sosy - 72234 przepisów (strona:1331/4816)

Spaghetti peperonata - szybki makaron z kolorowymi paprykami 194

oliwkami, jeśli używasz. Smaż kolejne 5 minut. Dodaj miód, ocet winny i posiekane listki natki pietruszki i wymieszaj.  Gdy makaron będzie al dente, przełóż go na patelnię z sosem i mieszaj razem przez około minutę. Podawaj posypany parmezanem.  ➤ Rada: Makaron przekładam do sosu przy pomocy szczypiec lub łyżki do makaronu, tak aby została na nim odrobina wody(...)gotowania i zagęściła sos. Możesz też tradycyjnie odcedzić makaron na durszlaku, pozostawiając jednak 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu, którą należy dodać na patelnię razem z makaronem.  Na podstawie tego przepisu. Spaghetti peperonata serwuję w pięknej drewnianej misie, którą wykonała Justyna ze Sklepu 10x , partnera dzisiejszego wpisu

Chilli Czosnek i Oliwa
Gofry jagodowe ze słodkim twarożkiem / Blueberry waffles with sweet cream cheese 166

końcu postanowiłam przypomnieć sobie ten smak, a że sezon mamy jagodowy to je także tam przemyciłam Takim sposobem powstały chrupiące gofry jagodowe z nutą cytryny, podane ze słodkim twarożkiem, sosem jagodowym , malinami i jagodami. Były przepyyyszne! Ja upiekłam je na śniadanie, a że wcześnie nie lubię wstawać, to samo ciasto i sos jagodowy przygotowałam dzień wcześniej i świetnie przechowały się(...)koniec wmieszaj delikatnie jagody. Piecz gofry w rozgrzanej gofrownicy do ładnego zarumienia. W międzyczasie przygotuj serek ucierając wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawaj gofry natychmiast, posmarowane serkiem, polane sosem jagodowym i posypane malinami i jagodami/borówkami amerykańskimi. Smacznego! English version Blueberry waffles with sweet cream cheese (10-12 waffles) Ingredients for waffles: 2 eggs 1 1/2 cups warm milk

karmelowy
Gryczane naleśniki bez jajek i mleka, z pieczonymi warzywami 198

służą różnorodne warzywa. Jak dzisiaj, kiedy przygotowałam naleśniki gryczane bez dodatku jajek czy mleka, smażone bez tłuszczu i podawane z rukolą oraz pieczonymi paprykami, cukiniami i marchewką, wszystko polewając sosami jogurtowymi. W ten nieskomplikowany sposób zaserwowałam proste, zdrowe i odżywcze danie, które kusiło kolorami oraz smakiem Składniki na 6 dużych naleśników (smażonych na patelni o śr. 28 cm): 1 szklanka(...)pół minuty. Kontynuować do wyczerpania ciasta. Na gotowe naleśniki wykładać rukolę lub np. listki młodego szpinaku oraz upieczone warzywa, składać w kieszonki lub zawijać w rulony, podawać np. z sosami jogurtowymi. Pieczone warzywa: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia marchewka 2 małe cukinie 2 łyżki oleju nierafinowana sól, czarny pieprz, łyżeczka suszonego oregano Papryki pozbawić gniazd nasiennych

Even Better Food
Sałatka grillowa 197

Zaczynamy od pomidora, później kalafior, zielona papryka, pokrojony w kostkę serek tofu, druga warstwa kalafiora, a na niego czerwona papryka. Z majonezu, śmietany, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu przygotowujemy sos (trzeba dobrze doprawić, ponieważ warzyw nie solimy i nie pieprzymy, a sos musi nadać smaku całości potrawy). Tak przygotowanym sosem polewamy nasze warzywa, a na wierzchu posypujemy szczypiorkiem. Sałatkę wstawiamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pieczone warzywa w sosie pomidorowym, czyli szybki jednogarnkowy obiad 224

trakcie zajrzeć do piekarnika i przemieszać. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, wyłóż czosnek, wyciśnij ząbki i zblenduj je z pozostawionymi pomidorami oraz natką pietruszki. Wlej powstały sos do warzyw i wymieszaj. Wstaw ponownie do piekarnika na 10-15 minut. Jeżeli chcesz przygotować to danie dzień wcześniej, do w tym momencie schłódź warzywa, wstaw do lodówki, a dopiero następnego(...)dnia przed podaniem dodaj sos i podpiecz przez te 10-15 minut. ps. Wiem, że zdjęcie brzydkie       Artykuł Pieczone warzywa w sosie pomidorowym, czyli szybki jednogarnkowy obiad pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Beza malinowo jeżynowa 120

słodzony, kwaśne jeżyny równoważą słodycz bezy. Znikła bardzo szybko, rzekłabym za szybko. beza: 2/3 szklanki białek 210 g cukru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąka ziemniaczana szczypta soli sos jeżynowy: 30 dkg jeżyn 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1.łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny płaskie sos malinowy: 20 dkg malin 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka soku(...)temperatury 180 stopni góra dół i wstawiam bezę na 20 minut. Po tym czasie zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze godzinę. Uchylam potem drzwiczki i studzę bezę. Sos jeżynowy: Jeżyny przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i gotuję aż zmiękną. Przecieram przez sitko. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w gorącym soku, odstawiam do lekkiego stężenia

wesoła kuchnia
Zapiekanka makaronowa z szynką 150

Pewnie zdarza się Wam, że ugotujecie za dużo makaronu do zupy, ale wtedy kolejny obiad macie z głowy! Zapiekanka po prostu!Dziś zrobiłam zapiekankę makaronową z szynką w sosie serowym. Zdjęcie nieładne, ale zapiekanka pyszna! SKŁADNIKI: 2 szkl. dowolnego ugotowanego makaronu 4 ugotowane jajka 20dag. szynki 20 dag.tartego sera 6-8 pomidorków chery 2 cebule sos serowy 1 łyżka masła(...)WYKONANIE: naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy makaron, szynkę i pociętą w piórka cebulę smażymy na maśle, pokrywamy tym makaron,  nastepnie kładziemy pokrojone w kostkę jajko,zalewamy sosem serowym, kładziemy pokrojone ćwiartki pomidorów chery, posypujemy tartym serem  pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 min. do momentu stopienia stopienia i zrumienienia sera

Kuchnia Beaty
Odpicowane wege-burgery z komosy 150

łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu Dodatki: 1 duża cebula kilka młodych marchewek sól 2 łyżki oleju rzepakowego kiełki (u mnie: jarmużu) pomidory sałata Sos: 5 łyżek naturalnego jogurtu greckiego 2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Burgery: 1. Komosę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. 2. Ugotowaną komosę przełóż do dużej miski, dodaj cukinię startą(...)plastry. 2. Marchewki wyszoruj lub obierz i pokrój na połówki, jeśli są duże. 3. Warzywa nasmaruj olejem i oprósz solą. 4. Piecz razem z burgerami przez 15min. Sos: 1. Wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny. Całość: 1. Burgery podawaj z sosem, pieczonymi i surowymi warzywami i grzywką z kiełków. Smacznego! Quinoa vegeburgers with zucchini and chickpeas Ingredients: Burgers: 1 glass

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka z grillowaną brzoskwinią 143

pozostanie ze mną pewnie do końca lata. Składniki: 2 dobrze dojrzałe brzoskwinie 2 duże garści rukoli 1 kulka mozzarelli 1 dobrze dojrzałe awokado garść listków mięty 1 łyżeczka miodu Sos: sok z 0,5 małej limonki 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki miodu świeżo mielony pieprz sól Przygotowanie: 1) Brzoskwinie umyć, pokroić na plasterki i grillować z każdej strony(...)lekko posmarować płynnym miodem. 2) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Na rukoli ułożyć przygotowane kawałki brzoskwini, pokrojone awokado, porwaną mozzarellę oraz listki mięty. 4) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z limonki, miód, pieprz i sól do smaku) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka. 5) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem

Fitsweet.me
Blue Cactus – recenzja restauracji 143

knajpy, żeby schudnąć!. Najbardziej smakowało mi taquito czyli rulonik z pieczonej tortilli z musem z kurczaka w środku – będę musiała zrobić je w domu. W zestawie są też sosy i warzywo (słupki marchewki i selera do maczania w dipach). Nie mogłam odpuścić sobie czegoś z klasyki Tex Mex. Nie było łatwo wybrać, ale zdecydowałam się na fajitas, czyli smażone(...)ponieważ nie ma dla mnie lata bez grillowania, to kiedy siedzi się w ogródku ciepłym wieczorem, to nie ma lepszego jedzenia. Podobnie mocno przyrumieniony jest kurczak w pysznym gęstym sosie cytrynowym. Co ciekawe takiego kurczaka można było zjeść tu także 20 lat temu i jest tak dobry (zwłaszcza sos), że chyba jeszcze trochę zostanie. Specjalnością zakładu jeśli chodzi o desery

Ugotowane pozamiatane
Street Food w Poznaniu: FryDay 187

maca). Jednakże nie to nas urzekło w tym miejscu, wszak lokali z dobrymi frytkami jest w Poznaniu więcej niż kilka. Niezwykła jest opcja serwowania ich z rozmaitymi dodatkami i sosami. Możecie wybrać opcje chociażby z chrupiącymi salami serem i szczypiorkiem – naprawdę chrupiące salami. Frytki z chili con carne z serem i szczypiorkiem, które wbrew pozorom jest niezbyt ostre, moje(...)pulled porkiem (to osobiście mój faworyt choć opcja ta jest dość ostra ostrzegam). Oprócz tego macie jeszcze szereg możliwości, gdyż oprócz innych fajnych dodatków możecie wybrać jeszcze dodatkowo sos z ich bogatej gamy, macie do wyboru między innymi tradycyjny majonez i ketchup, ale też nieco bardziej egzotycznie salsa mango, pepper jam, boczkowy, czy sweet chili mayo. Frytki z chrupiącą salami

Kolizje Smaków
Lody jeżynowo jogurtowe 146

Lody lody dla ochłody. Jeżynowe, pyszne domowe bez konserwantów. Z jogurtem kwaskowym i sosem jeżynowym. U mnie w formie kuli, ale można podawać je dowolnie jak kto lubi. Dorodne jeżyny dostałam od mojej cioci i już nie mogłam się doczekać co z nich wyczaruje. Jeszcze tak pięknych i dużych owoców nie widziałam na krzaczkach.:-) 1 szklanka mleka skondensowanego słodkiego(...)miksuję blenderem. Przecieram przez sitko i odlewam 1/4 szklanki  musu. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mleko skondensowane, połowę porcji jogurtu i mieszam mikserem, na końcu dodaję sos malinowy. Pucharki do lodów okrągłe wykładam folią spożywczą wylewam łyżkę sosu jeżynowego, na to masę wcześniej przygotowaną, i odrobinę jogurtu greckiego, i tak na przemian aż skończą się składniki. Zawijam folią

wesoła kuchnia
Skrzydełka marynowane w Sosie Hoisin (pieczone) 133

Przepis autorski (mój). W moim domu bardzo lubimy Sos Hoisin. Przeważnie używam go do przyrządzenia różnych części kurczaka oraz żeberek. Jego słodko-pikantny i lekko czosnkowy aromat sprawia, że idealnie sprawdza się jako składnik marynat oraz sos do potraw smażonych i pieczonych. Wspaniale komponuje się też z owocami morza, daniami z ryżu i makaronu. Tu przedstawiam Wam prostą propozycję(...)skrzydełkami w roli głównej. Polecam! 10 skrzydełek z kurczaka Marynata: 3-4 łyżki Sosu Hoisin   3/4 łyżeczki przyprawy „5 smaków” 1 łyżeczka soli (według smaku) Dodatkowo: 1-2 łyżki białego sezamu Składniki marynaty dokładnie połączyć. Skrzydełka umyć, osuszyć i wymieszać w przygotowanej marynacie. (Ze skrzydełek można odciąć lotki - najmniejsze części.) Całość odstawić do lodówki minimum na 1/2 godziny

Di gotuje
Sałatka z soczewica w roli głównej, z burakami i bryndzą 155

bryndzą na 1 solidną porcję 100 ml ugotowanej z liściem laurowym brązowej lub zielonej soczewicy 1 upieczony burak łyżka posiekanego koperku szczypta skórki otartej z cytryny kawałek owczej bryndzy sos: łyżka oleju z ostropestu łyżeczka białego octu winnego lub jabłkowego po szczypcie soli i pieprzu Buraka obieramy i kroimy na kawałki. Bryndze kruszymy na spore kawałki Mieszamy składniki sosu(...)miseczki wkładamy soczewicę, kawałki buraka i bryndzy. Całość polewamy sosem, posypujemy skórka z cytryny oraz koperkiem. Mi najbardziej smakowała lekko schłodzona

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi z borówkami i sosem kokosowym 249

Pierogi z owocami lata, tym razem z borówką amerykańską. Polane słodkim sosem jogurtowym z kokosem. Idealne na letni, lekki obiad. CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki 1 1/2 szklanki gorącego mleka szczypta soli ok 300 g borówek amerykańskich cukier SOS KOKOSOWY: 400 g śmietany 12% 3 łyżki cukru 3 łyżki wiórek kokosowych Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić(...)potrzeby dodawać cukru. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 3 min licząc od momentu wypłynięcia. Śmietanę rozetrzeć z cukrem i wiórkami kokosowymi w ilości według własnego smaku. Sos kokosowy podać razem z gorącymi pierogami posypując całość wiórkami i świeżymi borówkami. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Dla dzieci , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: borówki amerykańskie , wiórki kokosowe , śmietana

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania