Składniki: 250 g makaronu chińskiego pszennego Czerwona papryka Żółta papryka Cukinia Brokuł 250 g mrożonych krewetek 250 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Pół łyżeczki sosu rybnego Łyżeczka miodu Świeże zioła do posypania (dymka, kolendra lub pietruszka) 3 łyżki suszonej kolendry 3 łyżki oleju rzepakowego Pół limonki lub cytryny Przygotowanie: Krok(...)Przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Krok 4 Wyciągamy upieczone warzywa i krewetki z piekarnika. Dodajemy do makaronu i mieszamy (czosnek wyciskamy z łupinek, powinien być jak krem). Następnie przyprawiamy: sosem sojowym, rybnym, sokiem z limonki, miodem, olejem sezamowym. Mieszamy. Dodajemy posiekane zioła. Gotowe! Artykuł Poniedziałek – Stir free, czyli stir fry bez smażenia pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzłyżki suszonego oregano 3 łyżki mleka lub wody Sól, pieprz Na surówkę: Ćwiartka średniej wielkości główki kapusty Jabłko Pomarańcza Sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju Sól, pieprz Sos : 6 łyżek jogurtu 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki myjemy i kroimy na frytki, bez obierania ze skórki. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. Krok(...)mniejsze kawałki. Z pozostałej części owocu wyciskamy sok i dodajemy do kapusty. Dodajemy sok z połowy cytryny, dwie łyżki oleju, solimy do smaku, pieprzymy i mieszamy. Krok 5 Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy keczup i mieszamy. Krok 6 Wyciągamy ryby i frytki z pieca. Podajemy z surówką i sosem. Smacznego! Ryba bez smażenia – też może mieć chrupiącą
Niedzielny kucharzfast food proponujemy wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera . Przepis pochodzi z programu Karola Okrasy , lekko go tylko zmieniliśmy jeśli chodzi o podanie. Karol Okrasa podał je w sosie pomidorowym. My serwujemy burgery na ciepło, w bułce, z sałatami, kalerpką, marchewką, cukinią, rzepą…. Generalnie ze wszystkimi warzywami jakie są pod ręką. Burger według tego przepisu jest jednym(...)Olej do smażenia 4 bułki z mąki pełnoziarnistej 1 mała cebula Kilka liści sałaty lub garści rukoli, lub poszatkowana kapusta biała albo czerwona, posiekana kalarepka, cukinia itp Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu (opcjonalnie) Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera – takim daniem naprawdę można się najeść, choć ma zdecydowanie mniej kalorii niż zwykły hamburger. To ulubiony burger Eugeniusza
Niedzielny kucharzPieczemy kurczaka przez pół godziny w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Potem obniżamy ją do 160 stopni . Po godzinie od rozpoczęcia pieczenia wyciągamy kurczaka z pieca i polewamy wytopionym sosem a następnie przewracamy tuszkę na bok na 15 minut. Po kwadransie kurczaka przewracamy na plecy i polewamy sosem. Po kolejnych 15 minutach przekręcamy znowu na bok, polewamy sosem i pieczemy
Niedzielny kucharztotalna improwizacja z mojej strony i wyszła pysznie! Składniki: opakowanie ulubionego miksu sałat 1 pomidor pół zielonego ogórka garść orzechów ziemnych niesolonych 1 szklanka nieugotowanej kaszy kuskus na sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka ostrej śmietany oraz łyżeczka ulubionej zieleniny Przygotowanie: kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu do miski przełóż sałaty oraz dodaj pokrojonego pomidora i ogórka orzechy posiekaj(...)drobniejsze kawałki, dodaj do miski połącz składniki sosu do miski dodaj kaszę kuskus oraz sos, wymieszaj gotowe! moje inne przepisy na sałatki znajdziesz tutaj Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujepewno ta sałatka stanie się moim imprezowym hitem nr 1:). 250g makaronu ryżowego 300g szynki konserwowej w kawałku 1/2 puszki kukurydzy 1 ogórek szklarniowy lub 3 gruntowe sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka śmietany 18%, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy, szynkę i ogórki kroimy(...)dużą kostkę. 2. Przygotowujemy sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem, śmietaną, solą i pieprzem. 3. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, wlewamy sos, mieszamy
Szefowa kuchniroladka jest bardzo sycąca – wystarczą około 2 kawałki na osobę (z jednej porcji wychodzi ok. 12-16 kawałków). Ja najbardziej lubię ją na gorąco (można odgrzewać) z sosem tatarskim. Składnikami możemy się bawić – można np. dodać inne zioła, a marchewkę zamienić na kilka pieczarek. Rolada mięsno-serowa: 8 dużych jajek 6 łyżek dobrej jakości majonezu 300 g startego(...)mała marchewka 1 cebula szalotka (lub pół cebuli) 2 czubate łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 pęczka szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz do podania: ulubiony sos Cheddar ścieramy na tarce jarzynowej (najlepiej o małych oczkach). Sześć jajek ubijamy mikserem wraz z dużą szczyptą soli do czasu, aż wyraźnie zwiększą objętość i będą puszyste. Dodajemy pół łyżeczki słodkiej
Poezja smakumięso delikatne i kruche. Danie świetnie smakuje w połączeniu z ulubioną surówką. 1,5 kg karkówki 1,7 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków 2 cebule 150 g bekonu Sos: 4 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% sól, pieprz łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku Marynata do mięsa: 60 ml piwa 100 ml oleju op. przyprawy gyros Dzień przed pieczeniem karkówkę kroimy(...)olejem. Posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Następnie posypujemy połową cebuli, posypujemy bekonem i układamy połowę plastrów karkówki. Warstwy powtarzamy. Zapiekankę przykrywamy i pieczemy godzinę w 190 stopniach. Sos: wymieszać śmietanę ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Sosem polać zapiekankę i podpiec jeszcze ok 5 minut. Zapiekankę podawać z ulubioną surówką
