sosy - 72234 przepisów (strona:1330/4816)

Kolorowa sałatka z rzodkiewką i oliwkami 168

klasycznego schabowego. Kolorowa sałatka z rzodkiewką i oliwkami Składniki: główka sałaty ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe 2 soczyste pomidory pęczek rzodkiewki 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie) 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Oliwę dokładnie łączymy z sokiem z cytryny, musztardą, oregano, pieprzem i solą(...)Najlepiej użyć do tego słoiczka, dodać do niego wszystkie składniki, zakręcić i kilka razy porządnie wstrząsnąć, aż składniki się dokładnie połączą. Gotowy sos odstawiamy. Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie miski. Myjemy warzywa, pomidory kroimy w kostkę, a ogórka obieramy i kroimy na plasterki, rzodkiewki również kroimy w plasterki (jeśli są duże możemy

PatiGotuje
Makaron w sosie kurkowym z brokułami 174

wolałabym, aby lato zostało z nami jak najdłużej, tym bardziej, że w tym roku wyjątkowo mało się nim nacieszyłam. Utrzymując wczesno jesienny nastrój, dziś na obiad makaron w sosie kurkowym, idealny sposób na wczesno jesienną chandrę Makaron w sosie kurkowym z brokułami przepis na dwie porcje 200 g makaronu orecchiette ( u mnie wersja wielokolorowa) 200 g kurek 200 ml śmietany(...)różyczki, a śmietanę wymieszaj z jajkiem oraz solą i pieprzem. Do podsmażonych kurek dodaj brokuła oraz ugotowany makaron. Całość wymieszaj (cały czas trzymając patelnię na średnim ogniu). Następnie dodaj sos śmietanowo jajeczny i całość podsmażaj jeszcze 1-2 minuty, cały czas mieszając. Gotowy makaron podawaj od razu po przyrządzeniu. Możesz do udekorować świeżą natką z pietruszki. Smacznego

365 dni dookoła kuchni
Sałatka z fetą,pomidorkami, ogórkami małosolnymi i selerem naciowym 165

Lekka, orzeźwiająca sałatka na lato, ale nie tylko. Bo ogórki małosolne, które uwielbiam, a które teraz rządzą w kuchni, zimą można zastąpić kwaśnymi kiszonymi. Sos lekki, na bazie jogurtu, miodu, octu jabłkowego i ziół. Jogurt można również zastąpić dowolnym olejem. Składniki: kostka twardej fety 3 łodygi selera naciowego 1 puszka kukurydzy kilka ogórków konserwowych lub małosolnych opakowanie pomidorków koktajlowych(...)małych śliwkowych Sos: 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka płynnego miodu szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka ziół do sałatek Selera umyć, pokroić w paseczki. Ogórki odcedzić, pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić na sitku. Pomidory umyć, pokroić w paski. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. W kubku wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę, wymieszać

Czerwień i błękit
KOFTA CZYLI MIELONE NA PATYKU 281

czarny, kolendra, goździki, kardamon, cynamon). Dzięki tym przyprawom mięso wyszło bardzo aromatyczne i niczym w smaku nie przypominało naszych polskich mielonych 😉 Szaszłyki piekłam w piekarniku i podałam z jogurtowym sosem z miętą , który idealnie komponuje się z tym daniem. Składniki: 500 g wołowiny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy harissa Evita(...)każdej strony, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-17 min.  Podajemy z sosem jogurtowym oraz ulubioną sałatką - u mnie: sos jogurtowy z miętą  oraz surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną papryką, pomidorem i kukurydzą

Kuchnia MagdaLeny
makaron zapiekany drobiowo-paprykowy... 150

łyżki, cebula 1 sztuka, papryka kolorowa:zielona,żółta,czerwona 3 sztuki, pomidory 3 większe, ugotowane mini marchewki mrożone 1/2 opakowania, ugotowana fasolka szparagowa z tartą bułką 15 dag, sos pomidorowy 1 opakowanie, woda 3/4 szklanki, papryka ostra 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie - do smaku, jogurt naturalny 4 łyżki, ser żółty salami 15 dag cebulę pokroić w kostkę i na oleju(...)rosołu, dodać pokrojone papryki oczyszczone, umyte pomidory blenderem zmiksować i wlać do wywaru, gotować z 5 minut, dodać ugotowane mini marchewki, wsypać paprykę ostrą, wlać przyprawę w płynie sos pomidorowy wsypać do 3/4 szklanki wody, wymieszać i wlać do wywaru, mieszać do zagęstnienia, wymieszać z wodą i mąką i wlać do gulaszu mieszając do zagęstnienia sosu makaron ugotować

W Mojej Kuchni Lubię
Ziemniaczana sałatka remontowa z groszkiem 182

piekarnika :) polecam serdecznie! Ziemniaczana sałatka remontowa z groszkiem 2 ziemniaki łyżka oliwy sól, pieprz, kilka listków rozmarynu 100 ml zielonego groszku pół małej cebulki 1/4 czerwonej papryki sos: po łyżeczce musztardy, oliwy i soku z cytryny sól, pieprz do smaku Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, myjemy. Polewamy oliwa, posypujemy sola i pieprzem, dodajemy kilka listków rozmarynu i pieczemy(...)st.C ok 20 minut. W tym czasie kroimy cebulę i paprykę w paseczki. Groszek blanszujemy 3-4 minuty w wodzie ze szczypta soli i cukru. Odcedzamy. Mieszamy składniki sosu. Gdy ziemniaki się upieką odstawiamy je by troszkę ostygły. W misce łączymy wszystkie składniki sałatki. Polewamy sosem i zjadamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muszle nadziewane kurkami w sosie 256

wodzie i odcedzam. Cebule obieram i kroję drobno. Cebule przesmażam na oleju. Połowę odkładam na talerzyk. Do cebuli dodaję sprasowany czosnek, przecier pomidorowy, tymianek, bazylię i przesmażam dalej aż sos zrobi się gęsty i zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem, oregano, papryką wędzoną. Odłożoną cebule przekładam na drugą patelnię, dodaję do niej kurki umyte i osuszone i przesmażam. Kaszę kuskus zalewam szklanką(...)odstawiam na 15 minut. Do kaszy dodaj kurki i boczek który przesmażyłam na patelni, pokrojony koper, sól, pieprz, starty ser żółty i mieszam. Do naczynia do zapiekania wylewam sos pomidorowy. Muszle nadziewam farszem i układam w sosie, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut. Przed podaniem posypuje koperkiem i kilkoma kurkami

wesoła kuchnia
Kurczak w sosie z gorgonzoli 126

Gorgonzola zdecydowanie dołącza do moich ulubionych składników. Bardzo mi w ostatnim czasie zasmakowała. Ostatnio zrobiłam sos z kurczakiem na bazie gorgonzoli i bulionu drobiowego. Pychota! Składniki: 250 g piersi z kurczaka 1/2 cukinii 70 g sera gorgonzola 1 papryka 1 cebula 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki 1 łyżka creme fraiche (lub słodkiej śmietany) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka kroimy(...)minuty. Dodajemy bulion, ser gorgonzola, doprawiamy słodką i ostrą papryką, pieprzem i oregano. Dusimy pod przykryciem około 7 - 10 minut. Śmietanę i mąkę rozrabiamy z wodą i dodajemy do sosu. Całość gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Podajemy z makaronem, a na wierzch kładziemy rukolę

Delusional Trine
LETNIA SAŁATKA Z MOZZARELLĄ 168

Składniki: mała sałata lodowa, mały pomidor, mała papryka żółta, opakowanie mini mozzarelli (150 g), po dużej garści posiekanego koperku, szczypiorku i natki pietruszki, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sos francuski winegret. #MyVictorinox Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam, siekam. Mozzarellę osączam z zalewy, kroję na ćwiartki. Pomidora i paprykę kroję w małą kostkę. Olej słonecznikowy mieszam z przyprawą do sosu winegret. Wszystkie składniki(...)przekładam do miski, mieszam z przygotowanym sosem i posiekaną zieleniną

JejKuchnia
Makaron z krewetkami przepis z Singapuru 167

Powiem tylko pyszny. Dostałam ten przepis od jednej Angielki. W miseczce wymieszać sos sojowy, sos rybny, curry,oliwę sezamową. Makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na 1 minutę. Odcedzić i odstawić na bok. Wok rozgrzać z małą ilością oleju. Wrzucić posiekaną drobno cebulkę, czosnek, potarty imbir, posiekaną chilli i smażyć 30 sek. Dodać pokrojone drobno papryki i smażyć kolejne

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka ziemniaczana z kozim serem i warzywami 214

łki/plasterki – cokolwiek podpowie Wam wyobraźnia – ser, cebulę, szczypiorek, suszone pomidory, oliwki i paprykę i wsypujecie na ułożone ziemniaki. Przykrywacie to wszystko drugą warstwą ziemniaków i zalewacie sosem. A sos robicie, rozbijając widelcem w słoiku jajko, dodając do niego śmietanę oraz – do smaku – sól, pieprz, oregano i czosnek niedźwiedzi. Na wierzchu możecie udekorować oliwkami i szczypiorkiem(...)Wstawiacie to wszystko do pieca na jakieś 30-40 minut, aż sos ładnie się zarumieni, wystawiacie, lekko studzicie i jecie ciepłe albo na zimno. Smacznego

GRUBY WAŁEK
Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami / Red curry with fish, beans and sweet potato 175

końcami i przekrojone na połówki 750 g mięsistej ryby, pokrojonej w grubą kostkę 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki lub ćwiartki 3 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego cukier do smaku liście kolendry, do podania ugotowany makaron ryżowy lub ryż do podania Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej na dużym ogniu olej, dodaj cebulę i podsmaż przez(...)fasolkę, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj rybę i pomidorki koktajlowe i gotuj przez 5 minut, aż ryba się zetnie. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem do smaku. Podawaj danie z makaronem ryżowym posypane kolendrą. Przygotowanie TCC: Do misy TCC wyposażonej w mieszadło dodaj olej, cebulę i czosnek i uruchom program P1 slow

karmelowy
Sałatka z kurczakiem, czerwonym ryżem i warzywami w ziołowym sosie 180

letnie upały.  Przygotowana przeze mnie sałatka jest sama w sobie na tyle bogata w składniki, że nie wymaga podawania jej z pieczywem. Kurczak, czerwony ryż, warzywa i sos ziołowy tworzą pyszną i wykwintną sałatkę, której trudno się oprzeć. Koniecznie spróbujcie! Na pewno Wam zasmakuje. SKŁADNIKI 350 g piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy 200 g czerwonego ryżu 1 główka(...)szałwię, bazylię i melisę umyć, drobno posiekać. Do miseczki wlać jogurt naturalny, śmietanę, dodać łyżeczkę ulubionej mieszanki ziół sałatkowych, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekane zioła. Sos dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ostudzony ryż i kurczaka wraz z oliwą dodać do miski z warzywami, delikatnie wymieszać, polać gotowym sosem ziołowym i ponownie wymieszać. Podawać

Passions hobbies life
Cukinia faszerowana 193

Cukinia faszerowana jest jednym z moim ulubionych dań na obiad. Polana sosem lub nawet bez sosu, jest przepyszna. Cukinia sama w sobie nie ma wyraźnego smaku, ale w połączeniu z dodatkami, jak np. z dobrze doprawionym mięsem mielonym nabiera charakteru. Ważne, żeby używać cukinii z miękką skórką (młodej), twarda skórka nawet po upieczeniu nie jest zjadliwa. Podobnie do cukinii robię(...)niczym, albo polać gęstą passatą pomidorową ). Kawałki cukinii napełnione farszem ustawić w głębokiej blaszce. Wstawić do nagrzanego w 200 stopnich piekarnika i piec ok.45 minut. Cukinię faszerowaną podawać z sosem pomidorowym, grzybowym, czosnkowym (ja uwielbiam) lub samą, prosto z piekarnika. * Jeśli zostanie nam farsz można zrobić z niego pyszne kotleciki albo całość zapiec jako pieczeń .  * Do pieczenia cukinii używałam

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Naleśniki na kefirze z boczkiem i słodkim sosem orzechowym i muzyczka 179

naleśnikach sprzed ładnych kilku tygodni. Przecież czekacie na kolejne smakołyki! I oto ONE! naleśniki, w sumie bardziej placki, na kefirze i z boczkiem (dla mięsożernych oczywiście) i z sosem orzechowym... mówię Wam, bajka! Przepis pochodzi z KUCHNI nr.08/2017, proporcje moje własne. Naleśniki na kefirze z boczkiem i słodkim sosem orzechowym 200 g chudego boczku w plasterkach pól szkl. syropu klonowego(...)łyżka by było jak najcieńsze. Smazymy ok 3 minut z każdej strony. Postepujemy tak z kazdym kawałkiem boczku. Możemy też zrobić placuszki bez mięsa. Placuszki/naleśniki podajemy z ciepłym sosem orzechowym. Na deser coś specjalnego! wspomnienie jeszcze z czasów liceum

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania