sosy - 72234 przepisów (strona:1300/4816)

Makaron z warzywami na parze z sosem serowym 166

bazylią) - 2 serki topione kremowe - mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza ) - pół  szkl. śmietany 18% - przyprawy : bazylia, sól czosnkowa, sól ziołowa - 1 szkl. wody ( im więcej wody tym sos będzie bardziej rzadszy) Należy ugotować makaron w osolonej wodzie. Warzywa sparować ok. 10-15 min. Aby przyrządzić sos, należy śmietanę wraz z wodą podgrzać do wrzenia, dodać serki topione wraz(...)przyprawami . Pogotować ok. 5 minut  na małym ogniu. Na końcu użyć blendera, aby uzyskać kremową konsystencję.Na tym koniec , wystarczy tylko poporcjować makaron, wyłożyc warzywa i polać sosem :) Pychotka :) Smacznego

Różne smaki w kuchni
Farfalle z kurczakiem w sosie śmietanowo pleśniowym 145

się trochę rozpuści. Dodajemy oregano i śmietanę. Mieszamy, w razie konieczności dodajemy sól i pieprz. Brokuły gotujemy w oddzielnym garnku w osolonej wodzie. Część brokułów dodałam do sosu. Nakładam makaron, sos, układam brokuły, na wierzch wiórki parmezanu i świeżo zmielony pieprz. Artykuł Farfalle z kurczakiem w sosie śmietanowo pleśniowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej 240

niedużej kapusty pekińskiej 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 jajko 100 gram ugotowanego ryżu pieprz mielony, sól ( w sumie łyżeczka) 1 łyżeczka majeranku sos pomidorowy +sól, cukier, pieprz i majeranek bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Ryż gotujemy – wg Kapustę bardzo drobniutko siekamy, dodajemy do niej mięso oraz przestudzony ryż i dokładnie wyrabiamy rękami(...)tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i na nim smażymy gołąbki. Odkładamy na deskę wyłożoną papierem ręcznikowym ( wchłonie nadmiar oleju ). Po usmażeniu wszystkich gołąbków, wycieramy patelnię i na nią wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy go pieprzem i odrobiną cukru i majerankiem.   Wkładamy w niego gołąbki i na małym ogniu całość gotujemy około 15 minut.   Podajemy gołąbki z sosem.   Smacznego

Kuchnia na wzgórzu
Łosoś w sosie bazyliowym 143

Lekka dietetyczna ryba z piekarnika z sosem bazyliowym. Moja rodzina uwielbia łososia i często go robię. Jest to szybki i prosty obiad a do tego zdrowy. Nie pieczcie za długo łososia bo będzie suchy. Oczywiście to zależy jeszcze d grubości ryby ale 20 minut powinno wystarczyć, a cieńszy nawet krócej. 2 kawałki łososia 2 gałązki rozmarynu 1 garść listków bazylii(...)nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15-20 minut. Cebule obieram i kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję śmietanę , listki bazylii chwilę podgrzewam na wolnym ogniu i miksuję sos blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Łososia podaję z sosem na rukoli z pomidorkami i pokrojoną papryczką chili

wesoła kuchnia
Sałatka z kurczakiem i awokado. 204

średnie marchewki 1 cebula 1 awokado 1 świeży długi ogórek 4 ogórki kiszone 3 ugotowane jajka na twardo 1 puszka groszku konserwowego sok z 1/2 limonki sól pieprz Sos 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka cukru sól pieprz sok z 1/2 limonki Wszystkie składniki sosu wymieszać. Pierś z kurczaka zalać bulionem, włożyć obrane marchewki i zagotować. Mięso(...)ogórki, jajka pokroić w kostkę. Awokado skroić w kostkę i skropić sokiem z limonki. Groszek odcedzić na sicie i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem Wymieszać. Wlać sos i ponownie wymieszać. sałatka z kurczakiem i awokado

O kuchni z uczuciem
Szpinakowa lasagne 180

dodatek kurczaka. Składniki: 15 płatów lasagne 600g mrożonego szpinaku 350g fileta z kurczaka 270g sera fety 2 cebule 4 ząbki czosnku 100g żółtego sera sól pieprz klarowane masło olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% szczypt gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1.  Fileta pokroić w bardzo(...)feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 3.  Płaty lasagne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju. 4.  Sos beszamelowy Masło rozpuścić na patelni (na małym ogniu), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać mleko i doprowadzić do wrzenia. Dodać żółtka wymieszane ze śmietaną, całość dokładnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
MAKARON SOJOWY Z KURCZAKIEM I POMARAŃCZĄ 127

