łyżką oliwy z oliwek i gotowe. Możesz także nadziać je na szaszłyki źródło: recipegirl.com Pizzerinki z cukini Cukinie myjemy, następnie kroimy na 1 cm plasterki, następnie nakładamy na trochę sosu pomidorowego oraz ser może być kozi bądź mozzarella. źródło: jeanetteshealthyliving.com Papryki i sos czosnkowy Papryki kroimy na podłużne kawałki, wkładamy je do miski bądź innego naczynia. Następnie przygotowujemy sos czosnkowy
Dajettego jakiś owoc, na przykład: 2 – 3 mandarynki banan pokrojona pomarańcza w pojemniczku pokrojony grejpfrut w pojemniczku I oczywiście butelka wody niegazowanej ZDROWY OBIAD Placki z cukinii z sosem jogurtowo – czosnkowym Składniki na placki: jedna średnia lub duża cukinia 3 łyżki mąki 1 jajko 2 łyżki mleka Składniki na sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 3 wyciśnięte ząbki czosnku łyżka(...)stron, najlepiej bez tłuszczu lub na jednej łyżce oleju, aż zrobią się złociste. Placki są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. W czasie gdy placki się smażą, robimy sos. Łączmy wszystkie składniki i bardzo dokładnie mieszamy. ZDROWA KOLACJA Tosty z batatów Składniki: 1 średni batat 1 łyżka oleju roślinnego, oleju kokosowego roztopionego bądź roztopionego masła klarowanego 0.5 dojrzałe awokado
DajetPrzepyszna sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i żurawiną jest idealna na chłodniejsze dni. Sałatki, które są zalane sosem majonezowo-jogurtowym czasami wyglądają jak ” breja”, ale po pierwszych kęsach przestajemy zwracać uwagę na wygląd i zaczynamy delektować się smakiem. Czasami wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć ” to coś”. Sałatka(...)kurczakiem, selerem naciowym i żurawiną, zalana czosnkowym sosem na bazie jogurtu obecna jest na prawie każdej jesienno-zimowej imprezie organizowanej w moim domu. Najczęściej dodaję surowy seler, wtedy jest chrupki i bardzo aromatyczny, ale zdarza się, że spażam go przez 5 min, aby zmiękł
Rusty ForkDelikatny duszony schab w aksamitnym sosie mocno pachnący koprem. Idealnie komponuje się z ryżem albo ziemniakami. Składniki (4 porcje) -500 g schabu -200ml śmietany 12% -pęczek koperku -1 mała cebula -ząbek czosnku -1 łyżka oleju rzepakowego -sól, pieprz -listek laurowy -ziele angielskie -2 szklanki wody -2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie Schab umyć, oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę obrać(...)garnka wlać wodę i włożyć schab. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Dodać posiekany koperek i gotować jeszcze 10 minut. Do sosu wlać śmietanę i zagotować. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody. Dodać do sosu i gotować do zgęstnienia. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 296,7 kcal Tłuszcz: 18,5g Białko
Zielona Kuchniasól pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego pół łyżeczki ziół prowansalskich i bazylii suszonej pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku łyżka masła ziele angielskie i liść laurowy Sos: 0,5l passaty z pomidorów łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 łyżki jogurtu naturalnego 6 listków świeżej bazylii szczypta cukru sól i pieprz papryka słodka i ostra do smaku 1/2 łyżeczka curry(...)około 45 minut do miękkości. W tym czasie passatę przelewamy do garnuszka i zagotowujemy wraz z koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy cukrem i innymi przyprawami. Bazylię drobno siekamy i dodajemy do sosu. Na koniec doprawiamy całość jogurtem i miksujemy. Gotowe gołąbki polewamy sosem. Smacznego
ChilliJemysłodzonego (400 g) 100 g czekolady gorzkiej 1 czubata łyżka kakao. 100 g masła rozpuścić w garnku, zdjąć z ognia i włożyć pokruszoną czekoladę. Wymieszać do uzyskania gładkiego sosu. Resztę masła utrzeć na puszysto dodając pod koniec skondensowane mleko i przesiane kakao. Nie przestając miksować wlejcie przestudzony sos czekoladowy. Powinien powstać gładki, lekki krem. Aby uzyskać takie(...)garnku zagotować wodę z cukrem aż się rozpuści. Dodać śmietanę kakao i zamieszać, aby nie było grudek. Zagotować i odstawić z ognia. Rozprowadzić w gorącym czekoladowym sosie żelatynę, w razie potrzeby przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30- 33 stopnie. Wykonanie Każdy blat biszkoptowy nasączyć sokiem z cytryny i cukru, lub ulubionym ponczem. Posmarować kremem śmietanowym, ułożyć
Piekarz-Kucharz-Garkotłukokoło 3/4 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody 3 łyżki oleju lub oliwy Dodatki: kiełbasa wiejska ogórki kiszone oliwki zielone papryka czerwona pomidorki koktajlowe kulki mozzarelli świeże listki bazylii Sos: około 1/2 szklanki passaty pomidorowej oregano bazylia 1. Do kubeczka rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i i dwie łyżki wody. Mieszamy, żeby drożdże się rozpuściły. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy(...)większej miski dajemy mąkę, olej lub oliwę, sól, zaczyn oraz wodę. Ręcznie wyrabiamy ciasto. Jak będzie gładkie, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 3. W międzyczasie przygotowujemy sos i dodatki. Kiełbasę, paprykę, oliwki i ogórki kroimy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Kulki mozzarelli pokroiłam w kosteczkę. Do szklanki dajemy passatę, dodajemy do nie zioła i mieszamy. 4. Stolnicę
kruche babeczkiSałatka z wędzonym łososiem i rukolą to moja ulubiona sałatka o tej porze roku. Z dodatkiem chrupiącego, podprażonego słonecznika i sera pleśniowego smakuje wyśmienicie. Lubię jak sos do sałatki jest konkretnie doprawiony, więc nie żałujcie octu balsamicznego i pieprzu, najlepiej młotkowanego. Z kromką pełnoziarnistego pieczywa to duet idealny. Taka salatka to świetna propozycja na świąteczny stół albo imprezkę. Jest dość(...)Składniki sałatki 200 g wędzonego łososia opakowanie rukoli 6-7 suszonych pomidorów z zalewy 150-200 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego 4-5 łyżek słonecznika 2 łyżki kaparów Sos 4-5 łyżek oleju z pomidorów suszonych 2-3 łyżki octu balsamicznego sól, pieprz młotkowany Pomidory suszone, łososia wędzonego i ser pokroić na mniejsze kawałki. Słonecznik podprażyć na suchej patelni
Pieguskowa KuchniaDziś zapraszam Was na szybkie naleśniki z konfiturą jagodową i sosem . Moja ulubiona propozycja na słodki obiad lub bardziej sycący deser. Idealne dla dzieci i dorosłych. Polecam i życzę Wam miłego dnia Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej szczypta soli 2 jajka M olej kokosowy do smażenia konfitura z jagód Nasze Domowe ulubiony(...)sos – u mnie wiśniowy Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, wodę, wbijamy 2 całe jajka, dodajemy szczyptą soli. Składniki miksujemy lub mieszamy dokładnie ręczną trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Porcje masy wylewamy na natłuszczoną patelnię. Smażymy z obu stron na złoto. Każdy naleśnik smarujemy konfiturą z jagód, składamy i polewamy sosem np. wiśniowym. Smacznego Naleśniki podałam na przepięknym
Słodkie okruszkiziemniaków 1/2 szt żółtej papryki 1/2 szt czerwonej papryki 1 cebula 1 filet z kurczaka 300 g brukselki sól pieprz czarny papryka słodka wędzona mielona 1 łyżka sosu sojowego SOS SEROWY: 250 g ricotty 3 jajka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól pieprz czarny suszony tymianek Ziemniaki w mundurkach, czyli bez obierania ugotować do miękkości w nieosolonej wodzie. Przestudzone obrać(...)wrzucić na gotującą się, osoloną wodę ze szczyptą cukru. Gotować około 7 minut, aż będzie miękka. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i lekko obsmażyć na oleju przyprawiając sosem sojowym, papryką w proszku, pieprzem i solą. Zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić dodając również pokrojone papryki. Ziemniaki wymieszać z pozostałymi warzywami i mięsem. Wyłożyć do natłuszczonej
https:KKuchniaMniamWracając do surówki... Smakuje naprawdę rewelacyjnie, a sama kapusta jest miękka i jednocześnie delikatnie chrupiąca. Koniecznie spróbujcie! 1/2 główki białej kapusty 1-2 marchewki 1 cebula sól Sos: 200 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny cukier puder (do smaku) sól, pieprz Przygotować sos. Jogurt połączyć(...)Całość odstawić na około 20 minut, aby kapusta zmiękła. W międzyczasie marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę drobno posiekać. (Użyłam szatkownicy.) Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem. Surówkę przed podaniem schłodzić w lodówce, aby składniki "się przegryzły
Di gotujerobiłam co mogłam. Na obiad była pyszna polędwica z dzika marynowana całą noc w czerwonym winie, podsmażona z boczniakami królewskimi, a następnie duszona w marynacie. Powstał pyszny sos, do tego plasterki trufli, a wszystko podane z kolorową quinoą i sałatką z ugotowanych buraczków zamarynowanych razem z cebulką w soku z kiszonych buraków. Kolejny raz kilka doskonałych składników stworzyło pyszne(...)maśle, podczas smażenia dodajemy plasteri boczniaków. Grzyby powinny się zrumienić, wtedy je wyjmujemy, a polędwiczki zalewamy marynatą, posypujemy pieprzem i majerankiem i dusimy około 10 - 15 minut pod przykryciem. Sos powinien się w tym czasie zredukować do objętości 2 - 3 łyżek. Wyjmujemy polędwiczki, żeby chwilę odpoczęły. Na talerze nakładamy quinoę, i sałatkę z buraczków (należy je chwilę wcześniej odsączyć
Quinoa Raz!Soczyste, ziołowe, aromatyczne w sosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie(...)słodkiej łyżeczka suszonego czosnku (lub 1 duży rozgnieciony świeży ząbek) sól, pieprz Przygotowanie: Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, mieszamy wszystkie przyprawy z musztardą i miodem. Polewamy mięso olejem, wodą, sosem miodowo-musztardowym z przyprawami, mieszamy dokładnie rękoma, tak by przyprawy znalazły się na każdej części mięsa. Najlepiej odkładamy na noc. Jeśli nie macie czasu odstawcie chociaż na godzinę do lodówki
Zasmakuj Kuchniczas. Podczas warsztatów, niemalże w oka mgnieniu wyczarowaliśmy przepyszną świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć o robocie Kohersen Mycook po stworzeniu(...)urządzenia nadal mnie zaskakują, pomimo, że używam go już od dość dawna. Niedowiarków zapraszam do obejrzenia fotorelacji z warsztatów :) sernik z białą czekoladą przygotowany w Kohersen Mycook śledzie w sosie curry Ps. Info dla niewtajemniczonych Wielofunkcyjny robot kuchenny Kohersen Mycook to wykorzystujące technologię indukcji urządzenie typu All in One (wszystko w jednym). Z takich urządzeń korzystają też szefowie kuchni
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanich, które już lada moment przestaną być dostępne, czyli bakłażana oraz cukinię. Do tego postanowiłam dołożyć świeżego pomidora i aby ożywić całość złocistą, słodką kukurydzę. Dno naczynia posmarowałam sosem pomidorowym, który w połączeniu w rozpływającym się serem mozzarella stworzył super sos, którym polałam kawałki zapiekanki. Spróbujcie koniecznie ! Składniki: 2 małe bakłażany, pokrojone w plastry 1 duża cukinia, pokrojona w plastry(...)duże jędrne pomidory, pokrojone w plastry 1 kulka sera mozzarella, pokrojona w plastry 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki suszonego oregano, szczypta soli, szczypta pieprzu 3 łyżki oliwy sos pomidorowy: mały słoiczek przecieru pomidorowego, ząbek czosnku, pół posiekanej małej cebuli Przygotowanie: Bakłażana oraz cukinię przekładamy do miski, dolewamy olej, dodajemy sól, pieprz oraz oregano. Dokładnie mieszamy. Przecier pomidorowy mieszamy z przeciśniętym
Życie ze smakiem