Danie z kuchni hiszpańskiej Składniki główka sałaty 2 gałązki selera naciowego 2 cebule 2 jajka 50 g szynki 3 filety anchois 100 g kiełbasy wiejskiej sos winegret sól pieprz majonez Przygotowanie Sałatę dokładnie umyłem , dokładnie osączyłem, porwałem palcami na drobne kawałki. Gałązki selera oczyściłem, pokroiłem na nieduże kawałki. Cebule obrałem , pokroiłem w krążki. Wszystkie składniki wymieszałem(...)niewielką ilością sosu winegret, ułożyłem dekoracyjnie na półmisku. Szynkę pokroiłem w drobną kostkę, anchois podzieliłem na cząstki , kiełbasę obrałem ze skórki, posiekałem ( można zmielić ). Wszystkie składniki wymieszałem , ułożyłem na sałacie. Jajka ugotowane na twardo pokroiłem na ósemki. Ułożyłem na sałatce. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Skropiłem sosem winegret. Podałem z majonezem
R'n'G Kitchenwegańska. Cały sekret tkwi w ultra cienkim cieście, które przygotowałam z mąki pszennej pełnoziarnistej. Dodatki???, też niecodzienne : Bataty, biała fasola,rukola, i brokuły, chili,pomidor. Zero sera, i niezdrowych sosów. Bazowo za sos posłużył mi koncentrat pomidorowy,doprawiony czosnkiem,solą i pieprzem. Łatwy i bardzo sycący posiłek z dużą dozą zdrowia. Zachęceni/?? Koniecznie spróbujcie mojej wersji nawet jeśli kochacie mięso(...)świeżego brokułu podzielonego na różyczki 1/2 średniej cebuli 2 łyżki białej fasoli z puszki garść świeżej rukoli garść czerwonej sałaty 1 batat 1 pomidor 1/2 świeżego chili Na sos: 1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego szczypta soli i pieprzu oregano oraz bazylia Wykonanie : 1. Składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy
vaniliowoczekoladowaogórki puszka fasoli konserwowej Jamar ok 1/2 szklanki oliwek 3 kromki chleba 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Paprykę kroimy w ćwiartki i pieczemy w 180 st. C ok 15-20 minut(...)piekarniku aż się zarumienią. Ogórki obieramy i siekamy w kostkę, pomidory koktajlowe kroimy w ćwiartki, oliwki kroimy na pół, dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, grzanki oraz natkę pietruszki. Przygotowujemy sos wyciskamy czosnek i mieszkamy z octem i oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Smacznego
Cynamonowe szczęścieCzasem proste rozwiązania są najlepsze. Nie potrzeba wcale dużo czasu, aby przygotować coś pysznego. Dziś zapraszam na delikatne mięso w słodko-ostrym sosie. Spróbujcie koniecznie! ;) Składniki: około 1 kg piersi z indyka 3 łyżki miodu 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej 2 czubate łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany do zup i sosów 2 łyżki oleju pieprz rozmaryn czosnek(...)granulowany 0,5 litra bulionu Mięso myjemy, oczyszczamy. Nacieramy pieprzem, i czosnkiem granulowanym. Z miodu, musztard, śmietany i oleju robimy sos, którym nacieramy mięso. Wszystko umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy bulionem. Pieczemy 1 godzinę 15 minut w 180 stopniach. Ostatnie 15 minut bez przykrycia. Życzę smacznego
Czerwona PorzeczkaKurczak wcale nie musi być nudny... Oto niebanalny i oryginalny przepis na kurczaka w sosie żurawinowo-piernikowym, pieczonego w cieście francuskim. Mięso jest delikatne i soczyste bo sos oraz ciasto francuskie chronią przed wysuszeniem kurczaka. Danie jest wyjątkowe w smaku - kwaśno-ostre z wyczuwalną słodką nutą piernika. Z pewnością posmakuje amatorom połączeń mięsa z owocami. Idealna przekąska imprezowa na ciepło(...)mrożoną lekko odmrażamy), dodajemy pokruszone pierniki, oliwę oraz chili i blendujemy na gładką masę. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie filety smarujemy z obu stron przygotowanym sosem żurawinowo-piernikową. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pół. Środek każdego płata nakłuwamy widelcem i układamy filet z kurczaka. Oba końce ciasta składamy do środka, a boki ciasta tniemy
Kuchnia MagdaLenyzaczęłam go powoli dodawać to tu to tam i ku mojemu zaskoczeniu stwierdzam, że jest to dobre. Kiedyś nawet sam zapach czosnku mnie odstraszał jak wampira. Robiąc ten sos wyczytałam, że w przepisie jest to właśnie "paskudztwo". Zastanawiałam się dodać, nie dodać... Samo to, że się zastanawiałam już jest sukcesem bo jeszcze kilka miesięcy wcześniej bez mrugnięcia okiem(...)pominęła ze wstrętem. Dodałam. Wiecie co? Wyszedł na prawdę pyszny sos. W smaku przypomina mi hiszpańskie Salmonejo. Oto przepis na całkiem ciekawy sosik... Składniki: 500g pomidorów Ząbek czosnku Szczypta soli 4 łyżki oliwy z oliwek Suszona bazylia do smaku Przygotowanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasady szypułek i drobno pokroić. Do garnka z grubym dnem wkładamy pomidory, rozgnieciony
Ukojenie Podniebieniapodlewać wodą, ale nie za dużo. Jeśli macie elektryczny garnek do gotowania to nastawić na wolne gotowanie i gotować 2-3 godziny. Wtedy już nie trzeba dolewać wody. Zagęścić sos 1 łyżką mąki rozmieszaną w małej ilości wody i powoli wlewać do gotującego się sosu. Do śmietany wlać trochę sosu, wymieszać i dopiero wtedy wlać do gulaszu. Podawać z mieniakami
Kuchnia Pokoleńprzychodzi weekend i jest trochę więcej czasu na pitraszenie w kuchni to lubię tworzyć takie dania jak dzisiaj. Polecam szczególnie osobom na diecie keto/LCHF. LASAGNE CUKINIOWA Z SOSEM BOLOŃSKIM I SZINAKIEM Składniki: - 400g mięsa wieprzowego (np. łopatka) - 400g mięsa wołowego (np. łopatka) - 2 duże cebule - 2 marchewki - 3 łodygi selera naciowego - 3 cukinie - 4 ząbki czosnku - 690g przecieru pomidorowego(...)oliwek - 1 papryczka chili - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia - lampka czerwonego, wytrawnego wina Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Przygotowanie sosu bolońskiego: 2/3 cebuli zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać marchewkę i seler, doprawić solą i pieprzem i dusić na patelni przez kilka minut. Następnie dodać przecisnięte przez praskę (lub posiekane
Zgrabne Gotowaniejeden gotowany -10 dkg kaszy gryczanej -2 cebule -1-2 jajka -puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym -papryka, ogórek, pomidor -plastry żółtego sera -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, harissa -sos czosnkowy Kaszę gotujemy na sypko w bulionie warzywnym. Ugotowanego ziemniaka zgniatamy. Surowe ziemniaki i jedną cebulę ścieramy. Zlewamy nadmiar wody. Ziemniaki łączymy i mieszamy z jajkiem. Dodajemy kaszę gryczaną, przyprawiamy(...)kładziemy papier do pieczenia, delikatnie natłuszczamy olejem i nakładamy ciasto ziemniaczano-gryczane formując placki. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170 st. C. Układamy plastry żółtego sera. Nakładamy tuńczyka, sos, warzywa i jeszcze raz sos. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyłyżkę wody, tak aby powstała jednolita pasta. Dodaj ją do owoców, wymieszaj. Na samym końcu dodaj agar i dokładnie wymieszaj, po 1-2 minutach możesz zdjąć z ognia. Wystudź sos. A teraz najprzyjemniejsza część (no prawie). Na brownie połóż krem waniliowy, wyrównaj. Na krem fużelinę, i końcem łyżki przemieszaj delikatnie z kremem sos owocowy. Całość wstaw do lodówki na kilka(...)godzin (3 to minimum). Gdy już wszystko zastygnie nie musisz się martwić, że się rozjedzie po wyjęciu z lodówki. Ale nie daj się zwieść pozorom, do sos owocowy zastygnie dużo szybciej niż krem, ja zmuszona przez Miśki zaczęłam kroić ciasto już wczoraj i lekko mi się rozjeżdżało. Dziś rano już było idealnie Ciasto przygotowałam wczoraj (w sobotę
greenscarfObiad przygotowany na bazie sezonowych warzyw - makaron kukurydziany wraz z dodatkiem domowego sosu pomidorowego, cukinii, jajka w koszulce i z kawałkami sera mozzarella. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków. Danie wegetariańskie i bezglutenowe :) Jeżeli nie macie pomysłu na piątkowy obiad bądź staracie się dbać o formę (ewentualnie pomińcie dodatek sera) to zachęcam do przygotowania poniższego dania 😀 Składniki(...)Smażyć na średnim ogniu, aż do lekkiej miękkości cukinii. Podsmażone warzywa przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię przełożyć pokrojone pomidory. Posolić je. Smażyć, aż do utworzenia się gęstego sosu pomidorowego. Do sosu dodać cukinię i makaron. Całość wymieszać. Ewentualnie doprawić solą, pieprzem i przyprawą suszone pomidory z dodatkiem czosnku. Na sam koniec przygotować jajka w koszulce. Do niewielkiego garnka
UgotowaćSzybki, ale bardzo smaczny pomysł na obiad inspirowany sycylijską pastą alla Norma. To ciągnący makaron jajeczny tagliatelle otulony aromatycznym sosem z bakłażanów, pomidorów i czosnku. Moją wersję postanowiłam nieco odchudzić. W tradycyjnej recepturze bakłażana się smaży, ale wtedy danie jest bardziej tłuste - to warzywo jest jak gąbka - wchłonie każdą ilość oleju. Postanowiłam więc bakłażana pokroić, lekko skropić oliwą i upiec(...)wszystko razem przez 5 minut, aż bakłażan będzie zupełnie miękki, a pomidorki popękają. Makaron (1 gniazdko na osobę) ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Dodać makaron do sosu, posypać listkami bazylii (warto je wcześniej pokroić) i wymieszać z sosem. Podawać z listami bazylii i startym serem pecorino lub parmezanem
Kulinarne InspiracjeDzisiaj na moim blogu propozycja na weekendowy obiad, a mianowicie roladki ze schabu, a w nich salami, papryka i ser. Mięso dusiłam w sosie z dodatkiem Ajvaru i wędzonej papryki w proszku, którą od pewnego czasu dodaję do wielu moich dań. Zapraszam i polecam! Składniki na 10 roladek: 10 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm) salami w plastrach(...)pół papryki zielonej i żółtej pokrojonej w paski kawałek sera żółtego sól, słodka papryka, pieprz, przyprawa do chili con carne, suszony czosnek olej do smażenia Sos: 1 duża cebula ok. szklanki Ajvaru, najlepiej łagodnego 1 łyżeczka wędzonej papryki sól, pieprz do smaku 3 ząbki czosnku Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron przyprawami
Czerwień i błękitjakiś nowy ciekawy przepis. Tym razem to sałatka z ryżem, warzywami i jajkami. Bardzo szybka i prosta w wykonaniu. A składniki pewnie większość z Was znajdzie pod ręką. Gotowy sos ziołowo-koperkowy można zastąpić dowolnymi przyprawami i ziołami, a nawet samą solą. Składniki: 100 g ryżu (może być w woreczku) 1 opakowanie sosu ziołowo-koperkowego + 3 łyżki oleju(...)pomidory 1 cebula 2-3 świeże ogórki 4 jajka majonez sól, pieprz tarty żółty ser Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Sos ziołowo-koperkowy wymieszać z 3 łyżkami oleju. Połączyć z ryżem. 2. Pomidory i obrane ogórki pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać i zalać wrzątkiem, po czym odcisnąć. 3. Ugotowane jajka pokroić w kosteczkę. 4. Ułożyć
Kuchnia domowa Anirobi się wodnista. Składniki: 1 opakowanie miksu sałat 1 czerwona cebula 2-3 pomidory pół sera typu greckiego (użyłam Tolonis z Biedronki) suszona żurawina - dosłownie kilka sztuk Sos do sałatki: 1 łyżeczka ziół do sałatek odrobina soli, pieprzu 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy Przygotowanie: SOS - wszystkie składniki umieszczamy w kubku lub miseczce i dokładnie mieszamy łyżką. Próbujemy(...)pokrojony w kostkę lub małe pomidorki koktajlowe pokrojone na pół. Dodajemy również ser pokrojony w kostkę. Suszoną żurawinę opłukujemy, przekrawamy na pół i wrzucamy do pozostałych składników. Całość polewamy sosem i mieszamy. I gotowa szybka sałatka na śniadanie lub kolacje
Gotuj z Mąką