Smakołyki Asikiełbasy peperoni 50-80 g tartego parmezanu – ten w mojej ocenie jest świetny 80 g czarnych oliwek pół papryki żółtej bądź zielonej 200 g pomidorków koktajlowych Sos do sałatki: 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki musztardy dijon ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka oregano i bazylii pieprz i sól Przepis – Sałatka pizza z tortellini Tortellini(...)miski, do której trafiają też plastry pepperoni przekrojone na pół. Do miski wrzucamy pokrojone dowolnie oliwki, a także w drobna kostkę pokrojoną paprykę i pomidorki. Zabieramy się za sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z nim wszystkie składniki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odpowiednio solimy i pieprzymy nasz sos. Całość przelewamy do naszej miski z tortellini. Na koniec wsypujemy
Kuchennyviral.plmniej, to postanowiłam wykorzystać mięsko, które w niedzielę obrałam po gotowaniu rosołku. Sama w sobie rolada byłaby zbyt mdła, przynajmniej dla mnie, więc od razu przygotowałam do niej sos pieczarkowy i surówkę- z kapusty, co by zachęcić Męża hihi ;) On raczej z tych, co nowości się boi i najchętniej jadłby codziennie schabowego. Dla mnie ten pomysł całkiem na plus, można(...)czasie roladę delikatnie odwijamy, układamy na wierzchu plastry sera żółtego i posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy ponownie na ok 10 minut. Gotową roladę kroimy w plastry i podajemy np. z sosem pieczarkowym i zestawem surówek. Sposób przygotowania tradycyjny Rolada ziemniaczana: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na cząstki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do mięsa
Kuchnia w czekoladziePaprykę kroimy w kostkę. Ogórki również kroimy w kostkę. Ketchup z majonezem mieszamy razem w miseczce. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wysypujemy ryż. smarujemy cienką warstwą sosu i posypujemy startym żółtym serem. Następnie umieszczamy kurczaka podsmażonego z cebulą, smarujemy sosem i posypujemy serem, ostatnia warstwa to papryka, ogórki i odsączona kukurydza. Tą warstwę też smarujemy sosem, posypujemy startym
Gotuj z Mąkąjaglanej ugotowanej 1 papryczka chili bułka tarta do obtoczenia natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka tymianku suszonego 1 łyżeczka majeranku olej sos pieczarkowy: 20 dkg pieczarek 1 cebula 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżka krupczatki oleju Soczewicę moczę pół godziny w zimnej wodzie, następnie gotuję ją około(...)pokrojoną, kaszę jaglaną ugotowaną, jajko, sól, pieprz, pokrojona natkę, tymianek, paprykę wędzoną, czubricę, majeranek.Całość mieszam i formuję kulki. Obtaczam w bułce tartej.Smażę na oleju na wolnym ogniu. sos: Cebulę pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i dalej przesmażam.Solę, pieprzę, dodaję majeranek. Krupczatkę rozrabiam w śmietanie i wlewam, do pieczarek, zagotowuję. Całość miksuję blenderem. Kotleciki podaję
wesoła kuchniaCiasto: 140 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży łyżeczka cukru szczypta soli duża łyżka masła 2 szklanki mąki pszennej (przesianej) Nadzienie: 400g kurczaka łyżka masła łyżka sosu sojowego łyżeczka curry duża cebula pół czerwonej papryki po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej sól i pieprz 8 łyżek keczupu 3 łyżki sezamu żółtko do posmarowania Przygotowanie(...)mleka i łyżeczką mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Czekamy aż drożdże wyrosną. W tym czasie kroimy kurczaka i dusimy go z przyprawami, ketchupem, sosem sojowym. Kiedy kurczak zmięknie, dodajemy pokrojoną drobno paprykę i cebulę. Smażymy wszystko około 3 minut. Masło roztapiamy w garnuszku. W misce umieszczamy mąkę, cukier i sól, mieszamy
ChilliJemySoczysty filet z kurczaka , polany pysznym sosem musztardowo-brzoskwiniowym autorstwa mojego brata ( wyszedł genialny ! ) w towarzystwie białego ryżu i chrupiących brokułów. SKŁADNIKI: Podwójna pierś z kurczaka Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki Sos: 400 g brzoskwiń z puszki 4 łyżeczki musztardy delikatesowej 50 ml oleju lnianego 2 łyżeczki miodu
Marcepanowa kuchniaskładniki: 2 arkusze ciasta francuskiego ok. 150 g sera mozzarella lub dowolnie innego ulubionego ok. 150 ml sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego lub ketchupu oregano, suszone 1 jajko wymieszane z 1 łyżką wodą wykonanie: Z każdego arkusza ciasta francuskiego wycinamy dwa jednakowe kwadraty (u mnie 25x25cm) a następnie ścinamy kąty formując koło. Pierwsze wycięte koło z ciasta umieszczamy na blaszce(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim sos, posypujemy oregano a następnie startym serem. Przykrywamy drugim, wyciętym ciastem. Na środku umieszczamy szklankę. Ostrym nożem wycinamy paski, przecinając dwie warstwy ciasta a następnie skręcamy je wokół własnej osi. Sklejamy końce. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 200 st. C, przez ok. 15 min., lub do zrumienienia. Podajemy na ciepło z ketchupem
Domowy Smak Jedzenia