodajemy 300 ml bulionu z kaczki, zagotowujemy cały czas mieszając, aż uzyskamy gęsty sos. Do sosu dodajemy nadzienie razem z otartą skórką z pomarańczy i natką pietruszki. EMPANAS Rozgrzewamy piekarnik do 200 ° C Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Za pomocą np. szklanki

Tajemnice Smaku
Frytki z cukinii z piekarnika 85

lekki obiad lub kolację. Bardzo przyjemna, chrupiąca skórka oraz słodki, delikatny środek zadowolą z pewnością nie tylko amatorów cukinii. Możesz je podać bezpośrednio z piekarnika lub z ulubionym sosem. Idealnie smakują np. z sosem marinara. To świetny przepis na przygotowanie cukinii przez cały rok, ale szczególnie polecamy go w sezonie na to zdrowe warzywo. Czym się kierować przy wyborze cukinii

Kuchnia Na Wypasie

Proponowane wyszukiwania