Przepis autorski (mój). Lubię nieskomplikowane potrawy, które zachwycają smakiem - właśnie jak ta łopatka! Oprócz idealnego smaku jest mięciutka i niezwykle soczysta. Sos z czarnym pieprzem nadaje wyrazistego smaku i kuszącego aromatu... Takie mięso idealnie sprawdzi się na obiad, a po ostudzeniu jako dodatek do pieczywa. Polecam! 1 kg łopatki (może być dowolne mięso wieprzowe) Marynata: 1-2 łyżki sosu(...)czarnym pieprzem (w zależności czy lubicie ostrzejszy smak) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Powstałą mieszanką posmarować umyte i osuszine mięso. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić minimum na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie łopatkę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa
Di gotujekażdej postaci. Postanowiłam trochę odczarować tę wątróbkę i wykonać ją w całkiem innej wersji, niż ta znana wszystkim z cebulką lub cebulką i jabłkiem. Podałam ją w śmietanowym sosie pieczarkowym, a do tego ugotowałam ryż i to był super pomysł! W daniu tym wątróbka jest prawie niewyczuwalna, a cała potrawa stała się bardziej wykwintna. Myślę, że jest to smaczny sposób(...)wyparuje z pieczarek i całość zalewamy śmietanką. Zagotowujemy. Na końcu dodajemy usmażoną wątróbkę oraz posiekaną natkę pietruszki i trzymamy na ogniu jeszcze przez 3-5 min. Doprawiamy do smaku. Sos możemy podać z ziemniakami, makaronem lub ryżem. P.S. Ściereczka ze zdjęcia pochodzi ze sklepu TarkaiMiarka.pl: Ścierka kuchenna: https://www.tarkaimiarka.pl/scierki-reczniki-kuchenne/4018-sciereczka-kuchenna-fresh-bawelna-45x70cm.html
Kuchnia MagdaLenyjutrzejszy obiad proponuję spaghetti z pysznym warzywnym sosem węgierskim. Potrawa ta to doskonała propozycja na szybki i niedrogi obiad dla całej rodziny. Korzystajmy z okazji, że nasze ogrody i targowiska są pełne zdrowych warzyw i przygotowujmy z nich pyszne potrawy, takie jak np. spaghetti. SKŁADNIKI: 250g makaronu spaghetti, 200g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, 1 mała cukinia, ½ strąka papryki(...)oliwę. Smażę na małym ogniu około 5 minut. 2. Mięso podlewam niewielką ilością wody. Dodaję cukinię oraz papryki. Wszystko razem duszę 5 minut. Dodaję pomidory. Duszę kolejne 10 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią. 3. Spaghetti gotuję według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wykładam na talerz. Na środek nakładam porcję przygotowanego sosu i podaję
Tradycyjna kuchnia Kasisos odkryłam zupełnie niedawno… Jak mogłam na niego wcześniej nie wpaść? Jest kremowy, lekko słodki, idealnie pasuje to chrupiącego tofu i słodkich truskawek. Koniecznie musicie wypróbować to połączenie. Taką sałatkę jem prawie codziennie, bo co jest najlepsze, można dodawać wszystko co dusza zapragnie rozpoczynając od owoców, aż po ciecierzycę, bób czy jajko. Kupcie ekologiczną sałatę, dodajcie odrobinę ostrej rukoli(...)może być z puszki ) olej do smażenia s os: 6 łyżek jogurtu naturalnego ( u mnie 0% ) 1,5 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu/syropu klonowego szczypta soli Przygotowanie: Przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce i odstawić. Sałatę, rukolę, truskawki umyć. Owoce pokroić w plastry. Tofu odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Na patelnię wlać olej i smażyć tofu
JaglusiaLetnia zapiekanka z masą migdałową, makaronem świdry i owocami sezonowymi. Do zapiekanki zrobiłam pyszny sos jeżynowy k tóry idealnie pasuje. Makaron polecam nie tylko w wersji wytrawnej ale też na słodko. Tym razem w ruch poszedł makaron świdry Lubella . Można go użyć nie tylko do zapiekanek. 1 szklanka migdałów 3 szklanki wody 200 g makaronu świdry Lubella 2 łyżki budyniu(...)zapiekania. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut góra dól 200 g jeżyn przekładam do rondelka, dodaję dwie łyżki cukru i gotuję na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Przecieram go przez sitko, bo nie lubię pestek. Po wyjęciu z piekarnika wylewam sos na zapiekankę, dekoruję owocami i migdałami oraz miętą. #lubelloveinspiracje i #lubella #fetowanielata
wesoła kuchniaporcje: 0,5 kg szynki 150 g pieczarek 1 cebula 2 szklanki wody sól, pieprz ostra papryka 2-3 listki laurowe kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego do zagęszczenia sosu 1,5 łyżki mąki pszennej 1/3 szklanki wody Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (kostki) i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Odstawić na kilkanaście minut. Cebulę(...)przełożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać ponownie odrobinę oleju i dodać kawałki mięsa z szynki. Przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Do podsmażonego mięsa wlać wodę, sos sojowy i dodać liski laurowe oraz kulki kolorowego pieprzu. Całość dokładnie przemieszać - woda musi być na dnie garnka (w przeciwnym razie gulasz może się spalić!). Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać
Ugotowaćprzecieru pomidorowego 1 cebula 100 g starkowanego sera mozzarella 1 mniejsza puszka kukurydzy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól do smaku pieprz do smaku sos beszamelowy (przepis TUTAJ ) oliwa Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 4-5 mm i odgotowujemy przez 10 minut. Następnie wodę zlewamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę(...)następnie dodajemy mięso i smażymy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, mieszamy, dodajemy warzywa i chwilę dusimy. Następnie w brytfannie na spód układamy plastry ziemniaków, na to polewamy odrobinę sosu beszamelowego, wykładamy mięso z warzywami, oraz odsączoną kukurydzę na to ponownie warstwa ziemniaków, sos beszamelowy i i posypujemy obficie serem i zapiekamy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni
Gotuj z Mąkąuwielbia jajka pod wszelką postacią jest mistrzem przyrządzania jajecznicy oraz innych wszelkich dań jarskich. Ten omlet przygotował z plastrami cukinii, kawałkami chrupiącej papryki oraz fetą. Do tego swój cudowny sos czosnkowy i wspaniałe śniadanie gotowe ! Składniki: 3 jajka 1 białko 2 łyżki mleka mąka kawałek cukinii pół czerwonej papryki kawałek fety olej sól, pieprz, oregano sos: kilka ząbków czosnku(...)pierwszą, ściągamy z oleju i smażymy cukinię.Dodajemy paprykę i wszystko zalewamy mają jajeczną. Gdy jajka się zetną kruszymy na omlet kawałek fety. Gotowy omlet podajemy z wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym. Smacznego
Życie ze smakiemmąkę, mieszamy, żeby się nie przypaliło. Następnie stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Zagotowujemy. Dodajemy sól i gałkę muszkatałową. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy łyżką masła oraz wykładamy niewielką ilość sosu beszamelowego następnie układamy płaty makaronu tak aby na siebie nachodziły, na nie wykładamy sos pomidorowy z mięsem oraz niewielką ilość sera, ponownie beszamel, który przykrywamy makaronem. Układamy warstwy do momentu(...)skończenia składników pamiętając by na sam wierzch wyłożyć: sos beszamelowy oraz małe kawałeczki masła, które posypujemy dużą ilością startego sera. Pieczemy pod przykryciem przez około 40 minut w temp. 200 stopni
Lena GotujeSłodko - paprykowo - ketchupowy kurczak, do tego warzywa i obowiązkowo sos Tatarski Winiary. To mój tegoroczny faworyt w grillowaniu! Składniki: 500 g piersi z kurczaka, pół dużej papryki czerwonej, pół dużej papryki żółtej, sredniej wielkości cukinia, 2 cebule, 5-6 dużych pieczarek, marynata: 6 łyżek oleju, 2 łyżki ketchupu, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, szczypta ostrej papryki, szczypta czarnego mielonego pieprzu, łyżeczka(...)suszonej natki pietruszki, pół łyżeczki cukru dodatkowo: sos Tatarski WINIARY Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę około 3 cm x 3 cm. Dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na lodówki na 30 minut. W tym czasie cukinię kroimy w 1 cm plastry, cebulę w 0,5 cm plastry, paprykę w większą kostkę, pieczarki
Lena GotujeBardzo lubię różnego rodzaju zapiekanki makaronowe. Ostatnio zrobiłam makaron rigatoni zapiekany z kiełbasą w sosie beszamelowym. Niby nic ale bardzo pyszne danie. Składniki około dwóch garści makaronu rigatoni 2 białe kiełbasy 1 czerwona cebula 25 g masła 50 g maki pszennej 500 ml ciepłego mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę kroimy w plasterki(...)dodajemy mąkę, cały czas energicznie mieszając aby powstała gładka masa. Następnie należy powoli wlewać mleko cały czas mieszając aby nie powstały grudki, gotujemy do momentu aż powstanie gładki sos. Doprawiamy dwiema łyżeczkami gałki muszkatołowej i pieprzem. Sosem zalewamy makaron i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach
Delusional Trinelubi je na sposób, jak to mówi "warszawski", czyli z cukrem i śmietaną. Inni są zdania, że "po węgiersku", a ja dziś proponuję z sezonowością lata,a mianowicie sosem kurkowym. Obiecuję, że będziecie zadowoleni. Składniki na placki: 1-1,5 kg dużych ziemniaków 1-2 cebule pieprz, sól 2 - 3 łyżki mąki pszennej 1- 2 łyki mąki ziemniaczanej(...)jajka olej roślinny do smażenia Składniki na sos: świeże kurki cebula śmietana kremówka świeże zioła: tymianek gałka muszkatałowa sól, pieprz miód Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Teraz czas na najgorszą część, a mianowicie tarcie ziemniaków, szczególnie dla tych, którzy nie posiadają żadnego pomocnego ku temu urządzenia i muszą to robić analogicznie, czyli ręcznie. Tak jak nasze babcie
Karczma HonoriettyPrzepis na szaszłyki z krewetkami i ananasem Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 20 minut Składniki 250 g oczyszczonych krewetek 2 plastry świeżego ananasa garść natki pietruszki/kolendry Sos: sok z połowy limonki, łyżka sosu sojowego, łyżka syropu klonowego/miodu, pół łyżeczki ostrej papryki chilli, posiekany ząbek czosnku odrobina oleju do wysmarowania patelni patyczki do szaszłyków Przepis 1 Składniki na sos dokładnie
Kuchnia BazyliiDziś dzielę się z Wami nie tylko przepisem na pyszną sałatkę z soczystym kurczakiem w lekkim sosie, ale też i pomysłem na szybki obiad. Kurczaka wykorzystanego w sałatce możecie podać w towarzystwie ryżu, kaszy, ziemniaków, a nawet frytek. Jest soczysty i niezwykle aromatyczny. Sekret tkwi w maśle Ghee, które „podkręca” smak każdego dania. Polecam Wam zajrzeć na stronę(...)Mięso na sałatkę musi być już zimne. Kroimy je na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone pomidorki paprykowe, szczypior i porwane liście sałaty rzymskiej. W małej miseczce przygotowujemy sos: mieszamy jogurt ze startym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Sos mieszamy z resztą składników sałatki. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkismakowały i nawet o smak zwycięstwa nie rywalizowały. Jedna i druga była kolorowa, jedna i druga w smaku była wyjątkowa. Składniki: 1 duży kurczak, marynata: 3 łyżki sosu curry Winiary, 1 płaska łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka octu winnego, 1 płaska łyżka soli, składniki na sałatkę grillowaną(...)mięty, 1 młoda mała kapusta pok czoi, garść świeżych listków mięty pieprzowej, garść listków świeżej bazylii, garść świeżej zielonej pietruszki, kilka dużych kaparów, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sos chili z limonką i kolendrą. Przygotowanie: Marynata: Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszamy ze sobą. Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, przekrawamy wzdłuż mostka, spłaszczamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kurczaka
Moniki Smakołyki