PORCJI: 2-3 Składniki podstawowe: średniej wielkości pierś kurczaka, nieduży por, 1 pomarańcza, 100 g makaronu sojowego, sól i pieprz. Składniki marynaty do mięsa: sok z 1 pomarańczy, łyżka sosu sojowego. Dodatkowo: mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa, 2 łyżki oleju, łyżka posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Mięso kroję w większą kostkę, oprószam solą i pieprzem, obtaczam w mące ziemniaczanej. Następnie wkładam(...)marynaty przygotowanej z sosu sojowego i soku z pomarańczy, odkładam na 2-3 godziny. Makaron przygotowuję według instrukcji na opakowaniu. Na oleju podsmażam pokrojonego w plastry pora z dodatkiem soli (około 5 minut). Następnie dodaję kurczaka wraz z marynatą, smażę kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos zestawiam z gazu, dodaję pokrojoną w cząstki pomarańczę. Danie łączę z makaronem

JejKuchnia
” Zimowy garnek ” ciekawy jednogarnkowiec z łopatką 151

potrawa w stylu tych , co wrzucisz , będzie smaczne . Można go przygotować , dzień wcześniej , więc niesamowicie ,ułatwia życie w ciągu tygodnia Smaczne mięsko z delikatnej łopatki , zanurzone w kremowym sosie z dodatkiem brokuła i ziemniaków ..nic już więcej nie potrzeba , poza dobrym apetytem Bardzo lubię , takie potrawy w zimowe dni , są proste , rozgrzewające i bliskie sercu i żołądkowi ..takie domowe Składniki(...)łyżeczki mielonego kminku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 3 duże ,ząbki czosnku pieprz , sól do smaku smalec wieprzowy do smażenia duża, łyżka mąki rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu Łopatkę zwyczajowo płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem , kroimy w dość dużą kostkę . Najpierw na patelni , na której będziemy smażyć mięso , obsmażamy pociętą w piórka cebulę i wyciśnięty praską czosnek , przekładamy

Ogrodnik w podróży
Restauracja Repubblica Italiana, Warszawa ul. Francuska 44 183

serwowanej tutaj kuchni. Ja postawiłam na pizzę, a J. wypatrzył GNOCCHI RIPIENI DI FORMAGGIO DI CAPRA E TARTUFO kluseczki faszerowane kozim serem i truflami/ suszone pomidory/ emulsja truflowa/ sos winny. Przyznam że jak przeczytałam kartę i część „domowe makarony” gnocchi z truflami też zwróciły moją uwagę, bo znam jej już z innej włoskiej restauracji. Z rozmowy z tamtym(...)mrożonej. To mi naprawdę nie przeszkadza, bo te gnocchi są naprawdę genialne … ale pod warunkiem że nie przekombinuje się z dodatkami. No i właśnie tak tu trochę było. Sos otaczający gnocchi tylko psuł ich pyszny smak, jest zupełnie zbędny bo te gnocchi najlepiej smakują w sosie maślanym z datkiem szałwi i posypane parmezanem. Tu niestety trochę je upstrzono

nietylkopasta.pl
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką 144

już kolejna propozycja na blogu sałatki ziemniaczanej. Naprawdę uwielbiam ich wszelakie odmiany, w wersji z łososiem czy sosem musztardowym, z ogórkami czy jak ta z groszkiem ptysiowym. Naprawdę lubię się bawić tworząc nowe wersje takich sałatek. A jak lubisz sałatki, na blogu znajdziesz wiele pysznych propozycji, zerknij do kategorii sałatki . Lubisz sałatki ziemniaczane? Zajrzyj do kilku innych moich przepisów(...)umyć i pokroić. Pokrojone ziemniaki zalej wodą, posól i gotuj 10-15 minut aż staną się miękkie. Nie mogą się jednak rozpaść. W czasie kiedy ziemniaki się gotują przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet, musztardę. Dodaj nieco pieprzu oraz soli. Cebulę drobno posiekaj, rzodkiewkę pokrój w plasterki lub półplasterki. Groszek ptysiowy zalej wrzątkiem na 3-5 minut, odlej wodę i pokrój

