ktory robi sie w 15 minut. Makaron z pesto, bo o nim mowa wyszedł jej genialnie. Do tej pory jakoś omijałam ten makaron ze względu na "ziemistość" sosu, często zbyt duże dawki oliwy i lekko gorzki posmak mnie zniechęcał. Dlatego ta wersja bardzo mnie zachwyciła i zaskoczyła, bo zjadłam aż 2 talerze. Naprawdę. Wyszedł jej bardzo, bardzo dobry(...)obiad. Skorzystała z przepisu Anny Starmach, która do sosu dodaje sok z cytryny i to on spowodował, że ten sos nabrał całkiem innego wyrazu. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmacie własne pomysły do jakiego dania jej użyć? Wegański boczek z kokosa (kokosowy bekon) – posypka: 1 szklanka płatków kokosowych (kokosowych chipsów – wiórki się nie nadają) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 1 i ½ łyżeczki syropu klonowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej (koniecznie wędzonej) ½ łyżeczki papryki ostrej szczypta soli i pieprzu listonic_type='fooddrink(...)listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka płatków kokosowych (kokosowych chipsów - wiórki się nie nadają) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 1 i ½ łyżeczki syropu klonowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej (koniecznie wędzonej) ½ łyżeczki papryki ostrej szczypta soli i pieprzu'; document.write(" "); W miseczce mieszamy ze sobą: sos sojowy, syrop klonowy, oliwę oraz przyprawy: paprykę wędzoną
Poezja smakukotlecików): 240 gram suchej zielonej soczewicy 600 mililitrów wody 1 duża cebula 4 spore ząbki czosnku 100 gram obranej marchwi pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe 1 łyżka sosu sojowego płaska łyżeczka soli olej do smażenia pieprz do smaku Do podania: pełnoziarnista/bezglutenowa bułka rukola plaster pomidora opcjonalnie: ulubiony sos Przygotowanie: Soczewicę opłucz, następnie umieść ją w garnku, zalej wodą(...)pokrojoną natkę pietruszki oraz pozostałe dwa, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gdy soczewica będzie już ugotowana, zblenduj ją na papkę. Połącz podsmażoną zawartość patelni ze zblendowaną soczewicą. Dodaj sos sojowy i pieprz do smaku, wymieszaj. Uformuj kotlety, a następnie smaż je na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu (ilość oleju nie musi być duża, ja smażyłam na jedynie natłuszczonej patelni
Smiling Shrimpuwielbiam. Oprócz zajadania (w dużych ilościach) samych i na kanapkach staram się je też inaczej wykorzystać. Robiłam z nimi sałatkę a także zupę a tym razem przygotowałam polędwiczki w sosie. Ogórki małosolne mają swój specyficzny smak i nadają daniu ciekawy posmak. jeśli ktoś lubi ogórki małosolne tak jak ja to bardzo polecam. składniki: 1 poledwiczka wieprzowa(...)dusić ok 10 minut. W międzyczasie ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potem do polędwiczek dodać starte ogórki oraz koperek oraz wlać śmietankę. Całość chwilę gotować aby sos nabrał smaku ogórków i nieco zgęstniał, do smaku doprawić solą i pieprzem. Ja dałam dużo ogórków więc sos był dosyć gęsty, jeśli jest zbyt rzadki można go jeszcze zagęścić odrobiną
Monia miesza i gotujedrugich dziwne. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: na dwie porcje 1/2 kg kapusty pekińskiej 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka oleju sojowego na sos 2 łyżki octu z wina ryżowego 2 łyżki sosu sojowego słodko-pikantny 1/2 łyżeczki sambal oelek 1 łyżka cukru odrobina soli Przygotowanie: kapustę obrać z wierzchnich liści, podzielić(...)pół i pokroić w cienkie paski rozgrzać olej i maksymalnie przez 3 minuty smażyć kapustę cały czas mieszając wszystkie składniki na sos wymieszać i polać gorącą kapustę sałatkę przyprawić ewentualnie do smaku olejem sezamowym Smacznego
