sosy - 72234 przepisów (strona:1326/4816)

Szybki obiad. Pita z frankfurterkami w domowym sosie. 229

Dziś dzielę się z Wami pomysłem na szybki obiad. Pita z frankfurterkami w domowym sosie , to doskonałe rozwiązanie gdy nie mamy czasu przygotować normalnego obiadu, gdy jesteśmy w ciągłym biegu czy trasie. Syci i smakuje, spróbujcie. Czasem najprostsze rozwiązanie okazują się najlepsze Tym samym farszem możemy nadziać tortille. Polecam Wam frankfurterki firmy Duda . Idealne od tak, doskonałe jako dodatek(...)czubate łyżki majonezu 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego* sól i pieprz do smaku pita *lub 1 starty ząbek czosnku Przygotowanie: W miseczce mieszamy składniki na sos: 2 czubate łyżki majonezu, 1 czubatą łyżkę naturalnego jogurtu, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (ub 1 obrany i starty na drobnych oczkach ząbek czosnku), sól i pieprz do smaku. Pokrojone frankfurterki

Słodkie okruszki
Sałatka z ananasem, tofu i czerwoną fasolą 274

majonezu 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka soli W miseczce mieszamy pół szklanki zalewy z ananasa z dwoma łyżkami majonezu, 2 łyżeczkami sproszkowanego curry oraz łyżeczką soli. Do tak powstałego sosu dodajemy tofu pokrojone w drobną kostkę (im mniejsze kawałki, tym szybciej tofu się nam zamarynuje). Odstawiamy na co najmniej godzinę, tak by tofu przeszło smakiem sosu. Po tym czasie(...)dużej misce mieszamy czerwoną fasolę odsączoną z zalewy i wypłukaną, ananasa pokrojonego w małe kawałki oraz tofu wraz z sosem. Wszystko mieszamy. Gotowe! * Najlepiej kupić tofu bezsmakowe, z soi niemodyfikowanej genetycznie

Dieta bez mleka
spaghetti bez smażenia 1158

Danie przygotowane dla tych którzy z powodów zdrowotnych nie mogą jeść potraw smażonych. Sos jest lekki. Przepis bardzo dobry dla osób na diecie ponieważ nie zawiera zbędnego tłuszczu. Spaghetti to jest też bardzo smaczne, więc osobom bez żadnych przeciwskazań żywieniowych także powinno przypaść do gustu. 250 g mięsa mielonego woda do jego gotowania + sól 2-3 pomidory obrane ze skórki(...)pomidorowej 2/3 łyżeczki cukru sól pieprz oregano bazylia Mięso ugotować w posolonej wodzie. Po ugotowaniu mięsa odlać część wody, aby pracować już tylko na takiej ilości wody, żeby przygotować sos( wody powinno być tylko tyle aby lekko przykryć mięso). Do mięsa w wodzie dodać pomidory pokrojone w kostkę,  posiekaną cebulę, i startą na grubych oczkach marchewkę. Gotować do zmięknięcia

cukrem pudrem posypane
II zlot FoodTrucków w Gorzowie Wlkp. 153

dziurką Cubanos – kubańskie kanapki  Manufaktura Owoców w Czekoladzie Magic Fruits – owoce w czekoladzie Kultowe Zapiekanki – pół metra szczęścia Belgijki - Frytki duże, grube i chrupiące – frytki belgijskie z sosami własnej produkcji Raminio Ramen Burger – burger w japońskim makaronie ramen Pizza Truck – pizza z pieca opalanego drewnem Słodka Fabryczka – węgierskie ciastka kominkowe Pasibus – burgery Wheel Meal – kuchnia meksykańska Arabeska – kuchnia bliskowschodnia(...)tego co widziałam po ich minach - wierzę im! Osobiście zdecydowałam się na kuchnię meksykańską. Niestety tacos już nie były dostępne, dlatego wybór padł na Chimichanga z pulled beef i sosem BBQ. Cóż...wersja pulled to na pewno nie była. Jak dla mnie tylko sos, był tu godny uznania. 22 zł przepadło. Chyba nie mam szczęścia w swoich wyborach. W poprzedniej

Karczma Honorietty
Spaghetti Carbonara 378

Carbonara. Danie to jest bardzo sycące i szybkie w przygotowaniu. Częstym błędem jest dodawanie śmietany, jednak tradycyjna Carbonara nie posiada tego składnika. Krótko pisząc Spaghetti Carbonara to makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g boczku wędzonego 2 jajka 100 g śmietany kremówki 1 łyżka oliwy z oliwek 30 g startego parmezanu + odrobina(...)rozgrzanej oliwie. Dodajemy do tego również pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię. Do tego dodajemy przygotowany sos. Wszystko mieszamy ze sobą i gotujemy, aż do czasu zagęstnienia sosu. Musimy pamiętać o stałym mieszaniu. Podajemy na gorąco posypując startym parmezanem

CookMag
Tagliatelle z kurczakiem i kurkami 211

jedzenia. Coś dobrego, coś co sprawi, że nie tylko moje kubki smakowe, ale również moja dusza będą zadowolone. I dziś tak towarzyszył mi na każdym kroku makaron. Makaron w sosie śmietanowym. Boże, nie ma chyba lepszego (i bardziej niezdrowego) połączenia niż dobrej jakości makaron jajeczny - wstążki najlepiej i śmietana - tłusta, gęsta, aksamitna. Poszłam na targowisko, Stary Kleparz w Krakowie(...)Podlewamy zawartość patelni białym winem i smażymy do czasu, aż płyn odparuje (opcjonalnie). 6. Zalewamy zawartość patelni śmietanką, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypior z dymki. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 7. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy z sosem. Gotowe tagliatelle z kurczakiem

W kuchni Katie
KOLOROWY KLOPS ZAPIEKANY Z SEREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 181

Dobrze wyrobić mięso  ,dodać cukinię z marchewką ,i delikatnie połączyć. Uformować klops , Blaszkę na keks wysmarować porządnie olejem ,ułożyć mięso ,wyrównać łopatką.Piec w piekarniku godzinę.Wyciągnąć ,zalać sosem z koncentratu pomidorowego wymieszanego z bulionem ,solą i pieprzem i startym kawałkiem imbiru,   Zalać mięso sosem i posypać po wierzchu wymieszanym z orzechami włoskimi startym żółtym serem, posypać(...)obiema paprykami.Zapiekać jeszcze przez 10 minut.Podajemy z wytworzonym sosem i z makaronem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Placuszki z cukinii i wędzonym łososiem 233

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne i bardzo proste placuszki z cukinii z dodatkiem sosu chrzanowego i wędzonego łososia. Możemy podawać je na ciepło lub zimno. Doskonałe na obiad, przekąskę lub kolację Zamiast sosu chrzanowego możemy użyć zwykłej śmietany lub jogurtu. Polecam Placuszki z cukinii i wędzonym łososiem Drukuj przepis Ilość porcji: 2-4 Składniki(...)jednej łyżce ciasta, rozsmarowujemy i smażymy z każdej strony po kilka minut na złoty kolor. Odkładamy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym do odsączenia tłuszczu. Podajemy na talerzu z dodatkiem sosu (lub śmietany) i wędzonego łososia. Wierzch posypujemy koperkiem. --> Smacznego Post Placuszki z cukinii i wędzonym łososiem pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje

Marta Gotuje
Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 157

Mięsna masa z ryżem lub kaszą i dodatkami, zawinięta w liść kapusty. Któż by ich nie znał. Tradycyjne gołąbki mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z sosem pomidorowym, grzybowym, ze skwarkami z boczku… i nie tylko. Każdy ma swoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście(...)słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili) lub bez. Sałatę rzymską je się głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość jej liści sprawia, że można ją także grillować i smażyć. Gorąco polecam i życzę

mojewypiekiinietylko
Whiskey steak – steki wołowe z rostbefu w marynacie whiskey 165

będziemy je marynować, mieszamy i dodajemy kolejno przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier – mieszamy je razem, rozcierając cukier z czosnkiem. Dodajemy musztardę dijon i mieszamy wszystko razem – wlewamy ciemny sos sojowy (pamiętajcie, że nie jest aż tak słony jak jasny! jeśli chcecie uzyć jasnego – weźcie tylko 1 łyżkę) i mieszamy do czasu, aż cukier prawie całkowicie się rozpuści. Na koniec(...)każdą stronę.   Mięso podajemy od razu po tym szybkim zbudowaniu skórki, z wybranymi dodatkami – u nas to frytki i szybka sałatka z jogurtem, ale do tych steków sos z zielonego pieprzu również będzie świetnym akompaniamentem! SKŁADNIKI marynata na 2 steki z rostbefu 2 średnie ząbki czosnku 2 płaskie łyżki brązowego cukru (trzcinowy albo Muscovado) 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

Karo in the Kitchen
Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami 140

drobno kroimy. Połówki bakłażana oprószamy solą i odstawiamy na 20 minut. Cukinię kroimy w kostkę, podobnie obrany czosnek. Na oleju rzepakowym podsmażamy miąższ bakłażana, z czosnkiem i cukinią. Wlewamy sos pomidorowy i dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, wędzoną, słodką oraz ostrą paprykę w proszku. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy nieco wody(...)koniec dodajemy suszone oregano oraz doprawiamy do smaku, mieszamy. Przygotowujemy farsz. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotowy przekładamy do naczynia z warzywami w sosie pomidorowym. Starannie mieszamy. Połówki bakłażana osuszamy. Każdą faszerujemy kuskusem z warzywami. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym. W naczyniu układamy bakłażana. Pieczemy przez 25 minut w temp. 180 st. C. Podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Cheesburgery wołowe z grillowanymi warzywami i dwoma serami 142

płaskie łyżki startego parmezanu, 1 mała sałata rzymska mini oraz: płatki chili świeżo mielone, pieprz czarny świeżo mielony, olej rzepakowy, sól, szczypiorek, listki świeżej mięty, sos majonezowy: ziołowy i curry. Przygotowanie: Przygotowujemy wszystkie warzywa: myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, obieramy tylko cebule i kroimy. Cukinię kroimy po długości na cienkie plasterki za pomocą nożyka do warzyw. Cebule kroimy w krążki, powinny(...)krótko podpiekamy z dwóch str. na grillu. Kiedy mięso i warzywa będą gotowe, na ruszt dajemy ser scamorza, grillujemy tylko z jednej strony. Składamy cheeseburgery: Dolną część bułki smarujemy sosem curry, doprawiamy pieprzem, nakładamy cukinie, ser scamorza stroną grillowaną do dołu, na wierzch sera krążek mięsny, który dodatkowo posypujemy parmezanem. Następnie dodajemy grillowane warzywa (rozdzielone krążki cebuli białej i czerwonej

Moniki Smakołyki
Zupa tajska 157

ostrej świeżej papryczki 2 małe cebule 1 średnia marchewka 150 g pieczarek 1 mała cukinia 1 l bulionu drobiowego lub rosołu puszka mleka kokosowego (400 g) 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu spirytusowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy garść pomidorków koktajlowych 1 jajko cebulka dymki do posypania Na początku kurczaka kroimy(...)ważne, aby wylądowała w garnku pierwsza. Później dodajemy pokrojone pieczarki i gotujemy przez 10 minut.  Po tym czasie wlewamy mleczko kokosowe wraz z gęstą zawartością i dodajemy kurkumę, sosy sojowy i ostrygowy oraz ocet. Dodajemy także pokrojoną cukinię. Jajko delikatnie roztrzepujemy w szklance. Zupę mieszamy, aż zacznie delikatnie wirować i wlewamy strużką jajko nie przerywając mieszania. Zwiększamy płomień

Kuchnia od dwojga
Najlepsze przepisy kulinarne sierpnia [TOP 5] 168

czego szukaliście na naszym blogu w minionym miesiącu. Które przepisy podbiły Wasze serca w sierpniu? Podobnie jak w latach poprzednich w tym okresie niezmiennie rządzą przepisy na wina, ostry sos chili i sałatki z ogórków. Czyli wszystko to, co latem możemy zebrać z ogródka, bądź kupić na targu i przetworzyć, by wykorzystać zimą. 1. Przepis na wino z jeżyn Niekwestionowany(...)polecamy taki trunek. 2. Klasyczna sałatka z ogórków To tylko potwierdzenie, że klasyka zawsze jest na topie. I że wielu z Was robi własne przetwory. Fajnie! 3. Ostry sos chili Przepis bardzo stary. Autorski. Testowany przez nas i udoskonalany wielokrotnie. Najlepiej smakuje robiony z papryczek z własnej uprawy. 4. Sos miodowo-musztardowy Jego popularność niezmiennie nas zaskakuje 5. Przepis

Jakugotujesz.pl
Zapiekanka z kalafiorem i porem 237

Składniki: 230 g kalafiora podzielonego na różyczki 4 niewielkie ziemniaki 1/2 pora 100 g sera żółtego bułka tarta do posypania formy 2 łyżki masła szczypta rozmarynu, oregano i bazylii sos beszamelowy: 30 g masła 30 g mąki 1,75 szkl mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Szczyptę rozmarynu, oregano i bazylii oraz soli(...)stopniach. W tym czasie przygotowujemy beszamel i pory. Pory kroimy w małe kawałki ok.2 cm, przecinamy wzdłuż na połówki i podsmażamy na patelni grillowej lub zwykłej przez chwilę. Sos beszamelowy: Ser ścieramy na tarce. W rondlu roztapiamy masło i prażymy na nim mąkę.Kiedy zgęstnieje stopniowo dolewamy mleko, mieszamy aby nie powstawały grudki. Kiedy sos zgęstnieje i zacznie bulgotać, zdejmujemy

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania