kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i podsmażyć na odrobinie oleju. Kiedy kurczak będzie usmażony dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos będzie niewystarczająco gęsty dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w odrobinie wody. Różyczki brokuła wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotować do miękkości. Brokuła łączymy z sosem. Tak gotowy(...)sos podajemy z kaszą kuskus przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Można także podawać z ryżem lub makaronem
Olga Piecze i Gotujecienkim cieście: ciasto: 350 g mąki orkiszowej jasnej 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3/4 łyżeczki soli ok 280 ml ciepłej wody 1 saszetka drożdży instant 2-3 łyżki oleju sos pomidorowy: 150 g przecieru pomidorowego 5-6 łyżek wody 2 łyżeczki oregano dodatki: 40 dag startej mozzarelli lub żółtego sera 50 g krojonego salami 100-150 g krojonej szynki szwarcwaldzkiej(...)dosypywać mąki ani nie dolewać wody. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto zwiększyło swoją objętość (na ok godzinę). W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy do posmarowania spodu pizzy. Mieszamy przecier z wodą i oregano. Zamiast przecieru można użyć passaty pomidorowej. Następnie kroimy dodatki: pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Ser ścieramy na tarce
Ze smakiem i z pasjąWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki podstawowe: 1 i 1/2 cukinii średniej wielkości, opakowanie mozzarelli. Składniki sosu: łyżka masła, łyżka oleju Wielkopolskiego, mała cebula, 500 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka cukru. Dodatkowo: bułka tarta, mąka, jajko, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, sól, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie(...)olejem. Dodaję przecier pomidorowy, sól, pieprz, oregano i cukier. Gotuję na małym ogniu (bez przykrycia) 15 minut, co jakiś czas mieszam. Na dno formy żaroodpornej wykładam niewielką ilość sosu, układam plastry cukinii, wylewam pozostały sos i układam kolejną warstwę cukinii. Na wierzchu rozkładam mozzarellę w półplasterkach i posypuję natką pietruszki. Zapiekam 25 minut w 180 stopniach. #OlejKonwenase #OlejWielkopolski
JejKuchniasól i pieprz do smaku (ok, pół łyżeczki), przyprawa do mięsa mielonego - opcjonalnie czerwona papryka bazylia, oregano po pół łyżeczki 1 cebula 2 ząbki czosnku mąka do obtoczenia Sos; 3 pomidory 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz 5 dag sera żółtego Przygotowanie; Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko. Wsypujemy płatki owsiane, posiekaną cebulę i starty(...)kostkę, cebulę także kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i szklimy, następnie wrzucamy pomidory. Dolewamy odrobinę wody i gotujemy aż zrobi się gesty sos. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę przecieru pomidorowego, dolewamy ok 3/4 szkl. wody, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze chwilę. Ser ścieramy na tarce. Z mięsa formujemy małe kotleciki, nieco większe
Radość kipiąca uśmiechem.Tesco) widziałam mrożone kurki, więc z przygotowaniem tego danie nie będziecie musieli czekać do następnego lata. Danie wyszło baaaaardzo smaczne, więc z pewnością jeszcze kiedyś schab w takim sosie przygotuję. Z uwagi na rodzinkę, kurki dodałam dużo wcześniej. Dzięki temu ładnie zmiękły, ale też straciły trochę na swoim wyglądzie.😉 Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na blogu Marty Langier . Schab(...)sosie kurkowym Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, patelnię, garnek, durszlak, wagę kuchenną, folię spożywczą, kubek lub małą miseczkę, łyżeczkę, ewentualnie wyciskarkę do cytrusów, ewentualnie łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki: 90 dag schabu, 1 średnią cebulę, 2,5 łyżki masła klarowanego, 25 dag kurek, 2,5 łyżki posiekanego kopru, 1/4 cytryny, 1 l bulionu drobiowego, mały kubek
blog.moje-pasje.infocienkie półplasterki 2 cm kawałek świeżego obranego imbiru 2 zielone papryczki chili 3-4 liście limonki kafir 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka brązowego cukru 1,5 łyżki sosu rybnego 3 łyżki oleju do smażenia opcjonalnie 1 mała marchewka pokrojona w cienkie plastry Przygotowanie Łatwe czerwone curry z kurczaka - wariant dla tradycjonalistów Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną(...)kostkę piersi kurczaka. Szalotki kroję w bardzo cienkie półplasterki, oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki, a imbir ścieram na tarce. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście limonki kafir i na niewielkim ogniu gotuję około 10 minut. Następnie dodaję podsmażone mięso z kurczaka pokrojone szalotki, starty imbir oraz papryczki chili i gotuję jeszcze około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych placuszków z pieczarkami, szynką i serem. Proste i szybkie w przygotowaniu. Można je podać z sosem mięsnym, ketchupem lub sosem czosnkowym, wybór należy do Was :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 7 pieczarek 1 cebula 4 plasterki szynki pokrojonej w kostkę 1/2 szklanki startego sera żółtego 2 szklanki mąki 1 jajko 260 ml mleka(...)łyżek oleju wykładamy łyżką porcję ciasta, smażymy z obydwu stron po kilka minut na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Jak pisałam wcześniej podajemy z dowolnymi sosami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliposiekaną cebulę oraz szynkę. Podsmaż około 2 minut, po czym dodaj śmietankę. Sery parmezan i Grana Padano zetrzyj na drobnej tarce. Odłóż trochę do podania, a resztę dodaj do sosu. Ser powinien się rozpuścić w sosie. Na koniec smażenia dodaj sok z cytryny, posiekaną natkę i koperek, oraz skórkę z cytryny (trochę skórki odłóż do podania). Do przygotowanego sosu dodaj
nietylkopasta.plszklanka pęczaku 250g dobrej kiełbasy np. śląskiej 2 małe kolorowe papryki pół główki brokułów (ok 300g) 1 marchew 1 cebula 150ml bulionu (najlepiej mięsnego) 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu pieczeniowego* sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka wędzona tymianek majeranek *wykorzystuje sos, który zostaje po pieczeniu mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić(...)mieszając. Na patelnię wyłożyć pęczak, dodać brokuły, zalać gorącym bulionem, posolić do smaku, przykryć i gotować na małym ogniu, aż pęczak wchłonie płyn i będzie miękki. Do kaszotto dodac sos pieczeniowy, wymieszać i podsmażyć przez kilka minut. Kaszotto doprawić do smaku, przed podaniem można posypać natką pietruszki. Smacznego
Obiad gotowyząbek czosnku 1 papryczka chili garść suchych glonów wakame kilka grzybów shitake 100 gram makaronu ryżowego 1 czerwona papryka kawałek cukinii przyprawy: sos sojowy, mielona kolendra, curry, kurkuma, wędzona papryka kiełki jarmużu do dekoracji oliwa z oliwek do smażenia Glony wakame i grzyby shitake namocz we wrzątku. Batata, cukinię, dynię(...)paprykę pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem i chili. Dodaj wszystkie przyprawy prócz sosu sojowego. Dodaj warzywa i smaż kilka minut, następnie wlej bulion. Gotuj składniki 10-12 minut. Dodaj namoczone glony i grzyby. Gotuj jeszcze 5 minut. Wlej mleko kokosowe i dopraw zupę sosem sojowym. Gotuj jeszcze kilka minut. Łososia
Mango Papajamożecie użyć mlecznej) 1 łyżka cukru pudru- opcjonalnie- Śmietanę doprowadź do wrzenia i odstawić z ognia, wsypać połamaną czekoladę i odstawić na kilka minut, następnie wymieszać do uzyskania sosu czekoladowego. Schłodzić w lodówce, najlepiej kilka godzin. Schłodzony krem zmiksować do uzyskania kremu - powinien podwoić objętość. Ponad to będziecie potrzebowali 300 g owoców leśnych (można użyć frużeliny, albo dżemu(...)szklanki mocnego alkoholu ;) Polewa czekoladowa 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej Podgrzejcie śmietanę w garnuszku następnie dodajcie czekoladę i wymieszajcie do uzyskania gładkiego sosu. Schłodźcie do temperatury 30-34 stopni Wykonanie Pierwszy czekoladowy blat połóżcie na podstawce, nasączcie kawą z alkoholem i posmarujcie czekoladowym ganache. Przykryjcie kolejnym kawałkiem ciasta czekoladowego. Nasączcie i posmarujcie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki soli Szczypta pieprzu Sos: 1 l bulionu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 duża cebula (drobno posiekana) 1 średnia marchewka (pokrojona w kostkę) Łyżka koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki 1 łyżka serka naturalnego kanapkowego(...)gotujemy. Dodajemy koncentrat-doprawiamy. Udka chwilę smażymy z obu stron. Przekładamy do bulionu i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 40 min Po tym czasie udka wyciągamy. Do sosu dodajemy serek/jogurt, gotujemy chwilę. Sos blendujemy
Mamuśka wraca do formyszpinaku oraz czosnek. Przyprawić solą, pieprzem, papryką w proszku. Smażyć, aż szpinak zwiędnie. Pomidory przelać na patelnię, doprawić solą, pieprzem i chilli. Trzymać na ogniu aż woda odparuje i sos zgęstnieje, następnie wymieszać ze szpinakiem i soczewicą. Na spód naczynia do pieczenia (użyłam silikonowego) wyłożyć 2 płaty makaronu - najlepiej, żeby z każdej strony przylegały do ścianek naczynia. Na nie wyłożyć(...)połowę sosu pomidorowego z soczewicą i szpinakiem, posypać połową sera. Wyłożyć następne dwa płaty, znów przykryć sosem i serem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wskazówki Do lasagne użyłam łatwodostepnych płatów z jasnej mąki, ale pełnoziarniste sprawdzą się lepiej. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Prosta lazania ze szpinakiem i soczewicą. pochodzi z serwisu powiedz
Powiedz dietom nienieznane. Dosłownie tłumacząc, jest to paprykarz z kurczaka, a mówiąc inaczej - to odmiana gulaszu, gdzie danie zaczynamy od podsmażenia mięsa, następnie cebuli i papryki, by całość podduszać w aromatycznym sosie, zaciągniętym na końcu kwaśną śmietaną. Chicken paprikash (paprikas criske) podajemy z lanymi kluseczkami, szerokim makaronem np. tagliatelle, czy ryżem. Całość jest bardzo aromatyczna, a także łatwa w przygotowaniu - gorąco zachęcam(...)słodkie papryki łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu cayenne sól 400 ml rosołu (lub wody) łyżka masła 100 ml kwaśnej śmietany. Węgrzy dodają także odrobinę mąki, by zagęścić sos. Wykonanie: Kurczaka umyć, odciąć kostki, posolić delikatnie i włożyć na rozgrzane na głębokiej patelni masło. Zarumienić z obu stron i wyjąć mięso na talerz. Na patelnię wrzucić posiekaną
Poezja Smaków - blog kulinarnyokoło 30 minut. Następnie pulpety wyjmujemy. Odlewamy szklankę bulionu, dodajemy serek topiony pokrojony na kawałki i gotujemy całość do momentu, aż serek nam się rozpuści i nie będzie w sosie grudek. Na koniec dodajemy do sosu 2-3 łyżki śmietany (wcześniej zahartowanej). Pulpety i pokrojoną marchewkę wrzucamy do sosu, chwilę podgrzewamy całość, a następnie mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem. Uwieńczeniem
Walijskie Pichcenie