sosy - 72234 przepisów (strona:1723/4816)

Smażony ryż na szybko z jarmużem 87

mrożonego groszku 3 ząbki czosnku 2 łyżki tartego imbiru 2 garści jarmużu posiekanego z grubsza – bez twardych łodyżek 4 łodygi szczypioru dymki – bez cebulek 3 łyżki masła 2 łyżki sosu sojowego (mniej lub więcej w zależności o twoich preferencji) ½ łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie) Pieprz Przygotowanie Krok 1 Posiekaj szczypior. Zostaw kilka łyżek do dekoracji. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła(...)się mocno przypalać, zmniejsz temperaturę). Przemieszaj ryż i znowu rozprowadź po patelni i dociśnij do dna. Smaż w ten sposób, aż ryż się przysmaży i zrobi lekko brązowy. Dopraw sosem sojowym i olejem sezamowym i wymieszaj. Krok 3 Dodaj jarmuż i groszek. Wymieszaj. Smaż do momentu aż jarmuż zwiotczeje. Wówczas przesuń warzywa na bok patelni, tak, żeby zrobić nieco wolnego

Niedzielny kucharz
Kacze udka w marynacie miodowej 88

udka w marynacie miodowej. Składniki 4 kacze udka 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżki miodu, płynnego, prawdziwego( u mnie gryczany, uwielbiam) 3 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego pieprz, sól, słodka papryka ( do smaku , według uznania) Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do miski z pokrywką. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i polewamy udka. Ręką dokładnie nacieramy mięso(...)zrumienić wierzch. Prze wyjęciem sprawdzić mięso widelcem, czy dostatecznie miękkie. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie: zielona fasolka gotowana, pieczone ziemniaczki z ziołami i buraczki gotowane, wiórki. Oczywiście sos żurawinowy będzie jak najbardziej mile widziany. Smacznego:) Artykuł Kacze udka w marynacie miodowej pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Sałatka z marynowanym czosnkowym śledziem i ziemniakami 82

zapalonym śledziożercą i przygotowuję te pyszną rybę w wielu odsłonach. Natomiast jeden przepis uwielbiam nade wszystkie inne. To śledzie marynowane w korzennej zalewie octowej, a potem zanurzone w charakternym sosie czosnkowym. Przepis ten jest z nami już od kilkudziesięciu lat, najpierw robiła go moja teściowa, a od ponad trzydziestu gości także w mojej kuchni. Powiem Wam, że to połączenie jest(...)filety. Płuczemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na dzwonka. Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy majonez, jogurt, czosnek, sól i pieprz. Filety śledziowe wkładamy do sosu i mieszamy. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Ziemniaki gotujemy na parze, gdy przestygną obieramy je i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka, ogórki w drobną kostkę. Na talerzu układamy

Kulinarne przygody Gatity
Pstrąg smażony z masłem pietruszkowym i cytryną 98

SMAŻONE PSTRĄGI 2 pstrągi tęczowe wypatroszone 1 cytryna 30 g miękkiego masła garść natki pietruszki świeżo posiekanej sól morska olej rzepakowy DODATKOWO DO PODANIA frytki z batatów sałatka z sosem vinegret (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: SMAŻONE PSTRĄGI TĘCZOWE Pstrągi umyj letnią wodą zarówno po wierzchu z łuskami, jak i wewnątrz ryby. Ręcznikiem papierowym osusz rybę i oprósz(...)wypatroszone","1 cytryna","30 g mi\u0119kkiego mas\u0142a","gar\u015b\u0107 natki pietruszki \u015bwie\u017co posiekanej","s\u00f3l morska","olej rzepakowy","frytki z batat\u00f3w","sa\u0142atka z sosem vinegret"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"SMA\u017bONE PSTR\u0104GI T\u0118CZOWE","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Pstr\u0105gi umyj letni\u0105 wod\u0105 zar\u00f3wno po wierzchu z \u0142uskami

ProstePesto.pl
Tempura 128

jednorożec. Tempura sprawdza się też przy krewetkach i cienko pokrojonych i zamarynowanych kawałkach kurczaka. Bardzo dobrze tempurę przyjmują grzyby, ja uwielbiam boczniaki w tempurze. Na blogu znajdziecie wpis o sosach i dresingach TUTAJ możecie sobie wybrać i eksperymentować z ulubionymi smakami. Tempura wymaga smażenie na głębokim oleju. Przyda się frytkownica lub garnek z grubym dnem. Rozgrzewamy olej do 190 stopni(...)warstwę. Kawałki warzyw, krewetki czy kurczaka zanurzam pojedynczo w tempurze i wrzucam na rozgrzany olej. Smażę po 3 minuty z każdej strony i wyciągam na papierowy ręcznik. Podaje z sosami i lekką sałatą z sałaty, rukoli, soku z cytryny, soli, pieprzu i oliwy. Jak przyprawić warzywa do tempury? Warzywa kroję w jednakowe kawałki, najbardziej lubię cukinie, bataty, kalafior, marchew, cebulę

ladykitchen
Gulasz Wołowy na Piwie najlepszy przepis 92

litry piwa rocznie. W związku z tym już wiesz, dlaczego dziś używamy piwa, które doprawione tymiankiem, lisicami laurowymi, musztardą i na koniec z dodanym chlebem, tworzą fantastyczny sos. Bezsprzecznie Belgijski Beef musisz podać  z frytkami, pewnie spytasz dlaczego? Dlatego, że frytki to jeden z najważniejszych symboli w kuchni Belgijskiej. Zarówno we Flandrii jak i Walonii, frytki kupisz(...)minut, czasami mieszając. Kiedy wołowina będzie już niemalże gotowa, wyjmij ostrożnie gałązki tymianku. Dodaj musztardę i kromki chleba, wymieszaj i gotuj, aż chleb się rozpadnie i utworzy sos. Kiedy to nastąpi, wlej ocet i dobrze wymieszaj. Podawaj z cienkimi frytkami. Na zakończenie opowiem Ci pewną historię związana z filmem i moim gotowaniem tej niewątpliwie pysznej potrawy. Chodzi

RafalCook
Popularny i lubiany mak. Profil zdrowotny 84

ponieważ mak jest spożywany w małych ilościach w preparatach kulinarnych. Jak wybrać mak? Mak może być niebieski lub czarny, są też ziarna maku białego, które są używane do zagęszczania sosów. Najczęściej używanym w przepisach kulinarnych makiem jest himalajski mak błękitny. Jak prawidłowo przechowywać maki? Podobnie jak w przypadku przypraw, mak musi być przechowywany w hermetycznym słoiku, z dala od ciepła(...)stosować w wielu przepisach na pieczenie i ciasto, a także posypywać go sałatkami mieszanymi lub kanapkami, aby czerpać z niego korzyści. Po zmieleniu mak jest bardzo dobrym zagęszczaczem do sosów lub ciast. Artykuł Popularny i lubiany mak. Profil zdrowotny pochodzi z serwisu Przepis Kulinarny ProstePesto a jego autorem jest Paweł Clad

ProstePesto.pl
Zrób obiady na 5 dni 112

planów żywieniowych z wyprzedzeniem mają w jednym palcu. Oto co pisze Kazimiera Maj, jedna z najaktywniejszych uczestniczek grupy: Z jednego podstawowego obiadu np rosołu to kilka obiadów wychodzi. Zmiksowany sos z pod pieczeni można użyć do wszystkich zup z zasmażką jak kartoflanka, fasolowa, grochówka, żurek bo tam już są smaki .Z pieczonego kurczaka obciąć nogi, skrzydełka i piersi(...)żeby zamrozić na później. Ugotowaliśmy więcej gulaszu, żeby w ciągu tygodnia zjeść placki po węgiersku:) Zamrożona porcja gulaszu po podgrzaniu, zagęszczeniu odrobiną mąki ziemniaczanej, zmieniła się w sos do placków. Zobacz przepis We wtorek były Glazurowane pulpety z kaszą Pulpety, mielone, rumsztyki to prawdziwi sojusznicy zaganianego kucharza. Robi się je szybko i zazwyczaj są smaczne. U nas w domu robimy

Niedzielny kucharz
Soczysty kurczak marynowany w maślance 98

stół rumianą ze wszystkich stron kurę. Możesz ten etap pominąć. Ale jeśli chcesz, żeby kurczak wglądał jak po pełnej sesji w solarium to: wyciągnij kurczaka z piekarnika, odlej nadmiar sosu jaki wytworzył się podczas pieczenia, obróć kurczaka plecami do góry. Wstaw do piekarnika i podpiekaj jeszcze 10 minut, aż skórka się przyrumieni. Jeszcze raz obróć piersiami do góry, żeby skórka(...)która nasiąknęła sosem podczas pieczenia plecami w górę, ponownie się przypiekła i zrobiła chrupiąca. Wyciągnij kurczaka z piekarnika, przełóż na półmisek piersiami do góry, przykryj luźno folią aluminiową lub zmoczonym w wodzie i odciśniętym papierem do pieczenia. Niech kurczak marynowany w maślance odpoczywa sobie z 15 minut. Smacznego! Artykuł Soczysty kurczak marynowany w maślance pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Soczysty kurczak marynowany w maślance 82

stół rumianą ze wszystkich stron kurę. Możesz ten etap pominąć. Ale jeśli chcesz, żeby kurczak wglądał jak po pełnej sesji w solarium to: wyciągnij kurczaka z piekarnika, odlej nadmiar sosu jaki wytworzył się podczas pieczenia, obróć kurczaka plecami do góry. Wstaw do piekarnika i podpiekaj jeszcze 10 minut, aż skórka się przyrumieni. Jeszcze raz obróć piersiami do góry, żeby skórka(...)która nasiąknęła sosem podczas pieczenia plecami w górę, ponownie się przypiekła i zrobiła chrupiąca. Wyciągnij kurczaka z piekarnika, przełóż na półmisek piersiami do góry, przykryj luźno folią aluminiową lub zmoczonym w wodzie i odciśniętym papierem do pieczenia. Niech kurczak odpoczywa sobie z 15 minut. Smacznego! Artykuł Soczysty kurczak marynowany w maślance pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Owoce morza w czerwonym curry 97

kuchni.             3 łyżki czerwonej pasty curry 1 mango małe 250 g owoców morza 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki sosu sojowego  1 limonka sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru świeżego koperek lub kolendra 150 g makaronu ryżowego   Czosnek obrany drobno kroję. Imbir ścieram na tarce(...)patelni na oleju przesmażam czosnek, imbir, dodaję pastę curry i chwilę smażę. Dodaję owoce morza chwilę smażę. Wlewam mleczko kokosowe, dodaję sos sojowy, sól, pieprz, sok z limonki. Gotuję jeszcze dwie minuty. Na końcu dodaję mango pokrojone w paski. Podaję z makaronem ryżowym,koperkiem. Makaron gotuję według instrukcji opakowania

wesoła kuchnia
Pieczone ziemniaczki z cebulką, wędliną i koperkiem 69

Wiele osób rezygnuje ze spożywania ziemniaków, bo panuje błędne przekonanie, że są one tuczące. Kochani, to nie ziemniaczki są tuczące, a dodatki, z którymi je podajemy. Gęste sosy, śmietana, podsmażony boczek… Ale ziemniaczki przygotowane we właściwy sposób powinny jak najbardziej znaleźć się w zdrowej diecie każdego z nas. Dziś mam dla Was prosty przepis na pieczone ziemniaczki z cebulką(...)naprawdę niskoenergetyczne i lekkostrawne. Zawierają 75kcal/100g. Jednak, gdy połączymy je w niewłaściwy sposób, wówczas mogą obciążyć nasz organizm. Dzieje się tak w przypadku smażenia i łączenia ich z ciężkimi sosami, śmietaną, czy masłem. Zdecydowanie lepiej jest jeść je ugotowane w wodzie czy upieczone. Możemy dodać do nich koperek, natkę pietruszki, rozmaryn, czy np. szczypiorek. Warto spożywać ziemniaki nieobrane

Natka Pietruszki
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 63

roast w moim wydaniu uzupełniłam kasztanami oraz płatkami gryczanymi, które posłużyły za spoiwo dla masy, wzmacniające jeszcze orzechowy smak całości. Pieczeń z takimi dodatkami będzie pełna smaku, a polana sosem stanie się już prawdziwym punktem kulminacyjnym każdego obiadu – nie tylko od święta Składniki na formę o wymiarach 9 x 20 cm: 250 g obranej i wydrążonej dyni piżmowej, 1 nieduża(...)czym przy pomocy deski do krojenia odwrócić formę do góry nogami i uwolnić z niej pieczeń. Odczekać jeszcze chwilę, pokroić w grubsze plastry i podawać na ciepło, np. z sosem pieczeniowym, grzybowym lub żurawinowym. Pieczeń można również pokroić dopiero po całkowitym wystudzeniu i podawać na zimno bądź przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Smacznego! Do przygotowania pieczeni można użyć również innych

Even Better Food

Proponowane wyszukiwania