Gotowanie z pasjąsos do pizzy jeszcze mi pozostał w spiżarce. Chyba najwyższy już czas wykorzystać go chociaż w pewnej części. Dodatkowo pieczarki i serek, ale jakie przepyszne. A co najważniejsze, robi się w przysłowiowe 5 min. Składniki: ciasto francuskie roztrzepane jajko ser najlepiej parmezan lub inny włoskiego typu sos do pizzy kilka pieczarek Przygotowanie: ser ścieramy na tarce lub drobno siekamy(...)samo robimy z pieczarkami ciasto francuskie smarujemy sosem do pizzy posypujemy serem i pieczarkami przykrywamy połową ciasta (składamy w pół, wzdłuż krótszego boku) kroimy w paski (tak aby brzeg został nienaruszony :) ) trzymamy paski za oba końce i skręcamy układamy na papierze do pieczenia w ostępach ok 2 cm smarujemy dokładnie jajkiem pieczemy
Gotowanie z pasjąDzisiaj pomysł na najprostszy i bardzo smaczny gulasz z indyka w sosie własnym podany z kluskami twarogowymi i fasolką szparagową wraz z dodatkiem podrumienionej bułki tartej. Poniższy gulasz przygotowałam w szybkowarze, dzięki któremu danie było gotowe w ciągu 30-35 minut! Poniższy gulasz jest świetny w smaku, a mięso rozpada się pod wpływem nacisku widelca. Taki gulasz możecie przygotować(...)cebula 2 szklanki wody sól, pieprz papryka ostra 2-3 listki laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego 2 łyżki mąki pszennej (1 do posypania mięsa i 1 do zagęszczenia sosu) 2 łyżki masła klarowanego Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Na koniec dodać łyżkę mąki i całość delikatnie wymieszać. Cebulę obrać i pokroić
UgotowaćLekka sałatka idealna na późną kolację, jako dodatek do grilla czy obiadu. Prosta i szybka w przygotowaniu, lekka i sycąca. Wystarczy wszystko ułożyć na talerzu, polać sosem i gotowe :) Składniki: * 2 garście mixu sałat * 1 pomidor * kilka plasterków ogórka ze skórką * 1-2 jajka * 5-6 rzodkiewek * nieduży kawałek czerwonej papryki * 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej * 2 łyżki sosu(...)paprykę czerwoną w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić na 4 części. Wszystkie warzywa ułożyć na mixie sałat, posypać kukurydzą konserwową, przyprawą do sałatek. Delikatnie polać sosem czosnkowym
Zrób to smaczniePyszna, lekka rybka w sam raz dla nas! Skladniki: Mintaj - u mnie filety bez skóry, 400g Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany SOS: Pomidory w puszce 3 łyżki jogurtu greckiego/naturalnego Duża cebula Średnia marchewka Sól, pieprz, oregano, bazylia, lubczyk, pół łyżeczki cukru Rybę myjemy i osuszamy, obsypujemy(...)Pomidory przelewam do rondelka, dodajemy jogurt i przyprawy. Całość blendujemy, marchewkę kroimy w dość cienkie plasterki, cebulę też dość cienko:) Dodajemy do sosu i zagotowujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 C Rybę rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Większe filety proponuję przeciąć na pól. Następnie wlewamy
Mamuśka wraca do formypiersi z kurczaka 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka slodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka garam masala Sos: 1 puszka pomidorów 4 łyżki jogurtu greckiego 1 spora cebula pokrojona w kostkę 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka garam masala(...)przyprawami, dodajemy oliwe i marynujemy minimum 2h Cebulę, paprykę i przyprawy smażymy doslownie 3 minuty, dodajemy pomidory i jogurt. Gotujemy kolo 10 min, nastepnie blendujemy całość na dość gładki sos. Zamarynowane piersi podsmażamy doslownie kilka minut, przekladamy do sosu i calosc gotujemy 10 min. I gotowe! U mnie dziś podane z ryżem naturalnym
Mamuśka wraca do formymożna dobrać do własnych potrzeb:) Tak więc potrzebujemy : Kilka plastrów schabu Cebula Oliwa z oliwek (lub olej) Kilka pieczarek Sól, pieprz, majeranek (lub poprostu wszystkie przyprawy ktore dajecie do sosu pieczarkowego) Jogurt grecki Schab lekko rozklepujemy, posypujemy pieprzem i skrapiamy oliwa/olejem (odrobina!) podsmażamy i zalewamy woda. Dusimy 1,5h. Cebule szklimy, także na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pieczarki i także(...)chwile dusimy. Kiedy schaby będą miekkie dodajemy pieczarki z cebulką. Dopiero wtedy solimy i doprawiamy tym co lubimy:) na koniec dodajemy kilka łyżek jogurtu. Ja nie lubię "wodnistych" sosów, wiec na koniec odlałam go do innego garnka i redukowałam gotując koło 20min. Jogurt oczywiście się zważył, ale i na to jest metoda-zblendować-i mamy gestszy
Mamuśka wraca do formygodzinke. W garnku, gotujemy wodę( u mnie pół litra, żeby ryba była przykryta) Ja popełniłam pewien błąd... Do wody wrzuciłam kostkę, a że rybe przyprawilam obficie to z sosu musiałam "wyciągać " sól ziemniakiem.. Ale uratowalam sytuacje:) Rybke gotujemy 10 min. Jogurt mieszamy z pieprzem (solą, ale może z tym poczekajcie do konca:P) czosnkiem i oczywiście koperkiem(...)minutach wlewamy sos i gotujemy kolejne 10 min. Jeśli sos jest zbyt rzadki, polecam go odlac do innego garnka i zredukować :) Gotowe
Mamuśka wraca do formyDziś mięso! Kurczak jak kurczak, ale w moim jadłospisie w sumie rzadko pojawia się coś więcej niż piersi. Tak więc dziś duszę ćwiartki kurczakowe! W tym samym sosie może dusić się jakakolwiek inna część tegoż opierzonego zwierzęcia. Skladniki (prawie jak na niedzielny rosół :)) Udka, podudzia czy co tam macie:) (u mnie ćwiartki) 2 marchewki 1 średnia pietruszka Mały kawałek selera(...)zalewamy wodą, wrzucamy przyprawy i wkładamy kurczaka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu około godziny. Po tym czasie mięso, ziele angielskie i liście wyjmujemy. Warzywa blendujemy, jeśli sos przypomina zupę-redukujemy gotując do czasu, aż z zupy zrobi się
Mamuśka wraca do formyStandardowo ilość dwudniowa:) Skladniki : Około pół kg. Plastrów schaba 1 duża papryka (drobno pokrojona) 1 duża cebula (drobno posiekana) 1 średnia marchewka ( posiekana w półkrążki) Marynata: 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki slodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku Sól Wszystkie składniki marynaty łączymy, przekładamy do niej(...)żeby zebrać pozostałość marynaty) następnie zalewamy schaby z warzywami-tak by wszystko było przykryte. Dusimy do miękkości (u mnie trwało to 1h 20min) Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je, sos blendujemy-jednak nie na zupelnie gładki sos. Doprawiamy, jeśli to konieczne
Mamuśka wraca do formypół szklanki wody, wlewamy jogurt, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy zeszkloną cebulę z czosnkiem i gotujemy. Nie przejmujemy się absolutnie zważonym jogurtem :D Po około 15 min sos blendujemy. Dodajemy pietruszkę. Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min, przekładamy do sosu. Kurczaka podsmażamy na patelni i także wrzucamy do sosu, całość dusimy
Mamuśka wraca do formy