odrobiną soli i cukru tak, aby nadal pozostały jędrne. Do rondelka wlejcie śmietankę i dodajcie pokruszony ser -podgrzewajcie do momentu, aż ser rozpuści się i połączy ze śmietanką tworząc sos. Przyprawcie pieprzem, gałką muszkatołową i, jeśli trzeba, odrobiną soli. Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (trochę wody z gotowania makaronu wlejcie do serowego sosu). Ugotowane brokuły wrzućcie razem(...)makaronem do sosu, jeśli trzeba lekko podgrzejcie. Wymieszajcie, nałóżcie na talerze. Posypcie przysmażonym boczkiem
OliveandThymeduście na niewielkim płomieniu przez około 20 minut. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu ugotujcie makaron, odcedzcie zostawiając trochę wody po gotowaniu makaronu- przyda się, jeśli będzie trzeba rozrzedzić sos. Przyprawcie sos- wsypcie sól, świeżo zmielony pieprz, zioła, ocet balsamiczny i trochę cukru. Spróbujcie, jeśli trzeba doprawcie- sos powinien być słodki. Makaron wymieszajcie z warzywami i upieczoną, rozdrobnioną ricottą. Gorący
OliveandThymenadaje się do krótko smażonych dań) około 8-cm kawałek pora 3 ząbki czosnku 3-cm kawałek korzenia imbiru 2 łyżki oleju ryżowego, kokosowego lub masła klarowanego 3 łyżki sosu sojowego tamari 2 łyżeczki octu ryżowego przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kurkumy, ziaren kopru włoskiego, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki (dużej, jeśli preferujemy bardziej(...)pikantne dania) sezam do posypania gotowego dania W miseczce połączyć 2 łyżki sosu sojowego z przyprawami, łyżeczką octu i startymi na tarce o drobnych oczkach imbirem oraz czosnkiem. Piersi kurczaka pokroić na cienkie paski, przełożyć do miseczki i starannie wymieszać całość – odstawić na minimum godzinę (najlepiej kurczaka zamarynować dzień wcześniej). Pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w cienkie paseczki, brokuł podzielić
Even Better FoodSkładniki: 4 kawałki szynki wieprzowej 4 plastry wędzonego boczku duży por bądź dwa małe 1/2 szklanki jasnego piwa sól,pieprz ok 4-5 kulek ziela angielskiego 2 łyżeczki sosu sojowego Umyte mięso szynki rozbijamy na cieńsze plastry,solimy,posypujemy pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce.Tymczasem pory musimy dokładnie umyć,odciąć zielone końcówki. Białe części przekroić wzdłuż na pół(...)obsmażamy z każdej strony. Przekładamy roladki do rondelka,dodajemy resztę pora,ziele angielskie,zalewamy piwem i dusimy ok 30-40 min. Pod koniec duszenia roladki wyciągamy,ściągamy nitki,sos doprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem. Możemy zagęścić 1 łyżką mąki. Roladki ponownie wkładamy do rondelka i dusimy jeszcze krótką chwilę
Niespełnione zdolności kulinarneSernik wraz z musem rozpływa się w ustach a smaki malinowo-jagodowy przeplatają się wzajemnie dając rozkosz podniebieniu....wszystko podkreśla wyrazisty smak sosu jagodowego.... Składniki na blaszkę 26 cm Masa serowa : - 1 kg sera białego (u mnie z wiaderka) - 4 jajka - szklanka cukru pudru - 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej - 50 ml jagód ze słoika lub mrożonych(...)mrożonych Spód : - 210 g ciastek owsianych - 2 duże łyżki oleju kokosowego (może być roztopione masło) Mus jagodowy : - 250 ml śmietanki 30% - galaretka jagodowa - 100 ml soku z jagód Sos jagodowy : - 2 duże łyżki jagód ze słoika lub mrożonych Sposób wykonania : Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy olej kokosowy w płynnej konsystencji, mieszamy, wykładamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Wypieki ReneMarchewka – 3 sztuki Cebula – 1 sztuka Kakao gorzkie – 1 łyżka Imbir – 2cm kawałek Natka pietruszki – 1 pęczek Kasza jaglana – 200g Mieszanka ziaren (sezam, słonecznik, pestki dyni) – 100g Sól, pieprz, sos sojowy Mąka jaglana – 2-3 łyżki Wykonanie: Kaszę jaglaną dobrze wypłukać, ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i wystudzić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Surową marchewkę(...)wcześniej ugotowane buraki zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać w misce dodając kakao. Dodać mieszankę ziaren, mąkę, starty imbir i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem oraz sosem sojowym do smaku. Z powstałej masy mokrymi rękoma zlepiać okrągłe kotlety i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 minut.Upieczone kotlety podawać w bułce z warzywami i ulubionym sosem. Normal
Kuchnia Bon Appetitkulka 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz olej rukola Z jogurtu, majonezu, rozgniecionego czosnku, szczypty soli i szczypty świeżo zmielonego pieprzu – robię sos. Bagietki kroję na pół, smaruję powstałym sosem. Na patelnię wlewam olej, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażam, dodaje pieczarki, odrobinę solę. Gdy pieczarki się podduszą przekładam je wraz(...)cebulką na durszlak, by pozbyć się nadmiaru oleju i wody, którą wypuściły. Na bagietkę posmarowaną sosem czosnkowym nakładam starty na tarce ser gouda na niego pieczarki, a na nie kukurydzę, pomidorki, pokrojone oliwki i paprykę marynowaną. Na wierzch układam plastry mozarelli. Zapiekam w piekarniku. 180 stopni 15 minut. Na wierz dodałam kilka listków rukoli, żeby wyrzuty sumienia były mniejsze
MojaQchnia.plczęsto. Świetnie pasuje do ziemniaków z wody. Składniki na 2 porcje: 2 filety dowolnej ryby – u mnie mintaj Przyprawa do ryby lub ulubione zioła Pieprz cytrynowy 1 łyżka oleju Sos: 400 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie śmietana) 3 łyżki serka śmietankowego o smaku czosnku (u mnie Twój smak) 1 łyżeczka oleju Sól Pieprz(...)formie i piec ok 15-20 minut (w zależności od grubości) w temperaturze 180 stopni pod przykryciem. Ostatnie kilka minut przed wyjęciem odkryć, aby rybka się ładnie zarumieniła. Sos szpinakowy: czosnek drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Następnie dodać szpinak. Smażyć do rozmrożenia. Następnie doprawić go solą, pieprzem, dodać jogurt naturalny wraz z serkiem. Całość dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze chwilę
Fabryka pomysłówmniejsze kawałeczki. Ketchup wymieszać razem z majonezem. Na dnie szklanej miski ułożyć warstwę podsmażonej piersi z kurczaka ( kilka kawałków mięsa zostawić na koniec). Na to wysmarować odrobiną sosu z ketchupu i majonezu. Kolejno warstwa z ogórków konserwowych-> cebula i wysmarować znów sosem. Następnie poukładać kukurydzę i wyłożyć pozostałe mięso. Ostatnia warstwa sosu i na to posypać drobno poszatkowaną kapustę
Zrób to smaczniezapakowane mięso wkładamy do piekarnika na 18-20 minut. Parę minut przed końcem pieczenia rozcinamy woreczek. Po upieczeniu wyjmujemy jeleninę i zostawiamy na chwilę, żeby "odpoczęła". Sos i pozostałe składniki z woreczka przelewamy do rondelka i gotujemy razem z wiśniami i sokiem wiśniowym, aż zredukujemy o połowę. Przecedzamy przez sitko, owoce możemy z powrotem wrzucić do sosu, jeśli mamy(...)kapustę i pokrojoną w ćwierć-plasterki połowę czerwonej cebulki, buraczki kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i octem winnym. Jeleninę kroimy w plastry, polewamy sosem i podajemy z ugotowaną quinoą i surówką. Miłej niedzieli
Quinoa Raz!river food...), warto z takiej jadłodajni skosztować wszystkiego, a krewetek to już na pewno. SKŁADNIKI (na dwie porcje): - 8 dużych krewetek (obranych, oczyszczonych) - 1 fioletowa marchew - olej sezamowy - sos sojowy bezglutenowy - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry - 2 łyżki liści kolendry - sezam biały i czarny - łyżka soku z limonki KREWETKI ZAMARYNUJ w paście curry, oleju sezamowym i sosie sojowym- powinny(...)być delikatnie pokryte marynatą. Odstaw na 20 minut. MARCHEW OBIERZ i pokrój obieraczką w długie paski, dopraw olejem sezamowym i sosem sojowym, posyp sezamem. Dokładnie wymieszaj i ułóż w gniazdo na talerzu. ROZGRZEJ PATELNIĘ grillową i smaż krewetki z każdej strony około minuty. Pamiętaj, że prawie wszystkie owoce morza nie potrzebują długiej obróbki termicznej i przeciągnięte są gumowate. GOTOWE KREWETKI
Kuchnia bezglutenowa LoliSzybki obiad? Brak pomysłu? Spaghetti zatem jest idealnym rozwiązaniem. Postanowiłam, że obok makaronu na talerzu pojawi się kurczak w towarzystwie szpinaku, które współgrają ze sobą smakowo, połączone sosem śmietanowym i parmezanem. Spróbujcie :) Składniki : garść makaronu 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy gyros 2 garści świeżego szpinaku baby czerwona cebula 400ml śmietany 18% 1 serek topiony (śmietankowy) pieprz(...)dusimy ok 5 minut pod przykryciem. Śmietanę wraz z serem dodajemy do kurczaka i mieszamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Przyprawiamy do smaku. W dużym naczyniu łączymy sos i makaron. Podajemy posypany parmezanem. Smacznego
ChilliJemypobliskiego BioBazaru z Soho Factory. Jak mówi Cristina, jakość produktów jest najważniejsza ! Do ugotowania mieliśmy: świeży makaron jajeczny cannelloni z ricottą i szpinakiem tagliatelle z ragu, czyli mięsnym sosem tortellini z ziemniakami i boczkiem frappe, czyli włoskie faworki z czekoladowym sosem Farsz do cannelloni Ragu do tagliatelle Jak widać na zdjęciach, na naszych warsztatach było nie tylko twórczo(...)którym wyrabiamy ciasto. Dlatego jej babcia często wstawała o 5-tej rano i wtedy przygotowywała ciasto na makaron. Wszyscy uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na dwie grupy; część przygotowywała sos i nadzienia, a druga część robiła ciasto. Potem się zamieniliśmy i w ten sposób mogliśmy własnoręcznie przyczynić się do powstania każdego z naszych dań. Cristina pokazywała, podpowiadała, jeśli trzeba było
Kulinarne przygody Gatity