sosy - 72234 przepisów (strona:1341/4816)

Sałatka ziemniaczana z karparami 259

możecie znaleźć też klikając  tu . SAŁATKA ZIEMNIACZANA z KAPARAMI Składniki: 3 ziemniaki kilka sztuk mini korniszonów 2 łyżki kaparów 1 mała czerwona cebula garść ugotowanej czerwonej soczewicy (opcjonalnie) sos: 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 2 łyżki musztardy 50 ml oliwy Przygotowanie: sos: Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z oliwą, musztardą i sokiem z cytryny.Mieszamy dokładnie Zimniaki(...)gotujemy w mundurkach, studzimy , a potem obieramy. Kroimy w dużą kostkę, polewamy sosem. Cebulę kroimy w kostkę, korniszony kroimy na mniejsze kawałki , a kapary odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy razem (opcjonalnie można dodać ugotowaną czerwona soczewicę) , doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Bon appetit mon amie
Surówka z rukoli, kopru włoskiego i krewetek 238

mrożone, obrane, zblanszowane) ok 260 g -1 duża ( lub dwie małe) bulwa kopru włoskiego (fenkuł) ok 50 g rukoli 100 g groszku cukrowego ziarna granatu - opcjonalnie sok z cytryny sos 7 - 8 łyżek. oliwy 1 ząbek czosnku, roztarty 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej 1 - 2  łyżki octu jabłkowego sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku przygotowanie Krewetki ugotować zgodnie(...)gotować 3 minuty. Ma być chrupiący. Odcedzić, wystudzić Fenkuł obrać z wierzchnich liści, pokroić w bardzo cienkie paski, najlepiej w robocie lub na mandolinie. Skropić sokiem z cytryny. Składniki sosu włożyć do słoika, słoik zakręcić, dobrze wymieszać, potrząsając. W misie ułożyć rukolę, fenkuł, krewetki, groszek.  Polać sosem, posypać ziarnami granatu. Smacznego

Stare Gary
Zapiekanka makaronowa w meksykańskim stylu 204

zapiekankę 😊 Łatw ą  i błyskawiczn ą  w przygotowaniu. Zapiekanka jest bardzo sycąca i wyrazista w smaku. Do zapiekanki użyłam makaronu fusilli, który połączony został z sosem pomidorowym, mielonym mięsem, czerwon ą  fasolk ą , papryk ą , pieczarkami, kukurydz ą  i cebulk ą ... a to wszystko przyprawione chili. Wierzch zapiekanki posypałam obficie serem żółtym. Makaron w zapiekance(...)opakowanie, pieczarki 300 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe lub wołowe 350 g, papryka czerwona pół szt, kukurydza pół puszki, fasola czerwona pół puszki, czosnek 1 łyżeczka, sos sojowy 2 łyżki, majeranek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, chili do smaku, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, ser żółty 100 g, Sposób przygotowania: Cebulkę siekamy

kulinarne odsłony pati
Mule w mleczku kokosowym 164

Mule w mleczku kokosowym. Ubóstwiam. Maczanie świeżutkiej bagietki w sosie po gotowaniu skorupiaków jest uzależniające. Mleko kokosowe, imbir, czosnek i chilli to klasyczne smaki tajskiej kuchni, które do muli pasują idealnie. Same małże to podobno jeden z najsilniejszych afrodyzjaków, dlatego szczególnie warto przygotować takie danie na kolację we dwoje. Jeśli boicie się muli uprzedzam, że smakują znacznie lepiej niż wyglądają(...)wymieszać mleczko). Wrzucamy trawę cytrynową (korzeń warto uderzyć kilka razy młotkiem, aby oddał swój aromat) i wyciskamy sok z połowy limonki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Na gotujący się sos wrzucamy umyte mule i od razu zamykamy pokrywką. Gotujemy przez 5 minut – w międzyczasie powinniśmy przemieszać małże (ze dwa razy) potrząsając mocno garnkiem (nie otwieramy pokrywki – wystające ponad

Poezja smaku
Sałatka z kasza gryczaną i wędzonym twarogiem 184

się nowe opcje tej sałatki :D Składniki: 200 g prażonej kaszy gryczanej 1-2 papryki konserwowe z zalewy 50 - 100 g wędzonego twarogu garść swieżej mięty lub kolendry 2 sosy sałatkowe + 6 łyżek wody + 6 łyżek oliwy z oliwek (lub samodzielnie zrobiony sos vinaigrette) Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolnej wodzie, lekko ostudzić. Paprykę pokroić w cienkie paski, dodać(...)kaszy, całość zalać sosem, posypać z wierzchu twarogiem i posiekanymi ziołami. Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
NAJPROSTSZY GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ 276

Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 40 min. na bardzo małym ogniu.  Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu.  Kiedy mięso zmięknie dolewamy drugą połowę wody ( jeżeli chcecie więcej sosu, więcej wody + 1 łyżka mąki więcej do zaklepki ). Przekręcamy gaz na większy, aby woda zaczęła bulgotać. Przygotowujemy zaklepkę i dodajemy do sosu. Mieszamy. Na koniec doprawiamy ewentualnie do smaku(...)dodajemy natkę pietruszki.  Gotowym sosem polewamy kaszę

Kuchnia Paulettes
Udka kaczki duszone w soku jabłkowym / Spiced braised duck legs 252

lufcikiem po środku) i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 2 godziny, do miękkości. Wyjmij z naczynie z piekarnika, przełóż udka na duży talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw. Przecedź sos i wlej go ponownie do naczynia do zapiekania lub patelni. Doprowadź do wrzenia i gotuj aż płyn nabierze konsystencji sosu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Wyłóż udka na talerze(...)polej sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! English version Spiced braised duck legs (8 servings) Ingredients: 8 duck legs, skin on 1 tbsp vegetable oil 2 carrots, peeled and roughly chopped 1 onion, roughly chopped 2 celery sticks, trimmed and roughly chopped 1 leek, trimmed and roughly chopped 4 garlic cloves, left whole and unpeeled 1 bay leaf

karmelowy
Pad Thai z cielęciną i tofu 196

pierwszy też jadłam tofu i po raz pierwszy miałam okazję próbować takiej mieszanki smaków. Na danie składa się makaron ryżowy, podsmażona cielęcina, tofu, orzeszki ziemne, imbir, dymka i sos pad thai. Całość doprawiona sokiem z limonki i brązowym cukrem. Początkowo mieliśmy obawy co z takiego misz-maszu wyjdzie, zwłaszcza po dodaniu jajek, z których zrobiła się jajecznica, ale całościowo wyszło(...)wstążki 500 g gulaszu cielęcego 3 łyżki mąki olej kokosowy 350 g tofu 1 duża cebula 2 cebulki dymki około 5-7 cm korzenia imbiru 4 jajka 150 ml sosu Pad Thai 100-120 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych solonych 2 łyżeczki cukru sok z 2 limonek sól, pieprz Na dwie godziny przed przygotowaniem dania zalewamy makaron przegotowaną wodą

Smaki Na Talerzu
Sałatka z burakiem i serem feta 162

będziemy potrzebować: - 1 ugotowanego buraka - pół opakowania mieszanki sałat z rukolą - 1/3 kostki sera typu feta - 2 łyżeczki łuskanego słonecznika *1 porcja sałatki miała wielkość talerza obiadowego Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 1 łyżeczkę miodu - 1 łyżeczkę kremu balsamicznego - 1 łyżeczkę ulubionej musztardy (do jednej sałatki użyłam musztardy łagodnej, do drugiej ostrej chrzanowej) UWAGA: Aby ułatwić sobie pracę skorzystałam z ugotowanych(...)buraków do kupienia np. w Lidlu (pakowanych po 3 szt.) 1. Buraka kroimy w cienkie plastry, a ser w niewielką kosteczkę. 2. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. 3. Na talerzu układamy mieszankę sałat, a następnie buraka i ser. Całość posypujemy słonecznikiem i skrapiamy wcześniej przygotowanym sosem. Sałatkę można układać również w odwrotnej kolejności, w której burak ląduje na samym

Bez Cebuli
Kimczi 173

kimczi. I to klasycznej wersji z kapusty pekińskiej. Kiszonki rulez!   Składniki: średnia kapusta pekińska 2 łyżki soli   pół cebuli 3 ząbki czosnku łyżeczka startego imbiru 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego 3 łyżki pasty chili np. harissy czy gochujang (jesli lubisz mniej ostre to 2) duży słoik z przykrywką – umyty i wyparzony wrzątkiem   Jak przygotować(...)lodówki. Nie wylewać soku puszczanego przez kapustę.   Następnego dnia cebulę i czosnek rozetrzeć na pastę w blenderze albo przepuścić przez praskę do czosnku. Wymieszać z sosem sojowym i pastą chili. Kapustę mieszamy z pikantną pastą i przekładamy do dużego słoika. Można dodać jeszcze odrobinę wody, tak żeby warzywa były całkowicie zanurzone. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku

Ugotowane pozamiatane
Nuggetsy z kurczaka. 221

dzisiaj na pyszne chrupiące nuggetsy z kurczaka. Nie znam takiej osoby która by ich nie lubiła :) Takie pyszne kąski możecie śmiało przygotować sami w domu. Do nuggetsów podałam wyśmienity sos Madziarów Folwark. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki : 5 piersi z kurczaka 250 g płatków kukurydzianych  1/2 szklanki bułki tartej 1,5 łyżki domowej vegety lub sól do smaku(...)Kawałki mięsa wyciągamy z zaprawy i obtaczamy w płatkach z bułką. Do rondla wlewamy większą ilość oleju i rozgrzewamy, smażymy mięso na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy z sosem Madziarów, ketchupem lub sosem czosnkowym. Do tego proponuję surówkę z kiszonej kapusty i ziemniaczki, taki zestaw smakuje wybornie. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
SZYBKA SAŁATKA Z SELERA Z MUSZTARDĄ I MIODEM 199

Składniki ok 500 g selera opcjonalnie prażone, posiekane orzechy włoskie sos: 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy gruboziarnistej (francuskiej) 1 łyżka musztardy dijon (lub innej, ulubionej) 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżeczki miodu garść (albo dwie) posiekanej natki pietruszki dobra sól Przygotowanie Składniki na sos dokładnie wymieszajcie, ewentualnie jeszcze doprawcie miodem, sokiem(...)Jeśli robicie wersję z orzechami, uprażcie je teraz i drobno posiekajcie. Selera umyjcie, obierzcie, pokrójcie na zapałkę lub zetrzyjcie na tarce jarzynowej.  Wszystko przełóżcie do miski, szybko polejcie sosem (żeby seler nie zmienił koloru) i wymieszajcie. Spróbujcie, być może sałatka będzie jeszcze potrzebowała doprawienia. Idealna do obiadu albo jako samodzielny posiłek

OliveandThyme
PIZZA - przepis na ciasto 189

podsypania stolnicy 3/4 szkl letniej wody 1 łyżeczka suszonych drożdży 3 łyżki dobrego oleju/oliwy (używam często oleju z suszonych pomidorów)+ odrobina do wysmarowania misy 1 łyżeczka dobrej soli + ulubiony sos i dodatki, zioła etc. Przygotowanie Do misy robota albo miski (jeśli zagniatać będziecie ręcznie) wlejcie ciepłą wodę, wsypcie suszone drożdże i przesiane pół szklanki mąki. Odstawcie na kwadrans(...)kulę, przełóżcie do wysmarowanej oliwą misy, nakryjcie ściereczką i odstawcie  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (aż ciasto podwoi objętość). Oczekując na ciasto przygotujcie ulubiony sos i dodatki. Nagrzejcie piekarnik do 220 st. Wyrośnięte ciasto przełóżcie na oprószoną mąką stolnicę i rozciągnijcie palcami do pożądanego przez Was kształtu ( z tego przepisu wyjdą dwie klasyczne, okrągłe

OliveandThyme
SAŁATKA Z CUKINII, BOCZKU I ZIEMNIAKÓW W SEROWYM SOSIE 160

Składniki ok 4 średnich ziemniaków 1/2 młodej, średniej cukinii (lub cała mała) ok 10 pomidorków koktajlowych pół pęczka dymki 50 g surowego, wędzonego boczku sól, pieprz sos serowy: 100 ml śmietanki kremówki 50 g gorgonzoli kilka kropel soku z cytryny (do smaku) sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki dokładnie wyszorujcie, ugotujcie w mundurkach w osolonej wodzie- przypilnujcie, aby nie ugotowały się(...)rondelka wlejcie śmietanę kremówkę, dodajcie pokruszoną gorgonzolę. Podgrzewajcie, aż gorgonzola rozpuści się i połączy ze śmietaną. Doprawcie do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ciepłym jeszcze sosem polejcie ziemniaki z cukinią, lekko wymieszajcie, aby sos pokrył warzywa. Dodajcie połowę boczku, dymki i pomidorków. Wymieszajcie. Pozostałymi składnikami (boczkiem, dymką i pomidorkami) posypcie sałatkę z góry. Idealna na ciepło

OliveandThyme
MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPARAGAMI W ŚMIETANOWO-SEROWYM SOSIE 161

śmietanę, wrzućcie kawałki kurczaka i parmezan, wymieszajcie.  Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Całość chwilę pogotujcie, śmietana powinna trochę się zredukować. Spróbujcie, jeśli trzeba jeszcze raz doprawcie, jeśli sos stał się zbyt gęsty dolejcie do niego trochę wody z gotowania makaronu. Pamiętajcie też, aby nie gotować sosu zbyt długo- szparagi powinny być jędrne. W międzyczasie ugotujcie makaron. Wymieszajcie(...)sosem, podawajcie natychmiast

OliveandThyme