Sajgonki to popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo- Wschodniej. Małe krokieciki smażone na głębokim tłuszczu podawane z sosem. Moja propozycja dzisiejsza to sajgonki z warzywami, które świetnie się sprawdzą na szybki obiad czy przystawkę w czasie imprezy. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego 2 marchewki 1 czerwona papryka(...)słoika pędów bambusa 1 cebula 4-5 łyżek sosu sojowego olej do smażenia Wykonanie: Warzywa umyć, obrać. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę w paseczki. Pędy bambusa osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć warzywa. Makaron przygotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do makaronu dodać warzywa oraz
magiczna kuchnia Kasiząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, pokrojona w plasterki 3 papryczki chili, drobno posiekane 1/4 szklanki czerwonej pasty curry 1×400 g puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie) 200 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 łyżki cukru brązowego 1 szklanka(...)kolejną minutę. Dodaj pastę curry i smaż mieszając przez około 2 minuty. Wlej mleko kokosowe, wymieszaj, napełnij wodą połowę puszki po mleku, wlej do patelni i ponownie wymieszaj. Dodaj sos rybny, dynię i fasolkę szparagową i gotuj pod przykryciem aż warzywa będą prawie miękkie, przez około 15 do 20 minut. Następnie dodaj kawałki ananasa i cukier i dopraw solą
karmelowydodatki bo bez nich zupa jest bardzo mdła w smaku. Dlatego u mnie w zupie znajdziecie pełno różnych przypraw jak: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny i najważniejsze - mleko kokosowe. Jest to najlepsza zupa dyniowa, jaką jadłam! Składniki: 1 kg dyni 1 duża marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 ziemniaki(...)litr bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta papryki ostrej mielonej 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz Dodatkowo: groszek ptysiowy Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Dynię rozkrawamy na pół, wydrążamy środek, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy
Kuchnia MagdaLenymała starta marchewka papryka czerowna sól, pieprz, bazylia, papryka ostra czerwona Gdy podsmażymy mięso z cebulą i czosnkiem - dodajemy reszta składników i dusimy ok 15-20 minut aż sos będzie miał "zbitą" konsystencję. Gdy sos będzie gotowy czas zrobić tort!! :)) W naczyniu żaroodpornym kładziemy kolejno naleśnik - sos- naleśnik - aż do momentu aż skończą nam się składniki. Tort kończyć powinien
BezglutenowaIzabelaSpaghetti z cukinii jest moją kolejną kuchenna rewelacją!! Przetestowałam, zasmakowałam - było mi przykro gdy się skończyło. SOS mięso mielone pomidory z puszki sól, pieprz, zioła prowansalskie czosnek cebula MAKARON - dwie cukinie (2 porcje) Cukinie myjemy, osuszamy, odcinamy końce. Przy pomocy maszynki do obierania, szatkownicy czy spirali do warzyw kroimy cukinię wzdłuż na plastry. Następnie kroimy na malutkie paseczki przypominające(...)makaron spaghetti. Cebulę, czosnek - szklimy na łyżce oliwy. Dodajemy mięso, zasmażamy. Solimy i dodajemy pieprzu. Zalewamy pomidorami, dusimy do zredukowania sosu. Dodajemy zioła. Do wrzątku - posolonego- na ok 2-3 minuty wrzucamy nasz cukiowy makaron. Odcedzamy i polewamy naszym pyyyyyyyysznym sosem. DLA MNIE BOMBA!!! SMACZNEGO
BezglutenowaIzabeladoprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. wkładamy na naczynia żaroodpornego cebulę kroimy w plastry i układamy na mięso kroimy paprykę - ilość i kolor wg uznania - i układamy na cebulę SOS POMIDOROWY - do pomidorów z puszki dodałam sos (dwie łyżki) - pikantną salsę do nachosów, następnie wykładamy sos na paprykę zapiekamy od 50 minut (180 stopni, termoobieg) po 50 minutach posypujemy serem
BezglutenowaIzabelabyła hiszpańską kolonią. Tak jak wiele tradycyjnych dań, również Arroz a la Cubana w zależności od regionu jest przygotowywany i serwowany na różne sposoby. Bardzo popularne jest np. urozmaicenie sosu pomidorowego pokrojonym w drobną kostkę boczkiem (podsmażony z czosnkiem przed dodaniu passaty). Ja jednak preferuję tę lżejszą wersję. Połączenie czosnku, jajka, pomidorów i.. banana wydaje się dziwne, ale efekt(...)porcje) -300 g długoziarnistego białego ryżu -4 jajka -250 ml passaty pomidorowej (można użyć także krojonych pomidorów z puszki, ale polecam passatę, gdyż nie wymaga odparowywania wody, a sos ma od razu idealną konsystencję) -4 ząbki czosnku -4 banany -mąka pszenna -oliwa z oliwek -łyżeczka suszonej bazylii -kilka listków natki pietruszki -sól, pieprz Przygotowanie Ryż ugotować według przepisu w lekko
Zielona KuchniaSałatka z awokado z serem pleśniowym i pomidorkami to szybki pomysł na pyszną kolację. Przygotowałam ją zaledwie z kilku składników i skropiłam oliwą z oliwek. Można także polać ją sosem vinegret, sosem mursztardowo-miodowym czy sosem balsamico. Wersja z oliwą jest jednak lżejsza i wymaga od nas mniej pracy. Zrobienie sałatki zajęło mi dosłownie kilka minut. Ser z pleśnią dodany
Kuchnia Bazyliijest zielona, dobrze, że chociaż nie traci walorów smakowych :) Składniki: 700 g fasolki szparagowej 1 cebula kilka gałązek szczypiorku garść kwiatków i listków oregano 1 czerwona papryczka chili Sos: 3 łyżki oleju 3 łyżki octu 1 łyżeczka cukru ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Fasolkę umyć , odciąć końcówki i wrzucić(...)minut, lekko ostudzić. Paprykę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, dodać pokrojony szczypiorek, . Wszystko wrzucić do dużej miski, dodać fasolkę, listki kwiatki oregano, delikatnie wymieszać. Składniki sosu połączyć ze sobą w słoiku i dokładnie wymieszać. Polać sałatkę sosem i odstawić do przemacerowania się smaków na 20 minut. Smacznego
Gosia gotujesztuki, w opakowaniu. Atutem tak pieczonego mięsa jest to, że można wykorzystać jako obiad. Mięso kroimy w grube plastry, a na bazie tego co powstaje podczas pieczenia wędliny przygotować sos pieczeniowy i ugotować ziemniaczki. Czyż to nie jest świetna sprawa, takie upieczone mięso z kurczaka? Składniki: 4 filety z kurczaka sól i czarny pieprz do smaku 1,5-2 łyżeczki(...)kanapki to studzimy, jeśli chcemy zrobić z mięsa obiad, to wyjmujemy mięso, kroimy w grube plastry i wykorzystujemy wszystko to co zostało w torebce podczas pieczenia i robimy sos pieczeniowy. Jak zrobić sos pieczeniowy napisałam na blogu tutaj , w tym przypadku jest taka sama zasada. Smacznego! The post Pieczony filet z kurczaka na kanapki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięsa, ryby czy warzywnych burgerów. Składniki: 1/2 główki niewielkiej młodej kapusty lub ćwiartka dużej 1/2 młodej zielonej cukinii pół czerwonej papryki posiekana natka pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku sól Sos: 1/2 szklanki zimnej wody 4 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku (cukier można zastąpić miodem) 1 łyżeczka(...)kapusta, posolić i ugnieść. Cukinię razem ze skórą zetrzeć na grubej tarce. Paprykę pokroić w kostkę. Zieleninę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz zieleniną wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać
Czerwień i błękitpotrafię odmówić sobie burgera 100% wołowiny, to poszukuję alternatyw i nowych smaków. Swego czasu trafiły do mojej kuchni produkty marki Hilcona . Hilcona to gotowe dania makaronowe, warzywne oraz sosy. Co je wyróżnia ? Otóż Hilcona to produkty certyfikowane znakami jakości. To produkty z dobrym składem - sprawdziłam ! I co ważne wśród dań i produktów Hilcona znajdziecie zarówno dania mączne, mięsne i warzywne(...)burgera ! PRZEPIS NA "VEGE BURGERA" Składniki: 2 gotowe burgery we włoskim stylu Hilcona 2 bułki do burgerów liście sałaty lub botwinka pomidor papryka czerwona cebula ogórki korniszony dowolny sos lub ketchup Przygotowanie burgerów: Gotowe kotlety warzywne odgrzać na suchej patelni. Podgrzewać na małym ogniu, po około 3 minuty z każdej strony. Bułki przekroić na pół. Połówki bułek położyć
kolorowotorcikowościereczce, posolić i zostawić, aby odsączyć nadmiar soku. Nadmiar płynu zebrać za pomocą ręcznika papierowego. Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie oliwą. Ułożyć na dnie naczynia plastry cukinii, potem warstwę sosu z mięsem, znów cukinię, sos, cukinię, i na wierzch sos. Na wierzchu rozprowadzić 2 łyżki śmietany i posypać startą mozzarellą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem) około
DietologUwielbiam zbierać grzyby, nawet nie muszę ich jeść, że już nie wspomnę o ich czyszczeniu, ale mam w domu pożeraczy sosów, którzy z utęsknieniem czekają na sezon grzybowy. Sos z grzybów leśnych pasuje idealnie dla pajdy chleba, ryżu, kaszy czy placków ziemniaczanych i jesienią zawsze pojawia się w naszej kuchni. Jest bardzo prosty, a co za tym idzie bardzo smaczny(...)podlać wodą, ok. 2 szklanki i dusić 20 - 30 minut, dodać przyprawy i uzupełniać wodę, która odparuję. 2. Pod koniec duszenia dodać słodką śmietankę z mąką aby zagęścić sos. Podawać z natką pietruszki lub koperkiem
Apetyczna babeczkasię nasycić delikatnym, ciepłym wrześniowym słońcem. Składniki (2 porcje): Sałatka: 2 garści rukoli ok. 20 winogron 60 g sera pleśniowego typu Lazur 4 plastry szynki prosciutto garść orzechów włoskich Sos: 3 łyżki oliwy 1,5 łyżki octu balsamicznego Przygotowanie: 1) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 2) Winogrona umyć, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć(...)umytej rukoli. 3) Dodać ser pokrojony w kostkę. 4) Orzechy włoskie lekko podprażyć na suchej patelni, posiekać i dodać do całości. 5) Przygotować sos: oliwę dokładnie wymieszać z octem balsamicznym (można użyć w tym celu słoiczka). 6) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem. Artykuł Sałatka z winogronami i prosciutto pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.me