nietylkopasta.pl
Roladki zawijańce z makaronu lasagne lazania 303

seler. Po chwili dodać mielone mięso i przesmażyć razem wszystkie składniki. Dodać nalewkę wrzątku i dusić do miekkości. (zamiast wrzątku można dodać pół szklanki białego wytrawnego wina ) Przygotować sos pomidorowy z olejem z oliwy, ząbkiem czosnku i przecierem pomidorowym i szczyptą soli. Gotować lasagne w osolonej wodzie przez 4 minuty poczym zalać zimną wodą. Wysmarować masłem naczynie do zapiekania wlać(...)pół porcji sosu pomidorowego i posypać tartym serem. Na każdy płat nakładać łyżkę nadzienia, zawinąć i układać w naczyniu do zapiekania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polać pozostała resztą sosu pomidorowego, posypać serem i ewentualnie nadzieniem (o ile trochę zostało ). Zapiekać pod przykryciem w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut. SMACZNEGO

zielonacukinka
Orientalny dorsz pieczony 141

zapraszam na pieczonego dorsza w stylu orientalnym. Do przygotowania porcji dla 2-3 osób będziemy potrzebować: - 350 g dorsza Do przygotowania marynaty będziemy potrzebować: - 4 łyżki oleju - 1 łyżkę sosu sojowego, sosu rybnego oraz sosu ostrygowego - 2 łyżeczki miodu - 3 łyżeczki sezamu - sok z połowy cytryny - pół łyżeczki kurkumy - 1/3 łyżeczki imbiru w proszku - szczyptę chili i świeżo mielonego pieprzu

Bez Cebuli
Śledzie pod chrzanową pierzynką z żurawną i kapustą pekińską 482

porcje: 1/2 młodej kapusty pekińskiej 3 łyżki kukurydzy konserwowej 6 filetów śledziowych w oleju cebula kilka plasterków białej podsmażonej kiełbasy 2 jajka ugotowane na twardo mały pęczek szczypiorku sos chrzanowy: 150-200 gram jogurtu greckiego 1 łyżka chrzanu 1 łyżka konfitury żurawinowej sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz cebulę drobno kroimy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Białą kiełbasę podsmażamy a jajka(...)gotujemy na twardo. Filety śledziowe kroimy w maseczki około 0,5 cm. Układamy warstwowo: kapusta pekińska, śledzie, cebula, sos chrzanowy, kukurydza, jajko na twardo, kapusta pekińska. Wierzch to biała kiełbasa, jajko na twardo oraz szczypiorek. Sos chrzanowy: W większej miseczce mieszamy rózgą jogurt naturalny, konfiturę żurawinową oraz chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porada: Warto do sałatki zamast świeżej

Życie zaczyna się w kuchni
Potrawka z sarniny 141

mięso. Marynowałem 2 dni. Mięso osączyłem z marynaty, posoliłem, przełożyłem na rozgrzane masło, dodałem jarzyny z marynaty, dusiłem pod przykryciem, aż mięso zmiękło i zrumieniło się. Wyjąłem. Do powstałego sosu dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem rosołem, przetarłem przez sito, zagotowałem, dodałem galaretkę porzeczkową, doprawiłem. Sarninę pokroiłem na równe kawałki, włożyłem do sosu, zagotowałem. Wyłożyłem na półmisek, dodałem sos porzeczkowy

R'n'G Kitchen
Szaszłyki z tofu czosnkowego i z karmelizowanego ananasa 173

Szaszłyki z tofu i z karmelizowanym ananasem. Wszystko robimy na jednej patelni. opakowanie czosnkowego tofu pół ananasa 3 cebulki dymki czerwone olej sezam świeży imbir (ok 2 cm) sos teriyaki marynata: 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka miodu szczypiorek sezam łyżka octu ryżowego papryczka chili Tofu pokroiłam w kostkę ( wyszło 6 sporych sześcianów), Ananasa pokroiłam w takie same kostki jak tofu(...)Zacząłem smażyć na brązowo na mocno rozgrzanej patelni. Przekręcając kostki, aby się nie przypalały. Pod koniec smażenia i karmelizowania dodałam cebulki przecięte na pół. Wlałam miód, chlust sosu teriyaki, tarty imbir i  sezam. Po chwili zdjęłam na talerz i nadziewałam na patyczki. Do maczania przygotowałam dressing

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania