sosy - 72234 przepisów (strona:1722/4816)

Dorsz Curry w żółtym Kroeung 89

Kroeung 400 g dorsza bez skóry i kości lub ości 200 g egzotycznych grzybów lub pieczarek pokrojonych w talarki 2-3 łyżki oleju roślinnego Puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka cukru 2 liście amok – ngor – jest on ciężko dostępny jako alternatywy użyj szpinaku lub jarmużu 1 cebula pokrojona w pół talarki Sok z limonki Ryż(...)Dorsz Curry jak go zrobić Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej, dodaj dwie, trzy łyżki pasty Kroeung i chwilę podsmaż. Teraz dodaj grzyby, cebulę, cukier, sól, sos rybny, wymieszaj i podsmaż przez chwilę. Szpinak umyj, włóż do blendera i wlej mleko kokosowe, zmiksuj całość, przelej na patelnię, wymieszaj, zagotuj. Dodaj pokrojonego na wielkość kęsa dorsza, i chwilę gotuj. W międzyczasie

RafalCook
Mini schabowe w pysznym sosie 98

Mini schabowe w pysznym sosie Nuda ciągle te same schabowe, ile można je jeść. A co powiecie na moją wersję, schabowe w pysznym sosie?   8 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: ·         ½ kg schabu ·         1 cebula ·         ½ kg pieczarek

Kulinarna Chwila
Kurczak Curry w Czerwonym Kroeung 77

fasoli szparagowej 1 cebula dość grubo pokrojona Bakłażan obrany i pokrojony w kostkę Ziemniak obrany pokrojony w kostkę Słodki ziemniak obrany pokrojony w kostkę 2-3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru Sól Sok z limonki lub dwóch 3-4 szklanki wody Jak zrobić Kurczaka Curry Rozgrzej wysoki rondel, najlepiej z grubym dnem. Wlej olej i dodaj kilka łyżek czerwonej(...)pasty ziołowej Kroeung . Kiedy pasta zacznie fantastycznie pachnieć dodaj kurczaka. Wymieszaj i chwilę podsmaż całość. Wlej mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj, zagrzej. Teraz dodaj warzywa, wlej wodę, dodaj sos rybny, cukier, sól. Zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw w razie potrzeby solą i sokiem z limonki. Podawaj z ryżem, pieczywem lub makaronem. Jeśli spodobał

RafalCook
Pieczone marchewki z sosem tahini i granatem 94

łyżeczki mielonego cynamonu szczypta chili sól i pieprz do smaku łyżka syropu klonowego lub miodu 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki oliwy Na dressing: solidna łyżka sosu tahini około 3 łyżki wody lub więcej ząbek czosnku łyżka soku z cytryny 2 łyżki jogurtu greckiego lub kokosowego sól i pieprz do smaku Do podania: pestki granatu kilka garści liści(...)warzyć, ale mieszamy dalej. Do tego przeciskamy obrany czosnek, dodajemy sok z cytryny oraz jogurt grecki lub kokosowy jeśli decydujemy się na wegańską wersję. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Sos powinien być lekko lejący, jeśli jest za gęsty, dodajemy jeszcze odrobinę wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Upieczone marchewki wyciągamy z piekarnika, wykładamy na talerz. Podajemy z listkami

Smaczna Strona
Sałatka z mango i krewetek 77

minut 🇰🇭 – Kambodża Czego potrzebujesz do sałatki 2 zielone mango Sok z limonki 1-2 łyżki cukru 300 g krewetek 20 g oleju kokosowego 2-3 łyżki sosu rybnego 100 g prażonych orzechów nerkowca Świeża mięta Świeża bazylia Sałatka z mango jak ją zrobić Obierz mango i zetrzyj je na grubych oczkach. Zioła posiekaj drobno. Sok z limonki, sos rybny

RafalCook
Roladki z chrzanem i ziemniakami 119

ziemniaki. 2.    Mięso dokładnie mieszamy, robimy roladki, w środek wkładamy ogórki kiszone drobno pokrojone. Roladki obtaczamy w mące pszennej i smażymy na rozgrzanym oleju. 3.    Sos ze smażenia roladek zagęszczamy mąką. Roladki układamy w naczyniu i polewamy sosem. 4.    Danie gotowe. 5.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Łosoś marynowany w soli i cukrze 74

wstawieniem do lodówki, przykryć łososia folią spożywczą i postawić na nim ciężkie naczynie lub deskę obciążoną np. słoikami lub puszkami.   5. Do peklowanego w soli łososia świetnie pasuje sos musztardowo- koperkowy, wystarczy, że wymieszasz ze sobą podane niżej składniki.   Sos musztardowo – koperkowy do łososia gravlax wymieszaj wszystkie składniki 25 ml oleju 3 łyżki musztardy Dijon  3 łyżki

Cztery Fajery
Piernik z jabłkami w rumie 94

zmiękną. Pilnujcie, aby jabłka nie rozpadały się, powinny zostać w całości. Na koniec dodać rum, sok z cytryny i szczyptę soli, całość podgrzać jeszcze przez 2-3 minuty, aby sos lekko zgęstniał. Piernik fantastycznie smakuje podany na ciepło z porcją jabłek w rumie, ale na zimno smakuje również wybornie. Inne propozycje Poniżej znajdziecie kilka innych wypieków świątecznych. Jeśli macie ochotę(...)zmiękną. Pilnujcie, aby jabłka nie rozpadały się, powinny zostać w całości. Na koniec dodać rum, sok z cytryny i szczyptę soli, całość podgrzać jeszcze przez 2-3 minuty, aby sos lekko zgęstniał. Piernik fantastycznie smakuje podany na ciepło z porcją jabłek w rumie, ale na zimno smakuje również wybornie. Notes Piernik po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w szczelnym pojemniku, dzięki temu

SprawdzonaKuchnia.pl
Śledziowa sałatka z jabłkiem, cebulką i słonecznikiem 85

jest świetne, spróbujcie! Co nam trzeba? 200g matiasów w oleju (gotowe w opakowaniu) 2 twarde jabłuszka 1 duża żółta cebula 3 łyżki kukurydzy konserwowej 3 łyżki podprażonego lekko słonecznika sos: 3 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki majonezu szczypta soli. Robimy! Matiasy kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę i jabłka obieramy i także kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy ze śledzikiem Dodajemy kukurydzę(...)oraz słonecznik Doprawiamy lekko pieprzem (z solą ostrożnie, gdyż sam śledzik już wystarczająco słony) Mieszamy z sosem śmietanowo- majonezowym. I już. Odstawiamy do lodówki by sałatka przeszła smakiem śledzika Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Śledziowa sałatka z jabłkiem, cebulką i słonecznikiem first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Mikołajkowe babeczki brownie wg Aleex 61

razu zdjąć z palnika.  5. Do masła dodać 150 g posiekanej czekolady, odstawić na 2 minuty do rozpuszczenia czekolady. 6.Rozpuszczoną czekoladę z masłem wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Sos czekoladowy lekko przestudzić.  7. W drugiej misie rózgą kuchenną lekko roztrzepać całe jajka z cukrem i ekstraktem z wanilii

W mojej kuchni
Czebureki- smażone pierogi 114

masła 50g sera żółtego startego na małych oczkach 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki słodkiej papryki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Dodatkowo: olej do smażenia ok 400ml Sos czosnkowy (wszystko wymieszać): 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka drobno posiekanej pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Składniki(...)pierogi (najlepiej wziąć mniejszy garnek i smażyć po 2). Gdy jedna strona się zrumieni, przekładamy na drugą. Upieczone na złoty kolor czebureki przekładamy na papierowy ręcznik. Podajemy z przygotowanym sosem czosnkowym. Pierożki można też przygotować z mięsem wieprzowym (np z szynki), dodając do niego odrobinę bulionu, pieprzu. soli i czerwonej słodkiej papryki

Kuchnia w czekoladzie
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 99

podgrzewaj ocet balsamiczny z dodatkiem miodu do momentu, aż zmniejszy objętość i przyjmie konsystencję syropu. Wtedy ściągnij go z ognia. Krok 6 Wyciągnij ciasto z pieca. Posmaruj wierzch łyżką sosu balsamicznego. Włóż na ciasto warzywa i skrop pozostałym sosem balsamicznym. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Krok 7 Przygotuj pesto. Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj. Dopraw do smaku

Niedzielny kucharz
Bakłażan faszerowany soczewicą i batatem 88

soczewicę (tu znajdziesz poradnik jak to zrobić), a potem połącz z podduszonym batatem i zalej passatą. Jeśli masz czas, to nie idź drogą na skróty. Soczewica długo duszona w sosie pomidorowym ma niepowtarzalny smak i konsystencję. Bakłażan faszerowany soczewicą jest wzorowany na przepisie z bloga Minimalistbaker.com . Wypróbuj nasz przepis na orientalne bakłażany z chermoulą, bulgurem i jogurtem oraz bakłażany(...)duś na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 25 minut, albo do czasu aż soczewica będzie miękka. Dopraw szczyptą kuminu, wsyp łyżeczkę papryki i tymianku. Jeśli sos pomidorowy za bardzo odparuje i całość zrobi się bardzo gęsta, podlej warzywa wodą. Krok 2 W międzyczasie zalej flet z kurczaka wodą, tyle tylko, żeby był całkowicie zanurzony. Wstaw na kuchenkę

Niedzielny kucharz
Kanapki z chleba i masła 93

smażone na maśle Prażone migdały Świeży koperek Kanapka 2 Łosoś wędzony Ogórek zielony Cebula czerwona Cebula prażona Feta Świeży koperek Kanapka 3 Pasztet z kurczaka z boczkiem Czerwona papryka Sos żurawinowy Pomarańcza Chipsy ziemiaczane Kanapka 4 Pastrami Ser żółty Sos jabłkowy Rzodkiewka Prażona cebula Szczypiorek Kiełki Jak zrobić kanapki Zastanawiam się co napisać, ponieważ zrobienie kanapek jest banalnie proste. Dobierz

RafalCook

Proponowane wyszukiwania